PBB Dorong pikeun Déklarasi Poé Pendidikan Damai Global

(Diulang deui ti: InDepthNews. 21 Séptémber 2021)

Ku Duta Besar Anwarul K. Chowdhury

Ieu mangrupikeun téks Ucap Keynote Perdana ku Duta Besar Anwarul K. Chowdhury, mantan Sekretaris Jénderal Jénderal sareng Wakil Tinggi PBB sareng Pendiri Gerakan Global pikeun Budaya Damai (GMCoP), dina Konperénsi Poé Pendidikan Perdamaian Tahunan anu mimitina diayakeun ampir ku The Unity Foundation sareng Jaringan Pendidikan Damai.

NEW YORK (IDN) - Kuring ngahaturkeun ka Bill McCarthy, Présidén sareng Pendiri Yayasan Unity sareng Pupuhu Konperénsi Dinten Pendidikan Damai taunan anu munggaran sareng Jaringan Pendidikan Perdamaian pikeun ngatur konférénsi éta kalayan tujuan anu hadé pikeun PBB nyatakeun perdamaian Internasional Dinten Pendidikan. Kuring yakin bakal langkung saé upami disebat Hari Pendidikan Damai Global.

Kuring terhormat diulem kanggo nyarios dina konperénsi salaku spéker konci perdana ngeunaan hiji poko anu caket pisan kana haté kuring sareng persona kuring.

Sakumaha kuring parantos nyatakeun sababaraha kali, pangalaman hirup kuring parantos ngajarkeun kuring pikeun ngahargaan perdamaian sareng persamaan salaku komponén penting ayana urang. Éta ngaluarkeun kakuatan positip anu hadé anu diperyogikeun pikeun kamajuan manusa.

Damai mangrupakeun hal anu penting pikeun ayana manusa - dina sagala hal anu urang lakukeun, dina sagala hal anu urang ucapkeun sareng dina unggal pamikiran anu aya, aya tempat pikeun katengtreman. Urang kedah henteu ngasingkeun perdamaian salaku hal anu misah atanapi jauh. Penting pikeun nyadar yén henteuna katengtreman nyandak kasempetan anu urang peryogikeun pikeun ningkatkeun diri urang sorangan, pikeun nyiapkeun diri, pikeun nguatkeun diri pikeun nyanghareupan tantangan kahirupan urang, sacara individual sareng sacara koléktif.

Salami dua dékade satengah, fokus kuring nyaéta ngamajukeun budaya perdamaian anu tujuanna pikeun ngajadikeun perdamaian sareng non-kekerasan mangrupikeun bagian tina diri urang sorangan, kapribadian urang sorangan - bagian tina ayana urang salaku manusa. Sareng ieu bakal nguatkeun diri urang sorangan pikeun nyumbang langkung épéktip pikeun perdamaian batin ogé luar.

Ieu inti tina dimensi transformasi diri tina advokasi kuring di panjuru dunya sareng pikeun sagala umur, kalayan nekenkeun khusus pikeun awéwé, nonoman sareng murangkalih. Élingan ieu ayeuna parantos langkung pas dina satengahing militér anu teras-terasan sareng militarizasi anu ngancurkeun planét urang sareng masarakat urang.

Kongrés Internasional ngeunaan Perdamaian dina Pikiran Lalaki diayakeun di Yamoussoukro, Côte d'Ivoire / Ivory Coast di 1989 diayakeun ku UNESCO dina kapamimpinan anu wicaksana sareng dinamis ti sobat anu dipikacinta ku Federico Walikota Zaragoza, teras Diréktur Jénderal UNESCO anu ngiringan ngiringan ieu. konperénsi ogé salaku panyatur konci. Éta mangrupikeun rapat penting pikeun masihan dorongan sareng profil kana konsep budaya perdamaian anu ditujukeun pikeun promosikeun parobihan nilai sareng tingkah paripolah.

Tanggal 13 Séptémber 1999, 22 taun ka pengker minggu kamari, PBB ngadéklarasikeun Déklarasi sareng Program Aksi ngeunaan Budaya Damai, dokumén monumental anu ngalangkungan wates, budaya, masarakat sareng bangsa.

Éta mangrupikeun kahormatan pikeun kuring pikeun Pupuhu negosiasi panjang salapan bulan anu nyababkeun nyoko kana dokumén penataan norma bersejarah ieu ku Majelis Umum PBB. Dokumén éta negeskeun yén alamiah dina budaya perdamaian mangrupikeun saperangkat nilai, modus tingkah laku sareng cara hirup.

Aspék penting tina pesen penting sakumaha anu diartikeun dina dokumén PBB sacara épéktip negeskeun yén "budaya perdamaian mangrupikeun prosés transformasi individu, koléktif sareng kelembagaan ..." 'Transformasi' mangrupikeun patalina penting di dieu.

Inti tina budaya perdamaian nyaéta pesen tina inklusifitas sareng solidaritas global.

Dasar pikeun nginget yén budaya perdamaian meryogikeun parobihan haté urang, parobihan pola pikir urang. Éta tiasa diinternalisasi ku cara hirup anu saderhana, ngarobih tingkah laku urang sorangan, ngarobih kumaha hubungan urang sareng anu sanésna, ngarobih kumaha urang ngahubungkeun sareng kaésaan kamanusaan. Inti tina budaya perdamaian nyaéta pesen tina inklusifitas sareng solidaritas global.

Agenda 2030 pikeun Pengembangan Berkelanjutan PBB dina tujuan pangwangunan berkelanjutan (SDGs) nomer 4.7 kalebet, diantarana, promosi budaya perdamaian sareng non-kekerasan ogé kawarganagaraan global salaku bagian tina élmu sareng katerampilan anu diperyogikeun pikeun ngamajukeun sustainable pamekaran.

Éta ogé nyauran ka komunitas internasional pikeun mastikeun yén sadaya peserta didik parantos kéngingkeun éta dina taun 2030. Tetep janten fokus, téma Forum Tingkat Tinggi PBB dina 2019 anu ngémutan peringatan 20 taun budaya perdamaian di PBB nyaéta "Budaya Peace - Empowering and Transforming the Humanity ”anu dituju dina agenda anu maju sareng inspirasi pikeun dua puluh taun ka payun.

Dina perkenalan kuring kana publikasi taun 2008 "Pendidikan Damai: Jalan ka Budaya Damai", Kuring nyerat, "Nalika Maria Montessori parantos ngartikeun kalayan saluyu, jalma-jalma anu hoyong cara hirup anu telenges, nyiapkeun nonoman pikeun éta; tapi jalma-jalma, anu hoyong perdamaian parantos ngalalaworakeun barudak ngora sareng nonomanna sareng cara éta henteu tiasa ngatur aranjeunna pikeun perdamaian. "

Dina UNICEF, pendidikan perdamaian sacara jelas pisan didefinisikeun salaku "prosés ngamajukeun élmu, kaparigelan, sikep sareng nilai-nilai anu diperyogikeun pikeun nyandak parobihan paripolah anu ngamungkinkeun barudak, nonoman sareng déwasa pikeun nyegah konflik sareng kekerasan, duanana terang-terang boh struktural; pikeun méréskeun konflik sacara damai; sareng pikeun nyiptakeun kaayaan anu kondusif pikeun perdamaian, naha dina tingkat antarpribadi, antar kelompok, nasional atanapi internasional ”.

Pendidikan perdamaian kedah ditampi di sadaya penjuru dunya, di sadaya masarakat sareng nagara salaku unsur penting dina nyiptakeun budaya perdamaian.

Pendidikan perdamaian kedah ditampi di sadaya penjuru dunya, di sadaya masarakat sareng nagara salaku unsur penting dina nyiptakeun budaya perdamaian. Éta pantes pendidikan anu béda-béda- "anu henteu ngagungkeun perang tapi ngadidik perdamaian, non-kekerasan sareng kerjasama internasional." Aranjeunna peryogi katerampilan sareng kanyaho pikeun nyiptakeun sareng ngadama perdamaian pikeun diri masing-masing ogé pikeun dunya tempatna.

Teu pernah langkung penting pikeun urang diajar ngeunaan dunya sareng ngartos karagamannana. Tugas ngadidik murangkalih sareng nonoman pikeun milari cara anu henteu agrésip pikeun saling hubungan anu penting pisan.

Sadaya lembaga pendidikan kedah nawiskeun kasempetan anu nyiapkeun murid henteu ngan ukur hirup anu minuhan tapi ogé janten warga masarakat anu tanggung jawab, sadar sareng produktif di dunya. Pikeun éta, pendidik kedah ngenalkeun kurikulum anu holistik sareng memberdayakeun anu ngokolakeun budaya perdamaian dina unggal pikiran ngora.

Saleresna, ieu kedah langkung pantes disebat "Pendidikan pikeun kawarganagaraan global". Diajar sapertos kitu moal kahontal tanpa tujuan anu hadé, didukung, sareng pendidikan perdamaian anu sistematis anu ngarah kana budaya perdamaian.

Upami pikiran urang tiasa diibaratkeun komputer, maka pendidikan nyayogikeun parangkat lunak pikeun "reboot" prioritas sareng tindakan urang jauh tina kekerasan, nuju budaya perdamaian. Kampanye Global pikeun Pendidikan Damai parantos teras berkontribusi sacara bermakna pikeun tujuan ieu sareng kedah nampi dukungan anu teras-terasan.

Upami pikiran urang tiasa diibaratkeun komputer, maka pendidikan nyayogikeun parangkat lunak pikeun "reboot" prioritas sareng tindakan urang jauh tina kekerasan, nuju budaya perdamaian. Kampanye Global pikeun Pendidikan Perdamaian terus nyumbang kana cara anu bermakna pikeun tujuan ieu sareng kedah nampi dukungan anu teras-terasan.

Pikeun ieu, kuring yakin yén budak leutik mimiti masihan kasempetan unik pikeun urang pikeun nyebarkeun bibit transisi tina budaya perang kana budaya perdamaian. Kajadian anu kaalaman ku budak di mimiti kahirupan, pendidikan anu ditampi ku budak ieu, sareng kagiatan komunitas sareng pola pikir sosial budaya dimana budak dibubuhkeun sadayana nyumbang kana kumaha nilai, tingkah laku, tradisi, modeu tingkah laku, sareng cara hirup mekarkeun.

Urang kedah nganggo jandela kasempetan ieu pikeun nempatan rudiment yén unggal individu kedah janten agén perdamaian sareng non-kekerasan ti mimiti hirup.

Nyambungkeun peran individu kana tujuan global anu langkung lega, Dr. Martin Luther King Junior negeskeun yén "Seseorang henteu acan mimiti hirup dugi ka anjeunna tiasa naék di luhur watesan sempit tina masalah individualisna kana masalah anu langkung lega pikeun sakumna umat manusa." Program Aksi PBB ngeunaan Budaya Perdamaian merhatoskeun khusus kana aspék ieu transformasi diri saurang individu.

Dina kontéks ieu, kuring bakal negeskeun deui yén awéwé khususna ngagaduhan peran penting dina ngamajukeun budaya perdamaian di masarakat anu ditumpes ku kekerasan, sahingga bakal ngahasilkeun perdamaian sareng perdamaian. Kasaruaan awéwé ngajantenkeun planét urang aman sareng aman. Éta kapercayaan anu kuat yén lamun awéwé henteu kalibet dina ngamajukeun budaya perdamaian dina tingkat anu sami sareng lalaki, perdamaian berkelanjutan bakal tetep teu aya urang.

Urang kedah teras émut yén tanpa perdamaian, pamekaran mustahil, sareng tanpa pamekaran, perdamaian henteu tiasa kahontal, tapi tanpa awéwé, perdamaian ogé pamekaran henteu kapayun.

Pagawean perdamaian mangrupikeun prosés anu teras-terasan sareng kuring yakin yén budaya perdamaian leres-leres mangrupikeun wahana anu paling penting pikeun ngawujudkeun tujuan sareng tujuan Perserikatan Bangsa-Bangsa dina abad ka dua puluh hiji.

Hayu atuh nyimpulkeun ku ngadesek sadayana anu paling getol yén urang kedah ngadorong para nonoman janten dirina sorangan, ngawangun karakter masing-masing, kapribadianna nyalira, anu ditutupan ku pamahaman, kasabaran sareng hormat kana kaanekaragaman sareng solidaritas sareng sésana kamanusaan .

Urang kedah nepikeun éta ka nonoman. Ieu mangrupikeun minimum anu tiasa urang laksanakeun sakumaha déwasa. Urang kedah ngalakukeun sagala hal pikeun nguatkeun aranjeunna dina hartos anu nyata, sareng pemberdayaan sapertos kitu bakal tetep aya sareng aranjeunna saumur hirup. Éta anu penting tina Budaya Damai. Éta sanés samentawis sapertos ngabéréskeun konflik di hiji daérah atanapi antara komunitas tanpa ngarobih sareng memberdayakeun jalma pikeun ngajaga perdamaian.

Hayu urang-enya, urang sadayana-nganut budaya perdamaian pikeun kahadéan kamanusaan, pikeun kelestarian planét urang sareng pikeun ngajantenkeun dunya urang tempat anu langkung saé pikeun hirup. 

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

1 thought on “UN Urged to Declare a Global Peace Education Day”

  1. Pingback: Atikan Damai: Sataun dina Tinjauan & Refleksi (2021) - Kampanye Global pikeun Atikan Damai

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur