Divide sectarian masih nahan deui sakola Irlandia Kalér urang

Atikan perdamaian dipasang dina kurikulum NI. Silabus primér sareng pos-primér gaduh unsur statutoris anu ngabantosan siswa mikirkeun ideologi komunal anu adu masarakatna dina kontéks anu konstruktif, henteu konfrontasi.

Ku Jem Newton

Langkung ti 40 tembok perdamaian masih ngabagi dua distrik di Belfast, Derry sareng Portadown, sababaraha didirikeun nalika Kasulitan pikeun ngajaga perang komunitas Katolik sareng Protestan, anu sanés dina awal gencatan senjata dina ahir taun 1990-an pikeun nyegah panyebaran kekerasan sektarian. .

Halangan, nepi ka 8 méter luhur, ngurangan kasempetan misalna pikeun agresi kasual, tapi sarua kasempetan pikeun dialog, teu nyebut kontak sapopoé antara individu.

"[Tembok perdamaian] parantos nambihan rasa yén dua komunitas éta henteu kedah saling ngobrol," saur saurang pagawé komunitas ti kalér Belfast dina awal gencatan senjata. "Anjeun kedah émut yén DUP [pro-Inggris] henteu ngobrol sareng [Republik] Sinn Fein sareng yén méntalitas nyaring ka jalma-jalma sorangan."

Sanajan kecap alus dina 1998 Good Friday accords encouraging kreasi sakola ngahijikeun dua komunitas, leuwih ti 20 taun ti perjangjian gencatan senjata anu mawa karapihan rapuh ka Irlandia Kalér (NI), sahenteuna 90% barudak masih sakola dipisahkeun. dina garis agama, nurutkeun data resmi panganyarna.

Sacara umum, murangkalih kulawarga Protestan ngahadiran sakola anu dikadalikeun nagara, sedengkeun barudak kulawarga Katolik angkat ka sakola anu 'dijaga', ogé dirojong ku dana umum.

Tapi dina waktos anu sami, langkung ti 70% sepuh NI nyarios dina polling panganyarna yén aranjeunna hoyong ngirim budakna ka anu disebut sakola terpadu - anu ngagaduhan asupan anu kasarna sami ti duanana komunitas.

Malah aya RUU anggota swasta - "ngamajukeun pendidikan terpadu" - didebatkeun di Stormont, parlemén devolved di daérah éta. Kamajuanna, kumaha oge, ditangtayungan ku amandemen anu diajukeun ku partai-partai utama dina eksekutif ngabagi kakawasaan sareng nasibna henteu pasti, khususna nalika pamilihan umum di daérah musim semi ieu.

"Aya résiko yén tagihanana bisa dirobah jadi loba nu teu patut nyandak maju," komentar Paul Caskey, kapala kampanye Dana Pendidikan Terpadu, nu mantuan ngabiayaan startups sakola berkat sumbangan ti badan philanthropic. "Politisi nyarios yén aranjeunna teu aya anu ngalawan pendidikan terpadu, tapi aranjeunna henteu ngalakukeun tindakan naon waé."

Nalika séktor sakola anu dikontrol sareng diurus ku Katolik ngirangan, pendidikan terintegrasi tiasa ditanggap salaku ancaman ku sababaraha komunitas iman.

"Partai politik utama terang yén sakola nuju kana jantung masarakat Irlandia Kalér," saur Caskey. "Reformasi pendidikan mangrupikeun masalah sanés anu parpol utama hésé pisan diurus."

Eksekutif babagi kakuatan, dipingpin ku Unionists Démokratik (DUP) jeung Sinn Fein, boga catetan lagu goréng pikeun ngalaksanakeun kaputusan dina sauntuyan subyek kontroversial, luhureun sakabeh disebut masalah warisan néangan kaadilan légal pikeun pembunuhan jeung kejahatan lianna. dilakukeun ku sadaya pihak salila Troubles.

Sacara demografi, pendidikan terpadu henteu pas pikeun Irlandia Kalér. Aya wewengkon badag di kulon jeung sapanjang basisir kalér-wétan anu overwhelmingly Asezare populata ku Katolik jeung Protestan mungguh, sarta dimana integrasi kelas dina dasar sarua teu praktis. Ieu sareng faktor-faktor sanés sapertos sakola anu henteu ngalanggan parantos nyababkeun 15 taun ka pengker kana kalambatan nyiptakeun sakola terpadu - boh anu énggal atanapi transformasi sakola anu tos aya ku paménta kolot anu populér. Salila dua taun katukang, pandémik COVID ogé henteu ngabantosan.

Tren ieu, sareng dorongan pikeun ngagunakeun sumber atikan anu langkung éfisién - sistem sakola di daérah dianggap paling boros di opat daérah Inggris kusabab hormat anu lami pikeun pangaturan paralel pikeun sakola Protestan sareng Katolik - parantos mingpin dina dékade ka tukang. kana ngaronjatna popularitas partnerships atikan babarengan ngamungkinkeun guru jeung murid babagi fasilitas, sumberdaya jeung kaahlian sakuliah ngabagi sectarian.

Salah sahiji alesan atikan babarengan suksés nyaéta henteu ngancem identitas sareng etos sakola séktoral.

"Salah sahiji alesan atikan dibagikeun geus suksés téh nya éta teu ngancem identitas jeung etos sakola sectoral," nyebutkeun Dr Rebecca Loader of Queen's University's Center for Shared Education di Belfast. "Tanpa éta seueur inisiatif gabungan moal kajantenan."

Atikan perdamaian dipasang dina kurikulum NI. Silabus primér sareng pos-primér gaduh unsur statutoris anu ngabantosan siswa mikirkeun ideologi komunal anu adu masarakatna dina kontéks anu konstruktif, henteu konfrontasi.

"Dina Key Stage 3 [11-14 taun], salah sahiji hijina période statutory sajarah anu murid kudu diajar nyaéta: 'Konsékuansi pondok tur jangka panjang partisi di Irlandia'," nyebutkeun Sean Pettis ti Déwan NI pikeun Pendidikan Terpadu. Ieu nyertakeun sabagéan ageung pasualan anu aya hubunganana sareng taun-taun konflik sareng kajadian-kajadian dugi ka perdamaian anu rapuh ayeuna.

Acan ngan minoritas siswa nuluykeun sajarah saluareun panggung 3. "Tantangan nyaeta kumaha carana meunang 14 taun olds concluding atikan sajarah maranéhna boga pamahaman bener alus ngeunaan masarakat sorangan," manehna nunjuk kaluar.

Tapi anu disebut kelas kawarganagaraan mangrupikeun daérah diajar utama anu ngabantosan murid ngabentuk pandangan dunya. Barudak diajarkeun ti umur genep taun pikeun mekarkeun rasa hormat ka batur sareng ngajalajah sasaruaan sareng bédana masarakat, dina modul kurikulum anu disebut. Pangwangunan Pribadi sareng Saling Pamahaman.

Dina tingkat pos-primér, fokus kana nilai pribadi kajawab dina modul Kawarganagaraan Lokal sarta Global, dimana siswa dipenta pikeun ngaidentipikasi tantangan jeung kasempetan nu diversity jeung inklusi hadir.

Tapi sakumaha anu dipiharep, kelas kawarganagaraan rupa-rupa kualitas. "Dina ahir taun 1990-an, aya harepan yén pendidikan kawarganagaraan bakal muncul salaku mata pelajaran sapertos matematika atanapi basa Inggris. Tapi aya kakurangan investasi dina jati diri sareng pamekaran profésionalna, ”saur Pettis.

Hasilna, bisa aya nepi ka skor guru nyokot kelas kawarganagaraan di sababaraha sakola pos-dasar. "Seueur padamelan anu ngadukung pangajaran kawarganagaraan parantos tumiba ka LSM," anjeunna nambihan.

Tapi Caskey percaya yén parobahan ayeuna teu bisa dihindari: "Seueur jalma anu henteu deui resep kana labél tradisional; komunitas robah pisan gancang ti politikus. Kuring yakin aya parobahan seismik dina sikep masarakat kana divisi komunitas dina 3-4 taun katukang. Aya moméntum nyata ayeuna sareng pamilihan [taun ieu] bakal pikaresepeun.

Eksekutif NI ngaharepkeun pikeun ngahapus sadaya tembok karapihan na ku 2023. Naha éta kajadian dina waktosna tiasa gumantung kana jinis pamaréntahan anu muncul tina pamilihan Méi salajengna.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...