Virus "krisis nasionalisme"

Naon kalungguhan anu tiasa dilakukeun perdamaian sareng pendidikan kawarganagaraan global dina ngatasi réspon nasionalis kana krisis global anu dibarengan sapertos COVID-19? 

Ku Werner Wintersteiner

“Penguasaan alam? Kami henteu sanggup pikeun ngendalikeun alam urang sorangan, anu gélo anu ngajurung urang pikeun ngawasa alam bari kaleungitan kadali diri urang sorangan. […] Urang tiasa maéhan virus, tapi urang teu aya pertahanan payuneun virus énggal, anu nyindir urang, ngalaman mutasi sareng pembaruan. Sanaos dugi ka baktéri sareng virus, urang kapaksa mogok deal sareng kahirupan sareng alam. " -Edgar Morin1

"Kamanusaan kedah nyandak pilihan. Naha urang bakal nempuh jalur perpisahan, atanapi naha urang bakal nganggo jalur solidaritas global? " - Yuval Noah Harari2 

"Krisis Nasionalisme"

Krisis Corona nunjukkeun kaayaan nagara urang. Éta nunjukkeun urang yén globalisasi dugi ka mawa silih gumantungkeun tanpa saling solidaritas. Virus ieu sumebar sacara global, sareng merangan éta peryogi upaya global dina sababaraha tingkatan. Tapi nagara-nagara réaksi ku visi torowongan nasional. Di dieu (nasionalis) idéologi unggul kusabab alesan, bahkan bahkan kusabab alesan kabijakan ékonomi atanapi kaséhatan terbatas. Komo dina diri anu nyatakeun "kakuatan perdamaian Éropa," Uni Éropa, teu aya rasa kohesi. "Nagara-nagara anggota dicekel ku krisis nasionalisme krisis," sabab wartawan Austria Raimund Löw nempatkeunana pas pisan.3

Kontrasna, sudut pandang kawarganagaraan global bakal cocog sareng krisis global. Ieu sanés hartosna "sudut pandang global" ilusi, anu bahkan henteu aya, tapi hartosna nyingkahan "nasionalisme metodis" (Ulrich Beck) sareng nolak "refleks" nasionalisme, patriotisme lokal sareng egoisme kelompok, sahenteuna dina anggapan masalahna. Éta ogé hartosna nyerah sikep "Amérika heula, Éropa heula, Austria heula," (jsb) dina nangtoskeun sareng akting sareng ngadopsi kaadilan global salaku prinsip panduan. Naha seueur teuing naroskeun? Ieu henteu sanés mangrupikeun wawasan yén urang salaku hiji bangsa, salaku nagara atanapi salaku buana moal tiasa nyalametkeun diri masing-masing nalika urang nyanghareupan tantangan global. Sareng yén urang kedah peryogi pamikiran global sareng struktur politik global.

Éta henteu pernah gampang pikeun nolak refleks idéntitas ieu kagambar ogé dina lakon Der Weltuntergang (Akhir Dunya) (1936) ku pujangga Austrian Jura Soyfer. Ngalawan latar kebangkitan Sosialisme Nasional, anjeunna narik skenario ancaman mutlak - nyaéta bahaya punah manusa. Tapi kumaha réaksi jalma? Tilu fase tiasa diidentipikasi: réaksi anu pangpayunna panolakan, teras panik, sareng akhirna aktivisme (boro hartosna) dina harga naon waé.4 Mimiti, politikus henteu percanten kana peringatan élmu. Tapi nalika bencana caket teu tiasa disangkal, teu aya solidaritas anu tiasa dititénan, sahingga babarengan urang tiasa ngahindaran bahaya. Boh antara nagara bagian, atanapi di jero masarakat masing-masing. Sabalikna, anu paling beunghar sakali deui nguntungkeun tina kaayaan ku ngaluarkeun "beungkeut kiamat" sareng nanem modal dina pesawat ruang angkasa anu jahat pisan pikeun nyalametkeun diri masing-masing. Barina ogé, ngan mujijat anu tiasa ngahindarkeun kiamat. Komet, dikirim pikeun ngancurkeun bumi, murag asih sareng maka nyéépkeunana. Puteranana mangrupikeun daya tarik anu teu langsung tapi ngadesek pisan kana solidaritas global.

Dinten ayeuna, tangtosna, sadayana beda-beda pisan. Krisis COVID-19 sanés akhir dunya, sareng kaseueuran pamaréntah ngalakukeun sagala upaya pikeun nyandak sagala tindakan anu diperyogikeun pikeun ngalambatkeun panyebaran virus dugi ka titik anu ayeuna tiasa diwangun. Sareng di Austria, usaha nuju dilakukeun pikeun ngamankeun épék sacara sosial sareng dina hal generasi. Nanging, khususna dina kaayaan anu luar biasa sapertos kieu, urang henteu kedah leres-leres nyerep dina ngungkulan kahirupan sapopoe; langkung ti heula, urang peryogi panineungan kritis sareng pamikiran kritis. Barina ogé, virus corona ujug-ujug ngamungkinkeun pikeun ngawatesan hak-hak dasar anu moal kapikiran dina jaman normal.

Nanging, khususna dina kaayaan anu luar biasa sapertos kieu, urang henteu kedah leres-leres nyerep dina ngungkulan kahirupan sapopoe; langkung ti heula, urang peryogi panineungan kritis sareng pamikiran kritis.

Urang tiasa naros ka diri urang sorangan, salaku conto: Naha sadayana leres-leres béda pisan sareng lakon Jura Soyfer? Naha urang henteu acan terang paripolah anu dijelaskeun ku panyair - panolakan, panik, aksiisme - tina krisis iklim? Naon anu urang lakukeun pikeun mastikeun yén kasalahan anu dugi ka nyegah urang tina efektif ngabendung perubahan iklim henteu teras-terasan dina krisis ayeuna? Luhureun sadaya: Dimana solidaritas urang dipasihan "nasib duniawi umum" urang? Kusabab dina hiji waktos kanyataan urang béda pisan jelas sareng sandiwara téater: teu aya kaajaiban anu bakal nyalametkeun urang.

Pangaruh anu parah tina visi torowongan sempit (nasional atanapi Eurocentric) ayeuna bakal ditingalikeun sareng sababaraha conto.

Persépsi: "Virus Cina?"

Ngan nalika wabah nyebar ka Itali urang émut yén globalisasi hartosna silihandelkeun rumit - henteu ngan ukur sambungan perdagangan, ranté produksi sareng aliran modal, tapi ogé virus.

Pandangan anu sempit parantos nyampak kana anggapan urang kana masalah. Salami sababaraha minggu, upami henteu sababaraha bulan, urang tiasa niténan epidemi korona, tapi kami parantos mecat salaku urusan Cina anu ngan ukur mangaruhan urang periferal. (Tangtosna, usaha panutup awal ku pamaréntah Cina ogé nyumbang kana hal ieu). Présidén Trump ayeuna nyarios sacara khusus ngeunaan "virus Tiongkok," anu asalna disebatkeun "virus asing".5 Sareng urang émut heula "panjelasan" kanggo panyebaran panyakit - kabiasaan tuang Cina sareng kaayaan saniter anu goréng di pasar liar. Moralisasi sareng nada rasialis ogé henteu tiasa dipaliré. Ngan nalika wabah nyebar ka Itali urang émut yén globalisasi hartosna silihandelkeun rumit - henteu ngan ukur sambungan perdagangan, ranté produksi sareng aliran modal, tapi ogé virus. Nanging, kami henteu hoyong nyatet kanyataan yén cara kami pikeun peternakan pabrik parantos nyababkeun epidemi kalayan rutinitas anu tangtu sareng ngamajukeun tahan baktéri kana antibiotik, anu masih saeutik dikaitkeun tapi anu parantos fatal sarébu kali sataun , sareng yén cara hirup urang sadayana kumargi kitu ningkatkeun résiko anu aya dina skala global.

Peta: "Unggal jalma pikeun dirina" salaku solusi?

Corona sakali deui negeskeun naon anu parantos diperhatoskeun taun ka tukang dina acara diskusi global anu munggaran ngeunaan krisis iklim: ancaman global henteu sacara otomatis ngakibatkeun solidaritas global. Dina unggal krisis urang réaksi prinsipna, nyaéta upami urang sateuacanna teu acan méakkeun mékanisme anu sanés, henteu numutkeun moto "tetep babarengan," tapi numutkeun maksimal "unggal jalma pikeun dirina." Janten teu heran yén kaseueuran nagara-nagara dianggap penutupan wates salaku ukuran anu pangpayunna sareng paling épéktip pikeun nahan panyebaran korona. Bakal ditetepkeun yén penutupan wates mangrupikeun pilihan anu wajar, sabab sistem kasihatan diatur sacara nasional sareng teu aya alat sanés anu sayogi. Éta leres, tapi éta sanés leres-leresna. Daripada panutupan tapel simbut, naha henteu langkung masuk akal pikeun ngasingkeun "daérah" anu kapangaruhan sareng ngan ukur dumasar kana résiko kaséhatan, nyaéta, ngalangkungan wates anu diperyogikeun? Kanyataan yén ieu teu mungkin ayeuna nyaéta, saurna, indikasi kumaha teu sampurna sistem internasional urang. Kami parantos nyiptakeun masalah global, tapi kami henteu nyiptakeun mékanisme pikeun solusi global. Aya Organisasi Kaséhatan Dunya (WHO), tapi ngagaduhan sababaraha kompeténsi, ngan ukur 20% dibiayaan ku nagara anggota sahingga gumantung kana donatur swasta, kalebet perusahaan farmasi. Peranna dugi ka ayeuna dina krisis Corona kontroversial. Komo nagara bagian Uni Éropa ogé henteu sanggup ngembangkeun sistem kasehatan pan-Éropa dugi ka tingkat naon waé. Kawijakan kaséhatan mangrupikeun kompeténsi nasional. Sareng teu aya struktur anu cocog anu diciptakeun pikeun mékanisme panyalindungan sipil EU, diadopsi dina 2001. Éta sababna kami ngaréspon sakumaha anu urang dilakukeun dina "krisis pangungsian" - nutup wates. Tapi jalanna bahkan kirang saé sareng virus tibatan pikeun jalma-jalma di jalankeun.

Égoisme (nasional) beuki jauh. Conto khusus sigana kasus daérah olahraga usum tiris Tyrolean di Austria. Tétéla kakuping industri pariwisata Tyrolean sareng otoritas kaséhatan tanggung jawab pikeun puluhan inféksi pemain ski internasional, anu nyababkeun pangaruh bola salju di sababaraha nagara. Sanaos peringatan ti dokter darurat, otoritas kaséhatan Islandia sareng Institut Robert Koch, ski henteu langsung dieureunkeun ogé para tamu diasingkeun. Samentawis éta pengadilan parantos ngungkulan pasualan éta. "Virus parantos dibawa ti Tirol ka dunya ku panon anu ningali. Éta bakal telat ngaku ieu sareng nyungkeun hapunten, "saur hotél hotel Innsbruck anu leres leres.6 Anjeunna janten salah sahiji ti saeutik pikeun ngatasi tanggung jawab internasional Austria sahingga ideu solidaritas sadunya.

Pangaruh négatip ka diri urang tina tingkah laku isolasi nasional ieu, anu dibagi ku Austria, janten jelas nalika minggu-minggu krisis dina pertengahan Maret 2020: larangan ékspor Jérman pikeun alat-alat médis, anu diangkat saatos protés, dicegah saminggu diperyogikeun pisan sareng parantos aya mayar bahan tina diimpor ka Austria.7 Malah langkung serius nyaéta kaayaan perawatan bumi pikeun jalma sepuh sareng anu gering, dimana nagara urang gumantung kana pangasuh ti nagara-nagara Uni Éropa (tatangga). Nanging, kusabab nutup watesna, aranjeunna henteu tiasa deui ngalaksanakeun tugasna ku cara anu biasa.

Samentawis waktos éta, Uni Éropa, anu tétéla parantos ngalih kana operasi darurat, sahenteuna ngahontal yén perdagangan alat-alat médis di UE parantos sacara liberal deui, bari dina waktos anu sami ékspor ti Uni diwatesan8. Prosés diajar? Sugan. Tapi naha ieu pamustunganana mangrupikeun egoisme Éropa tibatan anu nasional? Sareng uji solidaritas internasional ngan ukur bakal datang nalika Afrika langkung kapangaruhan pisan ku Corona!

Kurangna solidaritas Éropa parantos mangaruhan pangaruhna ka Itali. Nagara-nagara Uni Éropa, sanaos kapangaruhan langkung lami tibatan Itali, parantos mimiti sibuk ku diri sorangan. "Uni Éropa ninggalkeun Italia dina jam kabutuhna. Dina penculikan tanggung jawab anu ngerakeun, sasama nagara di Uni Éropa parantos gagal masihan bantosan médis sareng suplai ka Itali salami wabah, "saur koméntar dina jurnal AS Sarat jeung Kaayaan asing, tanpa nyebatkeun yén Amérika Serikat ogé henteu merhatoskeun seruan Italia pikeun bantosan.9 Di sisi anu sanésna, Cina, Rusia sareng Kuba parantos ngutus tanaga médis sareng alat-alatna. Cina ogé ngadukung nagara-nagara Éropa sapertos Serbia, anu parantos ditingalkeun nyalira ku Uni Éropa. Ieu diinterpretasi ku sababaraha média salaku politik kakuatan Cina.10 Janten kumaha, Uni Éropa bakal ngagaduhan kakuatanana pikeun ngabantosan nagara calon ogé!

Kaayaan anu anéh ogé timbul di Pulo Irlandia, dimana - salami Brexit henteu acan parantosan sapinuhna - wates antara Républik sareng Irlandia Kalér Inggris henteu katingali dina kahirupan sadidinten. Kalayan Corona, ieu parantos robih. Kanggo sababaraha waktos Dublin, sapertos nagara-nagara Uni Éropa, ngenalkeun larangan anu ketat dina kontak, Perdana Menteri Inggris Boris Johnson henteu nganggap hal éta diperyogikeun kanggo waktos anu pangpanjangna (idéologi "imunitas kawanan") sareng sakola-sakola kénca kabuka, bahkan di Irlandia Kalér. Ieu nyababkeun koréspondén radio Austrian (ORF) masihan koméntar ieu: "Sakali deui, éta ngeunaan nunjukkeun kumaha urang Inggris. […] ”Kalayan coronavirus, idéntitas nyalira sigana langkung luhur géografi. Aneh yén wates anu teu katingali kedah mutuskeun naha barudak angkat ka sakola atanapi henteu.11

Ngalalanyahan: Saha deui anu nyarioskeun pangungsi?

Dina sagala léngkah anu dilakukeun ku pamaréntah Austrian, kumaha ogé masuk akalna, nyebatkeun yén ampir teu aya anu nyebatkeun jalma-jalma paling miskin sareng paling henteu sah di masarakat - jalma anu cicing di tempat pangungsian di nagara urang, sakapeung dina rohangan anu pohara dikurung. , sareng saha anu khususna aya résiko nalika aya inféksi. Suaka sareng hijrah parantos mundur dina latar tukang ngalaporkeun média. Kasangsaraan pangungsi di Pulo Lesbos - ogé di jero Uni Éropa - siga anu kadorong tina berita harian ayeuna yén urang sibuk pisan sareng nyalira. Nagara sapertos Jérman, anu dugi ka ayeuna nyatakeun dirina daék narima nonoman sareng kulawarga anu teu diiringan, parantos nunda éta proyék. Sareng Austria pernah hoyong ilubiung dina prakarsa ieu ogé. Malah banding anu ngadesek ku lembaga pangungsi PBB ogé ku masarakat sipil Éropa pikeun évakuasi kamp pangungsian di Yunani dugi ka ayeuna teu kadéngé.12 Dina krisis, egoisme nasional ngalaman akibat fatal. Panulis Dominik Barta jelas nunjukkeun kumaha kakurangan kawarganagaraan dina kasus krisis Corona dina prakték:

"Warga Milan anu maot tina coronavirus maot di nagara na, ku tangan dokter anu capé anu nyarios Italia ka anjeunna salami aranjeunna sanggup. Anjeunna bakal dikubur di komunitasna sareng duka ku kulawargana. Pangungsi di Lesbos bakal maot tanpa dokter anu kantos ningali anjeunna. Jauh ti kulawargana, anjeunna bakal, sakumaha aranjeunna nyarios, binasa. Hiji lalaki maot namina anu bakal dibawa ti kemah dina kantong plastik. Pangungsi Siria atanapi Kurdi atanapi Afghanistan atanapi Pakistan atanapi Somalia bakal mayit saatos pupusna, dijaga dina kuburan anu teu dipersonalisasi. Upami pisan, anjeunna bakal kalebetkeun kana serial statistik anonim. […] Naha urang Éropa, utamina dina waktos krisis, ngagaduhan perasaan pikeun skandal ayana anu teu leres? ”13  

Boasting: "Perang" ngalawan Corona?

Pamaréntah di sakumna dunya parantos "nyatakeun perang" kana coronavirus. Tiongkok parantos ngamimitian, ku slogan Présidén Xi Jinping, "ngantepkeun panji partai na hiber luhur dina garis payuneun perang."14 Sababaraha conto deui: "Koréa Kidul nyatakeun 'perang' kana coronavirus"; "Israél Ngalaksanakeun Perang ngalawan Coronavirus sareng Pengunjung Karantina"; "Perang Trump Ngalawan Coronavirus Gawe" sareng sajabana Sareng Présidén Macron di Perancis: "Kami nuju perang, perang kaséhatan, émut, kami gelut […] ngalawan musuh anu teu katingali. …] Sareng kusabab urang nuju perang, ti ayeuna unggal kagiatan pamaréntah sareng parlemén kedah diarahkeun ngalawan perang ngalawan wabah éta. ”15 Bahkan Sekretaris Jénderal PBB António Guterres yakin yén kosa kecap ieu kedah dianggo pikeun narik perhatian kana kaseriusan kaayaan.16

Militerisasi basa ieu, anu henteu cocog pisan sareng panyababna - perang ngalawan pandemik - nanging ngagaduhan fungsi. Di hiji sisi, éta dimaksudkeun pikeun ningkatkeun panarimaan sosial pikeun tindakan drastis anu ngawatesan kabébasan sipil. Dina perang, urang ngan saukur kedah nampi anu sapertos kitu! Kadua, éta ogé nyiptakeun ilusi yén urang tiasa ngadalikeun virus sakali sareng sadayana. Kusabab perang diperjuangkeun pikeun ngéléhkeun éta. "Kami bakal meunang, sareng kami bakal langkung kuat sacara moral tibatan sateuacanna," Macron, salaku conto, anu dina tekenan politik domestik anu parah kusabab kabijakan sosial na, parantos ngembarkeun kalayan pompous. Éta virus parantos tetep, sareng urang sigana bakal cicing sareng éta sacara permanen, anjeunna henteu nyarios.

Nyarios perkawis perang sapertos nyarios ngeunaan nutup wates. Duanana ogé ngagaduhan hartos simbolis anu teu kedah diremehkeun. Éta ngarayakeun balikna kadaulatan nagara. Pikeun globalisasi ékonomi parantos nyababkeun pamaréntah nasional ngagaduhan pangaruh anu kirang sareng kirang kana pangwangunan ékonomi di bumi sareng henteu tiasa nawiskeun panyalindungan wargana ngalawan deklarasi, pangangguran sareng parobihan anu parah dina kahirupan. Kalayan Corona, kami ngalaman réparisasi politik sareng sareng lingkup énggal pikeun pamaréntah. Janten aranjeunna nyarioskeun perkawis perang anu aranjeunna hoyong kéngingkeun sahingga nyatakeun kumaha kuatna aranjeunna.

Jawaban: "Kosmopolitan Politik"

Sadaya egoisme nasional anu disebatkeun di luhur sakaligus cocog sareng seueur bantosan, marahmay sareng solidaritas di jero masarakat, tapi ogé ku dukungan lintas batas. Daék ieu nunjukkeun solidaritas parantos mendakan éksprési publik dina sababaraha bentuk. Nanging, kurangna struktur politik transnasional sareng "nasionalisme metodis" ayeuna masih nyegah kahoyong ieu nunjukkeun solidaritas tina ngahontal épéktipitas global anu saluyu. Dina kontéks ieu, kerjasama sains médis sadunya anu megah dina krisis Corona nunjukkeun naon kamungkinan solidaritas global anu parantos sayogi ayeuna. Sareng kerjasama ti daérah anu sahandapeun tingkat nagara ogé katingalina jalan: pasién ti Perancis Alsace anu parah kapangaruhan dibawa ka tatangga Swiss atanapi Baden-Württemberg (Jérman).17

Éta penting yén salah sahiji ti saeutik anu konsistén ngadamel sadunya usulan kawijakan pikeun ngabatesan korona nyaéta miliarder Bill Gates, pikeun sadaya jalma, anu parantos dina bulan Fébruari (nalika seueur urang masih ngarepkeun bebas tina scot) dina tulisan dina New England Journal of Medicine18 nungtut supaya nagara-nagara beunghar kedah ngabantosan anu miskin. Sistem perawatan kaséhatan anu lemah tiasa gancang janten kabebanan sareng aranjeunna ogé bakal gaduh sumber anu kirang pikeun nyerep akibat ékonomi. Alat-alat médis sareng vaksin khususna henteu kedah dijual kalayan kauntungan anu paling ageung, tapi mimitina kedah disayogikeun ka daérah anu paling meryogikeunana. Kalayan bantosan komunitas internasional, perawatan kasehatan nagara-nagara berpenghasilan rendah sareng menengah (LMICs) kedah diangkat sacara struktural ka tingkat anu langkung luhur pikeun disiapkeun pikeun pandemi salajengna. Di dieu konstelasi anu bermasalah diulang ku cara anu ampir klasik, nyaéta nagara-nagara - anu ngaku démokrasi sareng kaadilan sosial pikeun nyalira - ngudag kabijakan sempit nasionalis bari ngantepkeun hubungan global ka perusahaan ageung (sareng kapentingan aranjeunna). Malah Yayasan Bill Gates, anu komitmenna pikeun masalah kaséhatan henteu dibantah, sawaréh dibiayaan ku kauntungan tina perusahaan anu - ngahasilkeun junk food.19

Ieu ngandung hartos teu sanés ngan ukur nerapkeun prinsip demokratis anu dilarapkeun di nagara bagian urang kana kabijakan luar negeri, dina raraga ngagentos hukum anu paling kuat anu paling kuat sareng kakuatan hukum.

Dina kaayaan ayeuna, kritik kana jalur khusus nasional siga anu pikaresepeun moral. Tapi pandangan anu Corona (sakali deui) masihan ka kami sanés anyar. Parantos puluhan taun ka pengker, ilmuwan sapertos Carl Friedrich Weizsäcker atanapi Ulrich Beck nyebarkeun konsép "politik domestik dunya." Ieu ngandung hartos teu sanés ngan ukur nerapkeun prinsip demokratis anu dilarapkeun di nagara bagian urang kana kabijakan luar negeri, dina raraga ngagentos hukum anu paling kuat anu paling kuat sareng kakuatan hukum. Struktur anu cocog ogé kedah didamel pikeun tujuan ieu. Filsuf Jérman Henning Hahn nyebat ieu "kosmopolitan politik," anu kedah ngalengkepan "kosmopolitanisme moral" anu parantos aya.20 Anjeunna sanés ngan ukur saurang anu ngadukung "utopia réalistis tina rézim hak asasi manusa global." Kalayan kecap séjén: kakuatan dina sains sareng masarakat sipil anu damel pikeun demokratisasi masarakat dunya, pikeun kawarganagaraan global, parantos aya. Nanging, aranjeunna tetep ngagaduhan sakedik beurat beurat politik, sanaos Sekretaris Jénderal PBB Ban Ki-Moon nyobian ngayakinkeun nagara-nagara dunya ngeunaan orientasi ieu ku banding na "Urang kedah ngabina kewarganegaraan global" dina 2012.21 Dina kasus khusus kami, ieu ngandung harti yén urang kedah nyiptakeun struktur sareng mékanisme atanapi nguatkeun anu aya, sapertos WHO, di luar masa-masa krisis, ambéh aranjeunna tiasa nyayogikeun koordinasi global sareng gotong royong dina waktos épidem sareng pandemik. Pikeun ieu mangrupikeun dosa anu sanés pikeun leres-leres nungkulan réplika "unggal jalma pikeun dirina". Barina ogé, ahli kaséhatan ngingetkeun paling anyar ku krisis Ebola di 2015 yén éta sanés patarosan naha, tapi ngan ukur patarosan iraha, dugi ka pandemi salajengna pecah.22

Diajar: "Aya di planét"

Teu dipikiran urang parantos nampi manpaat tina globalisasi. Sedengkeun krisis iklim sareng gerakan politik siga Jumaah pikeun Deui parantos ngingetkeun pisan ka urang yén nalika ngalakukeun éta urang hirup ngorbankeun jisim jalma-jalma miskin di dunya sareng ngorbankeun generasi anu bakal datang. Nanging, wawasan samar ieu henteu acan nyababkeun akibat anu saluyu. Kami henteu hoyong nyerah "mode kaisar hirup" (Ulrich Brand) kalayan gampang. Tapi panginten pandemi ayeuna tiasa nyababkeun urang kana wawasan anu langkung jero. Barina ogé, urang ayeuna parantos ngukur langkah drastis dina sababaraha dinten, bari urang sadaya ogé henteu ragu-ragu dina nyanghareupan perang ngalawan perubahan iklim. Janten pamahaman yén urang kedah meta babarengan henteu énggal. Malah 30 taun ka pengker, Milan Kundera ngingetkeun ngalawan euforia tina "hiji dunya," anu dina analisis pamungkas henteu langkung ngan ukur "masarakat anu résiko dunya" (Ulrich Beck): "Kahijian kamanusaan hartosna yén teu aya anu tiasa kabur dimana-mana. . "23

Dumasar kana tinimbangan anu sami, filsuf Perancis Edgar Morin nyiptakeun istilah "nasib bumi umum" sareng "bumi tanah air." Urang kedah sadar yén kami silih gumantung kana dunya. Ayeuna, teu aya deui jalan khusus nasional pikeun masalah dunya anu hébat. Upami urang hoyong gaduh masa depan, Morin nyatakeun, urang moal tiasa nyingkahan parobahan anu radikal dina gaya hirup urang, ékonomi sareng organisasi politik urang. Tanpa ngaleungitkeun nagara-nagara bangsa, perlu nyiptakeun struktur transnasional sareng global. Tapi - sareng ieu penting pisan - urang ogé kedah ngembangkeun budaya anu béda pikeun ngeusian struktur ieu ku kahirupan. Pikeun nyandak serius "nasib bumi umum", anjeunna nyarios:

"Urang kedah diajar" aya "dina planét - janten, hirup, ngabagi, komunikasi sareng saling komunikasi. Kabudayaan anu mandiri salawasna terang sareng ngajarkeun hikmah éta. Ti ayeuna, urang kedah diajar janten, hirup, ngabagi, komunikasi sareng komunikasi salaku manusa planét Bumi. Urang kedah ngalangkungan, tanpa ngaluarkeun, idéntitas budaya lokal, sareng ngahudangkeun mahluk urang salaku warga Bumi. "24

Upami krisis korona nyababkeun wawasan ieu, maka kami panginten tiasa nyiptakeun anu pangsaéna tina naon anu tiasa dilakukeun tina bencana sapertos kitu.


Ngeunaan Author nu

Pensiunan Universitas Professor Dr. Werner Wintersteiner, mangrupikeun pangadeg sareng diréktur anu parantos lami di Pusat Penelitian Perdamaian sareng Pendidikan Perdamaian di Universitas Alpen-Adria Klagenfurt, Austria; anjeunna mangrupikeun anggota kelompok steering kursus gelar Master Klagenfurt Master "Pendidikan Kewarganegaraan Global."


Catetan

1 Edgar Morin / Anne Brigitte Kern: Bumi Bumi. Manifesto pikeun Milénium Anyar. Cresskill: Hampton pers 1999, kc. 144-145.

2 http://archive.is/mGB55

3 Der Falter 13/2020, kc. 6.

4 Cf. ogé rujukan ka sosiologis Philipp Strong, anu parantos nga-diagnosa kabiasaan anu sami pisan dina krisis, dina: https://www.wired.com/story/opinion-we-should-deescalate-the-war-on-the-coronavirus/

5 https://www.politico.com/news/2020/03/18/trump-pandemic-drumbeat-coronavirus-135392

6 Steffen Arora, Laurin Lorenz, Fabian Sommavilla di: The Standard online, 17.3.2020.

7 https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/oesterreich/2054840-Deutschland-genehmigte-Ausfuhr-von-Schutzausruestung.html

8 NZZ, 17. 3. 2020.

9 Kawijakan Luar Negeri, 14. 3. 2020, https://foreignpolicy.com/2020/03/14/coronavirus-eu-abandoning-italy-china-aid/

10 Misalna Der Tagesspiegel, 19. 3. 2020: "Kumaha Cina ngamankeun pangaruh di Éropa dina krisis korona".

11 Martin Alioth, ORF Mittagsjournal, 17. 3. 2020.

12 Pikeun kapendak contona di: www.volkshilfe.at

13 Dominik Barta: Viren, Völker, Rechte [virus, masarakat, hak]. Di: Standar, 20. 3. 2020, kc. 23.

14 Cina Daily, zitiert nach: https://www.wired.com/story/opinion-we-should-deescalate-the-war-on-the-coronavirus/

1f https://fr.news.yahoo.com/ (tarjamahan sorangan).

16 Biantara "Nyarioskeun Perang Ngeunaan Virus", 14 Maret 2020. https://www.un.org/sg/en

17 Badische Zeitung, 21 Maret 2020. https://www.badische-zeitung.de/baden-wuerttemberg-nimmt-schwerstkranke-corona-patienten-aus-dem-elsass-auf–184226003.html

18 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2003762?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_axiosam&stream=top

19 https://www.infosperber.ch/Artikel/Gesundheit/Corona-Virus-Das-Dilemma-der-WHO

20 Henning Hahn: Politischer Kosmopolitismus. Berlin / Boston: De Gruyter 2017.

21 UNO Generalsekretär Ban Ki-moon, 26. Séptémber 2012, dina peluncuran "Global Education First" Initiative (GEFI) na. https://www.un.org/sg/en/content/sg/statement/2012-09-26/secretary-generals-remarks-launch-education-first-initiative

22 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1502918

23 Milan Kundera: Maot Kunst des Romawi. Frankfurt: Fischer 1989, 19.

24 Morin 1999, sakumaha Catetan 1, k. 145.

nutup

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...