Taun mimiti pamaréntahan Taliban mangrupikeun musibah pikeun awéwé sareng ngahina Islam

bubuka: "Sarua Tapak jeung Manusa"

"Geus waktuna pikeun Awéwé Afghan dirojong ku Kulon sareng sasama Muslim ..."

Dina pernyataan ieu, Daisy Khan ngadamel tangtangan ka komunitas dunya sareng Taliban pikeun ngajamin hak-hak awéwé salaku Muslim sareng salaku manusa. Anjeunna ngajantenkeun yén intransigence Taliban, dina hak-hak awéwé sacara umum sareng pendidikan budak awéwé khususna, diperparah dugi ka krisis kamanusaan parah ku katirisan AS tina aset kauangan masarakat Afghan.

Pernyataanna kedah janten minat khusus pikeun pendidik perdamaian anu badé muka diskusi ngeunaan masalah-masalah anu aya hubunganana Kulon sareng AS sareng Taliban. Sapertos para pendukung sanés anu badé ngagentos kasangsaraan anu parah sareng maotna tina kalaparan, anjeunna ngadukung papacangan terbatas pikeun negosiasi lega éta. Batur, kaasup administrasi AS nu ngadalikeun aset Afghan (AS geus disadiakeun sababaraha bantuan kamanusaan ngaliwatan UNICEF jeung UN Women), nentang papacangan kayaning capitulasi kana hiji rezim otoriter ilegal. Gawé ngaliwatan argumen nu ngarojong ieu posisi nentang bakal nyadiakeun duanana learning penting ngeunaan kaayaan di Apganistan, praktek nalar etika jeung strategis diperlukeun pikeun efficacy pulitik ngabela karapihan jeung kaadilan, sarta prosés datang ka posisi sorangan, meureun katilu dina masalah krusial ieu.

Salajengna, usulanna pikeun dukungan sareng advokasi ku koalisi Muslim sareng anggota diaspora Afghan pikeun ngungkit tangtangan kana narasi anu salah Taliban sareng ngadidik dasar désa ngeunaan hak-hak awéwé dina Islam mangrupikeun jinis pamikiran inventive pendidikan perdamaian anu dipiharep pikeun ngokolakeun. . Peserta didik tiasa didorong pikeun ngembangkeun sareng meunteun usulan sapertos kitu pikeun tindakan pikeun nyanghareupan krisis ayeuna. (BAR, 8/29/22)

Taun mimiti pamaréntahan Taliban mangrupikeun musibah pikeun awéwé sareng ngahina Islam

Kiwari, impian pangbadagna pikeun budak awéwé Afghan sanés kumaha anjeunna tiasa janten insinyur atanapi pilot tapi ngan ukur angkat ka sakola.

Ku Daisy Khan

(Diulang deui ti: The Hill. 24 Agustus 2022)

Agustus kamari, saatos 20 taun perang, Taliban ngarasa dibenerkeun nalika aranjeunna ngusir pasukan AS kaluar ti Afghanistan sareng ngaléngkah ka Kabul, ngarepkeun sambutan pahlawan. Sabalikna, aranjeunna nyaksian rombongan lalaki sareng awéwé Afghan kabur kabur pikeun kahirupan. Sapeuting, Taliban kedah nyerah janten prajurit sareng nyobian nangkeup peran anyarna salaku birokrat.

Ékspérimén pamaréntahan salami sataun ieu mangrupikeun musibah pikeun sadaya warga Afghan, khususna awéwé sareng budak awéwé. Kiwari, impian pangbadagna pikeun budak awéwé Afghan sanés kumaha anjeunna tiasa janten insinyur atanapi pilot tapi ngan ukur angkat ka sakola. Awéwé profésional kalayan gelar doktor sareng usaha sieun janten halimunan. Kalayan jangjangna dipotong, aranjeunna henteu tiasa ngajalajah atanapi ngalayang.

Perdebatan ngeunaan sakola budak awéwé Afghan parantos janten pusat dina taun katukang, janten tiasa kaharti kunaon Amérika Serikat sareng bangsa Éropa, ningali henteu aya kamajuan sanaos janji biasa, parantos nahan ngakuan Taliban salaku pamaréntahan anu sah di Afghanistan. Tapi patarosan anu langkung penting nyaéta naha Organisasi Kerjasama Islam (OIC) sareng 57 nagara anggota mayoritas Muslim parantos nuturkeun.

Umat ​​Islam di sakuliah dunya ningali dina TV nalika Taliban ngaléngkah ka istana présidén. Litany dekrit maranéhna ngagunakeun framing "Islam, Islam atawa Syariah". Pronouncements awal maranéhanana ngeunaan awéwé anu geared pikeun banding ka Kulon: Hak awéwé bakal ditangtayungan lamun aranjeunna dina kerangka Islam, sarta atikan katresna 'mangrupakeun hak Islam.

Salaku bulan inched ku, janten jelas yén unggal pengumuman éta slogan kalawan euweuh substansi. Gambaran anu matak pikasieuneun ngeunaan awéwé mangrupikeun salah sahiji alesan utama OIC sareng nagara anggotana henteu ngaku Taliban. OIC ngaluarkeun a parnyataan nganyatakeun kuciwa na kana kaputusan anu teu kaduga pikeun ngajaga larangan sateuacanna dina sakola awéwé.

Kalayan unggal janji palsu, defisit kapercayaan Taliban ningkat. Ku teu ngajaga kecap maranéhanana salaku Quran 2.117 maréntahkeun, "Soleh anu ... ngajaga ikrar maranéhna nyieun," credentials Taliban tarnished.

Dina bulan Maret, kuring janten bagian tina Delegasi Perdamaian sareng Pendidikan Awéwé Amérika anu angkat ka Afghanistan pikeun pendak sareng Kamentrian Pendidikan ngeunaan muka deui sakola SMA umum awéwé. Urang nyaksian fissures diantara Taliban. Anu urang tepang nyarios, "Upami urang kéngingkeun lampu héjo, urang badé muka sakola énjing." Tapi hanjakalna, faksi anu langkung kuat, anu ningali pendidikan budak awéwé salaku sia-sia, sigana parantos meunang - pikeun ayeuna. Fraksi ieu percaya yén budak awéwé kedah dididik dugi ka kelas genep. Fungsi utami nya janten indung. Ku ngaleungitkeun pendidikan SMA, studi canggih pikeun awéwé bakal ngaleungit kana waktosna, sareng kasempetan pikeun awéwé profésional.

Tétéla ieu kumaha sababaraha di Taliban hoyong eta. Aranjeunna nganggap atikan sekuler ngahina kana cara hirup di padésan sareng ancaman pikeun "adat Afghan" désa. Malih, adat-istiadat ieu teu aya dina Al-Quran atanapi ajaran Nabi Muhammad. Éta hasil tina pendidikan agama anu kualitasna goréng sareng henteu terang hak-hak awéwé dina Islam, anu ditegeskeun ku Syekh Ahmed al-Tayeb, Imam Agung masjid Al-Azhar Mesir. tweet hiji.

Islam paréntah lalaki jeung awewe pikeun acquire pangaweruh universal, suci jeung sekuler, ngarah bisa akuntabel jeung attain kematangan spiritual. Awéwé dibéré kabébasan pikeun milih profési anu paling cocog sareng kamampuanana, boh dina widang kaagamaan atanapi dina widang dunya sanés sapertos hukum, ubar atanapi rékayasa.

Ku alatan éta, atikan budak awéwé mangrupikeun perhatian anu ageung pikeun umat Islam sadunya. Kanjeng Nabi Muhammad SAW ngadawuh, “Tuntutan elmu ti mimiti buaian nepi ka liang kubur”. Awal awéwé Muslim exemplary anu pernah Cicing balik palang beusi atawa dianggap mahluk sia aya jeung dicabut jiwa. Aranjeunna ngawangun lembaga pendidikan anu pikaresepeun sareng ngajabat dina kalungguhan kapamimpinan salaku pamancar hadits, guru agama, pamimpin moral sareng pamimpin politik.

Kiwari, umat Islam anu mungkir pendidikan ka awéwé jeung katresna kudu ditantang. Éta ngalanggar terang-terangan ajaran Islam, sabab kurangna pendidikan ngabatesan aktualisasi diri sareng poténsi kontribusi awéwé pikeun umat manusa.

Kiwari, umat Islam anu mungkir pendidikan ka awéwé jeung katresna kudu ditantang. Éta ngalanggar terang-terangan ajaran Islam, sabab kurangna pendidikan ngabatesan aktualisasi diri sareng poténsi kontribusi awéwé pikeun umat manusa.

AS tiasa maénkeun peran penting, dimimitian ku ngaleupaskeun bagian tina $9.5 milyar aset beku Afghanistan. Sababaraha dana tiasa ditandaan pikeun gaji guru sareng dibuka deui sakola. Nalika kuring aya di Kabul, saurang pejabat Taliban nyarios, "Kumaha urang kedah ngalakukeun sadaya padamelan ieu [sakola anu misah-gender sareng guru mayar] nalika AS parantos beku sadayana artos urang?"

Kadua, AS tiasa ngungkit kakuatan lemesna anu dipuseurkeun kana ukuran ngawangun kapercayaan diplomatik. Ngawangun koalisi interlocutors Muslim - hiji gugus tugas internasional Afghans di diaspora nu boga tumbu langsung jeung longing pikeun balik, anggota OIC, sarta grup awéwé Muslim urang. Tujuanana kedahna pikeun ngungkit kakuatan iman pikeun merangan panyakit sosial anu jero ieu, tangtangan sareng nolak narasi anu salah Taliban, sareng tungtungna ngadidik dasar désa ngeunaan hak-hak awéwé dina Islam, saran anu disayogikeun ku Kementrian Pendidikan.

Pencarian pangaweruh geus propelled awéwé Muslim pikeun nyieun kamajuan luar biasa dina sagala widang pangaweruh, kaasup atikan, matematik jeung astronomi. Geus waktuna pikeun awéwé Afganistan dirojong ku Kulon jeung sasama Muslim, ngarah henteu deui tetep puas ku wates adat korup, penindasan jeung ketidakadilan tapi nangtung dina footing sarua salaku manusa.

Daisy Khan, Ph.D., nyaéta pangadeg Inisiatif Islam Awéwé dina Spiritualitas sareng Kasaruaan (WISE), jaringan global pangbadagna awéwé Muslim komitmen pikeun peacebuilding, sarua gender jeung martabat manusa. Anjeunna baheulana diréktur eksekutif Amérika Society for Muslim Advancement. Memoar nya, "Dilahirkeun ku Jangjang," ngagambarkeun lalampahan spiritual dirina salaku awéwé Muslim modern jeung jalur circuitous kana kapamimpinan. Tuturkeun anjeunna dina Twitter @DaisyKhan.

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur