Milarian Damai Dina Diri Anjeun (di Sakola Dasar)

Ku Julie Lillie*

Pad Damai nawiskeun 'Lima Aksi Damai', anu nyayogikeun yayasan pikeun misi sareng visi situs diajar, ogé filosofi dasar kabutuhan sareng usaha pikeun sakumna masarakat. 

  • CARIAK katengtreman dina diri jeung batur
  • NYANGKEUN dina layanan
  • SULIT lingkungan
  • RESPEK diversity
  • BE warga dunya tanggung jawab

Dina perjalanan pikeun janten situs anu langkung katengtreman sareng kaadilan, para pendidik, murid sareng kulawarga damel babarengan pikeun ngajalajah kumaha tindakan karapihan ieu (tiasa) katingali sareng karasa di bumi, ruang kelas, sakola sareng rohangan komunitas.

Catetan: Ieu mangrupikeun bagian 2 tina 7 tina pendidikan perdamaian di séri sakola dasar. 

Hayu urang ngajajah aksi perdamaian: Neangan Damai Dina Diri. Milarian katengtreman dina hartosna ngalaman ayeuna. Éta mekarkeun sareng ningkatkeun kasadaran diri sareng katenangan batin urang. Salaku pamimpin kamanusaan, Sri Sri Ravi Shankar (2016) ngajarkeun, lamun urang masih bisa pikiran urang lajeng urang mindahkeun tina réaksi mun réspon mindful, meta kalawan kasadaran sarta nyebarkeun tenang jeung kabagjaan. Kumaha saurang peserta didik (kaasup anjeun!) ningali hubunganana sareng dirina disambut salaku bagian tina eksplorasi anu lumangsung dina peacelearning!

Anak Sakabeh & Atikan Holistik

Ngajalajah sareng ngartos dunya internal urang mangrupikeun dasar kamanusaan urang. Tapi dina loba teuing setting sakola, atikan holistik atawa sakabeh anak undervalued, dipaliré atawa diperlakukeun salaku hiji 'lamun urang boga waktu' nambahan kana standar akademik. Pendidik primér sareng SD umumna gaduh apresiasi anu langkung ageung pikeun pentingna pendidikan pikeun sadayana diri, tapi dugi ka sistem sareng struktur urang mekar tina jaman industri, urang bakal terus gaduh murangkalih sareng nonoman kalayan tingkat kabutuhan kaséhatan méntal anu luhur sareng ningkat. apatis kana sakola.

Naha urang tiasa ngareureuhkeun sareng mindfully nyandak tindakan pikeun mekar sistem sakola urang? 

Sakabeh jalma, atikan holistik hartina ngan éta, urang meaningfully kalibet dina kaperluan sarta kado nu ngajadikeun urang manusa: jasmani urang, mental, emosi, intelektual, kreatif sarta diri sosial. Pikeun nyiptakeun kaayaan pikeun murangkalih sareng déwasa pikeun mekar, dasar-dasar pembelajaran sosial-emosi (SEL) ieu penting pikeun diprioritaskeun salaku dasar pendidikan: 

  • ngembangkeun identitas cageur 
  • rasa milik
  • perasaan disambungkeun dina hubungan
  • kamampuan pikeun ngadengekeun sareng ngatur émosi
  • némbongkeun empati jeung miara batur
  • nyieun kaputusan tanggung jawab
  • digawé pikeun tujuan pribadi sareng koléktif

(Kolaborasi pikeun Pangajaran Akademis, Sosial, sareng Émosional, 2021)

 Salaku filsuf sareng pendidik Jiddue Krishnamurti (2017) nekenkeun, "Fungsi atikan anu paling luhur nyaéta pikeun ngawujudkeun individu anu terpadu anu sanggup nyanghareupan kahirupan sacara gembleng. Sanaos pentingna terang kumaha maca, nyerat sareng ngarengsekeun masalah, anu sami sareng bahkan langkung pentingna langkung penting nyaéta ningkatkeun kasadaran diri, intelijen émosional sareng ngaksés strategi pikeun nenangkeun sareng ngagentos diri.

Peraturan: Yayasan pikeun Kahirupan Sehat & Diajar

Manusa dina unggal umur peryogi kaahlian sareng strategi pikeun nganapigasi setrés, émosi sareng tantangan. Sabalikna tina tenang sareng diatur, disregulasi nyaéta henteu mampuh ngatur durasi sareng inténsitas émosi atanapi kasusah dina pulih tina émosi anu dirasakeun pisan. Nalika manusa disregulated, hese pikeun aranjeunna ngadangukeun, ngartos atanapi ngatasi. Pikirkeun murangkalih anu gaduh tantrum - aranjeunna henteu tiasa nalar sareng ngiringan diajar énggal nalika dina kaayaan anu teu teratur ieu. Mertimbangkeun ieu, hal anu penting pikeun kalibet dina prakték damai sapopoé sarta lumangsung, sanajan urang bisa geus ngarasa betah. Dewasa mindeng ngawula ka salaku co-regulator, jadi modeling hadir, grounded sarta nyadiakeun lingkungan soothing tur aman ngaliwatan komunikasi verbal / nonverbal krusial atawa urang bisa co-disregulate!

Reureuh & Refleksi: Prakték naon anu ngadukung nenangkeun atanapi ngatur sistem saraf anjeun? Kumaha ieu atanapi prakték anu sami tiasa janten rutin sareng murid?

Praktekkeun: Milarian Damai Dina Diri Anjeun

Aya loba prakték barudak boh déwasa rutin bisa kalibet dina ngarojong calming atawa régulasi sistim saraf. Praktek milarian perdamaian di jero ngamungkinkeun urang langkung gampang ngaksés éta kaayaan anu tenang atanapi diatur nalika setrés atanapi disregulasi lumangsung. Prakték kalebet:

  • Ulin! (open-ended, kreatif, kolaborasi)
  • Meditasi sareng scan awak (sapopoe!)
  • Gerakan mindful (qigong, yoga, menari, leumpang, taichi, jsb)
  • Nafas sareng perhatikeun napas (napas sareng émosi urang aya hubunganana)
  • Musik kendang, nelepon/réspon (fisik, ritmis & repetitive)
  • Keur di alam, lingkungan alam
  • Niténan mangsa kiwari
  • Puseur syukur
  • Jurnal reflektif / intuitif
  • Éksprési seni sareng kréatif (contona mandala, improvisasi)
  • Ngajalajah émosi sareng pesen
  • Aksés rencana pangajaran anu komprehensif, slide digital sareng bagan jangkar pikeun Abdi Damai: Stratégi Reureuh-Breathe-Notice-Act (Idéntifikasi Émosi & Regulasi) ku janten anggota 'Komunitas Bibit' GRATIS. 

"Nalika manusa milarian katengtreman dina diri (katengtreman batin), éta ngabuka jalan pikeun hirup di dunya anu ngahormatan sareng ngagampangkeun nyiptakeun perdamaian anu tetep sareng batur sareng lingkungan" (Lillie & Seeley-Dzierzak, 2024).

Prioritas pendidikan holistik dimimitian ku déwasa dina kahirupan barudak urang sareng dina ngajagaan rohangan pikeun murangkalih pikeun kalibet dina usaha sareng prakték peacelearning. Milarian katengtreman dina saleresna mangrupikeun perjalanan anu panjang! Nalika anjeun neraskeun perjalanan anjeun sareng nungtun murid, janten kakuatan yén nalika urang diajar sareng tumbuh, ideu, kapercayaan sareng pamahaman ngeunaan diri urang ogé bakal mekar ogé. Kuring ngajak anjeun neraskeun eksplorasi aksi perdamaian: Neangan Damai Dina Diri jeung ieu bebas video dipandu sarta pituduh cerminan jeung / atawa nyambung sareng abdi ka deepen peacelearning dina situs anjeun.

Panulis Bio: Julie Lillie, MS, mangrupa empowering karapihan-dipuseurkeun pendidik jeung konsultan jeung leuwih lima belas taun pangalaman dina rupa-rupa setélan preK-12, kaasup salaku guru, pamimpin instruksional, spesialis melek, palatih equity jeung pamekar kurikulum. Manehna teh pangadeg Pad Damai jeung ko-panulis Empowering Peace jeung Atikan Kaadilan: Hiji Kerangka Actionable pikeun Pendidik SD jeung peserta didik (8 / 2024).

Rujukan

Kolaborasi pikeun Pangajaran Akademis, Sosial, sareng Émosional. (2021, 1 Juli). Dasar tina SEL. KASAL. https://casel.org/fundamentals-of-sel/

Lillie, J. & Seeley-Dzierzak, C. (2024, Agustus). Empowering Peace jeung Atikan Kaadilan: Hiji Kerangka Actionable pikeun Pendidik SD jeung peserta didik. Routledge. Taylor & Francis.

Krishnamurti, J. (2017, 31 Oktober). Bab 2 - "Jenis atikan anu leres." Jkrishnamurti.org. https://www.jkrishnamurti.org/content/chapter-2-right-kind-education

Shankar, R. (2016, Nopémber 15). 5 sipat kapribadian anu penting anu tiasa di bawa ku semedi. Seni Hirup (Global). https://www.artofliving.org/node/496334

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Pikiran 2 dina "Neangan Damai Dina Diri (di Sakola Dasar)"

  1. Dr Surya Nath Prasad

    Éta foolish mun ngobrol persatuan dunya saméméh karapihan dunya, sarta éta leuwih foolish mun ngobrol karapihan dunya saméméh perdamaian di tingkat individu. Sareng upami unggal individu diatur leres, aya kamungkinan, dunya bakal otomatis diatur leres. Pikeun langkung rinci, anjeun tiasa ningali:

    Artikel Fokus
    Peace jeung Non-Kekerasan
    Ku Surya Nath Prasad, Ph. D.
    Dina wengi A Dékade Budaya Damai & Nonviolence (2001-2010)
    Sang Saeng, A UNESCO-APCEIU Magazine,
    No 27 Spring, 2010, kaca 8-11
    http://www.unescoapceiu.org/board/bbs/board.php?bo_table=m411&wr_id=57

    Pesen
    Ka Parlemén Energi Siswa Sadaya-India dilaksanakeun dina 25 Pebruari 2016 di Thiruvananthapuram, Kerala di India.
    "Upami putra sareng putri salah kalakuan ka kolotna, murid-murid henteu disiplin ka guru, pamuda seuri dina pendakwah agama sareng agitate ngalawan panguasa sareng pamimpin politik, urang kedah ragu kana karakter anu lepat para sesepuh ieu tinimbang budak ngora urang."

    Nonoman jeung perdamaian anu sinonim. Nonoman pikeun katengtreman. Damai pinuh dirojong, ditangtayungan, aman sareng aman dina panangan nonoman. Éta ngan ukur peryogi conto para sesepuh anu séhat, khususna kolot, guru, pendakwah agama, panguasa sareng pamimpin politik, hakim sareng birokrat, sareng pendidikan total ngagentos pendidikan parsial pikeun pamaréntahan anu hadé sareng janten damai. Pikeun langkung rinci, anjeun tiasa ningali:

    Total Pendidikan pikeun Pamaréntahan Anu Saé sareng Perdamaian: Peran Nonoman
    PENDIDIKAN, 15 Pébruari 2016
    Surya Nath Prasad, Ph. D. – TRANSCEND Media Service
    https://www.transcend.org/tms/2016/02/total-education-for-good-governance-and-peace-the-role-of-youth/

    UCN News Channel
    Hiji Dialog
    antara Dr Surya Nath Prasad jeung Jangkar UCN News Channel on
    Atikan Peace Universal
    Pikeun Peace sareng Nonviolence
    Ku Surya Nath Prasad, Ph.D.
    https://www.youtube.com/watch?v=LS10fxIuvik

  2. Abdi hormat pisan ka Julie Lillie sareng panulis ko-panulis Carey Seeley salaku pamimpin pendidikan perdamaian sareng nyarankeun pisan bukuna anu bakal datang "Empowering Peace and Justice Education: An Actionable Framework for Elementary Educators and Learners" (8/2024) pikeun sadaya pendidik anu hoyong nyiptakeun budaya perdamaian dina ruang kelas sareng sakola.
    Caren Stelson
    Peace Warga Dunya - Pupuhu Déwan

Leave a Comment

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Ngagulung ka luhur