Diperlukeun Bacaan pikeun Warga Global: Ditugaskeun ka sadaya Peacelearners dina Désémber 10, 1948

Poé Hak Asasi Manusa

Poé Hak Asasi Manusa dititénan unggal taun dina 10 Désémber — poé Majelis Umum PBB diadopsi, dina 1948, Déklarasi Universal Hak Asasi Manusa (UDHR).

2021 Téma: Kasaruaan – Ngurangan kateusaruaan, ngamajukeun HAM

Poé Hak Asasi Manusa taun ieu tema patali jeung 'Sarua' jeung Pasal 1 UDHR - "Sakabeh manusa dilahirkeun bébas tur sarua dina martabat jeung hak".

Prinsip sarua jeung non-diskriminasi aya di jantung HAM. Kasaruaan sajajar jeung 2030 Agénda sarta kalawan pendekatan PBB diatur dina dokumén Kerangka Dibagikeun dina Teu Nyéépkeun Hiji: Kasaruaan sareng Non-Diskriminasi dina Jantung Pangwangunan Lestari. Ieu kalebet alamat sareng milarian solusi pikeun bentuk diskriminasi anu akar-akar anu mangaruhan jalma anu paling rentan di masarakat, kalebet awéwé sareng budak awéwé, masarakat pribumi, jalma turunan Afrika, jalma LGBTI, migran sareng jalma anu cacad, diantarana.

Kasaruaan, inklusi sareng non-diskriminasi, dina basa sanés - pendekatan dumasar kana hak asasi manusa pikeun pangwangunan - mangrupikeun cara anu pangsaéna pikeun ngirangan kateusaruaan sareng neraskeun deui jalan urang pikeun ngawujudkeun Agenda 2030.

 

Universal Pernyataan Umum ngeunaan Hak Asasi Manusa

Mukadimah

Sedengkeun pangakuan kana martabat alamiah sareng hak anu sami sareng henteu tiasa dialihkeun pikeun sadaya anggota kulawarga manusa mangrupikeun pondasi kabébasan, kaadilan sareng perdamaian di dunya,

Sedengkeun anu teu merhatikeun sareng ngahina kana hak-hak asasi manusa parantos nyababkeun polah barokus anu ngambek nurani umat manusa, sareng munculna dunya dimana manusa bakal kabébasan nyarios sareng kayakinan sareng kabébasan tina kasieun sareng karep parantos dinyatakeun salaku aspirasi anu pangluhurna jalma biasa,

Padahal éta penting, upami manusa henteu kedah dipaksa pikeun ngarobih, salaku jalan pamungkas, pikeun barontak ngalawan kazaliman sareng penindasan, yén hak asasi manusa kedah dijagaan ku aturan hukum,

Padahal penting pisan pikeun ngembangkeun kamekaran hubungan silaturahmi antar bangsa,

Padahal masarakat-masarakat PBB dina Piagam negeskeun deui kapercayaanna kana hak-hak asasi manusa anu fundamental, dina harkat sareng martabat manusa sareng hak-hak lalaki sareng awéwé anu sami sareng parantos bertekad pikeun ngamajukeun kamajuan sosial sareng standar kahirupan anu langkung saé. kabébasan gedé,

Padahal Nagara Anggota parantos ngajanjikeun diri pikeun ngahontal, dina kerjasama sareng PBB, promosi hormat universal pikeun sareng matuh hak asasi manusa sareng kabebasan dasar,

Padahal pamahaman umum ngeunaan hak sareng kabébasan ieu mangrupikeun hal anu paling penting pikeun realisasi pinuh ku ikrar ieu,

Ayeuna, janten,

Majelis Umum,

Ngaproklamasikeun Déklarasi Universal Hak Asasi Manusa ieu salaku standar prestasi umum pikeun sakabéh jalma jeung sakabeh bangsa, nepi ka ahir yén unggal individu jeung unggal organ masarakat, ngajaga Déklarasi ieu terus-terusan dina pikiran, bakal narékahan ku pangajaran jeung atikan pikeun ngamajukeun hormat ka ieu. hak jeung kabébasan sarta ku ukuran progresif, nasional jeung internasional, pikeun ngamankeun pangakuan universal tur éféktif jeung observance maranéhanana, boh di antara bangsa Nagara Anggota sorangan jeung di antara masarakat wewengkon dina yurisdiksi maranéhanana.

artikel 1

Sadayana manusa lahir bebas sareng sami sareng martabat sareng hakna. Aranjeunna dikaruniai akal sareng nurani sareng kedah silih lakukeun dina diri duduluran.

artikel 2

Sadaya jalma ngagaduhan hak sareng kabébasan anu ditetepkeun dina Déklarasi ieu, tanpa dibédakeun naon waé, sapertos ras, warna, jinis, basa, agama, pendapat politik atanapi anu sanés, asal nasional atanapi sosial, milik, kalahiran atanapi status sanés. Salajengna, henteu aya bedana anu dilakukeun dumasar kana status politik, yurisdiksi atanapi internasional nagara atanapi daérah anu ngagaduhan jalma, naha éta mandiri, kapercayaan, henteu mandiri atanapi dina watesan kadaulatan anu sanés.

artikel 3

Unggal jalma ngagaduhan hak pikeun hirup, kabébasan sareng kaamanan jalma.

artikel 4

Teu aya anu bakal dicekel dina perbudakan atanapi ngabdi; perbudakan sareng perdagangan budak bakal dilarang dina sagala rupa bentukna.

artikel 5

Teu aya anu kedah disiksa atanapi dina hukuman atanapi hukuman anu kejem, teu manusiawi atanapi ngahinakeun.

artikel 6

Sadayana gaduh hak pikeun pangakuan dimana-mana salaku jalma sateuacan hukum.

artikel 7

Sadayana sami sateuacan hukum sareng ngagaduhan hak tanpa diskriminasi pikeun panangtayungan hukum anu sami. Sadayana ngagaduhan hak pikeun panangtayungan anu sami ngalawan diskriminasi anu ngalanggar Déklarasi ieu sareng ngalawan dorongan pikeun diskriminasi sapertos kitu.

artikel 8

Sadayana ngagaduhan hak pikeun ubar épéktip ku pengadilan nasional anu kompeten pikeun tindakan ngalanggar hak-hak dasar anu dipasihkeun ku konstitusi atanapi ku hukum.

artikel 9

Teu aya anu kedah ditéwak, ditahan atanapi diasingkeun.

artikel 10

Sadayana ngagaduhan hak anu sami pikeun sidang anu adil sareng umum ku tribunal anu mandiri sareng henteu bias, dina nangtoskeun hak sareng kawajibanana sareng tuduhan pidana ngalawan anjeunna.

artikel 11

  1. Sing saha jalma anu dituduh ngalanggar pidana boga hak pikeun dianggap teu bersalah dugi ka dibuktikeun kaliru nurutkeun hukum dina sidang umum dimana anjeunna ngagaduhan sagala jaminan anu diperyogikeun pikeun ngabela dirina.
  2. Taya sahijieun bakal disangka kaliru tina sagala kajahatan penal dina akun tina sagala kalakuan atawa omission nu teu mangrupakeun ngalanggar penal, dina hukum nasional atawa internasional, dina waktu nalika eta dilakukeun. Hukuman anu langkung beurat ogé kedah dijatuhkeun tibatan hukuman anu lumaku dina waktos ngalanggar pidana dilakukeun.

artikel 12

Teu aya anu kedah ngalaman gangguan sawenang-wenang pikeun privasi, kulawarga, bumi atanapi koréspondénna, ogé henteu diserang pikeun ngahargaan sareng reputasina. Sadayana ngagaduhan hak pikeun panangtayungan hukum ngalawan gangguan atanapi serangan sapertos kitu.

artikel 13

  1. Unggal jalma ngagaduhan hak kabébasan gerak sareng cicing dina wates nagara masing-masing.
  2. Saban jalma boga hak ninggalkeun nagara mana waé, kaasup nagarana sorangan, sarta balik deui ka nagarana.

artikel 14

  1. Saban jalma boga hak pikeun neangan jeung ngarasakeun di nagara sejen suaka tina kasusah.
  2. Hak ieu teu tiasa dianggo dina kasus penuntutan anu leres-leres timbul tina kajahatan non-politik atanapi tina tindakan anu bertentangan sareng tujuan sareng prinsip PBB.

artikel 15

  1. Saban jalma boga hak kana kabangsaan.
  2. Teu aya anu sawenang-wenang dicabut kawarganagaraanna atanapi ditolak hakna pikeun ngarobih kawarganagaraanna.

artikel 16

  1. Lalaki jeung awewe umur pinuh, tanpa watesan naon alatan ras, kabangsaan atawa agama, boga hak pikeun nikah jeung ngadegkeun kulawarga. Aranjeunna dijudulan hak sarua sakumaha nikah, salila nikah jeung di bubarkeun na.
  2. Nikah bakal diasupkeun kana ngan kalawan bébas tur pinuh idin ti pasangan intending.
  3. Kulawarga mangrupikeun unit kelompok alamiah sareng dasar masarakat sareng ngagaduhan hak panyalindungan ku masarakat sareng Nagara.

artikel 17

  1. Saban jalma boga hak pikeun boga harta sorangan ogé babarengan jeung batur.
  2. Teu aya anu sawenang-wenang dicabut hartana.

artikel 18

Sadayana ngagaduhan hak pikeun kabébasan mikir, nurani sareng agama; hak ieu kalebet kabébasan pikeun ngarobih agama atanapi kapercayaan na, sareng kabébasan, nyalira atanapi di komunitas sareng batur sareng di tempat umum atanapi swasta, pikeun nunjukkeun agamana na atanapi kapercayaan dina ngajar, latihan, nyembah sareng taat.

artikel 19

Sadayana gaduh hak kabébasan opini sareng éksprési; hak ieu kalebet kabébasan pikeun ngayakeun opini tanpa gangguan sareng milari, nampi sareng masihan inpormasi sareng ideu ngalangkungan média naon waé sareng henteu paduli wates.

artikel 20

  1. Saban jalma boga hak kana kabébasan rapat jeung pergaulan anu damai.
  2. Teu aya anu tiasa dipaksa pikeun asup kana hiji asosiasi.

artikel 21

  1. Saban jalma boga hak pikeun ilubiung dina pamaréntahan nagarana, sacara langsung atawa ngaliwatan wakil-wakil anu dipilih sacara bébas.
  2. Saban jalma boga hak pikeun aksés anu sarua kana palayanan publik di nagarana.
  3. Kahayang rahayat jadi dadasar wewenang pamaréntahan; wasiat ieu kudu ditepikeun dina pemilu periodik jeung asli nu kudu ku hak pilih universal jeung sarua jeung bakal dilaksanakeun ku sora rusiah atawa ku prosedur voting bébas sarimbag.

artikel 22

Sadayana, salaku anggota masarakat, ngagaduhan hak pikeun jaminan sosial sareng ngagaduhan hak pikeun ngawujudkeun, ngalangkungan usaha nasional sareng kerjasama internasional sareng saluyu sareng organisasi sareng sumberdaya masing-masing Nagara, hak-hak ékonomi, sosial sareng budaya anu diperyogikeun pikeun martabatna sareng kamekaran bébas kapribadianana.

artikel 23

  1. Unggal jalma ngagaduhan hak pikeun damel, pikeun milih padamelan bébas, pikeun kaayaan damel anu adil sareng pikaresepeun sareng panangtayungan ngalawan pangangguran.
  2. Sadayana, tanpa diskriminasi, ngagaduhan hak pikeun mayar anu sami pikeun padamelan anu sami.
  3. Sing saha waé anu digawé boga hak pikeun imbuhan anu adil jeung nguntungkeun pikeun mastikeun pikeun dirina jeung kulawargana hirup anu layak pikeun martabat manusa, sarta ditambahan, lamun perlu, ku cara panyalindungan sosial séjén.
  4. Saban jalma boga hak pikeun ngabentuk jeung ngagabung kana serikat buruh pikeun ngajaga kapentingan dirina.

artikel 24

Saban jalma gaduh hak istirahat sareng luang, kalebet watesan wajar jam kerja sareng liburan périodik kalayan gaji.

artikel 25

  1. Sing saha jalma boga hak kana standar hirup anu nyukupan pikeun kaséhatan sarta karaharjaan dirina jeung kulawargana, kaasup dahareun, pakean, perumahan jeung perawatan médis sarta palayanan sosial diperlukeun, sarta hak kana kaamanan dina acara pangangguran, panyakit. , cacad, randa, umur kolot atawa kakurangan sejenna mata pencaharian dina kaayaan di luar kontrol-Na.
  2. Ibu sareng budak leutik ngagaduhan hak perawatan sareng bantosan khusus. Sadaya murangkalih, boh dilahirkeun atanapi di luar nikah, kedah nampi perlindungan sosial anu sami.

artikel 26

  1. Sadayana gaduh hak pendidikan. Pendidikan bakal gratis, sahenteuna dina tahap SD jeung dasar. Pendidikan dasar wajib. Pendidikan téknis sareng propésional kedah dijantenkeun umum sareng pendidikan anu langkung luhur kedah sami diaksés ku sadayana dina dasar jasa.
  2. Atikan kudu diarahkeun ka ngembangkeun pinuh kapribadian manusa jeung ka strengthening ajénan HAM jeung kabebasan dasar. Ieu wajib ngamajukeun pamahaman, toleransi jeung silaturahim diantara sakabeh bangsa, ras atawa agama, sarta bakal neruskeun kagiatan PBB pikeun pangropéa karapihan.
  3. Kolot boga hak pikeun milih jenis pendidikan anu bakal dipasihkeun ka budakna.

artikel 27

  1. Saban jalma boga hak kalawan bébas pikeun ilubiung dina kahirupan kabudayaan masarakat, ngarasakeun kasenian jeung babagi kamajuan ilmiah sarta mangpaatna.
  2. Saban jalma boga hak pikeun nangtayungan kapentingan moral jeung material hasil tina sagala produksi ilmiah, sastra atawa artistik nu manéhna pangarang.

artikel 28

Sadayana berhak kana tatanan sosial sareng internasional dimana hak sareng kabébasan anu ditetepkeun dina Déklarasi ieu tiasa diwujudkeun lengkep.

artikel 29

  1. Masing-masing boga kawajiban ka masarakat anu ngan ukur tiasa ngembangkeun kapribadian anu gratis sareng lengkep.
  2. Dina ngalaksanakeun hak-hak sareng kabébasanna, unggal jalma ngan ukur kedah tunduk kana watesan anu ditangtukeun ku undang-undang ngan ukur pikeun tujuan pikeun ngamankeun pangakuan sareng hormat hak-hak sareng kabébasan batur sareng nyumponan sarat-sarat moralitas, ketertiban umum. jeung karaharjaan umum dina masarakat demokratis.
  3. Hak-hak sareng kabébasan ieu dina sagala hal teu tiasa dilaksanakeun bertentangan sareng tujuan sareng prinsip PBB.

artikel 30

Henteu aya anu dina Deklarasi ieu tiasa diinterpretasi sakumaha hartosna pikeun Nagara, kelompok atanapi jalma naon waé hak pikeun kalibet dina kagiatan naon waé atanapi ngalakukeun tindakan naon waé anu ditujukeun pikeun ngaruksak hak-hak sareng kabebasan anu ditetepkeun di dieu.

 

 

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur