Pamuda "Wartawan" Ngahasilkeun Harepan Dina Ayeuna

Kathleen Freis (AS)

(Surat sambutan: Edisi # 49 - Nopémber 2007)   

kathleen1Szia! Namaste! Halo! Salaku alumni program Perguruan Perdamaian Perguruan Tinggi (2000-2002) sareng mantan Diréktur Program Hague Appeal for Peace Global Kampanye pikeun Pendidikan Perdamaian (2003-2005), pikaresepeun ngabagi berita tina karya kuring sareng pendidik sareng nonoman di Wétan Éropa sareng India sababaraha bulan kapengker.
 
Ti bulan Méi dugi Séptémber 2007, kuring janten Diréktur Camp pikeun "Ngajarkeun Toléransi ngalangkungan Basa Inggris" Camp Camp, prakarsa Yayasan pikeun Pamuda Démokratik sareng Kantor Bahasa Inggris Daérah Amérika Serikat Kedutaan di Budapest, Hungaria. Lima belas pendidik sareng tujuh puluh lima nonoman umur 12-15 sumping ti Kroasia, Hungaria, Kosovo, Monténégro, Romania, sareng Sérbia salami 2 minggu di Balatonlelle, Hungaria. Ti Séptémber dugi Nopémber 2007, kuring ngararancang sareng maréntahkeun "Média Literasi & Tanggung Jawab Sosial," kursus pikeun 40 murid yuswa 13-14 taun ngaanalisis bentuk média anu béda ngalangkungan sudut pandang HAM di Eklavya School di Ahmedabad, India. Kami ogé neraskeun program kemah di Kutch di daérah Gujarat.
 
Dua daérah di Hungaria sareng India rada bénten. Balatonlelle mangrupikeun situ anu panggedéna di Éropa Tengah, daérah anu saé
dipikaterang ku rupa-rupa rekreasi cai. Kutch mangrupikeun gurun (disebat Rann) sareng nampi hujan kirang ti 25 cm unggal taun. Nalika usum muson, Kutch banjir sareng janten hiji pulau! Ngojay jarang di dieu, kusabab kandungan uyah anu luhur pisan dina cai. Asakan Hungaria kalebet asri, asakan daging, sedengkeun ongkos India lada sareng sering vegetarian.  
 
Masih, grupna ngagaduhan hal anu sami. Nagara-nagara anu kalibet nyatakeun sajarah kerusuhan sipil sareng masarakat modéren anu tetep dipisahkeun dumasar kana etnis, agama sareng kelas. Duanana program nyandak nonoman ka lingkungan anyar pikeun kalibet sareng réncang sareng masarakat ngeunaan masalah pribadi sareng sosial. Kami nyéépkeun waktos séwang-séwangan sareng warga désa diajar ngeunaan kahirupan masing-masing sareng ngagungkeun babarengan ngalangkungan lagu sareng jogét asli. Nonoman Éropa Wétan sareng India nyatakeun patarosan anu sami, prihatin sareng sumanget pikeun hal-hal ti perkawis cinta ka band, Green Day. Kami diajar ngeunaan jalma anu sacara positif mangaruhan masarakat sacara nasional sareng internasional sareng kumaha urang tiasa masihan deui komunitas urang sorangan. Salah sahiji cara penting kami nunjukkeun kumaha nyumbang kana hadéna masarakat urang nyaéta janten "wartawan anu tanggung jawab."  
 
Hiji wengi di kemah di Hungaria, nonoman angkat ka sirkus sareng uih deui skeptis ngeunaan perlakuan anu adil pikeun gajah. Aranjeunna nalungtik para pendukung hak-hak sato, balik ka sirkus pikeun naroskeun sareng administrasi sareng diwawancara sasama campers pikeun ngumpulkeun pendapatna. Aranjeunna ngembangkeun tulisan sareng ngahasilkeun Camp Journal. Jurnal ieu ogé kaasup kamus multi-basa anu diideuan ku rasa panasaranna pikeun silih kenal.
 
kathleen2Camp henteu ngan ukur ningkatkeun paréntah basa Inggrisna, tapi nyayogikeun aranjeunna basa sareng katerampilan pikeun ngatasi masalah anu penting ku pribadi sareng sosial. Nonoman nyatakeun kabagjaan dina pendatangan jalma-jalma anyar sareng bangga dina kéngingkeun karusuhan rumah sakit sareng hubungan biru. Kira-kira tengah minggu ka-2, guru mimiti muka ngeunaan masalah hésé anu disanghareupan di sakola sareng komunitasna, sapertos ruang guru sareng kafe anu dipisahkeun. Waktos diperyogikeun pikeun ngawangun kapercayaan pikeun ngabagi caritaanana. Aranjeunna nyatakeun kumaha aranjeunna hoyong anu sanés tiasa ningali hubungan - duanana silaturahim sareng minat cinta - anu dikembangkeun di antara nonoman Serbia sareng Albania di kemah. Malah pangalaman sorangan damel sasarengan sareng guru-guru anu béda-béda étnik éta khusus sareng jarang.
 
Di sakola di India, murid didorong pikeun nyiptakeun proyék mini opsional ku 1) milih topik anu dipikaresep sareng ngaitkeun kana hak asasi manusa, 2) nganalisis sumber média dina topikna, 3) nalungtik inisiatif lokal, lokal anu damel dina masalah, sareng 4) nunjukkeun naon anu aranjeunna tiasa laksanakeun pikeun ningkatkeun kaayaan. Harshit, Jehan, Siddharth, Alak, Ridhi, sareng Shubha nyandak tantangan sareng fokus kana kasempetan anu sami pikeun pendidikan, buruh budak sareng hak-hak awéwé. Dina damel saatos sakola sareng Siddhart hiji dinten, kuring naroskeun ka anjeunna kunaon anjeunna fokus kana advokasi hak-hak barudak. "Kuring hoyong gaduh panangan dina ieu," anjeunna memohon. Anjeunna sareng kulawargana mutuskeun pikeun henteu mésér petasan taun ayeuna, mangrupikeun bagian anu umum tina perayaan Navratri, kumargi dipikaterang yén barudak damel di pabrik produksi.  
Saatos sakola, Alak sareng Ridhi angkat ka kumuh kota pikeun wawancara sareng padamel sareng diajar ngeunaan tingkat pendidikanana. Tulisan anu urang baca di kelas ngukur literasi ku kamampuan maca sareng nyerat nami nyalira. Aranjeunna nyungkeun padamel pikeun nyayogikeun nami ku nyeratna dina salembar kertas anu aranjeunna suksés di Gujarati. Alak sareng Ridhi diajar kumaha sababaraha pagawé duanana damel sareng badé angkat ka sakola sawaréh. Aranjeunna diajar ngeunaan kasusah anu disanghareupan ku padamel dina ngéngingkeun gajih hirup pikeun ngabekti kulawarga sareng ningkatkeun kualitas kahirupan. Aranjeunna keuna ku impian para padamel janten hal-hal sapertos dokter, guru sareng pilot. 
 
Alak sareng Ridhi ngamimitian proyekna ku nekenkeun hak-hak buruh. Panilitian langsung, Nanging, nunjukkeun hubungan anu patali antara HAM. Upami pagawé ieu henteu terang hakna, khususna gaji anu aranjeunna sacara sah ngagaduhan hak, kumaha aranjeunna tiasa nyalindungan diri? Upami padamelan ieu kedah damel pikeun nyéépkeun dirina nyalira, ku sabab kitu, henteu tiasa sakola, kumaha aranjeunna bakal ningkatkeun jabatanana? Alak sareng Ridhi ngalih kana panilitian naha kasempetan sami pikeun sadaya jalma.    
 
Di Hungaria sareng di India, sababaraha rinci programmatis atanapi kursus anu kabuka-panon pikeun para nonoman kadua nagara. Sababaraha diantarana henteu pernah ngumbara jarak jauh atanapi nganggo bentuk transpirasi sapertos parahu atanapi traktor anu urang candak di kemah. Anu sanés kantos nyarios sareng tatangga na, anu sasama warga nagara, tapi dianggap "warga satempat anu bénten." Pikeun kahiji kalina aranjeunna kenal ka komunitasna sareng / atanapi anu sanésna, sacara langsung. 
 
Sanaos waktos anu pondok urang babarengan, kuring ningali kamekaran nonoman pikeun pamahaman masarakat sareng tempat masing-masing di dinya. Nalika ningalkeun nagara-nagara masing-masing sareng berpisah sareng réréncangan énggal, pamikiran kuring henteu ngan ukur ngarepkeun harepan kumaha pamuda ieu bakal ngawangun masa depan. Sabalikna, kuring ngaraos raoseun anu jero pikeun perdamaian anu dipiara di juru-dunya leutik dunya ku nonoman anu berbakat, nurani ngadamel bédana ayeuna.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...