Ngajar nuju Ngaleungitkeun Nuklir: Minggu Disarmament 2018

MINGGU BISA - 24 OKTOBRA, 30

Ngajar nuju Ngaleungitkeun Nuklir

 Sababaraha saran ti Betty Reardon

Mimiti disebat taun 1978 di Dokumén Akhir tina UN heula Sidang Husus ngeunaan Pakarang Bom, Minggu Parangkat senjata dimimitian dina ulang taun ngadegna PBB. Mangrupikeun waktos pikeun pendidik perdamaian pikeun ngungkulan masalah sareng kamungkinan anu timbul dina narékahan naon anu disebat Elise Boulding salaku "dunya bébas senjata." Salaku Kampanye Global pikeun Pendidikan Perdamaian kontribusi kana tujuan dina saminggu, kami nawiskeun matérial pikeun ngamimitian diskusi ngeunaan penghapusan senjata nuklir, sareng merhatoskeun nyeratna "sajarah anyar."

 “…. kami nyandak kasempetan ieu nyerat sajarah anyar. "
-Duta Patricia O'Brien, Misi Permanén Irlandia ka PBB, Maret, 2017 dina sési pembukaan konperénsi negasi perjanjian anu ngalarang senjata nuklir.

Dunya anu teu nganggo senjata di perdamaian parantos lami sanés ngan ukur visi anu mereun sareng harepan anu motivasi, tapi mangrupikeun tujuan politik anu leres tina filsuf, aktivis, sareng negarawan (sic), seueur anu ngarancang urutan dunya Perang Dunya Kadua. Paréntah éta, kumaha ogé, nandeskeun visi sareng mangpuluh-puluh taun ngaleungitkeun sawala praktis tujuan pikeun margina "idéalisme" dina miharep realisme politik anu masih ngendalikeun éta. Upami ditingali tina sudut pandang gender pandangan dunya ngeunaan realisme politik anu ngarasionalkeun perang sareng militérisme diungkabkeun intina patriarkal. Yayasan patriarki tatanan internasional parantos lami ditantang ku para féminis sareng anu langkung énggal ku seueur perdamaian sadunya ngalangkungan gerakan pangarampasan senjata.

Éta parantos komitmen individu, masarakat sipil sareng organisasi perdamaian, sering damel babarengan sareng sababaraha lembaga khusus PBB anu tetep ngarep-ngarep pelucutan senjata, damel teu kendel kana ngawujudkeun tujuan akhir tina sistem kaamanan global anu henteu aman. Ngaliwatan sababaraha dasawarsa réalisme gerakan masarakat teras-terasan narékahan visi dunya anu diatur ku lembaga anu dirancang pikeun ngajaga perdamaian sareng ngahontal sarat-sarat kaamanan manusa. Tujuan utama pikeun tujuan éta nyaéta ngaleungitkeun senjata nuklir anu tujuanana 1963 Perjangjian Larangan Nuklir (NTBT) mangrupikeun léngkah anu penting. Tanggal 7 Juli 2017 "Kami masarakat" ngadorong PBB pikeun ngadopsi Perjangjian Larangan Pakarang Nuklir, léngkah raksasa nuju tujuan éta sareng visi utama perdamaian ngalangkungan panyelakan umum sareng lengkep sakumaha anu dikedalkeun ku Paus John XXIII sareng Présidén John F. Kennedy dina pernyataan anu henteu lami sateuacan diadopsi NTBT (tingali ogé "Hayu Urang Perhatoskeun Sikep urang Kana Perdamaian" diterbitkeun di dieu dina 13 Oktober 2018). Perjangjian éta henteu aya bagian alit kusabab mobilisasi awéwé sareng masarakat sipil pikeun nungtut dunya anu langkung aman, kirang rereged, langkung damai.

Dina niténan éta Minggu Pelucutan Perserikatan Bangsa-Bangsa (24-30 Oktober), ngahargaan kauletan sareng prestasi PBB sareng masarakat sipil global, kami nawiskeun sakumaha saran bahan pangajaran sareng diskusi bahan tina akuntansi kolaborasi masarakat sipil / PBB anu ngahasilkeun perjanjian. Akun Ray Acheson ngeunaan prosés perjangjian mangrupikeun bab anyar anu nyumbang kana édisi kadua anu anyar dirilis The Gender Imperative: Kaamanan Nasional vs Kaamanan Asasi Manusa (pencét di dieu pikeun detil buku). Kutipanana dikawitan ku koméntar editor (Reardon sareng Hans) sareng dituturkeun ku saran pikeun refleksi, diskusi sareng tindakan kana masalah anu diangkat ku bab Ray. Panilitian tambihan parantos ditambihkeun kana anu dipidangkeun dina buku. Pertanyaan na pikeun muka diskusi ngeunaan masalah-masalah anu langkung anyar anu ayeuna nyanghareupan gerakan internasional pikeun ngaleungitkeun senjata nuklir.

Kutipan tina Bab 18 tina The Gender imperatif

Dina tulisan ieu Acheson menerangkeun perjuangan sengit anu dilakukeun ku jalma-jalma anu aya di puncak patriarki global, kakuatan nuklir, pikeun nyegah larangan senjata nuklir ... milikna sareng [nagara-nagara] sadaya nagara sanés. …. aranjeunna sieun yén ngaleungitkeun senjata nuklir ogé tiasa nyababkeun sadaya senjata nyerang sareng pamustunganana ka pangarampasan senjata umum sareng lengkep anu bakal janten pondasi sistem kaamanan manusa anu leres kalayan gelar démokrasi global anu teu pernah kaditu.

Tujuan perdamaian ngalangkungan pelucutan senjata umum sareng lengkep parantos lami dipayunkeun ku Liga Internasional Awéwé pikeun Perdamaian sareng Kabebasan (WILPF). Ray Acheson ngawakilan WILPF diantara kelompok masarakat sipil anu damel sareng nagara-nagara anggota PBB pikeun nyusun sareng ngadopsi Perjangjian Larangan Pakarang Nuklir. Awéwé seueur organisasi ngagaduhan peran penting dina prosés dipimpin ku Kampanye Internasional pikeun Ngaleungitkeun Pakarang Nuklir (ICAN,) 2017 Nobel Peace Laureate ...

Patriarki sareng bom: ngalarang senjata nuklir ngalawan oposisi maskulinitas militér

Ku Ray Acheson

Ray Acheson.

Tanggal 27 Maret, dinten mimiti negosiasi PBB pikeun nyaram senjata nuklir, duta besar AS ka PBB, Nikki Haley, muka konperénsi pers na (Demokrasi Ayeuna, 2017) nentang negosiasi perjanjian anu ngalarang senjata nuklir, nyatakeun, "Kahiji sareng pangpayunna abdi ibu, abdi istri, abdi putri. ” Sareng, "salaku indung, salaku putri, teu aya anu kuring hoyongkeun deui pikeun kulawarga kuring tibatan dunya tanpa senjata nuklir. Tapi urang kedah réalistis”(Ditekenkeun deui). …

Pernyataan Duta Haley leres-leres aya dina patriarki. Anjeunna nunjukkeun kahoyong pelucutan senjata sareng awéwéna, tapi nyambungkeun kahoyongna pikeun "ngajagi" kulawargana kana "kabutuhan" ngajaga senjata nuklir pikeun masa depan anu teu pasti. Bantahan pikeun ngalarang senjata nuklir mangrupikeun inti patriarkal sareng rasis. Sababaraha anu parantos niténan kolonialisme (Egeland, 2016) sareng rasisme (Intondi, 2017) tina oposisi kana perjanjian larangan éta. Kirang digali mangrupikeun dasar séksisna, ngakar kana struktur kakuatan patriarki sareng maskulinitas militér.

Aya sababaraha diménsi pikeun kakait antara kakuatan patriarkal sareng maskulinitas militéris anu nyumbang kana pentingna sareng pajeulitna tautan. Aya "beurat gender di mana-mana" (Cohn, 1987) sapanjang wacana senjata nuklir sareng pakaitna senjata nuklir kalayan maskulinitas pasti dijelaskeun ku Carol Cohn dina karyana ngalanggar gender dina wacana senjata nuklir. Wacana nolak pangalaman hirup awéwé pikeun senjata anu dicutat ku sababaraha anu ngudag penghapusan nuklir sareng negeskeun monopoli kana realisme, ie panolakan persépsi batur ngeunaan kanyataan. Panolakan sapertos kitu mangrupikeun ciri patriarki, sareng hubungan psikologis kasar. Éta nyobian menerkeun sareng ngaitkeun oposisi kana larangan pikeun "wanoja" atanapi "masihan perawatan," sapertos dina konferensi pers protés Haley. Sadaya dimensi anu rumit ieu penting pikeun dijelajah sareng diekspos pikeun ngahontal tujuan ngalarang sareng ngaleungitkeun senjata nuklir, sareng ngatasi norma patriarkal anu ayeuna nentang penghapusan.

Sanaos oposisi anu parantos dikedalkeun ku Haley sareng dikedalkeun ku nagara-nagara anu gaduh senjata nuklir anu kuat, konperénsi éta ngadopsi perjanjian anu ngalarang senjata nuklir dina 7 Juli 2017. Landmark ieu dina perjuangan anu panjang pikeun nyaram senjata éta kahontal ku prosés anu ngalibatkeun luas seuseueurna pamaréntah dunya, organisasi internasional sareng masarakat sipil — kalebet organisasi perdamaian awéwé-saatos usaha mangpuluh-puluh taun. Langkung ti 130 pamaréntahan (Kampanye Internasional pikeun Ngaleungitkeun Pakarang Nuklir, 2017) ngiringan dina konperénsi éta, sedengkeun henteuna nagara-nagara bersenjata nuklir sareng sekutu anu ngadukung senjata nuklir nunjukkeun oposisi. Pamaréntah anu teu aya terus ngadukung "manpaat kaamanan" senjata nuklir. Dina nyanghareupan bukti anu luar biasa tina konsekuensi kamanusaan bencana sareng lingkungan tina panggunaan senjata nuklir, (Fihn ed., 2013) pangaruh lingkungan anu ngancurkeun tina uji coba sareng produksiana, sareng résiko anu ningkat tina ledakanana teu kahaja atanapi dihaja éta, aranjeunna tetep nolak yén kaamanan manusa langkung saé dilayanan ku kanyataan yén kaseueuran nagara di dunya parantos nolak senjata nuklir sadayana. …

Salaku Duta Besar Patricia O'Brien Irlandia nyarios dina dinten pembukaan negosiasi perjanjian dina Maret 2017, "Kami henteu ngan ukur nyerat perjanjian anyar sareng pelengkap di dieu, kami nganggo kasempetan kanggo nyerat sejarah anyar, sareng pikeun ngalakukeun nyiptakeun masa depan anu anyar, langkung stabil, langkung aman sareng langkung sami pikeun sadayana (Misi Permanén Irlandia, 2017). ”

Ieu mangrupikeun inti tina perjanjian larangan. Éta disawalakeun dumasar kana kawani sareng pangharepan, tibatan sieun sareng henteu sami. Éta mangrupikeun kasus nagara bagian sareng masarakat sipil anu ngahiji ngadukung kakuatan sareng kekerasan, nyarios ka kakuatan nuklir, "cekap, urang badé ngadamel dunya anu béda, naha anjeun resep atanapi henteu."

Parobihan kajantenan nalika "teu ngarareunah ngalakukeun anu anyar janten kirang tina ngajaga hal anu sami," saur Duta Besar O'Brien (Misi Permanén Irlandia, 2017). Perjangjian ieu parantos ngajantenkeun nagara-nagara nuklir-bersenjata sareng ngandelkeun nuklir beuki teu raoseun. Prosés ngembangkeun perjanjian ieu, ogé panerapan sareng panerapanana, bakal mangaruhan pangaruh kana kabijakan sareng prakték senjata nuklir. Éta parantos gaduh pangaruh transformasi kana hubungan internasional sareng PBB (Acheson, 2017b). Ngartos sareng merhatoskeun dinamika gender anu kalibet dina ngudag penghapusan nuklir, ogé tiasa nyumbang kana ngalangkungan patriarki sareng pindah ka sistem kaamanan manusa anu dimungkinkeun. Éta ngan ukur masalah usaha sareng perawatan anu urang laksanakeun.

