Guru: Ajen Ngawangun Perdamaian di Zona Konflik

Guru: Ajen Ngawangun Perdamaian di Zona Konflik

Dr Swaleha Sindhi

(Tulisan aslina: Kashmir Raya 23 Méi 2016)

perkenalan

Dina kaayaan anu kapangaruhan konflik pendidikan langkung seueur tibatan pangiriman jasa kusabab éta mangrupikeun alat sosialisasi sareng pangembangan idéntitas ngalangkungan panganteur élmu, katerampilan, nilai sareng tingkah laku ka sababaraha generasi. Maka pendidikan tiasa janten cara nyumbang kana transformasi konflik sareng ngawangun perdamaian. Tujuan pisan pendidikan ngalangkungan panyebaran ilmu. Ngawangun perdamaian, ku kituna, ditingali salaku prosés transformatif anu ngusahakeun netepkeun perdamaian anu berkepanjangan ku ngungkulan sabab-musabab tina konflik telenges. Éta ngajukeun prosés holistik perdamaian anu paduli pikeun sakumna masarakat sareng jalma-jalma anu aya di jerona (Lederach and Maise 2009). Dina prosés transformasi ieu, guru ditingali salaku pembina perdamaian anu ngajar murangkalih kumaha hirup babarengan dina katengtreman ku nungkulan prasangka dina sareng antara individu sareng komunitas. Di masarakat konflik mahasiswa sangsara tina asa émosional, harga diri handap, kurang konektipitas budaya sareng kaleungitan nilai. Guru salaku agén ngawangun perdamaian dipikaharti dina hubungan kapasitasna pikeun mangaruhan lingkunganana anu didorong konflik. Éta kamampuan pikeun mikir, ngaraosan sareng polah dina raraga ngabina "nilai sareng sikap anu nawiskeun dasar pikeun ngarobih konflik éta sorangan" (Novelli and Smith 2011). Guru dina polahna salaku agén perobihan, ngajarkeun katerampilan anu diperyogikeun pikeun partisipasi civic sareng padamelan. Kompeténsi ieu khususna aya hubunganana sareng zona konflik, anu ngagaduhan sejarah konflik, dimana ketidaksetaraan struktural tetep sareng dimana nonoman ilubiung dina kekerasan. Di tempat sapertos kitu, guru ngagaduhan kamungkinan pikeun ngabantosan perdamaian ku cara-cara anu penting.

Kaahlian Pedagogis sareng Strategi pikeun Guru 

Kerangka Kurikulum Nasional pikeun Pendidikan Sekolah 2000 nyatakeun yén nilai-nilai pendidikan perdamaian kedah diintegrasikeun kana sagala aspek pendidikan kalebet latihan guru, kurikulum, hubungan murid guru sareng ujian. Salajengna nyatakeun yén pendidikan perdamaian mangrupikeun cara ngajantenkeun sadaya mata pelajaran dina kurikulum anu berorientasi. Kerangka anu disayogikeun pendekatan integratif. Pendekatan terpadu lumangsung nalika sadaya kagiatan sakola, kurikuler ogé ko-kurikuler, diarahkeun kana pendidikan pikeun perdamaian. Di tingkat kelas, diménsi perdamaian dianyam kana eusi pelajaran, anu dirawat ogé salaku sarana ngabantosan murid pikeun nyoko kana nilai-nilai perdamaian. Di dieu, tinekanan sanés ngan ukur dina akuisisi élmu tapi ogé kana prosés anu ngalangkungan perdamaian. Kasempetan perdamaian anu dipendem dina kurikulum, tiasa dimaksimalkeun upami sakumna lingkungan sakola berorientasi kana perdamaian. 

Guru kedah sadar kanyataan yén tujuanana langkung seueur tibatan ngalengkepan silabus sareng ngalaksanakeun pamariksaan. Aya sababaraha murangkalih di zona konflik anu terang perkawis konflik bersenjata tina pangalaman langsung éta. Hal éta ngajantenkeun langkung penting pikeun guru ngagunakeun metode diajar aktif sareng épéktip dina ngatur iklim émosional sareng pamahaman. Guru kedah sadar yén diajar lumangsung dina suasana kapercayaan anu paradok ngawangun kabébasan pikeun nantang sareng kontradiksi. Kayaning kaparigelan guru diperyogikeun pikeun mastikeun ngajantenkeun nilai-nilai anu diperyogikeun di antara siswa dina komunitas konflik.

Guru kalayan sawala réfléktif tiasa ngagedékeun pamahaman sareng masihan hartos anu langkung ageung pikeun konsépna. Ngaronjatkeun kakuatan murid pikeun nganalisis sareng ngembangkeun pamahamanana bakal gumantung kana panggunaan kagiatan anu langkung diskriminatip. Aranjeunna kedah nyiptakeun pangalaman diajar anu pas pikeun murid ku ngalibetkeun murid dina diskusi, debat, presentasi, sareng kelompok sareng proyek kooperatif, ku cara ieu sababaraha nilai perdamaian tiasa langkung diinpuskan. Guru tiasa milarian peran –muterkeun sareng ngadorong éksplorasi sudut pandang anu béda ngalangkungan peran-pangbalikan, sareng nangtang murangkalih pikeun nyiptakeun tungtung anu béda, atanapi naroskeun patarosan anu bijil ngeunaan parasaan karakter séjén. Kukituna dina pengarahan sareng diskusi saterasna aya konsep anu relevan anu tiasa diajarkeun.

Sedengkeun pedagogies khusus parantos diidentifikasi minangka perdamaian atanapi prakték sénsitip konflik peran guru dina ngaevaluasi sareng ngarobihna kana kontéks na anu penting, sareng pendidikan guru tiasa ngembangkeun katerampilan ieu dina cara ngadeukeutan pangajaran pedagogy. (Bush sareng Salterelli 2000). Salajengna, analisis konflik kedah janten bagian anu penting dina pendidikan guru sabab henteu ngan ukur calon anu diperyogikeun pikeun ngartos pangalamanana nyalira dina hubungan sareng konflik éta, aranjeunna dipiharep bakal waspada kana sababaraha sudut pandang sareng ngembangkeun ruang kelas sareng pedagogi anu pas sareng anu diajar kontéks. Pikeun ngungkulan masalah sapertos kitu kedah aya mékanisme khusus pikeun pangwangunan kapasitas pikeun pamutahiran diri guru, dilema etika sareng kapasitas émosional para guru dina zona konflik. Sanaos aya sababaraha program sareng bengkel anu dilakukeun ku Déwan Atikan Nagara sareng LSM pikeun latihan guru, tapi pangaruh anu langkung ageung kedah nyusun deui kabijakan pendidikan inklusif sareng nerapkeunana salaku alat perdamaian di daérah ieu. 

kacindekan

Sakola mangrupikeun binih poténsial pikeun perdamaian sabab pendidikan sakola ngalibatkeun taun-taun formatif dina kahirupan hiji jalma, sareng ngabantosan ngawangun yayasan anu kuat. Kusabab ningkatna konflik penting pisan yén aya kasadaran anu tumuh anu nyebarkeun budaya perdamaian ngalangkungan pendidikan. Kusabab pendidikan pikeun perdamaian kedah diintegrasikeun kana kurikulum, gumantung kana kasadiaan waktos instruksional anu cekap pikeun guru pikeun ngalaksanakeun integrasi ieu. Pendidikan pikeun perdamaian nyebat pendekatan anu jauh pisan béda pikeun ngajar dibandingkeun sareng naon anu diamalkeun ayeuna. Guru kedah kreatif, inovatif, sareng giat dina pendekatan pedagogic na, anu sadayana tiasa diteken upami guru langkung ageung atanapi kirang dibayar. Urang peryogi pendidikan anu henteu nganteurkeun pesen imposisi, terang-terangan atanapi rahasia tapi ngamajukeun integrasi émosional masarakat.

Dr. Swaleha Sindhi mangrupikeun Asistén Profesor di Jurusan Administrasi Pendidikan, The MSUniversity of Baroda, Gujarat

(Buka tulisan aslina)

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...