The Windfalls of War: Korupsi mangrupikeun integral pikeun Lembaga

Kami pendidik perdamaian kedah milarian panilitian kana sipat rusak tina sadaya perang, sareng sababaraha karusakan di saluareun bidang tempur anu dilumangsungkeun.

Bubuka Editor

The OpEd ti The New York Times (Perang Ngeunaan Teror Anu Korupsi Ti Tiheula) dipasang deui di handap, sapertos OpEd anu anyar dipasang ku Laila Lalami (Naon Urang Poho dina 9/11 - Hartosna Nyatana 'Tong Poho') dibuka ku sesebutan ka budak lalaki rumaja, anu tumiba ka maotna tina pesawat pesawat tempat anjeunna nangkél, asa kabur tina nasib jalma-jalma anu nampi kamungkinan pilihan anu ayeuna dilarang ku Taliban; anu sanésna oportunis anu nyarios basa Inggris anu nyusun padamelan padamelan saluhur salaku juru pikeun janten harta anu ageung. Masing-masing ngagambarkeun konsékuansi signifikan tina Perang 20 taun Teror anu nyababkeun krisis kamanusaan tragis anu ayeuna néwak Afghanistan; karuksakan jaminan sareng korupsi, dua ciri anu dasar, ngahaja kabur tina sadaya perang. Pikeun Amérika Serikat sareng NATO, teu aya ngan ukur béa pikeun ngirangan musibah karuksakan jaminan, ogé urang, warga nagara-nagara kasebut jauh tina kabeneran korupsi anu integral sareng perang sakumaha anu diucapkeun dina karangan Farah Stockman, ogé kaleresan tulisan anu tiheula ku Laila Lalami ngeunaan biaya manusa na.

"Ruksakna jaminan" mangrupikeun basa pikeun "korban anu teu dihaja" sareng karuksakan lahan, prasarana, sareng cara hirup sanésna, karuksakan anu konstan, akibat anu tiasa diprediksi tina konflik bersenjata. Peternakan Perancis anu ancur, karuksakan London anu parah dibom, janten biasa dina rekaman pilem Perang Dunya II; poto barudak anu nganggo prostheses; budak awéwé leutik, lumpat di teror, korban bom napalm, gambar tina perang Amérika Tengah sareng Vietnam; panarajangan drone, salaku pamales serangan ISIS anu maéhan sapuluh Marinir AS, di bandara Kabul anu maéhan saurang bantosan sareng kulawargana tibatan anu ngarencanakeun serangan bandara; sareng budak lalaki ngora, murag tina maotna tina pesawat angkat ka bandara éta dina "akhir" perang Afghanistan sadayana mangrupikeun ikon karuksakan jaminan. Kami parantos dihipnotis kana nampi kakejaman sapertos "kuciwa tapi teu bisa dihindari" (di dieu teu bisa dihindari dina inti inti na anu teu bisa dihindari) musibah, teu kapisahkeun sareng ngudag tujuan anu langkung luhur anu nungtut perang, jarang ngan ukur "pertahanan kapentingan nasional, "Langkung sering, pertahanan peradaban atanapi sinonim etno-state na," Cara Hidup Urang, "kaancam ku kakuatan jahat anu kedah" éléh. " Kami numbed kana kakejaman ieu salaku biaya penting pikeun "pertahanan" mangabad-abad, salami mangtaun-taun urang yakin kana kabutuhan- sareng teu bisa dihindari - perang.

Kami kirang kenal sareng gambar anu sakapeung ngagambarkeun téks sajarah anu meunang korpus tina "tukang amunisi," hirup tinggi tina kauntungan anu didamel tina perang sateuacanna. Sababaraha warga terang hal-hal tina nasib anu didamel tina industri senjata Perang Dunya Kadua ti dua pihak, sareng "tukang perang". Sareng nalika anggaran militér AS janten sumber kontropérsi pubis ayeuna, urang mimiti ningali kumaha pengayaan ieu sababaraha kauntungan tina produksi alat pati sigana mangrupikeun padamelan permanén ékonomi perang anu mekar lami saatos VE (Koswara di Éropa) sareng VJ (Kemenangan di Jepang) dinten. Kami dibéjakeun ku Meunang Tanpa Perang yén di Amérika Serikat "... ampir opat belasan anggota Kongrés [anu bakal milih kana anggaran éta] nyekel saham di perusahaan senjata ... anu nilaina naék 900% ti saprak mimiti perang di Afganistan." Dina sistem perang, urang hirup kalayan nguntungkeun kontinyu tina kasangsaraan manusa tina jinisna Naomi Klein ngungkabkeun yén muncul sacara berkala salaku "kapitalisme bencana. " Kami bencong kana nampi moal bisa dihindari karusakan jaminan sabab aya kauntungan anu tiasa didamel tina perusahaan anu ngahasilkeun perang.

Ngeunaan perang Afghanistan, Stockman nyerat, "Korupsi sanés ngan ukur cacat desain dina perang. Éta fitur. " Dina dinten-dinten khusus ieu, urang pastina kedah ngagero palanggaran kapercayaan umum sapertos kitu salami 20 taun "perang ngalawan teror" AS sareng NATO, nyandak saham sadayana biaya. Sareng panilitian éta kedah diperdalamkeun sareng dilegakeun. Kami pendidik perdamaian ogé kedah milarian panilitian kana sifat korupsi tina sadaya perang, sareng sababaraha karusakan di luar bidang tempur anu dilumangsungkeun. Nalika urang nembe nyungkeun réfléksi ngeunaan naon anu kami émutan, nimbulkeun patarosan naha sababaraha peringatan kedah dileungitkeun, urang ayeuna nyungkeun réfléksi anu aktip sareng ngahaja dina lembaga anu ditantang sareng siga anu cacat, teu aya deui ngan ukur perang, naroskeun anu mana waé ti aranjeunna kedah dirobah sareng anu kedah dileungitkeun. Sakumaha biasana, masalah tujuan sareng fungsina kedah diangkat, tapi anu langkung penting nyaéta penilaian étika anu kedah dilakukeun. Nalika duanana fungsi sareng akibat tina hiji lembaga, ku sadayana standar, bertentangan sareng kahadéan umum sareng nilai-nilai anu ditegeskeun janten integral pikeun masarakat, maka éta kedah dileungitkeun. Urang kedah ngudag kajian anu serius sareng sistematis pikeun alternatif pikeun perang. (BAR, 9/18/2021)

Perang Ngeunaan Teror Anu Korupsi Ti Tiheula

Korupsi sanés cacat desain dina perang. Éta fitur desain.

Ku Farah Stockman, New York Times

(Diulang deui ti: New York Times. 13 Séptémber 2021)

Perang di Apganistan sanés kagagalan. Éta mangrupikeun kasuksésan anu masif - pikeun jalma anu ngasilkeun untung.

mertimbangkeun kasus Hikmatullah Shadman, anu nembé janten nonoman nalika Pasukan Khusus Amérika ngagulung kana Kandahar dina tumit 11 Séptémber. Aranjeunna nyewa anjeunna salaku juru, mayar anjeunna dugi ka $ 1,500 sabulan - 20 kali gaji saurang pulisi lokal, numutkeun propil nya di The New Yorker. Dina umur 20-an, anjeunna gaduh perusahaan treuk anu nyayogikeun markas-markas militér AS, ngasilkeun langkung ti $ 160 juta.

Upami kagorengan alit sapertos Shadman tiasa janten beunghar tina perang teror, bayangkeun sabaraha Gul Agha Sherzai, gubernur panglima perang anu atos ageung, parantos ngempelkeun ti saprak anjeunna ngabantosan CIA ngajalankeun Taliban di luar kota. Kulawarga ageung kulawargana nyayogikeun sadayana ti kerikil dugi ka jati dugi ka markas militér di Kandahar. Lanceukna ngatur bandara. Teu aya anu terang sabaraha anjeunna berharga, tapi éta jelas ratusan jutaan - cukup pikeun anjeunna nyarios ngeunaan a $ 40,000 toko balanja di Jérman saolah-olah anjeunna nyéépkeun saku ganti.

Tingali dina kaayaan "perang anu saé," sareng ieu anu anjeun tingali. Apganistan kedahna janten perang anu mulya pikeun nétralisasi teroris sareng nyalametkeun budak awéwé ti Taliban. Sakuduna mangrupikeun perang anu urang kedah kéngingkeun, upami sanés gangguan ti Irak sareng korupsi pamaréntahan Afghanistan. Tapi hayu urang janten nyata. Korupsi sanés cacat desain dina perang. Éta fitur desain. Kami henteu ngagulingkeun Taliban. Kami mayar kantong panglima perang kontan pikeun ngalaksanakeunana.

Nalika proyék ngawangun bangsa parantos dilaksanakeun, panglima perang éta dirobih janten gubernur, jénderal sareng anggota DPRD, sareng pembayaran kontan tetep ngalir.

"Urang Kulon sering ngerakeun sirah kusabab kakurangan kapasitas anu tetep di lembaga pamaréntahan Afghanistan," Sarah Chayes, tilas asistén khusus pamimpin militér AS di Kandahar, nyerat nembé di Luar Negri. "Tapi jaringan canggih anu ngontrol institusi éta henteu pernah dihaja ngatur. Tujuanana nyaéta pengayaan diri. Sareng dina tugas éta, aranjeunna kabuktosan suksés pisan. "

Daripada hiji bangsa, anu leres-leres urang ngawangun langkung ti 500 markas militér - sareng nasib pribadi jalma-jalma anu nyayogikeunana. Éta anu kantos janten urusan. Dina April 2002, Sekretaris Pertahanan Donald Rumsfeld nandeskeun mémo rahasia luhur anu maréntahkeun pembantuna pikeun ngahasilkeun "rencana pikeun kumaha urang bakal ngungkulan masing-masing panglima perang ieu - anu badé kéngingkeun artos ti saha, dina dasar naon, di tukeur naon, naon quid pro quo, sareng sajabana, ”numutkeun The Washington Post.

Perang kabuktosan lumayan nguntungkeun pikeun seueur urang Amérika sareng Éropa ogé. Hiji ulikan 2008 diperkirakeun yén sakitar 40 persén artos anu dialokasikan ka Afganistan angkat deui ka nagara-nagara donor dina kauntungan perusahaan sareng gaji konsultan. Ukur sakitar 12 persén bantosan rekonstruksi AS dipasihkeun ka Afganistan antara 2002 sareng 2021 saleresna angkat ka pamaréntah Afganistan. Kaseueuran sésana angkat ka perusahaan sapertos Louis Berger Group, perusahaan konstruksi anu berbasis di New Jersey anu ngagaduhan kontrak $ 1.4 milyar pikeun ngawangun sakola, klinik sareng jalan. Komo saatos dicekel nyogok pejabat jeung wajib pajak sacara sistematis overbilling, nu kontrak tetep datang.

"Éta mangrupikeu kuring yén korupsi Afghanistan sering dikutip salaku panjelasan (ogé alesan) pikeun kagagalan Kulon di Afganistan," Jonathan Goodhand, profésor dina studi konflik sareng pamekaran di Universitas SOAS London, nyerat kuring dina email. Urang Amerika "ngarahkeun ramo ka Afghans, bari teu ngingetan kalungguhanana dina ngadorong sareng nguntungkeun tina pompa patronase."

Saha anu meunang perang ngalawan teror? Kontraktor pertahanan Amérika, anu seueur diantarana aya hubunganana sareng perusahaan politik anu parantos nyumbang ka kampanye présidén George W. Bush, numutkeun ka Center for Public Integrity, lembaga nirlaba anu ngalacak pengeluaran dina sababaraha laporan anu disebut Angin Perang. Hiji tetep padamelan ngabantosan menteri-menteri Irak ngagaduhan padamel tunggal: salaki wakil asisten sekretaris pertahanan.

Pikeun Tuan Bush sareng réréncanganana, perang di Irak sareng Apganistan ngahontal hasil anu hébat. Anjeunna ngagaduhan kasempetan pikeun maénkeun saurang lalaki anu tangguh dina TV. Anjeunna janten présidén perang, anu ngabantosan anjeunna meunang pamilihan umum deui. Nalika urang terang yén perang di Irak parantos dilakukeun dina pura-pura palsu sareng perang di Apganistan henteu ngagaduhan rencana kaluar anu terhormat, éta kasép.

Anu kasohor ngeunaan perang di Apganistan nyaéta cara éta janten ékonomi Afghanistan. Sahenteuna Irak ngagaduhan minyak. Di Apganistan, perang ngahijikeun unggal kagiatan ékonomi sanés, sajaba ti perdagangan candu.

Langkung dua dékade, pamaréntah Amérika Serikat spent $ 145 milyar pikeun rekonstruksi sareng bantosan sareng tambahan $ 837 milyar dina perang perang, di nagara dimana PDB ngalayang antara $ 4 milyar sareng $ 20 milyar per taun.

Tumuwuhna ékonomi parantos naék sareng murag sareng jumlah pasukan asing di nagara éta. Ieu soared salami lonjakan Présidén Barack Obama di 2009, ngan karandapan ku drawdown dua taun ka hareup.

Bayangkeun naon anu tiasa dilakukeun ku jalma biasa Afghans upami aranjeunna sanggup ngagunakeun artos éta pikeun proyek jangka panjang anu direncanakeun sareng dilaksanakeun kalayan gancang. Tapi aduh, pembuat kebijakan di Washington buru-buru nyorong kaluar panto, kumargi artos anu dibalanjakeun mangrupikeun salah sahiji tina sababaraha métrik suksés.

Artos éta pikeun mésér kaamanan, sasak sareng pembangkit listrik pikeun narik ati sareng pipikiran. Tapi jumlah kas anu teu nyata diracun nagara tibatan, embittering jalma anu henteu ngagaduhan aksés ka éta sareng mareuman persaingan diantara anu henteu.

"Artos anu dibéakkeun jauh langkung seueur tibatan anu tiasa diserep ku Afganistan," pokna inspektur umum khusus pikeun rekonstruksi Afghanistan laporan ahir. "Asumsi dasarna nyaéta korupsi diciptakeun ku jalma-jalma Afganistan masing-masing sareng yén intervensi donor mangrupikeun solusina. Butuh mangtaun-taun pikeun Amérika Serikat sadar yén éta ngadorong korupsi ku pengeluaran anu kaleuleuwihi sareng kurangna pangawasan. "

Hasilna mangrupikeun ékonomi lamunan anu dioperasikeun langkung siga kasino atanapi Skéma Ponzi tibatan nagara. Naha ngawangun pabrik atanapi melak pepelakan nalika anjeun tiasa kéngingkeun jual beunghar naon waé anu hoyong dibeli ku urang Amérika? Kunaon ngalawan Taliban nalika anjeun ngan saukur mayar aranjeunna henteu nyerang?

Artos éta nyababkeun panto perang anu ngagulung, ngeuyeuban militan pisan yén éta diperjuangkeun, anu seranganna teras ngabuktoskeun babak pengeluaran.

A akuntan forensik anu ngajabat kana pasukan tugas militér anu nganalisis kontrak Pentagon $ 106 milyar, diperkirakeun yén 40 persén artos tungtungna aya dina kantong "pemberontak, sindikat kriminal atanapi pejabat Afghanistan anu ngarusak," numutkeun The Washington Post.

Élmuwan sosial ngagaduhan nami pikeun nagara-nagara anu ngandelkeun panghasilan anu teu dipikagaduh ti luar: nagara rentier. Biasana dianggo pikeun nagara-nagara anu ngahasilkeun minyak, tapi Apganistan ayeuna kasohor salaku conto anu ekstrim.

Hiji laporan ku Kate Clark tina Jaringan Analis Apganistan ngaguratkeun kumaha ékonomi pangusaha Afghanistan ngarusak usaha ngawangun démokrasi. Kusabab artos dikaluarkeun ti urang asing tibatan pajak, pamimpin langkung responsif ka donatur tibatan wargana sorangan.

Kuring terang perang di Apganistan parantos pareum dina dinten kuring tuang siang di Kabul sareng konsultan Éropa anu dibayar seueur artos kanggo nyerat laporan ngeunaan korupsi Afghanistan. Anjeunna nembé sumping, tapi anjeunna parantos ngagaduhan seueur ideu ngeunaan naon anu kedah dilakukeun - kalebet nyingkirkeun PNS di skala timbangan dumasar kana senioritas. Kuring curiga yén anjeunna henteu pernah ngagaduhan ide sapertos anu diliwatan di nagara na sorangan. Tapi di Kabul, anjeunna ngalaman néwak pikeun ideu na diadopsi. Pikeun anjeunna, Apganistan sanés kagagalan, tapi tempat pikeun caang.

Teu aya ieu anu nyebatkeun yén masarakat Afghanistan henteu pantes didukung, bahkan ayeuna. Aranjeunna ngalakukeun. Tapi jauh deui tiasa kahontal ku nyéépkeun kirang langkung ku cara anu langkung émutan.

Naon anu diaku penguasaan Taliban ngeunaan perang? Éta ngabuktikeun yén anjeun moal tiasa ngagaleuh tentara. Anjeun ngan tiasa nyéwa sakedap. Sakali spigot artos dipareuman, sabaraha anu nyangkut pikeun merjuangkeun visi urang Afghanistan? Sanés Gul Agha Sherzai, gubernur panglima perang-ngancik-gubernur. Anjeunna dikabarkan parantos ngajanjikeun kasatiaan ka Taliban.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...