Ngelingan Sora pikeun Damai: Johan Galtung (1930-2024)

(Diulang deui ti: Sora Damai, 20 Pebruari 2024)

Ku Kelly Rae Kraemer

Dunya urang kaleungitan raksasa panalungtikan perdamaian sabtu minggu kamari. Johan Galtung, "Bapa Studi Damai," panulis langkung ti 100 buku sareng 1,000 tulisan ilmiah ngeunaan perdamaian dunya, maot dina 17 Pebruari 2024, dina yuswa 93 taun.

Galtung ngajar di 30 paguron luhur di lima buana anu béda salami karir tujuh dasawarsa na, bari ngajabat salaku panaséhat ahli dina langkung ti 150 konflik aktif di sakumna dunya. Lulusna nandaan ahir jaman pikeun widang akademik panalungtikan perdamaian ogé pikeun prakték damel perdamaian di dunya urang.

Dina 1969, sugema ku gagasan populér ngeunaan perdamaian salaku "négatip," ngan henteuna perang, Galtung ngartikeun ulang perdamaian salaku sabalikna tina kekerasan. Anjeunna dicirikeun anu terakhir salaku "hinaan anu tiasa dihindari pikeun kahirupan." Seni karapihan janten terampil nyingkahan hinaan sapertos kitu. Ku cara kieu, anjeunna enriched kosakata urang karapihan ku embracing anggapan "perdamaian positif," ogé katelah ayana kaadilan.

Dina 1969, sugema ku gagasan populér ngeunaan perdamaian salaku "négatip," ngan henteuna perang, Galtung ngartikeun ulang perdamaian salaku sabalikna tina kekerasan. Anjeunna dicirikeun anu terakhir salaku "hinaan anu tiasa dihindari pikeun kahirupan." Seni karapihan janten terampil nyingkahan hinaan sapertos kitu. Ku cara kieu, anjeunna enriched kosakata urang karapihan ku embracing anggapan "perdamaian positif," ogé katelah ayana kaadilan.

Istilah ieu kungsi dipaké saméméh ku aktivis kawas Jane Addams jeung Martin Luther King; Galtung mawa basa maranéhna kana wacana akademik. Inovasi ieu ngamungkinkeun anjeunna — sacara kontroversial — pikeun ngaidentipikasi kakuatan anu ngancurkeun sapertos kamiskinan sareng rasisme salaku bentuk "kekerasan struktural," eksploitasi sareng represi anu ngabentuk akar kekerasan fisik di dunya urang. Ku cara kieu, panalungtikan karapihan dimekarkeun tina ulikan kawates alternatif pikeun perang ka ulikan kekerasan salaku masalah kaadilan sosial, sangkan sarjana pikeun neuleuman akar jero-seated konflik.

Ku cara kieu Galtung nyandak widang ulikan urang saluareun fokus Euro-Amérika on perdamaian salaku kaamanan militér. Anjeunna panginten katengtreman kedah diulik cara anu sami sareng ubar, ku ngadiagnosa masalah, ngémutan prognosis, sareng, upami éta négatip, ngarancang terapi, atanapi "karya perdamaian," pikeun ngahasilkeun hasil anu langkung dipikahoyong. Anjeunna ngalatih murid sareng kolega di sakumna dunya dina pendekatan ieu.

patarosan-Johan-Galtung

Salaku mahasiswa pascasarjana di Universitas Hawai'i taun 1990-an, abdi diajar di handapeun Johan sarta digawé salaku asisten panalungtikan na. Dinten ayeuna kuring tiasa nganggo metode DPT Galtung pikeun mariksa pembunuhan Wétan Tengah anu terus-terusan ku panon seger. Diagnosis: duanana bangsa Israél sareng Paléstina sieun punah di tangan anu sanés. Upami konflik éta nuturkeun lintasan militér na ayeuna, éta kamungkinan bakal ningkat kecuali atanapi dugi ka hiji atanapi kelompok anu sanés musnah. Prognosis: genocide.

Patarosan pikeun ngabela perdamaian janten salah sahiji ngagunakeun diagnosis pikeun ngabantosan urang ngaidentipikasi alternatif-T, atanapi perlakuan-ka kekerasan ayeuna. Hiji kamungkinan meureun "A Land for All," solusi anu diusulkeun ngalibetkeun dua nagara merdéka anu ngabagi hiji tanah air, ngamungkinkeun urang Israél sareng Paléstina hirup babarengan sareng papisah. Tugas perdamaian pikeun ngahasilkeun pilihan pikeun transformasi konflik.

Galtung éta Norwegia. Ieu nétélakeun yén nalika Norwégia, jeung nagara séjén ogé, ngalaman sababaraha konflik dahsyat, aranjeunna tos ka anjeunna pikeun hidayah. Sababaraha anu sadar di Amérika yén, contona, Dénmark ngajukeun anjeunna pikeun ngalereskeun konflik anu maot nalika kartunis Denmark ngagambarkeun Nabi Muhammad salaku téroris sareng kedutaan Denmark di sakumna dunya dibom, aranjeunna naroskeun Galtung ngabantosan.

Anjeunna nyetél sési mediasi sareng ngiles tina pandangan sareng tilu imam anu berpengaruh sareng tilu wawakil ti pamaréntah Denmark. Bom seuneu sumebar. Tilu dinten saatos anjeunna sareng anu sanés muncul kalayan perjanjian. Kabéh kekerasan dieureunkeun. Ieu kakawasaan pagawe konflik maju. Galtung nunjukkeun jalan, waktos ieu sareng anu sanésna.

Di tanah kuring, Amérika, nalika konflik ngancam, éta jenderal anu ku média sareng pejabat kéngingkeun pituduh. Ku kituna, éta boro héran urang gagal ngalakukeun nanaon iwal ngucurkeun getih tinimbang mangtaun kaadilan jeung perdamaian.

Salaku urut muridna, kuring ngandelkeun tulisan Johan dina pers populér pikeun pituduh anu jelas ngeunaan pendekatan damai pikeun konflik internasional anu paling kompleks. Abdi henteu satuju sareng anjeunna dina sadayana, tapi anjeunna ngajar kuring kumaha mikir ngeunaan perdamaian di dunya anu seueur jalma henteu.

Kuring henteu pernah nuturkeun rekomendasina yén unggal sarjana perdamaian kedah ngagaduhan dua gelar doktor dina mata pelajaran anu béda. Saha anu tiasa nanggung éta dinten ayeuna-kecuali anjeun cicing di salah sahiji nagara anu sadayana pendidikan gratis?

Pikeun alternatif non-kekerasan pikeun perang sareng ketidakadilan, Johan Galtung mangrupikeun salah sahiji sumber kuring. Abdi sono kana sorana sareng jenius unik na. Sareng kuring ngarepkeun pupusna bakal ngajantenkeun ideu pikeun perhatian jalma-jalma di sakumna dunya anu lapar pikeun katengtreman.

Anjeunna ngajarkeun seueur urang, sareng urang ngajar batur. Nalika Gandhi dibunuh, tokoh Inggris Philip Noel-Baker nyarios, "Prestasi anu paling hébat bakal datang." Kitu deui jeung pendidik transformatif, Johan Galtung, indit tapi can mereun.

Kelly Rae Kraemer, Ph.D., nyaéta Profesor Studi Damai di College of St. Benedict and St. John's University di Minnesota sentral.

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

1 pamikiran dina "Ngelingan Sora pikeun Damai: Johan Galtung (1930-2024)"

  1. Istilah "kekerasan budaya" Galtung masih sigana relevan dina panalungtikan karapihan: Kuring nembe manggihan "Kabudayaan Skala Kekerasan" ku Franz Jedlicka, nu sabenerna mangrupa alat pikeun ngukur kekerasan budaya di nagara béda (sanajan bisa. dibahas). Anjeunna ogé nekenkeun yén panangtayungan hukum barudak tina kekerasan (hukuman kopral) mangrupa léngkah penting pikeun konsékuansi ngawangun karapihan sustainable.

    Dolores

Leave a Comment

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Ngagulung ka luhur