Anu Kuring Nyaho Ngeunaan Kahirupan Manusa salaku Downwinder Nuklir

perkenalan

Mary Dickson ngan salah sahiji rébuan korban pakarang nuklir, angka saluareun Hibakusha tatu dina bom di Hiroshima jeung Nagasaki. Salila sababaraha dasawarsa saprak tés munggaran di situs tés Nevada, korban tés nuklir parantos maot, umur kawates, sareng kahirupan nyeri sareng cacad fisik. Orok geus dilahirkeun cacad ku nguji épék.

Dickson neangan akuntabilitas pikeun konsékuansi ieu sarta reparations pikeun korban maranéhanana, faktor mertimbangkeun dina assessing etika kawijakan nuklir. Peserta didik karapihan tiasa nalungtik sponsor tina panerapan anu anjeunna ngabela, sareng ngalobi aranjeunna ngeunaan Amérika Serikat anu naroskeun kana Perjangjian Larangan Senjata Nuklir anu ngalarang sadaya tés nuklir. Cara anu paling gancang sareng efektif pikeun ngeureunkeun akibat tina nguji senjata nuklir nyaéta ngaleungitkeunana. (BAR, 6/20/22)

Anu Kuring Nyaho Ngeunaan Kahirupan Manusa salaku Downwinder Nuklir

Pamaréntah anu sadar ngabahayakeun wargana sorangan kedah dipertanggungjawabkeun. Kahirupan urang hargana leuwih ti pakarang peradaban-tungtung.

Ku Mary Dickson

(Diulang deui ti: Impian umum. 17 Juni 2022)

Kalawan invasi Rusia urang Ukraina dina bulan Pebruari, urang unbelievably manggihan diri urang sorangan dina brink tina Perang Tiis anyar, ironisna salaku korban tina Perang Tiis panungtungan keur ngajalankeun kaluar waktu pikeun neangan santunan jeung kaadilan aranjeunna pantes.

Présidén Biden nembé nandatanganan undang-undang RUU stopgap pikeun manjangkeun dua taun deui Undang-undang Kompensasi Paparan Radiasi, anu mayar restitusi parsial pikeun milih korban tés nuklir atmosfir dina taneuh Amérika. Nalika ngabagéakeun léngkah anu munggaran, éta gagal pikeun ngabéréskeun rébuan deui urang Amerika anu parantos dikaluarkeun tina santunan sanaos cilaka anu parah anu aranjeunna ngalaman tina paparan radiasi. Waktos nyéépkeun sabab seueur anu maot nalika ngantosan kaadilan.

Abdi korban Perang Tiis, anu salamet tina uji senjata nuklir. Tumuwuh nepi di Salt Lake City, Utah salila Perang Tiis I ieu sababaraha kali kakeunaan tingkat bahaya tina fallout radioaktif tina ratusan detonations di Nevada Test Loka ngan 65 mil kuloneun Las Vegas.

Pamaréntah urang ngabeledugkeun 100 bom di luhur taneuh di Nevada antara taun 1951 sareng 1962 sareng 828 langkung bom jero taneuh dugi ka taun 1992, seueur diantarana nembus permukaan bumi sareng ngaluarkeun radioaktif ka atmosfir ogé. Aliran jet mawa karugian jauh saluareun situs tés dimana éta jalan ka lingkungan sareng awak Amérika anu teu curiga, sedengkeun pamaréntahan anu kami percanten sababaraha kali ngajamin kami "teu aya bahaya."

Dina musim semi sateuacan ulang taun ka-30 kuring, kuring didiagnosis kanker tiroid. Barudak, khususna anu umurna di handapeun umur lima dina waktos paparan radiasi, sapertos kuring, paling résiko.

Kuring geus sliced, radiated jeung scooped kaluar. Kuring geus dikubur jeung mourned nu maot, comforted jeung advocated pikeun hirup, jeung hariwang jeung unggal nyeri, nyeri jeung lump nu kuring keur gering deui. Kuring salamet kanker tiroid ogé komplikasi kaséhatan saterusna nu ditinggalkeun kuring teu bisa boga budak. Adina mah jeung batur kuring tumuwuh nepi ka teu jadi untung. Aranjeunna kaleungitan nyawana ku sababaraha kanker sareng panyawat radiasi anu sanés. Saacan manéhna maot, abdi jeung adina ngitung 54 jalma di wewengkon lima blok di lingkungan budak leutik urang anu ngamekarkeun kanker, gangguan otoimun, jeung panyakit séjénna nu ravaged aranjeunna sarta kulawarga maranéhanana.

Program ambisius pamarentah pikeun nguji nuklir ngagaduhan akibat anu tragis pikeun urang Amerika anu teu kaétang, patriotik anu hirup dina angin. "Kami para veteran Perang Tiis, ngan urang henteu pernah ngadaptarkeun sareng teu aya anu bakal ngalipetkeun bandéra dina peti kami," babaturan telat kuring resep nyarios.

Pamaréntah AS tungtungna ngaku tanggung jawabna dina taun 1990 nalika ngaluluskeun Undang-Undang Kompensasi Paparan Radiasi bipartisan (RECA), anu mayar restitusi parsial pikeun sababaraha korban fallout di kabupaten padesaan pilih Utah, Arizona sareng Nevada. tagihanana pernah indit cukup jauh. Urang ayeuna terang yén cilaka anu ditimbulkeun ku fallout ngalegaan tebih saluareun kabupaten ieu. Urang ogé terang yén jalma-jalma masih kénéh gering. Sangsara tacan tamat.

Salaku bagian tina koalisi kelompok komunitas anu dipangaruhan damel sareng para pendukung sekutu di sakumna, kami parantos kerja keras pikeun ékspansi gancang sareng penyuluhan RECA ngaliwatan Amandemen Undang-Undang Kompensasi Radiasi 2021. RUU bipartisan ieu bakal nambihan downwinders ti sakumna Utah, Nevada, Arizona, Idaho, Montana, Colorado, New Mexico jeung Guam, kitu ogé panambang uranium anu digawé di industri saluareun 1971. Ogé bakal ningkatkeun santunan ti $ 50,000 ka $ 150,00 pikeun sakabéh claimants jeung manjangkeun program pikeun 19 taun.

RUU DPR ayeuna gaduh 68 ko-sponsor, RUU Sénat 18, Republik sareng Demokrat ti sakumna nagara. Anu ayeuna urang peryogikeun nyaéta kolega maranéhanana di dua pihak pikeun ngagabung.

Nalika urang ngahontal ka Sénator sareng Perwakilan naroskeun aranjeunna pikeun ngadukung tagihanana, urang kadang-kadang disanghareupan patarosan ngeunaan biaya. Naon, kuring nanya di balik, nyaeta hirup manusa patut? Sapanjang 32 taun ka pengker, RECA parantos mayar $ 2.5 milyar ka 39,000 urang Amerika. Pikeun nempatkeun éta kana sudut pandang, unggal taun nagara ieu nyéépkeun $ 50 milyar ngan pikeun ngajaga arsenal nuklir urang. Naha kahirupan urang henteu patut 0.5% tina biaya senjata anu ngarugikeun urang?

Anu paling penting nyaéta ngabenerkeun kasalahan anu baheula. Salaku Rep Diane Titus of Nevada nyarios, "Jalma-jalma ieu mangrupikeun Pahlawan Tiis sareng kami henteu ngantepkeun prajurit kami di lapangan."

Pamaréntah anu sadar ngabahayakeun wargana sorangan kedah dipertanggungjawabkeun. Kahirupan urang hargana leuwih ti pakarang peradaban-tungtung. Ieu masalah basajan ngeunaan prioritas jeung kaadilan.

Mary Dickson mangrupa panulis-unggul pangajén sarta playwright, hiji downwinder Amérika, sarta survivor kanker tiroid ti Salt Lake City, Utah. Dickson mangrupikeun advokat anu diakui sacara internasional pikeun individu anu kakeunaan radiasi anu ngalaman karugian anu ditanggung tina uji senjata nuklir di AS Anjeunna parantos nyerat sareng nyarios sacara lega ngeunaan tol manusa tina uji senjata nuklir dina konperénsi, symposia, sareng forum di AS. jeung Jepang sarta bakal nyarita dina konferensi ICAN di Wina bulan ieu.

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur