Kaséhatan méntal barudak Gaza dipertaruhkeun

Dipasang deui ti: Feminisme di India. 29 Januari 2024.

By Susmita Aryal 

"Jalur Gaza mangrupikeun panjara hawa terbuka panggedéna pikeun urang Paléstina anu polos, kalebet murangkalih."

dina dirina artikel pikeun Al Jazeera, Indlieb Farazi Saber cutatan a kertas panalungtikan diterbitkeun ku psikolog Dr Iman Farajallah sabudeureun dampak genocide on barudak Paléstina dina taun ka tukang nu némbongkeun 95% tina barudak dina kahariwang, sarta depresi. 

Jalur Gaza mangrupikeun panjara hawa terbuka panglegana pikeun warga Paléstina anu teu bersalah, kalebet murangkalih. Saatos tahan kolonisasi salila sababaraha dekade, organisasi liberationist Paléstina Hamas nolak ngalawan Israél tapi lalawanan teu bisa cocog nepi ka kakuatan brutal lawan na. Carita Paléstina ngeunaan kapindahan, kakurangan sareng kalaparan nunjukkeun kumaha rébuan jalma teu boga bumi, tanpa aksés kana hak asasi manusa sapertos tuangeun, cai, sareng fasilitas médis. 

Kaayaan pikasieuneun sareng catetan korban jiwa

Genocide ieu nyababkeun trauma salami hirup, khususna pikeun murangkalih anu maot langkung ti 1500. Leuwih ti éta, nurutkeun WHO "Nyaéta kira-kira lima puluh rébu ibu hamil di Gaza, kalawan leuwih ti 180 ngalahirkeun unggal poe.” Kalolobaan awéwé ieu kakurangan tina miscarriages, kalahiran preterm, lajeng aya masalah masalah ngembangkeun di barudak.  

Leuwih ti sapuluh rébu urang di Gaza geus maot dina genocide deadly ieu sarta leuwih ti dua puluh lima rébu urang geus tatu. Numutkeun kana Organisasi Kaséhatan Dunia, 67% tina maotna Gaza nyaéta awéwé sareng murangkalih. Ieu ogé kusabab lalaki aub dina zona tempur. Non-combatants éta barudak overwhelmingly anu mangrupa populasi gumantung. Aya tren anu gancang parah dina kaayaan sistem perawatan kaséhatan sareng gedong rumah sakit. Sababaraha rumah sakit janten target salami genocide ieu.

The bombardment konstan geus ninggalkeun dokter sieun kalayan rébuan pasien unggal dinten. Sistem kasehatan ngan ukur aya 2500 ranjang. Rumah sakit dinten ayeuna ngagaduhan bangsal pinuh, kalayan pasien ngarambat sareng kaluar, di lorong sareng tangga. Kusabab alat-alat listrik parantos pareum, Dokter kapaksa nganggo lampu telepon sélulér sareng alat anu henteu disterilisasi. Aranjeunna teu boga anesthesia sarta ngalakonan bedah tanpa scalpel nu. Kaputusan anu sesah dilakukeun ngeunaan pasien mana anu kedah diaku sareng anu henteu dumasar kana kaayaan mortalitasna. 

Pentingna kesejahteraan mental sareng katengtreman barudak  

"Umumna, barudak téh non-combatants. Tapi dina genosida ieu, aranjeunna di payuneun salaku korban.

Iraha waé kaayaan anu pikasieuneun lumangsung, écés yén konsékuansi kana karaharjaan fisik paling diurus. Kusabab karaharjaan fisik diperhatoskeun heula, éta paling dipikaresep. Tapi kumaha upami kesejahteraan mental? Dina pos panganyarna, nu Dana Barudak PBB ceuk nu "rounds ngulang kekerasan ekstrim geus ditinggalkeun leuwih ti 816,000 di handapeun umur 18 merlukeun rojongan kaséhatan méntal di Jalur Gaza.” UNICEF parantos ngabantosan ngadukung murangkalih kalayan dukungan psikologis sabab seueur kasus nyulik murangkalih naék. 

Sacara umum, barudak téh non-combatants. Tapi dina genocide ieu, aranjeunna di payuneun salaku korban. Aranjeunna nanggung karugian anu teu pernah terjadi. Sora bedil anu terus-terusan, barrages tina tembakan rokét, karusakan anu parah di bumi sareng ningali kolotna dipaéhan ngan ukur ngantepkeun aranjeunna sepi. Maranehna leungit harepan, sieun nyawana, ningali gedong-gedong nu ruksak, jeung sakola-sakolana. Aranjeunna nuju permanén lunta sareng teu gaduh tuangeun tuangeun.

"Salaku barudak ieu kakeunaan horor ieu, a budaya perang parantos muncul anu nyababkeun masalah jangka panjang dina kaséhatan méntal.

Aranjeunna ningali kolotna berjuang pikeun nyumponan kabutuhan sapopoé. Paningkatan kurang gizi diantara populasi murangkalih langkung seueur di zona anu kapangaruhan di Gaza. Joshua Cohen nyerat"Dokter tanpa wates nyarios yén akumulasi kajadian traumatis nyababkeun krisis kaséhatan méntal. Barudak di zona sapertos Gaza anu kakeunaan kekerasan aya résiko anu luhur pisan ngembangkeun sauntuyan masalah kaséhatan méntal, utamana karusuhan stress post-traumatis, depresi sarta gangguan psychosomatic. "

Salah sahiji studi ogé kapanggih yén 91% barudak hirup di Jalur Gaza ngalaman sindrom posttraumatic nu undoubtedly ngaronjat telat. Ieu ogé kusabab satengah tina populasi Paléstina diwangun ku barudak di handapeun 18. Salaku barudak ieu kakeunaan horor ieu, a budaya perang parantos muncul anu nyababkeun masalah jangka panjang dina kaséhatan méntal. 

Dina kaayaan ieu sadaya anu urang doakeun nyaéta harepan. Dina wawancara radio Kanada, Anu ayeuna, Galili -Wesstub ceuk kumaha manehna jeung batur sapagawean nya, Dr Shafiq Masalha, a psychotherapist klinis Israél Paléstina, mantuan pikeun ngadidik duanana siswa postgraduate Israél jeung Paléstina sarta empower aranjeunna kalayan rojongan kaséhatan méntal pikeun mantuan barudak trauma. Aranjeunna parantos ngadegkeun Binational School of Psychotherapy di Yerusalem anu seueur padamelan dina kaséhatan méntal barudak anu kapangaruhan ku perang. Tapi kaayaanana langkung rentan. Hannah Getahun nyerat"Kuring nyangka seuseueurna murangkalih anu cicing di Gaza henteu gaduh daya tahan pikeun ngalangkungan kaayaan sabab bangkrut sateuacana.,'” ceuk Abu Eqtaish. "Unggal manusa ngagaduhan kapasitas terbatas pikeun ngatasi kaayaan sapertos kitu. "

Hak Anak di PBB ngawengku hak unggal murangkalih pikeun dihijikeun ka kolotna, hak pikeun nyatakeun sareng hak pikeun hirup. Tapi, ieu sanés kasus pikeun barudak Paléstina. Éta kutipan "daptar éra” anu ngalacak pelanggaran parah ka barudak nalika perang. Manusa Hak Watch nyebutkeun yen Israel kudu didaptarkeun di dinya, tapi saprak éta henteu, praktek perang terus. 

Naon anu bisa urang pigawé salaku manusa?

Barudak paling sangsara di Gaza. Aranjeunna "dina lumpat, teu aya tempat anu aman tanpa panyumputan. Trauma fisik sareng mental bakal langkung ageung pikeun murangkalih anu nyalira nyalira, dipisahkeun tina kulawargana atanapi anu kaleungitan perawatan kolot..” Dina hiji wawancara jeung Dr Gally Leutik, Cara Murez nyerat"Urang hirup unggal poé dina panolakan tina horors kaluar aya di dunya.” Murangkalih nyaksian genosida anu paling parah mangrupikeun kalakuan pikasieuneun anu disalahkeun ku manusa saatos Perang Dunya Kahiji sareng Kadua. 

Ernest Hemingway parantos lami nyerat perkawis kriminalitas konflik bersenjata kusabab anjeunna ogé, ngalaman trauma perang dunya. Anjeunna pernah nulis, 'Pernah nganggap yén perang, henteu paduli kumaha diperyogikeun atanapi kumaha leresna, sanés kajahatan. ' 

Urang peryogi usaha langkung kolaborasi pikeun ngabantosan murangkalih Gaza ngiringan konseling psikologis sabab sakali murangkalih kakeunaan kaayaan traumatis, éta tetep salamina dina pikiranna. Aranjeunna kamungkinan ngagaduhan masalah pasca trauma nalika aranjeunna dewasa anu bakal ngajantenkeun hirupna langkung stres. Urang peryogi strategi politik anu kondusif anu nyayogikeun jalan pikeun ngungsi émosional. Kami mimiti ningali seueur panangan sapertos kitu tapi ieu henteu cekap. Pikeun ngalereskeun anu tatu sareng mulangkeun katengtreman méntal murangkalih mangrupikeun kabutuhan kamanusaan. Tanggung jawab urang pikeun ngabantosan, ngabagi, masihan sareng nyiptakeun lingkungan anu teu aya kekerasan pikeun kalancaran sareng kamekaran barudak Gaza. 

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Leave a Comment

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Ngagulung ka luhur