Naon atikan perdamaian?

Atikan katengtreman nyaéta atikan boh ngeunaan sareng pikeun perdamaian.

Konseptualisasi atikan perdamaian di luhur, saderhana pisan sareng ringkes mangrupikeun titik awal anu hadé pikeun ngajalajah widang diajar, pangaweruh, sareng prakték anu rumit sareng bernuansa. (Pikeun perspéktif tambahan, tingali "Tanda kutip: Nangtukeun sareng Konsép Atikan Damai"di handap.)

Atikan "ngeunaan" perdamaian ngarebut loba substansi pangajaran. Éta ngajak réfléksi sareng analisa ngeunaan kaayaan karapihan anu lestari sareng kumaha cara ngahontalana. Éta ogé ngalibatkeun pamahaman sareng nguji sacara kritis kekerasan dina sagala rupa bentuk sareng manifestasi na.

Atikan "pikeun" katengtreman orients atikan karapihan nuju Nyiapkeun jeung cultivating peserta didik kalawan pangaweruh, kaahlian jeung kamampuhan pikeun ngudag karapihan sarta nonviolently ngabales konflik. Éta ogé prihatin sareng ngasuh sumber moral sareng étika batin anu penting pikeun aksi perdamaian éksternal. Dina basa sejen, atikan karapihan narékahan pikeun nurture dispositions jeung sikep anu diperlukeun pikeun kalibet dina aksi transformative pikeun parobahan damai. Atikan perdamaian khususna berorientasi masa depan, nyiapkeun murid pikeun ngabayangkeun sareng ngawangun realitas anu langkung dipikaresep.

Pedagogi nyaeta dimensi penting atikan sejen "pikeun" katengtreman. Kumaha urang ngajar boga dampak signifikan dina hasil diajar jeung wangun kumaha siswa bakal nerapkeun naon maranéhna diajar. Sapertos kitu, pendidikan perdamaian milarian modél pedagogi anu konsisten sareng nilai sareng prinsip perdamaian (Jenkins, 2019).Dina tradisi filsuf Amérika John Dewey (Dewey, 1916) jeung Pendidik populér Brasil Paulo Freire (Freire, 2017), pedagogi pendidikan perdamaian biasana berpusat pada peserta didik, nyiar pangaweruh ti réfléksi peserta didik kana pangalaman tinimbang maksakeun pangaweruh ngaliwatan prosés indoktrinasi. Pangajaran sareng pamekaran lumangsung, sanés tina pangalaman sapertos kitu, tapi tina pangalaman réfléktif. Pedagogi perdamaian Transformatif nyaéta holistik, ngasupkeun dimensi kognitif, réfléktif, afektif, jeung aktif kana pangajaran.

Atikan perdamaian lumangsung di seueur konteks jeung setelan, boh di jero sakola boh di luar sakola. Ditilik sacara lega, atikan bisa dihartikeun salaku prosés diajar anu dihaja jeung terorganisir. Ngahijikeun atikan karapihan kana sakola mangrupikeun tujuan strategis Kampanye Global pikeun Atikan Damai, sabab pendidikan formal ngagaduhan peran anu penting dina ngahasilkeun sareng baranahan pangaweruh sareng nilai-nilai di masarakat sareng budaya. Atikan karapihan non-formal, lumangsung dina setélan konflik, komunitas, sareng di bumi, mangrupikeun pelengkap kritis pikeun usaha formal. Atikan perdamaian mangrupikeun komponén penting pikeun ngawangun perdamaian, ngadukung transformasi konflik, pangwangunan komunitas, sareng pemberdayaan komunitas sareng individu.

atikan karapihan, sabab geus mecenghul pikeun maranéhanana kalibet dina jaringan internasional GCPE, nyaeta global dina wengkuan acan culturally husus. Éta narékahan pikeun sacara holistik ngaidentipikasi sareng ngaku intersections sareng interdependensi antara fenomena global (perang, patriarki, kolonialisme, kekerasan ékonomi, perubahan iklim, pandém) sareng manifestasi lokal kekerasan sareng ketidakadilan. Sanaos pendekatan holistik, komprehensif anu paling idéal, urang ogé ngaku yén pendidikan perdamaian kedah relevan sacara kontekstual. Éta kedah kontékstual budaya sareng muncul tina kaprihatinan, motivasi, sareng pangalaman tina populasi anu tangtu. “Nalika urang ngabantah kabutuhan universal pikeun pendidikan perdamaian, urang henteu ngajengkeun universalisasi sareng standarisasi pendekatan sareng kontén.” (Reardon & Cabezudo, 2002, kc. 17). Jalma, komunitas, sareng budaya henteu standar, sapertos kitu, atanapi kedah diajarna. Betty Reardon sareng Alicia Cabezudo niténan yén "perdamaian mangrupikeun tugas umat manusa anu terus-terusan, prosés dinamis, sanés kaayaan statik. Ieu merlukeun dinamis, prosés atikan terus renewed "(2002, kc. 20).

Kituna mana leungeun-di-leungeun éta pendekatan anu digunakeun, sarta téma ditekenkeun, ngagambarkeun konteks sajarah, sosial, atawa pulitik nu tangtu. Rupa-rupa pendekatan signifikan geus mecenghul leuwih 50+ taun kaliwat, kaasup atikan resolusi konflik, atikan démokrasi, atikan ngembangkeun, atikan pikeun pangwangunan sustainable, atikan pangarampasan pakarang, atikan kaadilan ras, atikan kaadilan réstoratif jeung learning emosi sosial.  Pemetaan Atikan Damai, inisiatif panalungtikan tina Kampanye Global pikeun Atikan Damai, ngaidentipikasi sababaraha pendekatan sareng subtéma (tingali categorization lengkep dieu). Loba pendekatan ieu didaptarkeun teu eksplisit diidentifikasi minangka "pendidikan karapihan". Mangkaning, aranjeunna kalebet dina daptar pendekatan ieu salaku tujuan sosial implisit sareng tujuan diajar nyumbang langsung kana pamekaran budaya perdamaian.

Kami ngarepkeun bubuka ringkes ieu nyayogikeun orientasi anu sederhana pikeun sababaraha konsép konci sareng karakteristik pendidikan perdamaian, lapangan anu sering disalahartikeun, kompleks, dinamis, sareng kantos-robah. Kami ajak pamiarsa pikeun teuleum langkung jero kana lapangan ku ngajalajah sumber daya tambahan, konsepsi, sareng definisi. Di handap ieu anjeun bakal mendakan sababaraha tanda petik anu ngahartikeun pendidikan perdamaian tina sudut pandang anu rada béda. Di handapeun halaman anjeun ogé bakal mendakan daptar pondok tina naon anu kami yakin tiasa diaksés sareng sumber sajarah pikeun perkenalan anu langkung lengkep pikeun pendidikan perdamaian.

-Tony Jenkins (Agustus 2020)

Rujukan

  • Dewey, J. (1916). Démokrasi jeung Atikan: Hiji Perkenalan kana Filsafat Pendidikan. Perusahaan Macmillan.
  • Freire, P. (2017). Pedagogi anu ditindes (30 ulang ed.). Bloomsbury.
  • Jenkins T. (2019) Atikan karapihan komprehensif. Dina: Peters M. (eds) Énsiklopédi Pendidikan Guru. Springer, Singapura. https://doi.org/10.1007/978-981-13-1179-6_319-1.
  • Reardon, B. & Cabezudo, A. (2002). Diajar mupuskeun perang: Pangajaran ka arah budaya perdamaian. Den Haag Banding pikeun Peace.

Tanda kutip: Nangtukeun sareng Konsép Atikan Damai

"Pendidikan perdamaian mangrupikeun pendidikan ngeunaan sareng pikeun perdamaian. Ieu mangrupa widang akademik panalungtikan, jeung prakték (s) pangajaran jeung diajar, berorientasi ka arah jeung ngaleungitkeun sagala bentuk kekerasan, sarta ngadegna budaya karapihan. Atikan karapihan asalna tina réspon kana krisis sosial, politik, sareng ékologis anu ngembang sareng masalah kekerasan sareng ketidakadilan.  - Tony Jenkins. [Jenkins T. (2019) Atikan karapihan komprehensif. Dina: Peters M. (eds) Énsiklopédi Pendidikan Guru. Springer, Singapura. (kc. 1)]

"Pendidikan perdamaian, atanapi pendidikan anu ngamajukeun budaya perdamaian, dasarna transformatif. Ieu cultivates dasar pangaweruh, kaahlian, sikep jeung ajén-inajén anu néangan transformasi pola pikir, sikep jeung paripolah jalma nu, di tempat munggaran, boh geus nyieun atawa exacerbated konflik kekerasan. Éta milarian transformasi ieu ku ngawangun kasadaran sareng pangertian, ngamekarkeun perhatian sareng nangtang tindakan pribadi sareng sosial anu bakal ngamungkinkeun jalma hirup, nyaritakeun sareng nyiptakeun kaayaan sareng sistem anu ngawujudkeun nonviolence, kaadilan, perawatan lingkungan sareng nilai perdamaian anu sanés.  – Loreta Navarro-Castro & Jasmin Nario-Galace. [Navarro-Castro, L. & Nario-Galace, J. (2019). Atikan karapihan: Jalur pikeun budaya perdamaian, (Edisi ka-3), Puseur pikeun Atikan Peace, Miriam College, Kota Quezon, Filipina. (kc. 25)]

"Atikan kudu diarahkeun kana ngembangkeun pinuh kapribadian manusa jeung ka strengthening hormat keur HAM jeung kabebasan dasar. Éta bakal ngamajukeun pamahaman, kasabaran sareng silaturahim diantara sadaya bangsa, kelompok ras atanapi agama, sareng ngalaksanakeun kagiatan PBB pikeun ngajaga katengtreman.   – Déklarasi Universal Hak Asasi Manusa. [PBB. (1948). Déklarasi Universal Hak Asasi Manusa. (kc. 6)]

"Pendidikan perdamaian di UNICEF nujul kana prosés ngamajukeun pangaweruh, katerampilan, sikep sareng ajén-inajén anu dipikabutuh pikeun ngalaksanakeun parobihan paripolah anu bakal ngamungkinkeun murangkalih, nonoman sareng déwasa pikeun nyegah konflik sareng kekerasan, boh sacara terang-terangan sareng struktural; pikeun ngabéréskeun konflik sacara damai; sareng nyiptakeun kaayaan anu kondusif pikeun perdamaian, boh dina tingkat intrapersonal, interpersonal, antarkelompok, nasional atanapi internasional. – Susan Fountain / UNICEF. [Mancur, S. (1999). Atikan perdamaian di UNICEF. UNICEF. (kc. 1)]

"Pendidikan perdamaian tiasa dihartikeun salaku: pangiriman pangaweruh ngeunaan syarat, halangan, sareng kamungkinan pikeun ngahontal sareng ngajaga perdamaian; latihan kaahlian pikeun napsirkeun pangaweruh; sareng pamekaran kamampuan réfléktif sareng partisipatif pikeun nerapkeun pangaweruh pikeun ngatasi masalah sareng ngahontal kamungkinan. - Betty Reardon. [Reardon, B. (2000). Atikan perdamaian: Tinjauan sareng proyéksi. Dina B. Moon, M. Ben-Peretz & S. Brown (Eds.), Routledge pendamping internasional pikeun atikan. Taylor & Francis. (kc. 399)]

"Tujuan umum pendidikan perdamaian, sakumaha anu kuring ngartos, nyaéta pikeun ngamajukeun ngembangkeun kasadaran planet otentik anu bakal ngamungkinkeun urang pikeun fungsina salaku warga global sareng ngarobih kaayaan manusa ayeuna ku cara ngarobah struktur sosial sareng pola pamikiran éta. geus nyiptakeunana. Imperatif transformasional ieu kedah, dina pandangan kuring, janten pusat pendidikan perdamaian. Betty Reardon. [Reardon, B. (1988). Atikan karapihan komprehensif: Ngadidik pikeun tanggung jawab global. Perguruan Tinggi Pencét.

"Pendidikan perdamaian multidimensional sareng holistik dina eusi sareng prosésna. Urang tiasa ngabayangkeun éta salaku tangkal anu seueur cabang anu kuat…. Di antara rupa-rupa wangun atawa aspék prakték atikan perdamaian nyaéta: Atikan Disarmament, Atikan Hak Asasi Manusa, Atikan Global, Atikan Resolusi Konflik, Atikan Multikultural, Atikan pikeun Pamahaman Internasional, Atikan Interfaith, Atikan Gender-Adil/Nonsexist, Atikan Pangwangunan sareng Atikan Lingkungan. Masing-masing fokus kana masalah kekerasan langsung atanapi henteu langsung. Unggal bentuk prakték pendidikan perdamaian ogé kalebet dasar pangaweruh khusus ogé sakumpulan kaahlian normatif sareng orientasi nilai anu hoyong dikembangkeun.Loreta Navarro-Castro & Jasmin Nario-Galace. [Navarro-Castro, L. & Nario-Galace, J. (2019). Atikan karapihan: Jalur pikeun budaya perdamaian, (Edisi ka-3), Puseur pikeun Atikan Peace, Miriam College, Kota Quezon, Filipina. (kc. 35)]

“Pendidikan katengtreman dina kontéks konflik jeung kategangan bisa dicirian saperti kieu: 1) Berorientasi edu-psikologis tinimbang politis. 2) Ieu alamat utamana cara patali jeung musuh ngancam. 3) Ieu museurkeun kana intergroup leuwih ti hubungan interpersonal. 4) Ieu boga tujuan pikeun ngarobah hate jeung pikiran nu aya kaitannana ka hiji musuh aub dina konteks nu tangtu.  - Gavriel Salomon jeung Ed Cairns. [Salomon, G. & Cairns, E. (Eds.). (2009). Buku Panduan ngeunaan Atikan Damai. Psikologi Pencét. (kc. 5)]

"Pendidikan perdamaian… utamana merhatikeun peran atikan (formal, non-formal, informal) dina nyumbang kana budaya perdamaian sareng nekenkeun prosés metodologis sareng pedagogis sareng modus diajar anu penting pikeun diajar transformatif sareng ngasuh sikep sareng kamampuan pikeun. ngudag perdamaian sacara pribadi, interpersonal, sosial sareng politik. Dina hal ieu, pendidikan karapihan ngahaja transformatif sareng berorientasi politis sareng tindakan. - Tony Jenkins. [Jenkins, T. (2015).  Analisis Téoritis sareng Kemungkinan Praktis pikeun Transformatif, Atikan Damai Komprehensif. Tésis pikeun gelar Doktor Philosphiae, Universitas Élmu sareng Téknologi Norwegia. (kc. 18)]

"Hiji pendidikan anu tiasa nyalametkeun umat manusa sanés usaha leutik; Éta ngalibatkeun kamekaran spiritual manusa, ningkatkeun ajénna salaku individu, sareng persiapan para nonoman pikeun ngartos jaman dimana aranjeunna hirup. - Maria Montessori

Sumberdaya Umum ngeunaan Atikan Damai pikeun Studi Salajengna

Mangga tempo Kampanye global pikeun Atikan Peace pikeun tinjauan warta pendidikan perdamaian, kagiatan, sareng panalungtikan anu dilakukeun di sakumna dunya.

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:
Ngagulung ka luhur