Pilihan tina Panilitian kana Bab sakumaha Anu Dicarioskeun dina Buku

  • Acheson fokus kana wacana nuklir "gendered". Nalika féminis parantos ngaregepkeun seueur bahasa sexist, kumaha urang ngalakukeun hal anu sami sareng basa militér sareng bahasa sexis-militér anu ngabahas diskusi ngeunaan panangan sareng kabijakan kaamanan?
  • Pamikiran "réalistis" seueur maén dina oposisi kana perjanjian. Ku cara kumaha aktivis kaamanan manusa féminis [sareng anu sanésna] tiasa kalibet sareng realis?
  • Naha kakuatan nuklir tahan pisan kana wacana "kamanusaan" anu meunang langkung ti 130 nagara anggota anu ngadukung perjanjian éta?
  • Kumaha urang tiasa nerapkeun pamahaman ngeunaan résistansi kana dialog sareng kakuatan nuklir?
  • Kumaha carana kerjasama antara nagara-nagara anggota sareng masarakat sipil teras neraskeun dina upaya ngajantenkeun perjanjian "kana kakuatan"?
  • Naon kamiripan anu tiasa ditingali antara kabijakan pencegahan sareng kekerasan gender salaku cara ngajaga patriarki militér?

Saran Tambahan pikeun Enquiry sareng Aksi kanggo Kelas Menengah Senior, Program Sarjana sareng Grup Studi Dewasa

Pertanyaan di handap nganggap yén anu ngabahas gaduh sababaraha kanyaho ngeunaan masalah senjata nuklir ayeuna sareng yén aranjeunna parantos maca kutipan di luhur. Sedengkeun pamundut atanapi kutipan ngungkulan kasus Iran sareng Koréa, kaayaan éta ogé kedah dilebetkeun kana kajian masalah nuklir kontémporér.

 Kami ngajukeun yén guru sareng fasilitator maca salami sadaya pamariksaan, ngalakukeun réfléksi nyalira pikeun nangtoskeun sabaraha sareng bagian mana tina panilitian anu tiasa kapaké pikeun tujuan kelompok diajar khususna.

 Maksud panilitian ieu nyaéta pikeun nimbangkeun sababaraha halangan sareng kamungkinan anu kalebet masalah anu ditepikeun dina bab Acheson sareng sababaraha tren ayeuna anu janten hambatan anyar pikeun ngaleungitkeun senjata nuklir. Kami ogé nganggap yén "nyerat sajarah anyar" nyauran pamikiran anyar. Kami narékahan pikeun numuwuhkeun pamikiran sacara civically, reflektif dina sadaya peserta didik, pikeun kapasitas sareng ngadorong aranjeunna pikeun aktipitas milarian masalah; ngartos yén sanaos aya odds anu luar biasa, léngkah-léngkah nuju perdamaian tiasa sareng parantos dilaksanakeun, tujuan kami nyanghareupan halangan anu rumit sareng anu pikakeuheuleun, tapi éta henteu mustahil. 

Kusabab tulisan GCPE ieu nuju dikarang laporan média yén Amérika Serikat parantos ngumumkeun niatna pikeun mundur Pasukan Nuklir jarak menengah Perjangjian disawalakeun dina 1986 ku Présidén AS Ronald Reagan sareng USSR, Pupuhu Mikhail Gorbachev, nyebatkeun pelanggaran Rusia sababaraha taun ka pengker salaku alesan. Komentator, kumaha ogé, nunjukkeun yén masalah strategis AS ngeunaan Cina langkung ageung motivasi na.

  • Naon hartosna penolakan perjanjian ieu pikeun masa depan Perjangjian Larangan Nuklir?
  • Kumaha nagara-nagara anu nandatangan sareng gerakan panarjamahan senjata terus narékahan kana perjanjian anu diberlakukeun salaku hukum internasional, ngiket sadaya nagara? Naha éta masih mangrupikeun tujuan anu dipikahoyong sareng tiasa dilakukeun pikeun anu damel pikeun ngahontal perdamaian dunya sareng kaamanan manusa global? Naon waé pilihan tindakan pikeun tujuan anu aranjeunna tiasa anggap? Kumaha carana aranjeunna tiasa nganilai sareng milih diantara anu alternatip anu ngajangjikeun janten paling épéktip? (Cara pikeun leres-leres ngalaksanakeun penilaian ieu di kelas tiasa disayogikeun tina GCPE upami dipénta.)
  • Naha anjeun tiasa ngabayangkeun perjanjian anu sami anu kantos disawalakeun, didamel sareng disebarkeun ku kapala nagara Amérika Serikat sareng Cina? Naha éta mangrupikeun léngkah anu leres pikeun ngaleungitkeun nuklir? Naon anu sigana tiasa diperyogikeun pikeun duanana pamaréntah? Kumaha carana masarakat sipil tiasa ngagampangkeun negosiasi sapertos kitu?

Dina tinjauan Derek Leebart's Grand Perbaikan (The New York Times, 21 Oktober 2018, Review Buku, P. 18) Sr. Harold Evans, dina ngarujuk ka aliansi NATO nyatakeun yén Présidén Trump panginten "nyandak kampak kana séri lembaga politik, perdagangan, sareng kauangan anu modél kalayan pantes mangtaun-taun…. ” sakumaha nunjukkeun rétorika Présidén. Pengamatan anu "modél pas" ogé tiasa ngungkabkeun yén tatanan dunya anu diwangun saatos Perang Dunya Kadua henteu ngarepkeun parahna sareng rupa-rupa setrés anu bakal nguji éta.

  • Nalika anjeun ningali dunya naon kajadian, krisis sareng tren anu kedah urang perhatoskeun upami urang salaku Duta Besar O'Brien negeskeun nulis "sajarah anyar"? Halangan naon anu tiasa disanghareupan? Kasempetan naon anu tiasa didamel? Kumaha carana gerakan perlucutan senjata "ngahaja ngamajukeun" kasempetan sapertos kitu sareng ngudag parobihan anu ditawarkeunana? Naha anjeun tiasa mikirkeun naon waé anu anjeun tiasa lakukeun? Kalayan saha sareng nuju naon tungtungna anjeun ngalaksanakeun tindakan sapertos kitu?
  • Naon anu tiasa janten skénario "sajarah anyar?" Ngadamel kronologi kajadian anu tiasa nyababkeun asupna Perjangjian Larangan Nuklir dina dasawarsa salajengna. Dimimitian ku dinten ayeuna, naon saur anjeun anu kedah kajantenan pikeun ngaleungitkeun senjata nuklir dina 2030? Pikeun unggal kajadian dina kronologi ngémutan parobihan anu kedah kajantenan pikeun ngajantenkeunana. Salajengna, bayangkeun kana parobihan mikir sareng wacana umum anu tiasa nyababkeun parobihan éta. Naon tinimbangan anu kedah dipasihkeun ka jinis kelamin, kana kecanduan kaamanan militari, masalah kaadilan ékonomi sareng sosial sareng kasalametan planét? Kalayan kecap séjén kumaha parobihan dina pamikiran urang nyumbang kana kahontalna tatanan dunya anu aman ku manusa? (Pernyataan Gabungan ngeunaan Génder sareng Pelucutan Senjata dikirimkeun ka Majelis Mimiti Majelis Umum PBB ngeunaan Disarmament sareng Kaamanan Internasional dina 17 Oktober 2018 tiasa ngabantosan prosés ieu. Pembahas ogé panginten ngémutan naha aranjeunna bakal mamatahan organisasi pikeun nandatanganan pernyataan éta sareng masihan alesan pikeun kaputusanana masing-masing.)
  • Sababaraha panginten hoyong miheulaan nyerat "sajarah anyar" ieu sareng nyusun kronologi sababaraha perjanjian ngeunaan senjata nuklir anu disawalakeun antara 1963 sareng 2017. Téks, tanggal sareng ringkesan aya dina wéb.
  •  Konperénsi PBB anyar nyatakeun yén "Dunya anu séjén mungkin." Naon anu kedah urang lakukeun pikeun ngajantenkeun kamungkinan? Naon anu urang kudu pelajari supaya urang tiasa ngalakukeun éta?

-Betty Reardon, Oktober 2018

1 Trackback / Pingback

  1. Ngajar ngeunaan Perdamaian sareng Sistem Kaamanan Alternatif - Kampanye Global pikeun Pendidikan Damai

Gabung sawala ...