Naha perdamaian di Kolombia hartosna kamajuan pikeun paguron luhur?

Naha perdamaian di Kolombia hartosna kamajuan pikeun paguron luhur?

By Mateus Reisz

(Diulang deui ti: Atikan Langkung Luhur. 16 Maret 2017)

Dina 24 Nopémber 2016, anu saé sareng saé pendidikan tinggi Kolombia ngalangkungan sora bogotá, kamacetan sareng polusi, ngalangkungan mural corétan manuk aheng, oray sareng adegan mitologis, dugi ka panarimaan anu mewah anu diayakeun ku kedutaan AS.

Kasempetan éta nyaéta tuang siang Thanksgiving. Tapi urang Colombia pastina bakal dihampura upami aranjeunna langkung milih ngahaturkeun nuhun henteu seueur pikeun panén Amérika sapertos dividen anu aranjeunna ngarepkeun hasil tina perjanjian perdamaian anu dirévisi yén pamaréntahanna parantos ditandatanganan dina dinten éta sareng Angkatan Bersenjata Revolusioner Kolombia (Farc): organisasi gerilya Marxist terkenal ka langkung ti satengah abad na ka terlibat dina penculikan, pemerasan sareng perdagangan narkoba.

Kesepakatan - anu versi aslina parantos ditolak ku pamilih Kolombia dina referendum bulan kamari - diratifikasi ku parlemén nagara éta dina saminggu. Sareng sektor pendidikan tinggi siap pikeun ngalaksanakeun panilitian sareng netepkeun program aksés anu bakal ngabantosan masalah ngeunaan kaadilan sosial sareng ngahijikeun deui tilas pejuang: tugas sigana penting pisan dina ngawangun perdamaian jangka panjang.

Tapi ogé pikeun nyiapkeun agenda nasional ieu, seueur pamimpin lembaga pendidikan tinggi anu ngarep yén lingkungan pasca-konflik anu langkung stabil ogé bakal ngamungkinkeun aranjeunna janten pamaén anu langkung épéktip dina paguron luhur global. Leres, alesan yén duta besar AS tiasa ngempelkeun seueur diantara aranjeunna pikeun boneka kalkun sareng pai waluh nyaéta yén aranjeunna parantos aya di Bogotá - sakali terkenal janten diantawis kota ageung paling bahaya di dunya - pikeun ngiringan. Amérika Latin kadalapan sareng Konferensi Pendidikan Tinggi Karibia, anu dikhususkeun pikeun téma internasionalisasi.

Masih, ruang makan kedahna ukuran tina refectory universitas pikeun nampung ngadeukeutan 300 pamimpin sistem pendidikan tinggi tersiér nagara éta. Sistem ieu kalebet 82 paguron luhur, ogé rupa-rupa "lembaga universitas" (anu ngan ukur gelar sarjana), lembaga téhnologis sareng lembaga téknis propésional. Claudia Aponte González, konsultan anu damel sareng kamenterian pendidikan nasional Kolombia, ngawartoskeun konperénsi éta kementerian éta komitmen pikeun ngamajukeun internalisasi, tapi parantos merjuangkeun modél anu ukuranana saukuran. Aya lembaga anu aya di kota-kota perbatasan; lembaga komitmen kana cita-cita pan-Andean "Bolivarian"; lembaga anu ngan ukur nawiskeun kursus online; lembaga museur kana pangwangunan daérah; lembaga di daérah khusus sapertos pulau-pulau Karibia alit; malah lembaga di tempat-tempat anu iklimna goréng pisan yén mentri henteu pernah berhasil ngirim batur pikeun ngalaksanakeun penilaian. Masing-masing ngagaduhan ideu anu béda ngeunaan naon anu kedah dihartoskeun internasionalisasi pikeun aranjeunna.

Upaya ageung pikeun réformasi di séktor parantos diteraskeun sajajar sareng negosiasi perdamaian anu panjang. Rencana Pangwangunan Nasional Présidén Juan Manuel Santos pikeun 2014-18, Todos por un nuevo país (Sadayana pikeun Nagara Anyar), netepkeun pendidikan, disarengan perdamaian sareng kaadilan, salaku salah sahiji tina tilu "pilar" na. Santos - anu meunang Hadiah Nobel Perdamaian 2016 - ogé ngumumkeun aspirasi anu ambisius pikeun Kolombia janten nagara anu paling terdidik di Amérika Latin dina 2025. Mungkin akibat praktis anu paling jelas tina ieu nyaéta prosés anu padamel, anu teras-terasan - dilaksanakeun mitra sapertos British Council - pikeun ngalancarkeun sistem kualifikasi nagara, ningkatkeun status pendidikan téknis sareng nyiptakeun jalur anyar kana paguron luhur.

Pikeun konsultan pendidikan tinggi internasional Liz Reisberg, seueur tantangan anu disanghareupan ku bangsa khatulistiwa dilarapkeun di seuseueurna Amérika Latin.

"Sadaya nagara ngaréspon kana tantangan masif, anu dimimitian 20 dugi 30 taun ka pengker," saur anjeunna. "Pendidikan anu langkung luhur ti mimiti janten perusahaan elit dugi ka nyobian dilebetkeun dimana waé antara 30 sareng 60 per cent tina kohort umur. [Ayeuna aya di daérah 50 persén di Kolombia.] Universitas-universitas tradisional ngan ukur henteu tiasa nampung éta ... Kaseueuran kementrian mundur dina larangan ngawangun universitas sareng kéngingkeun pertumbuhan anu gancang kalayan kontrol kualitas anu saeutik pisan. "

Nalika debu parantos netep, Reisberg teras-terasan, kaseueuran nagara netepkeun sistem kadali kualitas. Éta kalebet Kolombia, sareng bangsa éta ogé kasohor pikeun "sektor swasta anu cukup mantep", anu tingkat éliténna ngagaduhan tingkat produktivitas panilitian saimbang jeung universitas umum, saur anjeunna.

Mémang, sigana aya perjanjian umum ngeunaan kakuatan paguron luhur Kolombia. Opat lembaga - éta Universitas Andes, Universitas Antioquia, Universidad del Norte sareng Universitas Bolivarian Pontifical (UPB), Medellín - fitur diantara 50 luhur di Times Atikan Tinggi 's Peringkat Universitas Amérika Latin pikeun 2016. Éta langkung seueur tibatan nagara sanés kajabi Chili (11 tempat) sareng raksasa régional Brazil (23 tempat) sareng Mexico (dalapan). Data cutatan anu disayogikeun ku Elsevier (tingali grafik anu sabalikna sareng dina kaca 37 sareng bagan dina kaca 36 sareng 39) ogé nunjukkeun yén Kolombia gancang ningkatkeun kaluaran panilitianna, anu kualitasna ngabandingkeun sareng palaku paling kuat di daérah éta, khususna dina fisika sareng astronomi.

Kolombia diidentifikasi taun ka tukang ku Times Atikan Tinggi salaku salah sahiji ti tujuh nagara anu berpotensi janten pamaén penting dina paguron luhur global ( "Breed anyar dina muatan", Fitur, 24 Nopémber). Ieu kusabab kualitas panilitian anu terhormat, naékkeun hasil panilitian sareng tingkat pendaptaran murid anu luhur sareng berkembang.

Laporan disebut Atikan di Kolombia, diterbitkeun ku Organisasi Kerja Sama Ekonomi sareng Pangembangan April kamari, ogé muji seueur aspek pendidikan tinggi Kolombia. Nanging, éta penting pisan pikeun sistem "kuno, henteu adil, sareng teu épisién" nagara éta pikeun nyebarkeun sumberdaya umum. Didirikeun taun 1992, sistem ieu nyayogikeun 48 persén tina sadayana anggaran pikeun paguron luhur umum ngan ukur tilu tina 32 lembaga, sareng nyéwa 20 tina 39 paguron téhnik umum tanpa subsidi "biasa". Kusabab total jumlah murid gaduh langkung ti quadrupled ti saprak 1992, sistem "kaku, kurang définisi sareng ruang lingkup" ngajantenkeun halangan utama pikeun kamajuan, saur laporan.

Mangrupikeun dékade panjang Kolombia dina kaayaan kerusuhan sipil, tangtosna, mangrupikeun hal tukang anu penting pikeun diperhatoskeun nalika meunteun pendidikan tinggi na. Dina tesis PhD anu judulna "Konflik, paséa konflik, sareng fungsi universitas: pelajaran ti Kolombia sareng konflik bersenjata sanésna", dileler ku Boston College di 2013, konsultan pendidikan Ivan Pacheco ngajelaskeun kumaha konflik éta "bagian tina kahirupan sadidinten" seueur paguron luhur umum. "Perjoangan pikeun pangendali pulitik sareng ékonomi kampus parantos getih sareng nyatakeun sababaraha korban," nyeratna. Dina hiji kasus, sakitar 50 akademisi sareng mahasiswa diculik ku gerilyawan; di tempat séjén aranjeunna "dibunuh, disiksa sareng ngaleungit".

Justru kusabab "Prévalénsi idéologi sayap kénca anu ampir teu diragukeun di kampus", Pacheco ngajelaskeun, Katuhu ekstrim ogé "mutuskeun nyandak sababaraha universitas umum, khususna di belah kalér nagara". Samentawis éta, otonomi universitas pisan tiasa ngajantenkeun aranjeunna "langkung pikaresepeun pikeun kelompok haram ... Politikus koruptor parantos nyobian (sareng kadang sanggup) kéngingkeun kadali administrasi sareng politik ka lembaga-lembaga ieu".

Saha waé anu nganjang ka "Kota Bodas" di Bogotá bakal nyandak poin Pacheco ngeunaan "idéologi sayap kénca". Ieu kampus utama Universitas Nasional Kolombia, caket pusat ibukota. Dikurilingan ku pager, éta ngaliput legana 600 héktar, kumplit sareng observatorium, stadion, tempat kaulinan barudak, cafe pop-up, réstoran sareng gedong dosen bodas. Dina haténa, dimana kios alit ngajual tuangeun, nyaéta Francisco de Paula Santander Plaza, langkung sering dikenal salaku "Che Plaza" kusabab lukisan Che Guevara anu ageung dina mébel payuneun perpustakaan.

Kenca aktivis mahasiswa ogé jelas dina panolakanana kana rencana ngarobih séktor - kalebet sistem panyaluran dana - mimiti sataun saatos Présidén Santos nyandak jabatan dina 2010. Numutkeun laporan OECD, anu nunjukkeun protés ngan ukur protés. klausa anu kontroversial pisan - pikeun ngamungkinkeun lembaga pendidikan tinggi pikeun nguntungkeun ", tapi volume pananganana" nyababkeun sadayana… usul réformasi gagal ".

Sigana teu aya rencana ayeuna pikeun ngahudangkeun réformasi.

Tokoh anu rada béda ti Che Guevara salam ka pangunjung ka kampus Bogotá Uniminuto, panginten hiji-hijina universitas di dunya anu dingaranan program tipi. Ieu didirikeun ku pendeta Katolik Roma Rafael García Herreros, kasohor di sapanjang Kolombia salami hirupna kusabab "slot Dewa" harian na. Nalika tempat kosong disumbangkeun ka anjeunna, anjeunna nyiptakeun sakumna kabupaten di luar kota, kumplit sareng bumi, bengkel tékstil bahkan musium seni kontemporer, anu katingalina sapertos versi miniatur tina kéong Guggenheim anu ngawangun kéong di New York. Di dieu ogé anjeunna ngadegkeun paguron luhur "diideuan ku Injil sareng misi sosial garéja" kanggo nyayogikeun "pendidikan anu saé pikeun jangkauan saréréa". Ayeuna ngagaduhan cabang di 85 kota sareng ngajarkeun 120,000 murid. Pembelajaran jarak jauh, kursus online sareng kelas sonten ngabantosan anjeunna pikeun ngahontal masarakat anu teu kapir, masarakat adat di kota-kota terpencil sareng kelompok-kelompok sanés anu sacara umum henteu dipaliré ku sésana sektor. Beasiswa ngabantosan pikeun ngadukung ampir 90,000 siswa dina 2015 nyalira.

Ieu nunjuk kana tantangan pendidikan penting séjén anu disanghareupan Kolombia: pangaluaran sosial. Dina kecap J. Salvador Peralta, profésor gaul élmu politik di Universitas Jorjia Kulon, patarosan inti dina pendidikan tinggi Amérika Latin nyaéta: "Saha anu urang tinggaleun?" Sapertos sababaraha nagara sanés, Kolombia gaduh "langkung seueur paménta pikeun pendidikan tinggi tibatan [éta] kamungkinan tiasa nyayogikeun épisién sareng dina kualitas anu saé". Ieu nyababkeun "patarosan anu sesah pisan ngeunaan dimana nyayogikeun sumberdaya pikeun kéngingkeun artos anu paling pikeun artos na".

Kawijakan andalan pamaréntah pikeun ngalebetkeun aksés, katelah Keur Pilo Mayar (Hard Work Pays Off), parantos masihan 10,000 beasiswa sataun ti saprak 2014 ka murid ti tukang anu langkung miskin anu ngahontal hasil anu saé dina ujian cuti sakola nasional. Skéma pinjaman mahasiswa anu anyar ogé dikenalkeun dina 2015.

Pablo Navas Sanz de Santamaría, rektor tina Universitas Andes - lembaga Kolombia anu luhur di THE Peringkat Amérika Latin University 2016 - nelepon Keur Pilo Mayar prakarsa "pisan, penting pisan" anu ngagaduhan "pangaruh langsung dina ngajantenkeun paguron luhur langkung inklusif sareng beragam". Universitas na ogé parantos ngamankeun dana philanthropic pikeun program sanés anu nargétkeun kelompok anu kurang mampu. Hasilna, saur Navas, "42 per cent jalma anu dipilih semester kamari" pikeun diajar di universitas ayeuna asalna ti tukang sapertos kitu.

Internasionalisasi sanés konsép anu lengkep novél di Kolombia. Numutkeun ka Elsevier, proporsi makalah nagara anu sacara internasional ditulis babarengan antara 2011 sareng 2015 tinggi: 46 persen. Ieu ampir identik sareng Inggris, sareng sababaraha paguron luhur anu diwakilan dina konperénsi Bogotá sacara aktif nganut misi internasional.

"Internasionalisasi penting pisan pikeun urang," Marta Losada, presiden kota Universitas Antonio Narino, ngabejaan THE . "Kami nempatkeun strategi 10 taun ka pengker pikeun ngadaptar fakultas tanpa PhD pikeun angkat ka luar negeri [pikeun gelar doktor] sareng [kami] ningali seueur kolaborasi internasional salaku hasilna." Universitas ayeuna nuturkeun ieu sareng "strategi pikeun nyewa jalma anu gaduh gelar doktor ti saluruh dunya". Losada aktip ngiringan kamitraan dina dunya anu nyarios basa Spanyol tapi ogé getol "nerapkeun langkung seueur program dina basa sanés, khususna basa Inggris, salami 10 taun ka hareup".

Alberto Roa mangrupikeun wakil présidén pikeun urusan akademik di Universitas del Norte, universitas swasta didirikan di 1966 di daérah Karibia. Lembaga na ogé komitmen kana pendekatan anu komprehensif pikeun internasionalisasi, anu "henteu ngan ukur pikeun ningkatkeun mobilitas mahasiswa sareng fakultas asup, tapi ogé damel dina internalisasi di bumi, supados ngagaduhan lingkungan global di kampus". Konperénsi internasional, acara sareng kursus dina basa Inggris mangrupikeun langkah-langkah anu diadopsi pikeun "nguatkeun katerampilan kawarganagaraan global di siswa urang".

Mitra éksternal mastikeun efektivitas strategi sapertos kitu. David Wilson, profésor genetika pangembangan manusa di Universitas Southampton, ngiringan pameran rekrutmen anu ngiringan konferensi pendidikan tinggi, milari mahasiswa pascasarjana Kolombia di daérah anu saluareun bidang spesialisna nyalira. Ieu kusabab "kamampuan sareng pangalaman lulusan ti paguron luhur Kolombia saimbang sareng anu diajar di Inggris", saur anjeunna. "Tingkat basa Inggrisna biasana tinggi pisan, sareng muridna sumanget sareng ngagaduhan etos kerja anu hadé." Kauntungan salajengna nyaéta Colciencias, déwan panilitian Kolombia, "sadar kana pentingna élmuwan pascasarjana anu ngagaduhan palatihan di luar Kolombia sareng nawiskeun beasiswa PhD kalapa".

Mike Proctor, wakil presiden urusan internasional di Universitas Arizona, sami sumanget. Perguruan tinggi na sacara serius kalibet sareng sakitar satengah belasan universitas Kolombia sareng anjeunna nyatakeun yén universitas riset Kolombia "mangrupikeun paguron luhur anu saé sareng sami sareng saha waé". Seueur kontak di Kolombia Arizona nyaéta "sarjana global kelas dunya, nampilkeun sacara multibahasa dina konperénsi sareng nyebarkeun di alam ", Anjeunna nambihan.

Acan aman pikeun nyatakeun yén kaunggulan ieu ngagambarkeun ujung gunung es. Salain tina sistem pembiayaan, anu henteu ngalakukeun insentif pikeun efisiensi, laporan OECD ogé duka kamampuan akademik anu saé pikeun lulusan sakola khas Kolombia; tingkat putus sekolah tinggi ti paguron luhur; babandingan lemah tina sarjana bade diajar pascasarjana; sareng "kurangna keterlibatan dunungan dina pamaréntahan sareng pangiriman [pendidikan tersiér]". Angka kamentrian nunjukkeun yén, dugi ka 2012, ngan aya tujuh urang per juta di Kolombia anu gaduh gelar doktor, dibandingkeun sareng 31 di Chili, 42 di Mexico sareng 69 di Brasil. Rata-rata Amérika Latin nyaéta 37.

Jaminan kualitas ogé tetep rumit. Dina tingkat anu paling dasar, sadaya lembaga sareng program diperyogikeun pikeun minuhan standar minimal pikeun bijil. Universitas ogé tiasa nerapkeun Akréditasi Kualitas Tinggi Sukarela tapi, nunjukkeun yén éta henteu saeutik pangakuan umum, seueur anu henteu ngaraos pantes pikeun ngalaksanakeun prosés anu susah payah. Dina pertengahan 2015, instrumen anu langkung dikenal salaku Modelo de Indicatores del Desempeño de la Educación (Model Performance Performance for Education) diwanohkeun. Numutkeun ka kritik, imposisi ieu ti luhur teu gaduh transparansi sareng jumlahna pikeun paguron luhur Kolombia dumasar kana kriteria anu sacara implisit ngahukum jalma-jalma, sapertos Uniminuto, anu ngalakukeun padamelan penting tapi henteu ngajalankeun modél standar.

Versi anyar tina indikator, janten ngalibetkeun konsultasi anu langkung ageung sareng paguron luhur sareng sababaraha kriteria penilaian anu langkung ageung. Numutkeun ka juru bicara kamentrian, hasilna moal dianggo pikeun nyandak kaputusan waragad atanapi salaku "ukuran hukuman" tapi pikeun nunjukkeun universitas mana anu "langkung maju" sareng mana "kedah ditingkatkeun".

Numutkeun ka konsultan Reisberg, Kolombia ogé "mayunan gim dina ngumpulkeun data anu saé pisan". Ieu kalebet daérah sapertos panilitian, pamulangan pasar tenaga kerja pikeun kualifikasi khusus sareng "nilai tambah" (sakumaha diukur ku tés jalma anu asup sareng ngarengsekeun kursus universitas). Nanging, salaku juru bicara kamenterian ngaku, pengumpulan informasi anu energetik ieu parantos kabuktian henteu aya hasilna, kumargi "kulawarga henteu ngagunakeun data pikeun mutuskeun universitas" sareng "paguron luhur henteu nganggo data pikeun ngukur kumaha kaayaanna dibandingkeun sareng anu sanés. ", Resep ngandelkeun peringkat internasional.

Kisaran langkung seueur tina program-program anu terakhir parantos nyobian ngajantenkeun Kolombia langkung saing dunya dina pendidikan tinggi. Kolombia Cientifica (Scientific Colombia), anu diluncurkeun dina Oktober 2016 kalayan dana ti Bank Dunia, mangrupikeun proyék gabungan antara menteri pendidikan, déwan panilitian Colciencias sareng Institute for Student Loans and Study Abroad, katelah Icetex.

Éta diwangun ku dua skéma anu misah. Hiji, "Paspor ka Élmu", nyayogikeun dana pikeun sahanteuna 90 murid pikeun ngalakukeun gelar master, sareng 100 deui pikeun gelar PhD, di paguron luhur asing, kalolobaanana di daérah sapertos kaséhatan, pasokan cai, masalah lingkungan sareng tatanén, anu diperlukeun ku pasar tenaga kerja sareng aya hubunganana sareng prosés perdamaian.

Skéma anu sanésna, "Ékosistem Élmiah", ngadukung kemitraan antara paguron luhur asing, universitas universitas Kolombia anu ngarah, universitas régional sareng industri. Arizona's Proctor ngajelaskeun salaku "strategi anu luar biasa pikeun ngawangun kapasitas nasional".

Ogé anyar nyaéta sakola usum panas internasional. Dimimitian usum panas kamari, ieu terakhir sakitar sabulan sareng ngahijikeun sakitar 300 akademi Kolombia sareng murid kalayan ahli internasional, kalebet prizewinner Nobel, kanggo ngatasi salah sahiji tina tilu pilar "pilar" - ekuitas, pendidikan sareng perdamaian - ditandatanganan dina Pangwangunan Nasional présidén Rencana.

Tujuanana, numutkeun juru bicara pamaréntahan, nyaéta "ngajarkeun urang Kolombia ngeunaan prakték anu pangsaéna, pikeun ngajantenkeun mahasiswa langkung internasional dina pandanganana sareng ngahubungkeun mahasiswa sareng profésor sareng ahli internasional". Kursus-kursus ogé ngagaduhan tujuan anu langkung lega pikeun ngamungkinkeun komunitas akademik pikeun "nyandak bagian dina pangwangunan politik urang, ngabantosan ngawangun pusat politik anu kuat sareng ngiringan ngungkulan masalah urang".

Skéma salajengna diluncurkeun ku kamentrian di 2015 dina kolaborasi sareng "Kolombia Tangtangan Élmu Anjeun", Jaringan salapan paguron luhur anu dikhususkeun pikeun" ngamajukeun Kolombia di luar negeri salaku tujuan pikaresepeun pikeun mahasiswa internasional sareng profesor ". Ieu nyayogikeun pelatihan ku konsultan ka kantor internasionalisasi universitas. Serangkaian "panduan metodologis" pikeun internasionalisasi ogé nuju disusun.

Sanaos sadayana ieu, juru bicara kamentrian terang-terangan ngeunaan kumaha jauhna nagara éta kedah dilakukeun: "Ti saprak ayeuna, sababaraha akademisi tiasa nyerat dina basa Inggris," saurna. "Éta mangrupikeun salah sahiji tantangan pangbadagna anu nuju kami kerjakeun. Kami leres-leres ngadorong dwibasa, tapi kusabab paguron luhur otonom, menteri henteu tiasa maksa aranjeunna pikeun ngalakukeun sababaraha hal. ”

Delegasi dina konperénsi Bogotá ogé nunjuk kana tantangan utama, bahkan bari ngaku yén penting (upami kadang rumit) struktur parantos ditetepkeun.

Luis Alejandro Arévalo Rodríguez mangrupikeun kapala internasionalisasi di Universitas EAN swasta bogotá. Sanaos lembaga anjeunna tiasa ngalakukeun "sajumlah wajar panilitian terapan, damel raket sareng perusahaan di daérah sapertos énergi bersih, wirausaha sareng kelestarian", anjeunna nunjuk kana kasusah sektor-séktor dina masihan riset prioritas anu pantes. "Nalika anjeun nyéwa profésor dina tingkat PhD, aranjeunna ngarepkeun [tiasa ngalaksanakeun] panilitian, janten upami universitas anjeun henteu komitmen kana [ieu], bakal hésé pikeun aranjeunna bagja," saur anjeunna. Tapi paguron luhur "saeutik pisan" anu ngamungkinkeun para staf konséntrasi sacara éksklusif dina panilitian, sareng seuseueurna naroskeun aranjeunna pikeun fokus kana ngajar.

Sonia Marcela Durán Martínez, wakil présidén pikeun urusan internasional di Universitas Del Rosario, satuju yén "nagara henteu gaduh dana anu cekap pikeun élmu, janten tantangan anu gedé pikeun universitas swasta". Nalika Colciencias diadegkeun dina 1968, éta jelas "éta kedah ngabiayaan laboratorium sareng panilitian ogé mobilitas, tapi ieu tetep dina tingkat niat anu saé sabab henteu pernah dipasihan dana [cekap]".

Datangna perdamaian sacara alami disambut, tapi paguron luhur sigana ati-ati dina optimismeu ngeunaan naon anu dipikaresep hartosna pikeun aranjeunna. Universitas del NorteRoa ngarepkeun "investasi ékonomi anu hébat pikeun transisi pasca-konflik" tapi henteu aya bukti yén paningkatan dana bakal diarahkeun ka paguron luhur. Upami éta henteu, éta hartosna "teu aya sumber anu sayogi pikeun ngabiayaan Investasi anu mahal pisan, sapertos fasilitas, téknologi, laboratorium sareng perpustakaan".

Réktor Navas di Universitas Andes resep pisan ka Keur Pilo Mayar inisiatif pikeun neraskeun saatos opat taun awal na. Anjeunna ogé hoyong ningali langkung seueur "paniliti luhur" anu ngungkulan pasualan sapertos "perdagangan narkoba, biodiversitas, struktur kaadilan anu anyar anu bakal ditanamkeun". Hanjakalna, anjeunna yakin yén sistem anu ngarahkeun 10 persén royalti minyak sareng pertambangan kana élmu, téknologi sareng inovasi "leres didesain sareng teu hasil", kumargi tanggung jawab nyebarkeun dana sapertos kitu aya di tangan "gubernur nagara anu béda ”. Kalayan pamilihan umum parantos caket, anjeunna kasieunan yén duanana janten Keur Pilo Mayar sareng rencana naon waé pikeun ngarobih dana panilitian tiasa janten parah tina tekanan politik jangka pondok.

Sigana ngan ukur waktos anu nyaritakeun naha 24 Nopémber janten permanén didirikeun dina kalénder universitas Kolombia salaku dinten pikeun sukur.

(Buka tulisan aslina)

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur