Sidang Atikan PBB: Hiji Kasempetan Pikeun Nyiptakeun Pamaréntahan Global Bottom-Up

(Diulang deui ti: Badan Warta Inter Pencét Service. 10 Agustus 2022)

By Simone Galimberti

KATHMANDU, Nepal, 10 Agustus 2022 (IPS) – Nu bakal datang puncak ngeunaan Atikan, bagian tina agenda ambisius Sekretaris Jenderal PBB, sabenerna bisa mawa akuntabilitas jeung partisipasi kana inevitably cara anyar atikan bakal imparted dina mangsa nu bakal datang.

Kalayan hawa scorching, seuneu anu teu dikadalikeun sareng banjir ngancurkeun planét urang, jutaan jalma sadar yén urang sadayana bakal mayar harga anu luhur pikeun henteu ngalaksanakeun iklim.

Krisis iklim ayeuna beuki nambahan kaayaan darurat sanés anu masih mangaruhan urang sadayana, krisis kaséhatan masarakat anu pinuh kakeunaan ku pandémik Covid.

Ditengah skénario anu suram ieu, komunitas internasional henteu tiasa ngantunkeun tugasna sanés ngan ukur nguatkeun sistem pendidikan global tapi ogé kawajiban moral pikeun mikirkeun deui sareng ngabayangkeun deui.

Sanaos gampang pikeun ngritik PBB salaku sistem anu henteu mampuh sacara efektif nangkep tantangan multidimensional ieu, urang henteu tiasa muji Sekretaris Jenderal Antonio Guterres pikeun visi anu jauh pisan anu dibungkus dina citak biru global na, Agenda Umum urang.

Ieu mangrupikeun pernyataan anu wani anu ngandung sababaraha usulan kalebet tujuan ambisius pikeun nyiptakeun deui pendidikan global.

Dina kontéks ieu, sareng dina Séptémber, PBB bakal ngayakeun forum anu paling penting pikeun ngabahas kumaha atikan tiasa muncul salaku benang anu tiasa ngalengkepan warga dunya kalayan alat anu leres pikeun mekar dina planét anu leres-leres lestari sareng adil.

nu Transformasi Atikan Summit, dijadwalkeun lumangsung di PBB 19 Séptémber, kudu ditempo salaku usaha mandiri bari eta dimaksudkeun pikeun jadi awal hiji brainstorming global ambisius. Éta ogé mangrupikeun puncak tina sababaraha acara utama dina sababaraha taun katukang.

Dina 2015 nu Déklarasi Incheon sareng Kerangka Aksi nyadiakeun visi pikeun ngalaksanakeun SDG 4, tujuan sustainable global fokus kana atikan inklusif jeung kualitas.

Urang terang kumaha brutal pangaruh tina pandémik aya dina peserta didik di sakuliah dunya khususna di nagara berkembang sareng berkembang.

Dina nyanghareupan tangtangan ieu, ku headline global museurkeun kana darurat kaséhatan masarakat sareng usaha anu sia-sia dina negosiasi perjanjian perubahan iklim terobosan dina COP 26, sababaraha anu ningali yén komunitas internasional nyobian nyandak tindakan.

Dina Nopémber 2021, éta kumpul di Paris pikeun a Segmen Tingkat Tinggi Rapat Atikan Global diayakeun ku UNESCO sareng Pamaréntah Perancis. hasilna éta Déklarasi Paris yén wangunan dina karya hiji gempungan saméméhna, éta Sesi Luar Biasa tina Rapat Pendidikan Global (2020 GEM), dilaksanakeun dina Oktober 2020, nyadiakeun panggero jelas pikeun leuwih pembiayaan sarta sistem gawé babarengan multilateral global kuat.

Kanyataan yén perhatian urang sagemblengna difokuskeun kana crises existential sejenna teu matak ngahalangan urang tina reflecting on kumaha acara sapertos anu neglected ku média dunya sarta, salaku konsekuensi, kumaha saeutik diskusi ngeunaan masa depan atikan lumangsung.

Kuring henteu ngan ngobrol ngeunaan diskusi diantara para profesional di lapangan tapi ogé debat anu ngalibatkeun guru sareng murid. Transforming the Education Summit anu bakal datang bakal nyobian ngabalikeun kurangna perhatian ieu sareng papacangan anu lemah di antara masarakat.

nu Sekretariat tina acara, hosted ku UNESCO, salah sahiji agénsi dina sistem PBB anu lacks rojongan finansial tapi masih kabuktian jadi nilai nyata duit, nyobian na pangalusna sangkan paguneman global ngeunaan kumaha masa depan atikan kudu.

Dina kontéks anu tepat ieu UNESCO parantos nyetél hub pangaweruh sareng debat interaktif, anu disebut Hub, anu, mugia janten platform global permanén pikeun ngabahas pendidikan sacara global.

Bayangkeun jinis agora civic dimana para ahli, murid, kolot, pembuat kawijakan sami-sami tiasa ngabagi prakték anu pangsaéna sareng ngamajukeun pendapatna ngeunaan kumaha nuturkeun kaputusan anu bakal dilaksanakeun dina bulan Séptémber.

Éta ogé positip pisan yén a Acara Pra-Summit dina ahir Juni di Paris, nempatkeun kaluar sababaraha grounds pikeun gathering Séptémber utamana sabab nonoman ogé miboga kasempetan pikeun nyarita jeung babagi pamadegan maranéhna.

Ieu lain mimiti-waktos nonoman aub, tapi involvement pinuh ku Kantor Utusan Sekretaris Jenderal ngeunaan Pemuda dina persiapan Transforming nu Summit Atikan bisa jadi titik balik, shifting tina papacangan mere na tokenistic kana kakuatan dibagikeun nyata jeung nonoman.

Éta pisan sababna naha ayana husus proses Dina persiapan gempungan, fokus kana nonoman, penting pisan sareng ngabagéakeun sanés ngan ukur bakal ngahasilkeun deklarasi khusus tapi kusabab éta berpotensi janten rohangan dimana para nonoman tiasa ngupingkeun sora sareng pendapatna sacara permanen.

Hayu urang hilap yén persiapan anu lumangsung janten instrumental pikeun nyegerkeun hasil tina "Reimagining Futures urang babarengan: Kontrak Sosial Anyar pikeun Atikan” dikembangkeun leuwih dua taun ku Komisi Internasional ngeunaan Futures Atikan, badan anu dipimpin ku Présidén Sahle-Work Zewde ti Étiopia, sareng diterbitkeun taun 2021.

Éta leres-leres transformatif sabab judulna nyalira saluyu sareng visi aspirational Sekretaris Jenderal Guterres pikeun ngadegkeun kontrak sosial anyar.

A kontrak sosial anyar dina widang atikan bener perlu rethink domain learning jeung tujuan ngadegkeun tapi kiwari tinggaleun jaman. Pangajaran kedah janten, numutkeun laporan ieu, alat holistik pikeun nyiptakeun lembaga pribadi sareng pangwangunan anu lestari sareng adil.

Contona, atikan pikeun pangwangunan sustainable jeung atikan saumur hirup babarengan jeung kawarganagaraan global kudu dieureunkeun dianggap salaku "bagus" tapi beurat nambihkeun on.

Tantangan ayeuna, laporan éta ngajelaskeun, kedah difokuskeun kana "nyiptakeun deui pendidikan" sareng pangaweruh anu disayogikeunna kedah "dilabuhkeun dina kaadilan sosial, ékonomi, sareng lingkungan."

Wijaksana, Guterres ngarencanakeun puncak dina bulan Séptémber janten titik awal pikeun paguneman anu langkung panjang anu bakal ngawangun wawasan sareng pangaweruh anu muncul dina sababaraha taun ka pengker.

Tata kelola sistem pendidikan global ogé bakal jadi sentral jeung ku ieu, urang bakal boga kasempetan pikeun manggihan cara kreatif, cara nu ngan sababaraha taun ka tukang anu bisa dibayangkeun, kaasup jalma, utamana para nonoman.

Henteu masalah usaha anu ayeuna dilaksanakeun pikeun nyiptakeun kasadaran sareng partisipasi pikeun puncak, henteu paduli kumaha inklusif Prosés Pemuda, kanyataan yén masih aya jalan anu jauh pisan sateuacan nyiptakeun rohangan dimana jalma-jalma di bumi tiasa leres-leres milu.

Teuing saeutik anu sadar ayana a Mékanisme Kerjasama Atikan Global dipimpin ku SDG4-atikan 2030 Komite steering-Level tinggi Éta ogé kalebet wawakil nonoman sareng guru sareng LSM.

Sanaos henteu aya ragu yén format inklusif sapertos kitu sorangan inovatif, tangtangan anu bakal datang butuh set-up anu langkung gampang diaksés sareng holistik.

Ayana mékanisme akuntabilitas global éta salah sahiji titik konci dibahas sareng muncul dina Konsultasi Pemuda nalika Pra-Summit di Paris.

Komite Steering Tingkat Tinggi henteu ngan ukur peryogi langkung seueur visibilitas kusabab tujuan "politik" na pikeun ngagaleuhkeun perhatian global sareng energizing sareng mangaruhan pamimpin global supados pendidikan tiasa janten prioritas global dina tingkat anu sami dina aksi iklim sareng kaséhatan masarakat.

Éta ogé kedah gaduh perwakilan nonoman, guru sareng LSM anu langkung kuat sareng éta tiasa mekar janten forum permanén anu nyata pikeun diskusi sareng bahkan ngadamel kaputusan.

Sakumaha sesah pikeun ngabayangkeun pamaréntahan global anyar pikeun pendidikan, anu urang peryogikeun nyaéta rohangan, maya sareng sacara resmi didirikeun salaku lembaga, dimana henteu ngan ukur ahli sareng wawakil pamaréntah ngumpul sareng mutuskeun.

Ruang pikeun akuntabilitas tapi ogé pikeun partisipasi anu ditingkatkeun.

Masih aya jalan panjang sateuacan ngahontal konsensus ngeunaan kumaha pendidikan bakal katingali dina taun-taun anu bakal datang tapi teu aya ragu yén kaputusan anu wani ogé kedah dilaksanakeun pikeun ngabayangkeun deui pamaréntahanana.

Transforming the Education Summit tiasa nunjukkeun awal jaman anyar.

Média bakal boga peran husus pikeun maén: teu ngan dina ngalaporkeun gempungan jeung kamajuan salajengna tapi ogé pikeun méré sora ka nonoman sarta bringing maju gagasan paling progresif nu kudu nangtukeun kumaha atikan bakal ngawangun era anyar ieu.

Simone Galimberti nyaéta Co-Founder of ENGAGE, hiji LSM nirlaba di Nepal. Anjeunna nyerat ngeunaan sukarelawan, inklusi sosial, pamekaran nonoman sareng integrasi régional salaku mesin pikeun ningkatkeun kahirupan masarakat.

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur