Sekretaris Jénderal PBB António Guterres's Nelson Mandela Kuliah Tahunan 2020

Sekretaris Jéndral PBB António Guterres nganteurkeun Kuliah Tahunan Nelson Mandela ka-18 ti New York City. (Poto: Yayasan Nelson Mandela)

(Diulang deui ti: Yayasan Nelson Mandela, 18 Juli 2020)

Bubuka Éditor.  Guterres ngusulkeun kontrak sosial énggal sareng saran pikeun ngudag Urusan Anyar Global anu meryogikeun "distribusi kakuatan, kabeungharan sareng kasempetan" ngingetkeun tulisan sanés di urang Corona Panyambung séri nelepon pikeun "normal anyar." Sekretaris Jénderal teras ngajukeun yén "modél anyar pikeun pamaréntahan global kedah didasarkeun kana partisipasi anu lengkep, inklusif sareng sami dina lembaga global." Kami ngadorong pendidik perdamaian pikeun nuturkeun kalungguhan Guterres sareng ngembangkeun panilitian pikeun langkung ngajajah kamungkinan pamaréntahan global anu manusiawi.

Ieu mangrupikeun transkrip lengkep biantara Sekretaris Jénderal PBB António Guterres's Nelson Mandela Kuliah Tahunan pidato 2020. Seri Kuliah Tahta Nelson Mandela, mangrupikeun inisiatif tina Yayasan Nelson Mandela, Ujang jalma anu kawéntar pikeun ngadorong perdebatan ngeunaan masalah sosial anu penting.

Ngungkulan Pandemi henteu Sarua: Kontrak Sosial Anyar pikeun Jaman Anyar

New York, 18 Juli 2020

Kaagungan, tamu terkenal, babaturan,

Mangrupikeun kaistiméwaan pikeun ngiringan anjeun ngahargaan Nelson Mandela, pamimpin global anu luar biasa, pangacara, sareng panutan.

Kuring ngahaturkeun ka Yayasan Nelson Mandela pikeun kasempetan ieu sareng muji padamelanna pikeun ngajaga visi na tetep hirup. Sareng kuring ngahaturkeun belasungkawa ka kulawarga Mandela, sareng ka pamaréntah sareng masarakat di Afrika Kidul, dina waktos anu maot ti Duta Besar Zindzi Mandela awal minggu ieu. Mugia anjeunna istirahat dina karapihan.

Kuring cukup untung pendak sareng Nelson Mandela sababaraha kali. Kuring moal mopohokeun hikmah, tekad sareng welas asih na, anu ngagurilap dina sagala hal anu dicarioskeun sareng dilakukeun.

Agustus kamari, dina liburan kuring, kuring ngadatangan sél Madiba di Pulo Robben. Kuring nangtung di dinya, ningali ngaliwatan palang-palang, ngahinakeun deui ku kakuatan méntalna anu hébat sareng kawani anu teu kaukur. Nelson Mandela panjara 27 taun panjara, 18 diantarana di pulau Robben. Tapi anjeunna henteu pernah ngantep pangalaman ieu ngartikeun anjeunna atanapi hirupna.

Nelson Mandela naék luhur panjara na pikeun ngabébaskeun jutaan urang Afrika Kidul sareng janten inspirasi global sareng ikon modéren.

Anjeunna bakalan hirupna pikeun merjuangkeun kateusaruaan anu parantos ngahontal babandingan krisis di panjuru dunya dina sababaraha dasawarsa terakhir - sareng éta mangrupikeun ancaman anu berkembang pikeun masa depan urang.

COVID-19 nyorot kana ketidakadilan ieu.

Dinten ayeuna, dina ulang taun Madiba, kuring bakal nyarios ngeunaan kumaha urang tiasa ngatasi seueur untaian sareng lapisan henteu sami, sateuacan ngancurkeun ékonomi sareng masarakat urang.

Dear babaturan,

Dunya geumpeur. Ékonomi aya dina freefall.

Kami parantos tuur - ku virus mikroskopis.

Pandemi parantos nunjukkeun rapuh dunya urang.

Éta parantos nempatkeun résiko bulistir anu urang teu malire mangpuluh-puluh taun: sistem kasehatan anu teu cekap; sela dina panangtayungan sosial; kateusaruaan struktural; dégradasi lingkungan; krisis iklim.

Sakabéh daérah anu ngalakukeun kamajuan dina ngabasmi kamiskinan sareng nyéépkeun kateusaruaan parantos ditetepkeun mangtaun-taun, dina sababaraha bulan.

Virus ieu mangrupikeun résiko ageung pikeun anu paling rentan: anu hirup dina kamiskinan, jalma anu langkung sepuh, sareng jalma-jalma cacad sareng kaayaan anu tos aya.

Pagawé kasihatan aya di garis payun, kalayan langkung ti 4,000 katépa di Afrika Kidul hungkul. Kuring mayar upeti ka aranjeunna.

Di sababaraha nagara, kateusaruaan kasihatan digedekeun sanés ngan ukur rumah sakit swasta, tapi bisnis sareng bahkan individu nyimpen barang-barang berharga anu diperyogikeun pisan pikeun sadayana - conto anu henteu saé dina kaseueuran di rumah sakit umum.

Gangguan ékonomi tina pandemi mangaruhan jalma anu damel dina ékonomi informal; usaha leutik sareng sedeng; sareng jalma anu tanggung jawab miara, anu utamina awéwé.

Kami nyanghareupan resesi global anu paling jero ti saprak Perang Dunya II, sareng runtuhna pangasilanana ti saprak 1870.

Saratus juta langkung jalma tiasa didorong kana kamiskinan anu ekstrim. Urang tiasa ningali kalaparan babandingan bersejarah.

COVID-19 parantos diibaratkeun sinar-X, ngungkabkeun patah tulang dina rorongkong rapuh masarakat anu urang parantos ngawangun.

Éta ngalaan kasalahan sareng kabiasaan dimana-mana:

Kabohongan yén pasar gratis tiasa nganteurkeun kasehatan kanggo sadayana;

Fiksi yén karya perawatan anu teu dibayar sanés jalan;

Kabohongan yén urang hirup di dunya pasca-rasis;

Mitos yén urang sadayana aya dina parahu anu sami.

Kusabab nalika urang sadayana ngambang dina laut anu sami, jelas yén sababaraha urang aya di superyacht sedengkeun anu sanésna nempel kana puing anu ngambang.

Dear babaturan,

Ketimpangan ngahartikeun waktos urang.

Langkung ti 70 persén urang sadunya hirup kalayan ningkatna pendapatan sareng henteu sami kabeungharan. 26 jalma beunghar di dunya nyayogikeun saloba kabeungharan sakumaha satengah tina populasi global.

Tapi panghasilan, mayar sareng harta banda sanés ngan ukur ukuran henteu sami. Kasempetan jalma dina kahirupan gumantung kana jinisna, kulawarga sareng latar étnisna, ras, naha atanapi henteu ngagaduhan cacad, sareng faktor sanés. Sababaraha kateusaruaan silih sambungkeun sareng silih nguatkeun unggal generasi. Kahirupan sareng ekspektasi jutaan jalma seuseueurna ditangtukeun ku kaayanana nalika lahir.

Ku cara kieu, kateusaruaan tiasa dianggo ngalawan pamekaran manusa - kanggo sadayana. Urang sadayana sangsara balukarna.

Urang kadang nyarioskeun gelombang pertumbuhan ékonomi anu naék sadayana angkat.

Tapi dina kanyataanana, ningkatna kateusaruaan tilelep sadaya kapal.

Tingkat henteu sami anu luhur pakait sareng ketidakstabilan ékonomi, korupsi, krisis kauangan, ningkatna kajahatan sareng kaséhatan fisik sareng méntal anu goréng.

Diskriminasi, nyiksa sareng kurangna aksés kana kaadilan ngahartikeun kateusaruaan pikeun seueur jalma, khususna masarakat adat, migran, pangungsi sareng minoritas sagala rupa. Ketimpangan sapertos kitu mangrupikeun serangan langsung kana HAM.

Ngungkulan kateusaruaan janten kakuatan pendorong sapanjang sajarah pikeun kaadilan sosial, hak tanaga gawé sareng persamaan gender.

Visi sareng janji Perserikatan Bangsa-Bangsa nyaéta yén pangan, kasehatan, cai sareng sanitasi, pendidikan, padamelan anu pantes sareng jaminan sosial sanés komoditas pikeun dijual ka jalma-jalma anu mampu, tapi hak-hak dasar manusa anu urang sadayana berhak.

Kami damel pikeun ngirangan kateusaruaan, unggal dinten, dimana-mana.

Di nagara berkembang sareng nagara maju sami, urang sacara sistematis ngudag sareng ngadukung kawijakan pikeun ngarobih dinamika kakuatan anu nandasa henteu sami dina tingkat individu, sosial sareng global.

Visi éta penting teuing ayeuna sapertos 75 taun ka pengker.

Éta mangrupikeun manah Agenda 2030 pikeun Pangwangunan Berkelanjutan, citakan anu disatujuan pikeun perdamaian sareng karaharjaan di planét anu séhat, sareng kawengku dina SDG 10: ngirangan henteu sami dina sareng antara nagara.

Dear babaturan,

Malah sateuacan pandemi COVID-19, seueur jalma di dunya parantos ngartos yén kateusaruaan ngirangan kasempetan sareng kasempetan hirupna.

Aranjeunna ningali dunya anu teu saimbang.

Aranjeunna karaos katinggaleun.

Aranjeunna ningali kabijakan ékonomi nyebarkeun sumberdaya ka luhur ka sababaraha anu ngagaduhan kaunggulan.

Jutaan jalma ti sadaya buana angkat ka jalan-jalan pikeun ngupingkeun soantenna.

Ketimpangan anu luhur sareng naék mangrupikeun faktor anu umum.

Amarah anu nyoco dua gerakan sosial anyar-anyar ieu nunjukkeun rasa hanjakal pisan ku statusna.

Awéwé dimana-mana parantos nyebat waktos kana salah sahiji conto anu paling parah ngeunaan kateusaruaan génder: kekerasan anu dilakukeun ku lalaki anu kuat ngalawan awéwé anu ngan saukur nyobian ngalaksanakeun padamelanna.

Sareng gerakan anti-rasisme anu sumebar ti Amérika Serikat di sakumna dunya saatos pembunuhan George Floyd mangrupikeun hiji tanda deui yén jalma-jalma parantos cekap:

Cukup kateusaruaan sareng diskriminasi anu nganggap jalma salaku penjahat dina dasar warna kulitna;

Cukup tina rasisme struktural sareng ketidakadilan sistematis anu nolak hak-hak asasi manusa dasarna.

Gerakan ieu nunjuk kana dua sumber bersejarah ngeunaan kateusaruaan di dunya urang: kolonialisme sareng patriarki.

Global Kalér, khususna buana kuring sorangan di Éropa, netepkeun kakawasaan kolonial ka seueur Kidul Kidul salami mangabad-abad, ku ayana kekerasan sareng paksaan.

Kolonialisme nyiptakeun henteu sami dina jero sareng antara nagara, kalebet kajahatan perdagangan budak Transatlantik sareng rezim apartheid di dieu di Afrika Kidul.

Saatos Perang Dunya Kadua, penciptaan PBB didasarkeun kana konsensus global énggal ngeunaan kasetaraan sareng martabat manusa.

Sareng gelombang dekolonisasi nyapu dunya.

Tapi hayu urang ulah ngabobodo sorangan.

Warisan kolonialisme masih kénéh gumelar.

Kami ningali ieu dina ketidakadilan ékonomi sareng sosial, naékna kajahatan hate sareng xenophobia; kegigihan rasisme institusionalisasi sareng kaunggulan bodas.

Kami ningali ieu dina sistem perdagangan global. Ékonomi anu dijajah résiko langkung ageung terkonci dina produksi bahan baku sareng barang berteknologi rendah - bentuk kolonialisme énggal.

Sareng urang ningali ieu hubungan kakuatan global.

Afrika parantos janten korban dobel. Mimiti, salaku udagan proyék kolonial. Kadua, nagara-nagara Afrika kirang diwakilan dina lembaga internasional anu didamel saatos Perang Dunya Kadua, sateuacan seueur diantarana meunang kamerdékaan.

Bangsa-bangsa anu kaluar luhur langkung ti tujuh dasawarsa ka tukang parantos nolak ngémutan réformasi anu diperyogikeun pikeun ngarobih hubungan kakuatan di lembaga internasional. Komposisi sareng hak milih di Déwan Kaamanan PBB sareng dewan sistem Bretton Woods mangrupikeun hal anu pas.

Ketimpangan dimimitian di luhur: di lembaga global. Ngungkulan kateusaruaan kedah dimimitian ku ngarobih aranjeunna.

Sareng tong hilap sumber anu sanés anu sami dina dunya urang: millennia of patriarchy.

Urang hirup di dunya anu didominasi ku lalaki sareng budaya anu didominasi ku lalaki.

Dimana waé, awéwé langkung parah tibatan lalaki, ngan saukur kusabab aranjeunna awéwé. Ketimpangan sareng diskriminasi mangrupikeun norma. Kekerasan ngalawan awéwé, kaasup rajapati, aya dina tingkat wabah.

Sareng sacara global, awéwé tetep dikaluarkeun tina jabatan senior di pamaréntahan sareng dewan perusahaan. Kirang langkung hiji ti 10 pamimpin dunya nyaéta awéwé.

Ketimpangan gender ngarusak dulur sabab éta nyegah urang tina kauntungan tina kecerdasan sareng pangalaman sadaya umat manusa.

Ieu sababna, salaku féminis anu reueus, kuring parantos ngajantenkeun persamaan gender janten prioritas utama, sareng paritas gender ayeuna janten kanyataan dina padamelan luhur PBB. Kuring ngadesek para pamimpin sagala rupa pikeun ngalakukeun hal anu sami. Sareng kuring resep pisan ngumumkeun yén Siya Kolisi di Afrika Kidul mangrupikeun duta besar global kami dina prakarsa Sorotan PBB sareng Uni Éropa, ngiringan lalaki sanés dina merangan pikasieuneun global kekerasan ngalawan awéwé sareng budak awéwé.

Dear babaturan,

Puluhan taun terakhir nyiptakeun ketegangan sareng tren anyar.

Globalisasi sareng parobihan téknologi parantos nguntungkeun pangasilan sareng kamakmuran anu gedé pisan.

Langkung samilyar jalma parantos ngalih kaluar tina kamiskinan anu ekstrim.

Tapi ékspansi perdagangan sareng kamajuan téknologi ogé parantos nyumbang kana pergeseran anu teu acan pernah terjadi dina distribusi pendapatan.

Antara taun 1980 sareng 2016, 1 persén pangbeungharna sadunya ngarebut 27 persén tina total pertumbuhan kumulatif dina pendapatan.

Pagawé anu kirang terampil nyanghareupan serangan tina téknologi anyar, otomatisasi, offshoring manufaktur sareng maotna organisasi kuli.

Konsési pajak, nyingkahan pajak sareng ngajauhan pajak tetep nyebar. Tarif pajak perusahaan turun.

Ieu parantos ngirangan sumberdaya pikeun nanem modal pisan jasa anu tiasa ngirangan kateusaruaan: perlindungan sosial, pendidikan, kasehatan.

Sareng generasi anyar kateusaruaan ngalangkungan panghasilan sareng kabeungharan pikeun kalebet élmu sareng katerampilan anu diperyogikeun pikeun hasil di dunya ayeuna.

Disparities jero dimimitian sateuacan kalahiran, sareng ngahartikeun kahirupan - sareng maot mimiti.

Langkung ti 50 persén yuswa 20 taun di nagara-nagara anu ngagaduhan kamekaran manusa anu luhur pisan dina pendidikan anu langkung luhur. Di nagara-nagara pangembangan manusa anu handap, angka éta tilu persén.

Komo deui anu ngareuwaskeun: sakitar 17 persén barudak anu dilahirkeun 20 taun ka pengker di nagara-nagara anu kirang ngembangkeun manusa parantos maot.

Dear babaturan,

Ningali ka hareup, dua pergeseran seismik bakal ngawangun abad ka-21: krisis iklim, sareng transformasi digital. Duanana tiasa ngalegaan ketidaksetaraan bahkan langkung jauh.

Sababaraha kamajuan di pusat téknologi sareng inovasi ayeuna janten sabab anu serius.

Industri tech anu didominasi jalu pisan henteu ngan saukur kaleungitan satengah kaahlian sareng sudut pandang dunya. Éta ogé ngagunakeun algoritma anu tiasa langkung ngempelkeun gender sareng diskriminasi ras.

Pamisahan digital nguatkeun pamisah sosial sareng ékonomi, ti literasi dugi ka kasehatan, ti pakotaan ka padesaan, ti TK dugi ka paguron luhur.

Dina 2019, sakitar 87 persén jalma di nagara maju nganggo internét, dibandingkeun ngan 19 persén di nagara paling henteu maju.

Kami dina bahaya dunya dua-speed.

Dina waktos anu sasarengan, dina taun 2050, percepatan parobihan iklim bakal mangaruhan jutaan jalma kusabab kurang gizi, malaria sareng panyakit sanés, hijrah, sareng kajadian cuaca anu ekstrim.

Ieu nyiptakeun ancaman serius pikeun kasetaraan antar-generasi sareng kaadilan. Démonstran iklim ngora dinten ayeuna aya dina garis depan perjuangan ngalawan kateusaruaan.

Nagara-nagara anu paling kapangaruhan ku gangguan iklim henteu sahenteuna méré sumbangan pikeun manaskeun global.

Ékonomi héjo bakal janten sumber karaharjaan sareng padamelan anyar. Tapi tong hilap yén sababaraha urang bakal kaleungitan padamelan, khususna dina karat pasca industri di dunya urang.

Sareng ieu sababna urang nganuhunkeun henteu ngan ukur pikeun aksi iklim, tapi kaadilan iklim.

Pamingpin politik kedah ningkatkeun cita-citana, usaha kedah naékkeun pandanganana, sareng jalma dimana-mana kedah naekeun sorana. Aya cara anu langkung saé, sareng urang kedah nyandakna.

Dear babaturan,

Pangaruh korosif tingkat ayeuna henteu sami anu jelas. Urang kadang nyarios yén naék ...

Kapercayaan kana lembaga sareng pamimpin ngikis. Tahap pamilih parantos turun ku rata-rata global 10 per cent ti mimiti taun 1990an.

Sareng jalma anu ngarasa dipinggirkan rentan ka argumen anu nyalahkeun musibah na ka batur, khususna anu katingali atanapi kalakuanana béda.

Tapi populisme, nasionalisme, ekstremisme, rasisme sareng scapegoating ngan bakal nyiptakeun henteu sami sareng pembagian anyar dina sareng antara komunitas; antara nagara, antara etnis, antara agama.

Dear babaturan,

COVID-19 mangrupikeun musibah manusa. Tapi éta ogé parantos nyiptakeun kasempetan generasi.

Kasempetan pikeun ngawangun deui dunya anu langkung sami sareng berkelanjutan.

Réspon kana pandemi, sareng henteu seueur kontén anu sateuacanna, kedah didasarkeun kana Kontrak Sosial Anyar sareng Deal Global Anyar anu nyiptakeun kasempetan anu sami pikeun sadayana, sareng ngahargaan hak sareng kabébasan sadayana.

Ieu hiji-hijina cara pikeun urang tiasa ngahontal tujuan Agenda 2030 pikeun Pangembangan Berkelanjutan, Perjanjian Paris sareng Agenda Aksi Addis Ababa, perjanjian anu ngungkulan justru kagagalan anu nuju kakeunaan sareng dieksploitasi ku pandemi.

Kontrak Sosial Anyar bakal ngaktipkeun nonoman hirup dina harkat; bakal mastikeun awéwé gaduh prospek sareng kasempetan anu sami sareng lalaki; sareng bakal nangtayungan anu gering, anu rentan, sareng minoritas sagala jinis.

Agenda 2030 pikeun Pangembangan Berkelanjutan sareng Pasatujuan Paris nunjukkeun jalan ka payun. 17 Sasaran Pangwangunan Berkelanjutan ngungkulan justru kagagalan anu ditepikeun sareng dieksploitasi ku pandemi.

Pendidikan sareng téknologi digital kedah janten dua aktip anu hébat sareng ékualiser.

Sakumaha saur Nelson Mandela, sareng kuring ngadugikeun, "Pendidikan mangrupikeun senjata anu paling kuat anu tiasa urang anggo pikeun ngarobih dunya." Sakumaha biasana, anjeunna nyarioskeun heula.

Pendidikan mangrupikeun senjata anu paling kuat anu tiasa urang anggo pikeun ngarobih dunya

Pamaréntah kedah ngutamakeun aksés anu sami, ti mimiti diajar dugi ka pendidikan saumur hirup.

Neurosains nyarios ka urang yén pendidikan pra-sakola ngarobih kahirupan individu sareng nyayogikeun manpaat ageung pikeun komunitas sareng masarakat.

Janten upami barudak anu paling beunghar tujuh kali langkung dipikaresep tibatan anu paling miskin pikeun hadir di pra sakola, teu heran yén kateusaruaan antar-generasi.

Pikeun nganteurkeun pendidikan anu berkualitas pikeun sadayana, urang kedah langkung ti dua kali pengeluaran pendidikan di nagara-nagara berpenghasilan rendah sareng menengah sateuacan 2030 dugi ka $ 3-triliun sataun.

Dina hiji generasi, sadaya murangkalih di nagara-nagara berpenghasilan rendah sareng menengah tiasa gaduh aksés kana pendidikan anu berkualitas dina sadaya tingkatan.

Ieu tiasa. Urang kedah mutuskeun pikeun ngalakukeun éta.

Sareng nalika téknologi ngarobah dunya urang, diajar fakta sareng katerampilan henteu cekap. Pamaréntah kedah ngutamakeun investasi dina literasi digital sareng infrastruktur.

Diajar kumaha diajar, adaptasi sareng nyandak katerampilan anyar bakal penting.

Révolusi digital sareng kecerdasan jieunan bakal ngarobih sifat damel, sareng hubungan antara damel, luang sareng kagiatan sanésna, sababaraha anu urang bahkan teu tiasa ngabayangkeun ayeuna.

Roadmap for Digital Cooperation, diluncurkeun di PBB bulan kamari, ngamajukeun visi masa depan digital anu inklusif, berkelanjutan ku nyambungkeun sésana opat milyar jalma kana Internét ku 2030.

Perserikatan Bangsa-Bangsa ogé parantos ngaluncurkeun "Giga", proyék ambisius pikeun kéngingkeun unggal sakola di dunya online.

Téknologi tiasa nguatkeun pamulihan ti COVID-19 sareng pencapaian Tujuan Pengembangan Berkelanjutan.

Dear babaturan,

Tumingkatan celah kapercayaan antara jalma, lembaga sareng pamimpin ngancam ka urang sadayana.

Jalma-jalma hoyong sistem sosial sareng ékonomi anu dianggo pikeun sadayana. Aranjeunna hoyong HAM sareng kabébasan dasarna dihormat. Aranjeunna hoyong ucapkeun dina kaputusan anu mangaruhan kahirupan aranjeunna.

Kontrak Sosial Anyar antara pamaréntahan, masarakat, masarakat sipil, usaha sareng seueur deui kedah ngahijikeun padamelan, pamekaran berkelanjutan sareng perlindungan sosial, dumasar kana hak-hak anu sami sareng kasempetan pikeun sadayana.

Kawijakan pasar tenaga kerja, digabungkeun sareng dialog konstruktif antara dunungan sareng wakil tenaga kerja, tiasa ningkatkeun kaayaan gajih sareng padamelan.

Répréséntasi tanaga gawé ogé kritis pikeun ngatur tantangan anu disababkeun ku padamelan ku téknologi sareng transformasi struktural - kalebet transisi kana ékonomi héjo.

Gerakan Buruh ngagaduhan sajarah anu reueus pikeun merjuangkeun kateusaruaan sareng ngupayakeun hak sareng martabat sadayana.

Integrasi laun tina sektor informal kana kerangka perlindungan sosial penting pisan.

Dunya anu robih peryogi generasi anyar kabijakan perlindungan sosial kalayan jaring kaamanan anyar, kalebet Liputan Kaséhatan Universal sareng kamungkinan Pendapatan Dasar Universal.

Ngadegkeun tingkat panyalindungan sosial anu minimum, sareng ngabalikeun investasi anu teu lami dina palayanan umum kalebet pendidikan, kasehatan, sareng aksés internét penting pisan.

Tapi ieu henteu cekap pikeun méréskeun henteu sami.

Kami peryogi program aksi anu negeskeun sareng kabijakan anu ditujukeun pikeun ngatasi sareng ngarobih h….

Ketimpangan historis dina jenis kelamin, ras atanapi etnis, anu parantos dikuatkeun ku norma sosial, ngan ukur tiasa digulingkeun ku inisiatif anu dituju.

Kawijakan perpajakan sareng distribusi ogé ngagaduhan peran dina Kontrak Sosial Anyar. Dulur - individu sareng perusahaan - kedah mayar saham anu adil.

Di sababaraha nagara, aya tempat pikeun pajeg anu ngaku yén jalma jegud sareng jalma anu terhubung leres parantos nguntungkeun ageung ti nagara éta, sareng ti sasama wargi na.

Pamaréntah ogé kedah ngalihkeun beban pajak tina gaji ka karbon.

Pajeg karbon tinimbang jalma bakal ningkatkeun kaluaran sareng padamelan, bari ngirangan émisi.

Urang kedah ngarusak siklus jahat tina korupsi, anu mangrupikeun panyabab sareng akibat tina henteu sami. Korupsi ngirangan sareng miceunan dana anu aya pikeun panangtayungan sosial; éta ngaleuleuskeun norma sosial sareng kakawasaan hukum.

Sareng merangan korupsi gumantung kana akuntabilitas. Jaminan akuntabilitas anu paling hébat nyaéta masarakat sipil anu hirup, kaasup média bébas, mandiri sareng platform média sosial anu tanggung jawab anu ngadorong perdebatan anu séhat.

Dear babaturan,

Pikeun Kontrak Sosial Anyar ieu tiasa dilakukeun, éta kedah babarengan sareng Urusan Anyar Global.

Hayu urang nyanghareupan kanyataan. Sistem politik sareng ékonomi global henteu nganteurkeun barang publik global anu kritis: kaséhatan masarakat, aksi iklim, pamekaran berkelanjutan, perdamaian.

Pandemi COVID-19 parantos nganteurkeun sambungan anu tragis antara kapentingan diri sareng kapentingan umum; sareng lolongkrang ageung dina struktur pamaréntahan sareng kerangka étika.

Pikeun nutup lolongkrang ieu, sareng ngajantenkeun Kontrak Sosial Anyar dimungkinkeun, urang peryogi Global New Deal: a distribusi kakuatan, kabeungharan sareng kasempetan.

Modél anyar pikeun pamaréntahan global kedah didasarkeun kana partisipasi anu lengkep, inklusif sareng sami dina lembaga global.

Tanpa éta, urang nyanghareupan henteu sami sareng kesenjangan anu langkung lega dina solidaritas - sapertos anu urang tingali ayeuna dina réspon global anu fragmentasi kana pandemi COVID-19.

Nagara maju invested pisan pikeun kasalametan nyalira dina nyanghareupan pandemi. Tapi aranjeunna parantos gagal nganteurkeun dukungan anu diperyogikeun pikeun ngabantosan dunya berkembang dina waktos-waktos bahaya ieu.

A Global Global Deal, dumasar kana globalisasi anu adil, kana hak-hak sareng martabat unggal manusa, dina hirup saimbang sareng alam, dina nyandak hak-hak generasi kahareup, sareng kana kasuksesan anu diukur dina istilah manusa tibatan ékonomi, nyaéta cara anu pangsaéna pikeun ngarobih ieu.

Prosés konsultasi sadunya kira-kira ulang taun ka-75 tina Perserikatan Bangsa-Bangsa parantos jelas yén jalma-jalma hoyong sistem pamaréntahan global anu dikirimkeun pikeun aranjeunna.

Dunya berkembang kedah ngagaduhan sora anu jauh langkung kuat dina nyandak kaputusan global.

Kami ogé peryogi sistem perdagangan multilateral anu langkung inklusif sareng saimbang anu ngamungkinkeun nagara-nagara berkembang pikeun mindahkeun ranté nilai global.

Aliran kauangan terlarang, pencucian artos sareng ngajauhan pajak kedah dicegah. Konsensus global pikeun ngeureunkeun tempat perlindungan pajak penting pisan.

Urang kedah babarengan pikeun ngahijikeun prinsip-prinsip pamekaran sustainable kana nyandak kaputusan kauangan. Pasar kauangan kedah janten mitra lengkep dina mindahkeun aliran sumberdaya jauh tina coklat sareng kulawu ka héjo, sustainable sareng adil.

Reformasi arsitéktur hutang sareng aksés kana kiridit mampuh kedah nyiptakeun rohangan fiskal pikeun mindahkeun investasi ka arah anu sami.

Dear babaturan,

Nelson Mandela nyarios: "Salah sahiji tantangan waktos urang… nyaéta ngahanca kasadaran masarakat urang yén rasa solidaritas manusa, ayana di dunya pikeun anu sanés sareng kusabab sareng ngalangkungan anu sanés."

Pandemi COVID-19 parantos nguatkeun pesen ieu langkung kuat tibatan kantos.

Kami milikna masing-masing.

Kami nangtung babarengan, atanapi urang murag.

Dinten ayeuna, dina démo pikeun kasetaraan ras ... dina kampanye ngalawan pidato hate ... dina perjuangan jalma-jalma anu ngaku hakna sareng nangtung pikeun generasi anu bakal datang ... urang ningali awal gerakan anyar.

Gerakan ieu nampik kateusaruaan sareng pembagian, sareng ngahijikeun nonoman, masarakat sipil, sektor swasta, kota, daérah sareng anu sanés anu aya di tukangeun kabijakan perdamaian, planét urang, kaadilan sareng HAM pikeun sadayana. Éta parantos ngabédakeun.

Ayeuna waktuna pamimpin global mutuskeun:

Naha urang bakal tunduh ka huru-hara, ngabagi sareng henteu sami?

Atanapi urang bakal ngalereskeun kalepatan jaman kapungkur sareng maju babarengan, pikeun kabaikan sadayana?

Kami dina titik putus. Tapi kami terang sisi sejarah anu kami aya.

Hatur nuhun.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...