Masa depan Ayeuna: Kabiasaan Pedagogis pikeun Pendidikan Damai

Ku Tony Jenkins, PhD *
Bubuka Éditor.  dina ieu Sambungan Corona, Tony Jenkins niténan yén COVID-19 ngungkabkeun kabutuhan anu mendesak pikeun pendidik perdamaian pikeun nekenkeun pedagogis anu langkung ageung pikeun ngabayangkeun, ngararancang, ngarencanakeun sareng ngawangun masa depan anu dipikaresep.

Pernyataan anu ditepikeun dina 4th Internasional E-Dialog - "Pendidikan Perdamaian: Ngawangun Masa Depan Anu Adil sareng Damai," anu diayakeun ku Gandhi Smriti & Darshan Samiti (Pusat Internasional Studi Gandhian sareng Panilitian Perdamaian, New Delhi) tanggal 13 Agustus 2020.

Nalika Prof Vidya Jain ngahontal ngajajah jejer pikeun e-dialog ieu kami katarik kana ideu nyieun hubungan antara pendidikan perdamaian sareng pandemi. Jelas penting pisan pikeun urang pikeun nimbangkeun peran sareng poténsi transformatif pendidikan perdamaian dina ngungkulan seueur ketidakadilan anu aya hubunganana, sareng halangan sosial, politik sareng ékonomi pikeun perdamaian anu diwujudkeun sareng diperparah ku COVID-19. Dina waktos anu sasarengan, penting pisan pikeun urang tara handapeun permukaan. Coronavirus, dina kaseueuran conto, ngan saukur ngajantenkeun anu parantos aya. Panaliti perdamaian parantos bercahya mangtaun-taun ka tukang kekerasan struktural neoliberalisme anu nyéépkeun anu paling rentan dina gugah na. Dampak henteu saimbang virus anu dilakukeun dina populasi anu rentan kasedih diduga. Ayeuna, tangtosna, pendidikan perdamaian kedah teras-terasan nyandak mantel panyelidikan kritis ieu. Urang kedah usik kana sistem kakawasaan sareng pandangan dunya anu nyababkeun urang ka tempat dimana ayeuna urang ayeuna. Pédogogis, urang terang yén ngagampangkeun pendidikan perdamaian kritis penting pisan pikeun menerangkeun pola sareng sistem kekerasan sareng ketidakadilan. Salajengna, pendidikan perdamaian kritis mangrupikeun komponén konci prosés diajar holistik anu diperyogikeun pikeun ngokolakeun kasadaran kritis - janten "gugah" - sareng nangtang asumsi pandangan dunya urang ngeunaan kumaha kaayaan sareng kuduna aya.

Dina skéma ageung hal, nalika ngeunaan nerapkeun pendidikan perdamaian kritis urang lakukeun sacara lumayan lumayan. Kuring reuwas pisan ningali terminologi sapertos kekerasan struktural sareng rasisme struktural anu diadopsi ku sumber média mainstream dina analisa COVID-19 sareng pemberontakan anu anyar ngeunaan kekerasan pulisi ngalawan jalma hideung di Amérika Serikat. Saur efficacy relatif perdamaian pendidikan perdamaian ditingkatkeun ku kanyataan yén sakola formal henteu saé pikeun ngembangkeun sababaraha kamampuan kognitif anu dumasarkeunana - khususna promosi pamikiran analitik, sareng sakedik kirang, pamikiran kritis. Kalayan kecap sanés, pendidikan perdamaian kritis ditingkatkeun ku kanyataan yén éta tina sababaraha bentuk pedagogis positip anu ditekenkeun dina sakola tradisional. Pendidikan perdamaian kritis henteu meryogikeun ngenalkeun murid kana bentuk pamikiran sareng pembelajaran anu radikal anyar.

