Kerentanan sareng Virus: Tungtung Anu Palu tina Palu

Pambuka Editor: ieu Sambungan Corona ngeunaan kerentanan nunjukkeun sababaraha pakakas konseptual pikeun panilitian anu ditujukeun pikeun ngarahkeun prosés "pamulihan" pasca pandemi nuju dunya anu diperbaharui, kusabab éta ngadorong fokus kana patarosan sapertos, "Saha anu ngalaman naon anu cilaka tina sabab anu khusus? Naon anu urang tiasa pelajari ngeunaan kerentanan tina pandemi ieu? Konsep kerentanan naon anu sigana janten panduan perencanaan pamulihan? "

 

Anu Goréngna

"Éta jalma di handapeun tangga anu paling parah katandangan éta."

Éta, atanapi kecap-kecap anu mangaruhanana, mangrupikeun bagian tina unggal paguneman ngeunaan COVID 19 pandemi, dina seueur paguneman sareng "e-mail" paguneman sareng e-mail sareng rerencangan di panjuru dunya sareng Amérika Serikat. Éta kabuktosan yén jalma-jalma anu paling henteu sangsara paling ngalaman dina unggal hal: kajadian tina inféksi, jumlah maotna, karugian ékonomi, khususna diantara anu ngupahan upah jam-jam, kurang jasa kaséhatan sareng dukungan, sareng sababaraha panyimpangan anu sanés diantara anu janten rentan ku ékonomi struktur, ku status imigrasi, ku janten anggota minoritas atanapi awéwé. Ieu diantara anu ngalaman kerentanan struktural anu teratur, dina kaayaan ékonomi sareng politik, sareng bentuk-bentuk sanés dina kaayaan setrés sosial anu sanés. Ayeuna, nalika pandemi nyerang, aranjeunna ngaraosan pangaruh paling parah tina musibah anu tumiba di sadayana nalika virus sumebar ka saluruh dunya.

Naha pangakuan kerentanan anyar ieu tungtungna ngahudangkeun sadaya bangsa kana kabutuhan sareng kamungkinan pikeun mikirkeun deui ngeunaan masarakat global paska pandemi anu narékahan pikeun ngaleungitkeun kerentanan struktural?

Pandemi ieu parantos ngungkabkeun kanyataan yén jalma-jalma anu aya dina handapeun tangga sosial ékonomi global hirup dina kaayaan panyawat sistemik anu rutin anu ngajadikeun aranjeunna khusus rentan cilaka tina sagala musibah. Diaku ayeuna, bahkan ku média mainline sareng inohong umum, lampu anu kabeureum-beureum parantos disinaran dina kanyataan kerentanan kronis, kumaha pangalamanana, sareng naon anu tiasa dilakukeun ngeunaan éta. Ieu Sambungan Corona, sareng sababaraha postingan samemehna, ngagambarkeun kumaha pandemik ngagegedekeun kerawanan sareng marginalisasi manusa anu teras-terasan ditanggung ku anu paling rentan. Kami di Amérika Serikat ningali éta ngajantenkeun éra sareng nyeri pisan nalika Hurricane Katrina, nalika komunitas Afrika Amérika di New Orleans ditumpes sateuacan panon urang kusabab kurangna bantuan darurat sareng pamulihan anu cekap. Nanging, panon éta, geuwat ngancik tina karuksakan éta, balik deui kana "bisnis sapertos biasa," rekonstruksi tanpa réformasi tina rasisme anu janten dasarna. Sareng di Amérika Serikat, sakali deui, urang Afrika Amérika paling sangsara tina COVID kalayan jumlah inféksi pangageungna sareng tingkat maotna anu pangluhurna. Naha pangakuan kerentanan anyar ieu tungtungna ngahudangkeun sadaya bangsa kana kabutuhan sareng kamungkinan pikeun mikirkeun deui ngeunaan masarakat global paska pandemi anu narékahan pikeun ngaleungitkeun kerentanan struktural? Anu mimiti tina Konéksi Corona, "Masalah Kuku"Diusahakeun memicu réfléksi kritis kana réspon militér pikeun merangan pandemi, anu ieu mangrupikeun upaya pikeun ngadorong panilitian anu sami kana perencanaan" pamulihan "sareng peranna dina ngajukeun dunya anu diperbaharui.

Kajelasan Konseptual, Prinsip Pendidikan Perdamaian; Bédana salaku Hartosna pikeun Kajelasan

Diantara tujuan pendidikan perdamaian nyaéta ngembangkeun kamampuan pikeun inpormasi kritis salaku dasar tina refleksi babarengan ngeunaan masalah sipil, wacana politik ka arah kabijakan anu nyiptakeun perdamaian sareng kaadilan. Kajelasan komunikasi sacara umum, sareng khususna kajelasan ngeunaan naon anu urang naroskeun, ideu anu urang bagikeun réfléksi politik urang integral sareng pedagogi urang. Dina upaya mempermudah mikirkeun deui ngeunaan pedagogi diajar-perdamaian anu Corona Connections hoyong ajak, kuring nyarankeun di dieu sababaraha konsép anu kuring tingali mangrupikeun bentuk kerentanan, anu masing-masing tiasa ngabutuhkeun anu béda - upami dina dasarna aya hubunganana - strategi rémédial sareng rékonstruksi dilakukeun dina "pamulihan," ayeuna mangrupikeun masalah sentral dina diskusi COVID. Upami diajar pikeun kaadilan mangrupikeun tujuan pendidikan perdamaian inti, sanés pamundut inti anu urang bawa pikeun panilitian ngeunaan perencanaan pamulihan nyaéta, "Saha anu ngalaman naon anu cilaka timbul tina sabab-sabab anu khusus? Naon anu urang tiasa pelajari ngeunaan kerentanan sareng panyababna tina pandemi ieu? Naon konsép kerentanan anu katingalina janten ngabimbing perencanaan pamulihan?

Upami diajar pikeun kaadilan mangrupikeun tujuan pendidikan perdamaian inti, sanés pamundut inti anu urang bawa pikeun panilitian ngeunaan perencanaan pamulihan nyaéta, "Saha anu ngalaman naon anu cilaka timbul tina sabab anu khusus? Naon anu urang tiasa pelajari ngeunaan kerentanan sareng panyababna tina pandemi ieu? Naon konsép kerentanan anu katingalina janten ngabimbing perencanaan pamulihan?

Sadaya mahluk hirup rentan. Janten, saluyu sareng advokasi pamikiran ekologis kuring sakumaha langkung pas tibatan abstrak pamikiran politik pikeun ngatasi masalah perdamaian, kuring negeskeun yén kerentanan kedah janten masalah anu penting dina pendidikan perdamaian. Kusabab kaanekaragaman mangrupikeun aspek integral tina ékologi, kedah dicatet yén sadaya kerentanan henteu nyata dina cara anu sami. Konéksi Corona ieu fokus kana béda anu dialaman dina kerentanan sosial ékonomi ayeuna parantos dibuktikeun. Kerentanan, salaku konsép inti, kuring hartosna janten résiko, ditumpukeun résiko. Éta sanés résiko alami tina sadaya kahirupan, atanapi résiko sukarela, sapertos, dicandak ku Plowshares aktivis anti-nuklir, fokus tina dua Konéksi sateuacanna. Kerentanan sosial ékonomi henteu dipilih, sareng jarang disababkeun ku rentan sorangan. Salaku pangalaman manusa, éta kurangna sarana pikeun nolak cilaka kasusah; gaduh katahanan terbatas atanapi kakuatan "datang deui" dina nyanghareupan krisis sareng bencana. Dina sajarahna, janten diantara anu rentan hartosna ngalaman pangaruh anu paling cilaka nalika krisis sareng bencana kajantenan. Salaku pendidik perdamaian, kami parantos nyerat sareng ngabahas kerentanan sosial ékonomi salaku komponén masalah perdamaian, tapi kami henteu acan kedah netelakeun sareng konsép konsép na cukup pikeun ngawangun pertanyaan anu saluyu sareng pembelajaran anu diperyogikeun pikeun ngungkulanana. Nalika kuring ngémutan kerentanan anu ditumpukeun, kuring ningali sababaraha cara anu kurang artos sareng batesan pikeun daya tahan manifés sareng interplay dina tatanan global. Kuring ngaraos sabab umum tina sadayana kerentanan anu ditumpukeun dina kasabaran umum ngeunaan kateusaruaan, timbul tina kapercayaan anu sacara umum yén kateusaruaan, sapertos masalah manusa anu sanésna, ngan saukur kahirupan. Langkung ti titik ieu, kuring ogé ningali sababaraha variasi sabab tina bentuk kerentanan anu kuring percanten kedah dipertimbangkeun dina ngaduga ngeunaan pamulihan akibat na sareng ngungkulan panyababna. Spekulasi sapertos kitu, kuring negeskeun, milari cara pikeun nyayogikeun anu rentan sarana sahenteuna ngirangan, langkung saé pikeun nyegah résiko, sareng kasempetan pikeun ngembangkeun katahanan, cara anu ngaréspon panyabab anu khusus tina kerentananana.

Salaku pendidik perdamaian, kami parantos nyerat sareng ngabahas kerentanan sosial ékonomi salaku komponén masalah perdamaian, tapi kami henteu acan kedah netelakeun sareng konsép konsép na cukup pikeun ngawangun pertanyaan anu saluyu sareng pembelajaran anu diperyogikeun pikeun ngungkulanana.

Kalayan ngirangan résiko sareng ningkatkeun daya tahan salaku tujuan tina inpormasi pembelajaran ieu, kuring konsép tilu bentuk kerentanan umum anu urang tiasa ngabedakeun dina ngarencanakeun pas na pandemi "pamulihan", sareng terlibat mikir deui pikeun dunya anu diperbarui. Salaku tambahan kana bentuk umum anu ditepikeun di dieu, kuring ngagaduhan kapercayaan yén dina sareng, sigana, salian ti bentuk-bentuk ieu, aya variasi séjén anu tiasa diungkabkeun sareng dianggap langkung netelakeun sareng langkung pas konseptualisasi kerentanan sareng pangobatan anu épéktip. Kuring ngadorong pendidik perdamaian pikeun milarian sareng nambihan bentuk sapertos dina panilitian.

Tiluanana anu kuring usulkeun ayeuna, dina hal kausalitasna sareng kumaha pangalamanana; "kunaon" sareng "naon" tina kerentanan anu ditetepkeun nyaéta: struktural / sistemik, kondisional / material, sareng situasional / episodik. Sedengkeun béda, anu tilu henteu diskrit. Sapertos anu sanés dina sistem global, aranjeunna saling pakait sareng sering fungsina dina konsér pikeun nambahan beban anu rentan. Anu ngabédakeun di dieu, sapertos anu di Sambungan ngeunaan COVID sareng perubahan iklim, didamel pikeun kapentingan ngarencanakeun modeu rémédial anu langkung relevan sareng épéktip dina jangka pondok, sareng reformasi sareng rekonstruksi anu giat tur praktis dina jangka panjang.

Kerentanan Struktural / Sistemik

Bentuk utama sareng paling ngancam nyaéta kerentanan struktural / sistemik di mana anu rentan dilebetkeun ku résiko ékonomi sareng politik sareng lembaga tatanan global, kalayan sistem anu ngalaksanakeun kabijakan pikeun ngahontal tujuan strukturna dilumangsungkeun. (Dina dirina Corona Connection on COVID sareng perubahan iklim, Ursula Oswald Spring negeskeun yén ngasilkeun kauntungan mangrupikeun tujuan utamina.) Kadang-kadang disebut kekerasan struktural, aya seueur literatur dina konsép ieu. Kaseueuran jalma miskin dilahirkeun kana kerentanan struktural / sistemik ieu, sareng tetep kajebak di dinya ku struktur ieu anu ngawatesan kamungkinanana pikeun nyingkahan résiko sareng ngawangun ketahanan; sadaya sumber daya anu sakedik, dikaluarkeun pikeun dasar, salamet jangka pondok. Kaayaan aranjeunna dijantenkeun langkung pikasieuneun ku tekanan-kontemporer sanés anu sanés sapertos hijrah paksa, sareng penindasan politik, kadang-kadang dugi ka penganiayaan, korban sami-sami kajahatan sipil tanpa dibéréskeun hukum, sabab aranjeunna kamiskinan sareng penindasan.

Kaayaan / Bahan Kerentanan

Nalika peradaban manusa parantos "maju," sababaraha parantos lulus tina résiko konstan ieu kana kirang parah sareng konstan kerentanan kaayaan / bahan, numana minuhan kabutuhan material pikeun mekar tiasa diwatesan salaku akibat tina kaayaan anu khusus, diantarana: perang, déprési ékonomi, kajadian perubahan iklim, kurangna kasehatan sareng pendidikan, pangangguran, pergolakan politik, rasisme, seksisme sareng pandemik. Anceman pikeun kaamanan manusa anu rentan kondisional biasana kajawab ku usaha ngaleungitkeun kaayaan sabab. Résiko salamet dina dunya kerentanan ieu, bari kapangaruhan ku strukturna henteu utamina sistemik. Résiko na tiasa dikirangan ku pangobatan jangka sedeng, diterapkeun ngalangkungan parobihan kabijakan. Rentan ieu, henteu handap pisan tina tangga sapertos anu rentan strukturna, ayeuna janten perhatian utama anu ngarencanakeun "pamulihan": operator usaha alit; dipecat karyawan gaji; jalma-jalma anu panghasilanana dikirangan atanapi lirén kusabab panyawat; Anu ngupahan upah sajam, sareng seueur anu rentan sacara sosial, sapertos anu cacat, korban penganiayaan rumah tangga, sareng sababaraha "minoritas" anu tertindas anu parantos dugi ka dua anak tangga di luhur handapeun.

Kerentanan Situasi / Episodik

Jalma-jalma dina sagala tangga tina tangga sigana bakal aya dina kaayaan kerentanan situasional / episodik, bentuk kerentanan anu nyarios, "Kami sadayana babarengan."Dina jaman karantina ieu, jarak sosial, topeng sareng sarung tangan, sadayana, tapi sababaraha idéologi dina panolakan, terang yén dirina aya dina résiko, rentan ka virus maut ieu. Tingkat kerentanan bisa nepi ka tiwasna ieu anyar pikeun anu paling makmur (sababaraha diantarana kabur ka tempat pangungsian ti imah kadua atanapi katilu), ka seueur kelas menengah, bahkan sababaraha kelas padamel; ngan ukur lumayan kusabab éta, sanaos panjang sigana, dianggap janten situasi samentawis. "Kami bakal ngaliwat ieu babarengan." Ngarareunah ayeuna, kakirangan, kasulitan sareng kateupastian, asing pikeun jalma anu gaduh artos anu cekap, tapi wawuh sareng tetep pikeun sadayana sacara struktural sareng seueur anu rentan kondisional, pikeun seueur anu aya di belah tengah sareng anu langkung luhur, mangrupikeun pangalaman munggaran anu rentan sapertos kieu. Seueur anu kasieun yén aranjeunna murag tina situasional kana kaayaan, sabab sieun anu rentan kondisional turun tina tangga biasa na dina tangga; kasieunan anu hadé, dibéré réspon relief dipasang dugi ka ayeuna. Janten, pikeun sababaraha, éta mangrupikeun kahudangkeun, sahenteuna pikeun kondisional upami teu acan rentan struktural. Ngahudangkeun sadayana kana réalitas sareng sarat pikeun nungkulan kerentanan struktural, tanpa anu kuring henteu yakin yén pamiceunan anu permanén tina bentuk-bentuk anu séjén tiasa, mangrupikeun tantangan anu langsung ayeuna disanghareupan ku pendidikan perdamaian.

Ngahudangkeun sadayana kana réalitas sareng sarat pikeun nungkulan kerentanan struktural, tanpa anu kuring henteu yakin yén pamiceunan anu permanén tina bentuk-bentuk anu séjén tiasa, mangrupikeun tantangan anu langsung ayeuna disanghareupan ku pendidikan perdamaian.

Pandemik parantos ngajelaskeun jelas yén pamisah kamakmuran kamakmuran tiasa lega sakumaha kantos di sajarah. Tapi, tetep éta pamisah per waktos ayeuna henteu sistematis ditujukeun. Atanapi, dikecualian ku kaayaan anu ditujukeun ku Goals Development sustainable PBB, naha sigana aya usaha dina penilaian komprehensif ngeunaan skala sareng sifat kerentanan global. Kaseueuran réspon, dugi ka ayeuna, dugi ka kerentanan situasional sareng kondisional, leres-leres henteu cocog sareng kabutuhan anu rentan strukturna. Kanyataan ieu jelas dina Corona Connection ngeunaan nyiksa domestik, conto dimana anu rentan kajebak dina struktur patriarki, struktur anu henteu dibahas ku salah sahiji bentuk bantuan anu ditawarkeun. Kerentanan struktural moal tiasa dileungitkeun ku metode anu dirancang pikeun ngarobih kerentanan kondisional. Sanés, tiasa aya bentuk naon waé anu tiasa ditujukeun kalayan cekap tanpa penilaian anu komprehensif anu nungtun boh pikeun lébar sareng ragam kerentanan. Pikeun nyumponan kabutuh éta, kuring nyarankeun permukaan, sakumna dunya, tina sagala bentuk kerentanan salaku dasar anu penting pikeun dibayangkeun réfléksi kritis kana ngembangkeun pendekatan anu langkung holistik sareng terintegrasi pikeun perencanaan dunya paséa pandemi. Dumasar kana peta sapertos kitu, urang panginten tiasa ngamimitian tangtangan peran urang salaku pendidik perdamaian dina ngaleungitkeun kerentanan struktural.

Kaseueuran réspon, dugi ka ayeuna, dugi ka kerentanan situasional sareng kondisional, leres-leres henteu cocog sareng kabutuhan anu rentan strukturna.

Skétsa Peta Global ngeunaan Kerawanan

Kalayan udagan skétsa peta kerentanan global, kami parantos nyayogikeun sababaraha carita "Corona Connection", nawiskeun sababaraha ilustrasi keragaman diantara anu rentan, benten diantara bentuk kerentanan, sareng kumaha aranjeunna sering konvergénsi sareng bentuk sanés anu sacara sakaligus ngalaman . Ti Afrika, laporan anu dipasang sateuacanna ngeunaan perdamaian ti Kamerun, COVID19: tangtangan perdamaian di lingkungan anu kakeunaan konfliks nunjukkeun urang konvergénsi sapertos kitu dimana COVID ngabahayakeun upaya ngahontal katengtreman di daérah anu ngagaduhan konflik bersenjata parantos nguatkeun kerentanan struktural sareng kondisional. Carita berita ti India, Dina Nekepan Lockdown, Migran Nyokot Cau Ditabrak caket Taneuh Kremasi Cirebon, nunjukkeun parna kurangna sarana salamet diantara jutaan anu rentan strukturna di nagara éta, kakurangan réplika dunya. Akun ti suster Katolik, damel dina kerentanan kondisional, nunjukkeun kameumeutna kaamanan manusa di antara pagawé anu rentan sareng kamanusaan anu ngusahakeun nyayogikeun aranjeunna sarana sareng sumber daya tahan. Akun tina catetan pangangguran anu luhur dina dislokasi ékonomi anu timbul tina lockdown mangrupikeun conto kerentanan situasi parah anu ngajanjikeun bakal ningkatkeun jajaran kerentanan kondisional. Conto ieu émut ka Corona Connections ku Anita Yudkin, dimana urang tingali kumaha struktur kolonial anu ngahambat kaamanan manusa Puerto Rico ngahasilkeun kerentanan kondisional anu langkung ageung saatos Hurricane Maria, ayeuna parah ku COVID. Kerentanan parantos dilaksanakeun deui ku réspon anu teu cekap kana naon anu mungkin diwatesan dina kasus Maria sareng COVID kana kerentanan situasional. Sambungan ti Amada Benavides mangrupikeun hal anu sanés, sami sareng anu ti Kamerun, konvergénsi sadaya tilu bentuk dina kaayaan konflik bersenjata di Kolombia. Perjanjian perdamaian anu ngajangjikeun pikeun ngeureunkeun taun maot sareng pertumpahan getih ayeuna diancam ku COVID, sareng anu paling rentan deui anu paling parah kapangaruhan.

Babarengan sadayana conto kerentanan ieu mangrupikeun titik awal peta anu pendidik perdamaian langkung jauh sareng studi kasus naon waé sareng sagala bentuk kerentanan di sadaya penjuru dunya. Pamasaran kuring nyaéta peta sapertos kitu henteu ngan ukur bakal ngungkabkeun jaringan kerentanan anu saling pakait anu jutaan anu dilampahkeun ku jutaan, tapi ogé tiasa nyorot lampu pangakuan anyar anu langkung intens kana wates struktural pikeun kasempetan hirup sareng kapasitas ketahanan anu diwangun dina tangga handapeun dunya tangga sosial ékonomi, sareng teu aman manusa sistemik jalma-jalma anu nangkél kalayan aman kana éta anak tangga.

Ujung Lain Palu

Nalika kuring mindahkeun fokus lampu ngagurilas dina wéb kerentanan kana tangga sosial ékonomi global, kuring ngingetan palu sareng kuku anu didamelna. Kuring ningali alat-alat anu dikerjakeun pikeun ngawangun hierarki hak istimewa sareng kakurangan, kakuatan militér tina sirah palu anu dirujuk dina "Masalah Kuku. " Kuring mikir prosés ngalakukeun sareng ngaleungitkeun anu urang kadang-kadang tingal dina pendidikan perdamaian anu ngarujuk kana konversi ékonomi sareng transisi politik kana perdamaian; ngaleungitkeun ketidakadilan sareng narékahan nuju perlucutan senjata. Janten, didorong ku kemungkinan anu diideuan ku Pikiran Howard Richards ngeunaan kumaha guru tiasa nyumbang kana transformasi ékonomi, pandangan kuring bergeser ka tungtung palu tukang tukang kayu, cakar. Kuring ningali palu ayeuna, salaku alat konvérsi pikeun nimba kuku, pikeun ngalakukeun tinjauan komponén tina tangga. Ayeuna, milari mendesain struktur énggal pikeun ngirangan kerentanan kondisional dina prosés ngaleungitkeun kerentanan struktural - bari sadar kana kerentanan Bumi nyalira kana garapan struktur anu sami ieu - kuring naroskeun patarosan sapertos:

  • Dupi urang (janten ékologis sareng tanggel waler ékonomis) ngarobih salah sahiji bagian ieu?
  • Naon komponén tambahan anu urang butuhkeun pikeun ngararancang struktur énggal?
  • Saha anu bakal ngiringan kami dina prosés desain sareng konstruksi?
  • Kumaha urang tiasa mendesain struktur anu saleresna urang tiasa nyarios: "Kami sadayana aya dina ieu babarengan?"

- Betty A. Reardon (4 Mei 2020)

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur