Ngamajukeun Budaya Damai nyaéta ngalangkungan Pendidikan Damai

Duta Anwarul K. Chowdhury

Tilas Sékretaris Jénderal & Wakil Tinggi PBB

(Surat sambutan: Edisi # 52 - Pébruari 2008)   

Anwarul Chowdhury
Anwarul Chowdhury

Nalika urang neraskeun perjalanan kana dékade kahiji abad ka dua puluh hiji, urang moal sadar tapi paradoks anu aya dina tataran pangembangan anu ngahontal ku dunya ayeuna. Di hiji sisi, ngalangkungan prosés globalisasi anu teras-terasan, trend anu teu tiasa dibalikkeun ka désa global parantos diadegkeun, sedengkeun di sisi anu sanésna, perpecahan parantos ningkat. Disparities sareng kateusaruaan mangtaun-taun ngan nambihan ngabalukarkeun dunya asup kana jaman anyar teu aman.

Usaha global nuju perdamaian sareng rekonsiliasi ngan tiasa hasil ku pendekatan koléktif anu diwangun dina kapercayaan, dialog sareng kolaborasi. Mekarkeun budaya perdamaian bakal ngahasilkeun pola pikir anu janten prasarat pikeun transisi tina kakuatan kana alesan, tina konflik sareng kekerasan kana dialog sareng perdamaian. Nelepon ieu, sapertos anu henteu kantos sateuacanna, pendekatan terpadu dumasar kana pendidikan pikeun perdamaian, HAM sareng démokrasi. Pikeun éta, urang kedah ngawangun aliansi anu hébat diantara sadayana, khususna sareng partisipasi proaktif sareng partisipasi masarakat sipil sareng usahana sapertos Kampanye global pikeun Atikan Peace. Kuring parantos sacara khusus kagum ku pakét sumberdaya anu luar biasa tina Kampanye ngeunaan "Diajar Ngabubarkeun Perang : Ngajar Nuju Budaya Damai ”, éta nunjukkeun yén budaya perdamaian anu sajati tiasa kahontal ngalangkungan pendidikan perdamaian.

Cara anu paling penting pikeun nanjeurkeun budaya perdamaian nyaéta ngalangkungan pendidikan perdamaian. Pendidikan perdamaian kedah ditampi di sadaya penjuru dunya, di sadaya masarakat sareng nagara salaku unsur penting dina ngawangun budaya perdamaian. Studi perdamaian di sadaya lembaga pendidikan kedah dilebetkeun salaku bagian tina kurikula na. Studi perdamaian kedah janten bagian penting dina prosés pendidikan urang salaku maca sareng nyerat.

Jaringan internasional anu ngadukung tujuan tina Kampanye global pikeun Atikan Peace kedah nampi dukungan kontinyu kami. Pernah henteu langkung penting pikeun generasi muda diajar ngeunaan dunya sareng ngartos karagamanana. Tugas ngadidik barudak pikeun milari cara anu henteu agrésip pikeun saling hubungan anu penting pisan. Partisipasi nonoman penting pisan. Inputna dina hal ideu masing-masing ngeunaan kumaha damel babarengan pikeun ngaleungitkeun kekerasan di masarakat urang kedah diperhatoskeun.

Usaha sadunya pikeun nyebarkeun pendidikan perdamaian mangrupikeun sumbangan komunitas internasional pikeun Dekade Internasional pikeun Budaya Damai sareng Non KDRT pikeun Barudak Dunya (2001-2010), dinyatakeun ku PBB sareng ngagambar dina taun 1999 na Déklarasi sareng Program Aksi Budaya Damai.

Pagawean perdamaian mangrupikeun prosés anu teras-terasan. Ngahudangkeun haté ningali kamajuan anu parantos dilakukeun dina pendidikan perdamaian tapi urang masih panjang jalan. Nalika urang lebet taun-taun akhir ti Dekir, urang kedah masihan pendidikan perdamaian profil anu langkung luhur sareng perhatian anu langkung ageung. Kampanye Global'spadamelan anu sumanget dina nyebarkeun pendidikan perdamaian, janten pantes pikeun dukungan sareng dorongan urang sadidinten.

Duta Anwarul K. Chowdhury
Tilas Sekretaris Jénderal sareng Wakil Tinggi PBB
27 Pébruari 2008


 Salaku Duta Bangladés ka PBB, Anwarul Chowdhury maénkeun peran penting dina nyandak kapala pamaréntahan kana konferensi Hague Appeal for Peace dina bulan Méi 1999, sareng ngagaduhan Agenda Hague pikeun Perdamaian sareng Kaadilan pikeun Abad 21 anu dikaluarkeun salaku dokumén PBB. Anjeunna naratas panerapan Resolusi Déwan Kaamanan 1325 ngeunaan Awéwé, Damai sareng Kaamanan; kahiji, salaku Présidén Déwan Kaamanan dina Maret 2000 anjeunna ngaluarkeun Pernyataan Présidén anu lemahna ngeunaan pentingna peran awéwé dina ngalakukeun perdamaian; teras, sasarengan sareng Namibia sareng Jamaica, anjeunna ningali nyatujuan resolusi anu bulat dina Oktober 2000.

 Duta Besar Chowdhury ogé ngaluluguan prakarsa panaratas di PBB ngeunaan budaya perdamaian anu nyababkeun diadopsi ku Majelis Umum PBB taun 1999 tina tengara "Program Aksi Budaya Damai." Anjeunna ogé ngagagas deklarasi ku UN GA ngeunaan "Dekade Internasional pikeun Budaya Damai sareng Non-Kekerasan pikeun Barudak Dunya (2001-2010)." Duta Besar Chowdhury aktip ngamajukeun Kampanye Global pikeun Pendidikan Perdamaian ngalangkungan sering nyarios.
 
 

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...