Tangtosna, aya peringatan utama pikeun analisis rosy ieu. Pamikiran kritis, dina dasawarsa mimiti ieu ti 21st abad, jaman anu batur sapagawean kuring Kevin Kester (2020) ngajelaskeun salaku jaman pasca-bebeneran, parantos jero dipilih. "Kaleresan" parantos robih. Daripada ngalaksanakeun panilitian anu jero sareng nalungtik sababaraha sumber sareng sudut pandang kana hiji masalah, seueur anu ngan saukur milarian potongan pendapat - atanapi dipasihan tulisan ku algoritma média sosial - anu negeskeun bias pandangan dunya aranjeunna anu parantos aya. Salajengna nambihan dilema ieu mangrupikeun inohong politik anu henteu leres-leres bohong salaku strategi anu dihaja pikeun ngawangun agenda politik. Aranjeunna terang yén nyingkirkeun payuneun bebeneran hartosna yén aranjeunna ngatur agenda; yén netepkeun bebeneran bakal langkung sesah tibatan ngabongkar kabohongan. Kalayan kasadaran ngeunaan jaman pasca-bebeneran anu urang hirupkeun, urang kedah langkung ngembangkeun kamampuan murid pikeun pamikiran kritis - pikeun nantang asumsi pandangan dunya - pikeun ngalangkungan pernyataan "Kuring yakin" - pikeun nyokong ideu urang ku panilitian - sareng terlibat rakana dina dialog terbuka. Sanaos urang hoyong muridna ngagaduhan kayakinan kana kapercayaanna, urang ogé kedah ngabantosan dina jero aranjeunna pentingna tetep tetep kabuka pikeun ngarobih ku ngagambarkeun sareng nangtang kapercayaan sareng asumsi pandangan dunya aranjeunna.

Halangan utama sanés anu diperhatoskeun nyaéta pendidikan perdamaian kritis usik struktur sosial sareng pondasi anu sangat sosial, ékonomi sareng politik anu diformalisasikeun pikeun nyokong sareng ngaréproduksi - yayasan anu diatur ku kabijakan anu didamel utamina ku élit ékonomi sareng sosial. Seueur pejabat pamaréntahan anu hoyong pisan ngabalikeun hal "balik deui ka normal" sakumaha gancang-gancang. Mémang, seueur jalma - khususna anu rentan dimimitian - sangsara dina kakawasaan mandat kaséhatan masarakat anu penting. Jumlah kaséhatan ékonomi, sosial, sareng méntal tina pandemi éta matak pikasieuneun. Tapi naha "balik deui ka normal" bakal ngabédakeun jalma-jalma anu parantos ngalaman kaayaan "normal" sateuacanna?

Patarosan anu timbul - sareng salah sahiji anu kuring pikir kami henteu acan cekap dibahas sacara pedagogis - nyaéta naon anu kedah janten "Normal anyar," atanapi naon anu kedah di dunya urang hoyong titingalian sapertos pandemi ngaleutikan?

Ieu téma anu kawéntar ngeunaan "Corona Panyambung, ”Serangkaian tulisan Kuring ngédit pikeun Kampanye Global pikeun Pendidikan Perdamaian anu naroskeun patarosan kumaha urang tiasa netepkeun"anyar normal. " Balik dina Méi, kami dipasang dina Manifesto pikeun Normalitas Anyar,  kampanye anu dipromosikeun ku Déwan Amérika Latin pikeun Panilitian Perdamaian (CLAIP), anu ngabantosan kami pikeun masihan fokus kana lensa penting ieu pikeun pendidikan perdamaian. CLAIP nyatet yén "virus henteu maéhan (sakumaha ageung) sakumaha normalitas anu sesat anu urang usahakeun balik." Atanapi anu langkung jelas, "virus mangrupikeun gejala tina normalitas gering anu urang hirup."

nu Manifesto pikeun Normalitas Anyar nawiskeun langkung ti ngan ukur kritik: éta ogé nempatkeun visi etika sareng adil tina normalitas anyar pikeun urang narékahan. Pangpentingna, éta nyaangan sababaraha pamikiran anu panginten diperyogikeun pikeun diajar jalan ka kabébasan sareng kabur tina pamikiran anu dijajah sareng pandangan dunya tina ngaku kana kekerasan struktural anu dibentuk ku normalitas anu sateuacanna.

Abdi ningali Manifesto pikeun Normalitas Anyar salaku kerangka diajar poténsial anu cocog pikeun miara visi kosmopolitan perdamaian sareng pendidikan kawarganagaraan global. Sababaraha patarosan anu ditepikeun ngabantosan urang pikeun ngémutan kerangka étika pikeun standar kahirupan anu urang kedah pikahoyong, saha anu kedah resep, sareng kumaha cara pikeun ngahontal éta.

Hiji hal éta Manifesto anu jelas pisan nyaéta pendidikan perdamaian kedah langkung nekenkeun masa depan - langkung khusus, pikeun ngabayangkeun, ngararancang, ngarencanakeun sareng ngawangun masa depan anu pikaresep. Seueur pisan pembelajaran urang nekenkeun jaman baheula. Éta katingalina mundur, tibatan ka payun. Kami sacara kritis nalungtik kaukur sareng émpiris, naon anu tiasa urang tingali, naon sareng anu parantos - tapi masihan sakedik perhatian kana naon anu tiasa sareng kedahna.

Pendidikan perdamaian kedah langkung nekenkeun masa depan - langkung khusus, pikeun ngabayangkeun, ngarancang, ngarencanakeun sareng ngawangun masa depan anu pikaresep.

Dina dunya anu réalisme politik gaduh cekelan pageuh dina kakuasaan masarakat, pamikiran utopian dipecat salaku lamunan. Nanging, visi utopian parantos maénkeun peran penting dina ngabina parobihan sosial sareng politik. Elise Boulding, panaliti perdamaian anu terkenal sareng pendidik nyarioskeun kumaha gambar utopian ngalayanan dua fungsi: 1) nyindiran sareng ngritik masarakat siga kitu; jeung 2) ngadéskripsikeun cara anu langkung dipikahoyong pikeun ngatur urusan manusa (Boulding, 2000).

Betty Reardon (2009) nyebarkeun nilai pencitraan utopian dina urat anu sami:

"Utopia mangrupikeun ideu anu hamil, kabentuk dina pikiran salaku kamungkinan pikeun urang tiasa narékahan, sareng dina ngupayakeun diajar kumaha ngawujudkeun konsépna, pikeun ngajantenkeunana nyata. Tanpa konsepsi, kahirupan anyar, di masarakat manusa sapertos dina manusa, moal tiasa janten kanyataan. Utopia mangrupikeun konsép, ideu germinal ti mana kahirupan anyar dina tatanan sosial énggal tiasa berkecambah janten tujuan politik anu lumayan, lahir kana prosés politik sareng diajar anu tiasa asak kana tatanan sosial anu robih; panginten naon anu urang sebut budaya hiji perdamaian, kanyataan dunya anyar. Henteu aya konsep germinal, aya sakedik kasempetan pikeun dunya anu langkung saé pikeun mekar tina kamungkinan kana kanyataan. "

Hayu atuh balikan deui garis pamungkas nalika kuring pikir éta nyangkokkeun sabagian ageung tina tantangan payun kanggo urang:

"Henteu aya konsep germinal, aya sakedik kasempetan pikeun dunya anu langkung saé pikeun mekar tina kamungkinan kana kanyataan. "

Janten sareng sakedik waktos kuring sésana, kuring leres-leres hoyong teuleum kana kasempetan sareng tantangan kumaha pendidikan perdamaian sacara pedagogis tiasa mindahkeun urang ka arah ka hareup.

Hayu urang mimitian ku ngabongkar dilema psikologis. Gambar anu biasana urang pikahareupeun kapayunna diakar dina pangalaman urang ayeuna di dunya sareng dina tafsir urang jaman baheula. Kalayan kecap séjén, persépsi urang ngeunaan naon anu bakal di pikahareupeun sering janten proyéksi linier, nubuat minuhan nyalira. Sagala pesimisme anu urang pikahoyong dina waktos ayeuna, anu diakar dina pangalaman sajarah anu nyata pisan, ngarahkeun urang pikeun ngajukeun berjangka "kamungkinan", anu mangrupikeun dasar tina lintasan baheula.

Pamikiran ieu kawengku sareng disemenkeun dina imajinasi urang ngalangkungan doméstasi novél dystopian sareng média anu ditujukeun ka déwasa. Ayeuna tong salah paham, kuring resep novel atanapi pilem dystopian anu saé, éta nawiskeun peringatan ngeunaan naon anu bakal datang upami urang henteu ngarobah jalan. Nanging, média dystopian henteu ngabantosan urang dina mindahkeun pamikiran urang ngeunaan pikahareupeun tina "kamungkinan" (naon anu sigana dumasar kana jalur urang ayeuna) - kana "pikaresep," ka hareup anu leres-leres urang karep. Nalika kuring mingpin bengkel berjangka sareng murid - atanapi déwasa - bubu pamikiran ieu nampilkeun dirina salaku halangan utama. Nalika dipenta pikeun muhasabah latihan di mana siswa dipenta pikeun mikirkeun sareng ngajelaskeun dunya pikahareupeun anu pikaresep, réspon anu umum nyaéta "éta sesah pisan!" atanapi "Kuring ngan ukur teu tiasa lirén mikirkeun naon anu kuring pikir bakal kajadian" atanapi ngan saukur "asa teu réalistis" pikeun ngartikeun gambar anu utopian kapayunna.

Penting pikeun urang ngartos yén manusa nyiptakeun kanyataan dina pikiranana sateuacan aranjeunna ngalaksanakeunana sacara éksternal, sahingga kumaha urang mikirkeun masa depan ogé ngawangun tindakan anu urang lakukeun ayeuna. Janten, upami urang ngagaduhan pandangan négatip kapayunna, urang sigana moal ngarobih jalan ayeuna urang. Di sisi anu sanésna, upami urang nyepeng gambar positip tina futures pikaresep, urang langkung gampang ngalakukeun tindakan positip dina jaman ayeuna.

Ieu mangrupikeun hal anu ditiliti ku sajarawan Belanda sareng futuris Fred Polak (sakumaha anu ditarjamahkeun sareng dirujuk ku Boulding, 2000). Anjeunna mendakan, yén sapanjang sajarah, masarakat anu ngagaduhan gambar positip kapayunna diberdayakeun pikeun nyandak tindakan sosial, sareng masarakat-masarakat anu henteu ngagaduhan gambar positip murag kana kabusukan sosial.

Bagéan tina tantanganna nyaéta pendidikan urang henteu cukup nyukuran peserta didik dina metode sareng cara mikir ngeunaan pikahareupeun. Mikir sareng ngawangun futures pikaresep peryogi imajinasi, kreativitas, sareng kaulinan. Janten tangtosna kedah janten sakedik kejutan yén seueur pamikir utopian paling ramalan urang parantos dilatih dina seni kreatif. Sakur kurikulum atanapi mata pelajaran sakola anu tiasa nyakup kana bentuk pamikiran sapertos kitu - seni, musik, kamanusaan - parantos aya dina blok chop reformasi pendidikan neoliberal mangtaun-taun. Kurikulum sapertos kitu henteu dianggap penting pikeun partisipasi siswa dina tatanan ékonomi ayeuna. Meureun seueur urang di dieu parantos dicarioskeun dina sababaraha waktos dina kahirupan urang: "Anjeun moal kéngingkeun padamelan kalayan gelar éta."

Pikeun muka diri urang pikeun mikirkeun ngeunaan masa depan anu dipikahoyong meryogikeun, sahenteuna samentawis, yén urang ngaléngkah tina pamikiran rasional sareng ngarangkep cara mikir, terang sareng mahluk anu intuitif. Aya seueur cara anu urang tiasa lakukeun ieu.

Elise Boulding (1988) nekenkeun maén méntal sareng pencitraan salaku alat pikeun ngaleupaskeun imajinasi. Dina hal maén mental, anjeunna nyebatkeun Huizinga anu nyatet yén "ulin masihan terang ka urang yén urang langkung ti mahluk anu rasional, kusabab urang maénkeun sareng ogé terang yén urang maénkeun - sareng milih maén, terang yén éta henteu rasional" (hal. 103 ). Dewasa ulin, tapi ku cara-cara anu diaturkeun pisan. Kami kaleungitan kabébasan maénkeun anu alamiah dina nonoman. Janten pamulihan maén dina déwasa penting pisan pikeun pamulihan imajinasi sosial urang.

Imaging mangrupikeun alat sanés pikeun ngaluarkeun imajinasi. Pikeun ngadugikeun batur sapagawean kuring Mary Lee Morrison (2012):

"Urang sadayana gambar. Jero diri urang mawa kesan, fragmen, gambar, pemandangan, sora, bau, parasaan sareng kapercayaan. Kadang-kadang ieu ngagambarkeun kajadian anu nyata atawa dibayangkeun ti jaman baheula urang. Kadang-kadang aranjeunna tiasa ngagambarkeun harepan sareng impian urang pikeun kapayunna. Kadang-kadang gambar ieu datang ka urang dina impian nalika urang bobo. Sakapeung dina ngalamun. Kadang-kadang gambar ieu pikasieuneun. Kadang henteu. ”

Aya seueur cara béda-béda pikeun pencitraan, kalebet fantasi ngambang gratis (hiji bentuk permainan), ngalamun kabur, ngalamun saderhana impian bobo, sareng dina pendidikan berjangka urang nganggo seueur gambar anu fokus kana masa depan pribadi sareng sosial (Boulding, 1988). Bentuk anu terakhir ieu ngagambar kana anu sanés dina cara anu pokus sareng ngahaja. Ieu mangrupikeun modél modél bengkel anu langkung di pikahareupeun anu dikembangkeun ku Warren Zeigler, Fred Polak sareng Elise Boulding anu pamustunganana ngajanggélék jadi bengkel anu sacara rutin dilakukeun Elise dina taun 1980an ngeunaan "Imaging a World without Nuclear Senjata."

Seueur pendidik perdamaian, khususna anu damel di paguron luhur, tiasa ngaraos teu nyaman dina ngamanpaatkeun sababaraha metodologi anu kreatif, pikaresepeun ieu dina pangajaranana. Éta kahartos yén ieu hal. Kaseueuran urang parantos diinoktrin pikeun yakin éta sanés cara diajar dina paguron luhur. Kami ogé ngajar di lembaga akademik anu ngesahkeun ruang lingkup terbatas cara terang sareng mahluk. Babaturan urang panginten ngaregepkeun ka urang, atanapi, sapertos anu sering terjadi pikeun kuring, urang ditaténan ku tatapa anu bingung ku batur sapagawean nalika aranjeunna ngalangkungan kelas urang sareng ningali murid anu kalibet dina téater tina kagiatan anu tertindas, seuri, ngagulung awakna kiasan penindasan, atanapi maénkeun kaulinan. Sanaos ditampa ku réncang akadémik urang tiasa janten penting pikeun kaamanan padamelan urang dina jero akadémisi, urang henteu kedah ngantepkeun éta dina jalan ngalaksanakeun pembelajaran anu bermakna sareng bermakna anu ngalengkepan siswa sareng kanyaho, katerampilan sareng kreativitas pikeun ngarancang masa depan anu langkung damai.

Nalika maén sareng pencitraan penting pisan pikeun ngaluarkeun imajinasi, urang ogé kedah nempatkeun cara-cara ieu pikeun terang sareng aya dina kerangka pédagogik anu langkung jembar pikeun perobihan sosial. Sababaraha taun ka pengker, Betty Reardon (2013) ngartikeun tilu modeu pamarekan reflektif anu cocog sareng pedagogik Dursasana politik. 3 modeu ieu - kritis / analitik, moral / étika, sareng kontémplatif / ruminatif - tiasa damel sasarengan salaku perancah pikeun praxis pembelajaran anu tiasa diterapkeun dina diajar formal sareng non-formal pikeun perdamaian sareng perobihan sosial.

Réfléksi kritis / analitik mangrupikeun pendekatan anu umumna sinonim sareng pendidikan perdamaian kritis anu kuring dijelaskeun tadi. Éta ngadukung pamekaran kasadaran kritis anu diperyogikeun pikeun ngaganggu asumsi pandangan dunya anu penting pikeun parobihan pribadi sareng kamekaran politik.  Réfléksi moral sareng étika ngundang pertimbangan tina sababaraha réspon kana dilema sosial anu diangkat dina mangsa réfléksi kritis / analitik. Éta ngajak anu diajar pikeun nimbangkeun réspon étika / moral anu pas.   Kontémplatif / ruminatif réfléksi nyayogikeun oriéntasi berjangka, ngondang peserta didik pikeun ngabayangkeun masa depan anu dipikaresep anu diakar dina alam étika / moralna.

Kuring parantos adaptasi modél ieu ngeunaan panilitian reflektif salaku kerangka pédagogik dina pangajaran formal sareng non-formal kuring (Jenkins, 2019). Urutan kuring mirip, tapi sareng sababaraha dimensi anu ditambih. Kuring mimitian ku réfléksi kritis / analitik pikeun ngadukung peserta didik dina naroskeun ka dunya siga kitu. Kuring teras ngalih kana réfléksi étika, ngondang murid pikeun analisa naha dunya anu aya saluyu sareng nilai-nilai anu dicekel sareng orientasi moral sareng étika na. Ieu mangrupikeun kasempetan anu hadé pikeun nyandak kerangka étika anu aya. Kuring ngadorong pisan pamakean Manifesto pikeun Normalitas Anyar kusabab perkawis na kana waktos. Pikeun anu resep, Kampanye Global parantos ngembangkeun sareng nyebarkeun sababaraha patarosan pikeun panggunaan na (tingali: "Mengkaji Pedagogi kami dina Leumpang Jalan ka Normalitas Anyar"). Anjeun panginten panginten ogé nganggo kerangka normatif anu sanés sapertos Piagam Bumi, Deklarasi Universal Hak Asasi Manusa, sareng Deklarasi PBB sareng Program Aksi dina Budaya Damai anu netepkeun sakumpulan "nilai, sikap, tradisi sareng cara paripolah sareng cara hirup "anu sacara praktis tiasa dijantenkeun pondasi tatanan dunya anu tengtrem. Anggap murid mendakan dunya ayeuna teu cocog sareng kerangka ieu sareng nilai-nilai na nyalira, ti dinya kuring nyandak kasempetan pikeun kontémplatif sareng réfléksi ruminatif, anu kuring biasana memfasilitasi ngalangkungan prosés kréatip anu ngabina ngabayangkeun naon anu dipikaresep, sareng naon anu tiasa. Sareng pamustunganana, pikeun ngadukung pemberdayaan mahasiswa pikeun nyandak tindakan dina visi ieu, kuring ogé ngadorong aranjeunna mendesain usulan ka hareup, ngiringan évaluasi peer, sareng netepkeun rencana pikeun nempatkeun stratégi pedagogis sareng politik pikeun ngajantenkeun visi éta kanyataan.

Harepan sareng hajat kuring ngabagi sababaraha wawasan praktis, pedagogis tina pangalaman pribadi kuring, nyaéta ngarangsang sababaraha réfléksi kana harepan sareng janji pendidikan perdamaian salaku alat pikeun ngawangun masa depan anu adil sareng tengtrem. Kahariwang kuring nyaéta pendidikan perdamaian, tanpa orientasi berjangka, tetep sakedik-sakedik tibatan kagiatan dina pamikiran kritis, rasional. Salaku pendidik perdamaian, urang dipasihan sababaraha tantangan pedagogis anu nyata dina ngadidik pikeun ngawangun budaya perdamaian. Ngagaduhan pamahaman kritis ngeunaan dunya urang hartosna sakedik upami urang ogé henteu mendakan cara pikeun pedagogikna nyiptakeun kayakinan internal anu mangrupikeun pondasi pikeun bentuk politik éksternal anu henteu kekerasan anu diperyogikeun pikeun ngawangun sareng ngawangun masa depan anu langkung dipikaresep.

Nalika taun ajaran anyar badé dimimitian, sahenteuna pikeun urang di beulahan bumi kalér, kuring ngadorong pendidik pikeun ngémutan ngahijikeun sababaraha hal anu penting pikeun mikiran, ngabayangkeun, ngarencanakeun sareng netepkeun "normal anyar" tina post COVID -19 dunya kana kurikulum aranjeunna.

Abdi hoyong nyimpulkeun sareng cutatan ti sobat sareng mentor kuring Betty Reardon (1988), anu ngingetkeun urang yén "upami urang kedah ngadidik pikeun perdamaian, duanana guru sareng murid kedah ngagaduhan gambaran ngeunaan dunya anu dirobah anu urang ngadidik pikeun . " Pikeun pendidikan perdamaian, penting yén masa depan ayeuna.

Hatur nuhun.

Ngeunaan Author nu

Tony Jenkins PhD gaduh 19+ taun pangalaman ngarahkeun sareng ngararancang program perdamaian sareng proyek internasional sareng kapamimpinan dina pamekaran internasional studi perdamaian sareng pendidikan perdamaian. Tony ayeuna janten Dosén dina Program Studi Keadilan sareng Perdamaian di Universitas Georgetown. Ti saprak 2001 anjeunna janten Diréktur Ngatur International Institute on Peace Education (IIPE) sareng ti saprak 2007 salaku Koordinator Kampanye Global pikeun Pendidikan Damai (GCPE). Panilitian Tony anu diterapkeun difokuskeun pikeun nalungtik épék sareng épéktipitas metode pendidikan perdamaian sareng pedagogi dina miara parobihan pribadi, sosial sareng politik sareng transformasi. Anjeunna ogé resep kana desain sareng pamekaran pendidikan formal sareng non-formal kalayan minat khusus pikeun latihan guru, pendekatan alternatif pikeun kaamanan global, desain sistem, pelucutan senjata, sareng jenis kelamin.

Rujukan & Sumber Daya

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...