Rwanda: Nonoman Ditantang janten Perdamaian

Rwanda: Nonoman Ditantang janten Perdamaian

Ku Samantha Teta

(Tulisan aslina: The New Times. 24 Juni 2016)

Pameran seni mobile tilu dinten anu ngagambarkeun sajak, lukisan sareng nampilkeun carita ngeunaan perdamaian ayeuna nuju di Zona Bébas Mobil di Kigali. Acara ieu mangrupikeun bagian tina Peace-Week anu lumangsung.

Paméran, anu réngsé dinten ieu, diayakeun pikeun méré inspirasi sareng nangtang para nonoman pikeun janten perdamaian di komunitasna.

Ieu mangrupikeun salah sahiji usaha gabungan antara Program Pendidikan Perdamaian Rwandan (RPEP) sareng pamangku kapentingan anu béda di jero sareng luar nagara.

Didier Rutagungira, perwira komunikasi di Aegis Trust, salah sahiji pamangku kapentingan, ngawartoskeun ka The New Times yén tujuan tina paméran éta nyaéta nunjukkeun carita perdamaian sareng pesen ti jalma-jalma anu béda-béda ti peuntas Rwanda dina platform anu langkung lega sareng langkung diaksés.

"Kami parantos ngempelkeun carita ti sadayana Rwanda sareng Kigali mangrupikeun tempat anu sampurna pikeun nyorotkeun aranjeunna. Carita-carita na utamina difokuskeun ka jalma anu ngagagas proyék-proyék anu ngabina perdamaian saatos Genosida 1994 ngalawan Tutsi sareng teras-terasan dilakukeun, "saur anjeunna.

Murid-murid ti sababaraha sakola menengah diulem pikeun ngiringan paméran dimana aranjeunna ogé dipasihan kasempetan kanggo pendak sareng ngalaksanakeun dialog sareng anu ngadamel perdamaian.

Salaku ilustrasi kumaha seni tiasa ngabantosan perdamaian, Musekeweya, sabun radio populér, dipilampah sareng kasaksian kumaha éta ngabantosan perdamaian dituturkeun henteu lami saatosna.

Immaculee Mujawamungu nyaksian yén anjeunna berhasil balik ka bumi (Rwanda) saatos taun pengasingan di DR Kongo akibat ngupingkeun Musekeweya salami mangtaun-taun. 

Anjeunna nyaritakeun ka anu hadir kumaha anjeunna jauh (ti pengasingan) sareng kulawargana janten pamimpin perdamaian di komunitasna nyalira.

"Kuring ninggalkeun Rwanda di 1994. Kuring nuturkeun sabun Musekeweya dina radio ti mimiti na. Éta ngajantenkeun kuring hoyong pisan janten bumi. Saeutik saeutik, kuring ngartos yén nagara éta dina jalan rekonstruksi sareng kuring hoyong janten bagian tina perjalanan éta. Éta masihan kuring kabagjaan anu hébat pikeun ngabagikeun ka jalma ngora carita kuring kalayan harepan yén aranjeunna diajar yén katengtreman sareng stabilitas anu aranjeunna nikmati ayeuna lahir tina kahoyong Rwanda pikeun ngahijikeun, "saurna.

Rutagungira nambihkeun yén aranjeunna nargétkeun para nonoman salami dina Pekan Damai sareng dina paméran éta kusabab aranjeunna yakin giliran aranjeunna pikeun nangkeup sareng ngahutbah perdamaian. Aranjeunna ngayakeun dialog perdebatan sareng debat di sakola pikeun ngalibetkeun nonoman dina diskusi perdamaian. 

Karya seni, carita sareng puisi anu dipajang dina paméran dilakukeun ku nonoman ti sadayana penjuru nagara, ngagambarkeun kaayaan sareng kapercayaan ngeunaan perdamaian.

Credia Umuhire, murid di Colege Saint Andre sareng salah sahiji murid anu ngiringan pameran, nyarios yén anjeunna terang yén perdamaian mangrupikeun dasar tina kamekaran sosial ékonomi.

"Kami parantos nyarioskeun carita ngeunaan nonoman anu parantos ngadaptarkeun léngkah anu penting dina pangwangunan perdamaian, anu nangtang kuring pikeun mikirkeun cara-cara pikeun majukeun katengtreman sareng persatuan di komunitas kuring sorangan. Generasi kuring gaduh seueur conto kapahlawanan sareng kapamingpinan anu perdamaian pikeun ditiru. ” saurna.

Salian ti paméran, kampanye Peace-Week ogé kalebet Konferensi Pemuda Internasional Ubumuntu, anu dilaksanakeun di Pusat Peringatan Genosida Kigali di Gisozi. Konperénsi éta ngahijikeun sekitar 100 tukang ngawangun perdamaian ngora ti 16 nagara di panjuru dunya, pikeun diajar ngeunaan Genosida 1994 ngalawan Tutsi, pangaruhna, sareng rekonstruksi pasca Genosida.

(Buka tulisan aslina)

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur