Masyarakat anu damai sanés lamunan utopian. Aranjeunna aya.

Nalika perselisihan Nordik ngeunaan Kapuloan Åland anu penting sacara strategis timbul dina awal abad ka-20, Finlandia sareng Swédia ngalih ka mediasi internasional pikeun méréskeun masalah éta sacara damai. (Idin poto sareng kiridit ku Douglas P. Fry.)

(Diulang deui ti: Buletin élmuwan Atom. 22 Maret 2021)

Ku Douglas P. Fry sareng Geneviève Souillac

Suku karuhun di Iroquois cicing dina silih ajeg silih sareng masarakat anu salajengna. Bukti arkéologis nunjukkeun yén aranjeunna ngawangun stokade tinggi di sakitar kampungna pikeun panangtayungan. Teras, Mohawk, Oneida, Onondaga, Cayuga, sareng Seneca ngarobih dirina janten union tina tatangga anu gawé bareng. Numutkeun ka legenda, aranjeunna melak pinus bodas anu hébat sareng ngubur senjata perangna di handapeunana, ngalambangkeun panerapan norma, nilai, sareng hubungan antartribal anyar dumasar kana perdamaian.

Naha urang tiasa ngetok élmu ngeunaan kumaha transformasi anu suksés sapertos tina perang ka perdamaian ngoperasikeun sareng nerapkeun prinsip-prinsip panduan ieu sacara global? Naha tiasa nyonto fitur-fitur sistem anu sanés perang nyayogikeun wawasan sareng metode pikeun ngaktipkeun deui Kiamat Kiamat?

Ayana ngan saukur suku, bangsa, sareng sistem sosial sanés anu kalebet ti tatangga anu henteu perang nunjukkeun yén hirup tanpa perang tiasa dimungkinkeun. Sistem sosial perdamaian anu didaptarkeun sacara historis sareng antropologis nyatakeun, antara séjén masarakat suku ti Xingu Luhur Baskom walungan di Brazil, masarakat Orang Asli Malaysia sapertos Batek, Chewong, sarta semai, éta Kanton Swiss sakali ngahiji, anu lima Bangsa Nordik, jeung Uni Éropa. nu Masarakat Orang Asli mangrupikeun sababaraha kasus anu paling damai anu dipikaterang ku antropologi sareng teu ngagaduhan riwayat perselisihan atanapi perang. Bahasa Chewong "henteu ngagaduhan kecap pikeun agresi, perang, kajahatan, paséa, gelut, atanapi hukuman. Nalika disanghareupan ku agresivitas atanapi ancaman, aranjeunna langsung kabur, kumargi hiber biasana réspon maranéhna pikeun kekerasan, "jelas Bruce Bonta, ahli dina masarakat damai. Nya kitu, sanés anu Kalahari San Afrika atanapi henteu Mardu sareng tatanggana Gurun Kulon Raya Australia anu hébat silih perang.

"Sistem perdamaian”Mangrupikeun gugus masarakat tatangga anu henteu silih perang sareng kadang henteu pisan. Éta hartosna sababaraha sistem perdamaian leres-leres henteu perang, sedengkeun anu sanésna ngan ukur ngalakukeun tindakan perang di luar wates sistem. Panilitian sistematis ngeunaan sistem perdamaian tiasa ngagaduhan pelajaran anu berharga ngeunaan kumaha ngamajukeun kerjasama transborder anu diperyogikeun pisan pikeun minuhan ancaman perubahan iklim, pandemik, runtuhna ékologis, sareng bencana nuklir.

Nalika sampel tina sistem perdamaian dibandingkeun sacara statistik ku kelompok perbandingan anu diturunkeun sacara acak, anu béda anu jelas atra katingali. Sakuliah sababaraha jinis organisasi sosial, sistem perdamaian condong ngagaduhan idéntitas sosial anu langkung saé (contona, Éropa) salian ti idéntitas lokal (contona, Yunani, Belanda, atanapi Éstonia). Anggota sistem perdamaian condong ngagaduhan langkung saling hubungan sareng tingkat kagumantungan kaamanan ékonomi, ékologis, atanapi éksternal anu langkung luhur tibatan masarakat tatangga anu sanés bagian tina sistem perdamaian. Éta ogé ngagaduhan patuh anu langkung ageung kana norma sareng nilai anu henteu ngarang, kapamimpinan perdamaian sareng simbol-simbol anu henteu perang, ritual, sareng mitos anu nguatkeun persatuan, perdamaian, sareng kerjasama. Dina jumlah, panilitian anyar nunjukkeun yén sistem perdamaian sacara kualitatif bénten sareng sistem non-perdamaian dina sababaraha cara.

Henteu sadaya masarakat ngadamel perang. Konférénsi Iroquois lumangsung salami 300 taun sareng ngagentos kaayaan perang endemik, perbudakan, sareng kanibalisme diantara tatangga anu perang sareng Damai Ageung (Kayanerenh-kowa). Sakali ngahiji salaku sistem perdamaian, éta Masarakat Iroquoian dikembangkeun rasa idéntitas umum anu lengkep, nyiptakeun Déwan Pimpinan Antartribal salaku mékanisme pamaréntahan sareng manajemén konflik, sareng nguatkeun norma perdamaian sareng nilai-nilai ngalangkungan narasi, simbol, sareng ritual. Kapamimpinan perdamaian ogé penting pisan.

Bangsa Iroquoian nguburkeun senjata perang, ngagentos silih gencar ku hubungan anu positip, persatuan, sareng perdamaian. Idin poto sareng kiridit ka Douglas P. Fry.

Sanaon hanjakalna rahasia anu dijaga, lima nagara Nordik henteu silih perang antara langkung ti 200 taun — ti saprak 1815. Aya waktos nalika perang tiasa pecah, sapertos nalika sengketa ngeunaan Kapuloan Åland, tapi sacara bertahap norma-norma, nilai, sareng prakték anu henteu bertempur dikembangkeun, sabab ngandelkeun diskusi sareng negosiasi, silih hargaan, kolaborasi dina sababaraha bidang, sareng iman kana aturan hukum janten lebet dina interaksi di antara nagara-nagara Nordik. Ayeuna, Déwan Menteri Nordik, organisasi supranasional, promosikeun organisasi na Mérek karapihan Nordic. Saatos sajarah panjang perdamaian sareng kerjasama ieu, ngalaksanakeun perang di antara bangsa-bangsa Nordik ngan saukur janten teu kapikiran.

Sarua ogé pikeun anggota Uni Éropa, anu sababaraha tapi henteu sadayana nagara Nordik kagolong. Éropa parantos ngalaman transformasi ageung dina 76 taun ti saprak akhir Perang Dunya II, nalika seuseueurna buana ngagoler. Dina 1946, Winston Churchill ngadukung nyiptakeun "Amérika Serikat Éropa. " Jean Monét, sakapeung disebat "Bapa Éropa," mangrupikeun kaunggulan pamimpin perdamaian. Anjeunna pageuh ngamajukeun Éropah anu ngahiji, sareng perdamaian sareng karaharjaan dina inti, pikeun ngusir kana sejarah sajarah musibat perang. Monnet henteu ngan ukur ngarumuskeun visi Éropa bébas tina perang, tapi anjeunna ogé damel babarengan sareng pamimpin sareng warga di buana pikeun nerapkeun rencana pikeun daérah anu ngahiji. Cindekna, kaseueuran anggota UÉ masih ngajaga kakuatan pertahanan, sareng Perancis ngagaduhan senjata nuklir, tapi ancaman kaamanan anu katémbong jaba ti sistem perdamaian EU.

Bangsa-bangsa daulat kalakuan nyalira "teu tiasa deui ngarengsekeun masalah jaman ayeuna," saur Monnet, sareng titik ieu tetep leres ayeuna. Pendiri Uni Éropa mimiti kana runtuyan léngkah pikeun ngadegkeun lembaga supranasional, ngaleungitkeun halangan pikeun perdagangan, sareng ningkatkeun kagumantungan ékonomi sareng politik. Dina sekuenna, aranjeunna nyiptakeun Komunitas Batubara sareng Baja Éropa supranasional, Komunitas Ékonomi Éropa, sareng pamustunganana Uni Éropa. Pejabat Halaman wéb EU nyimpulkeun: "Anu dimimitian salaku union ékonomi murni parantos janten organisasi anu ngalangkungan daérah kawijakan, ti iklim, lingkungan sareng kaséhatan dugi ka hubungan luar sareng kaamanan, kaadilan sareng migrasi." Dina 2012, Komite Nobel dilélérkeun ka Hadiah Damai ka Uni Éropa pikeun ngarobih "Éropa tina buana perang kana buana perdamaian."

Naha manusa tiasa ngarobah sistem internasional urang ayeuna kana sistem perdamaian global dimana perang janten teu kapikiran, senjata nuklir janten titilar jaman baheula anu kabobodo, konflik diungkulan ku kakuatan hukum tibatan hukum kakuatan, sareng manusa di seluruh dunya gawé bareng pikeun mastikeun yén terasna ayana?

Naha manusa bakal teu narékahan pikeun nyiptakeun sistem perdamaian global anu mempermudah interaksi internasional anu positip, kesejahteraan manusa sacara umum, sareng pendekatan kolaboratif pikeun ancaman eksistensial anu dibagikeun?

Sababaraha panginten ngaréspon yén sistem perdamaian global murni anu utopian. Nanging, salaku tilas Sékretaris Jénderal Asosiasi Panilitian Perdamaian Internasional Kenneth Boulding resep ka quip, "Naon aya mungkin." Kusabab sistem perdamaian aya, éta mungkin. Sareng kasus-kasus sapertos nagara-nagara Kidul Cone di Amérika Kidul, nagara-nagara Nordik, sareng UÉ nunjukkeun yén sistem perdamaian diwangun ku bangsa-bangsa tiasa didamel sareng tahan.

Anu skeptis sanés panginten ngaréspon yén teu kedah ngaleungitkeun perang ti planét. Tapi pamikiran sapertos kitu cacat dina seueur hal. Kakeueum pengeluaran militér teu ukur gagal pikeun nganteurkeun kaamanan leres tapi ogé ngalihkeun dana tina pamekaran berkelanjutan, pendidikan, kasehatan, sareng kabutuhan manusa anu sanés. Perang ngancurkeun kahirupan pejuang sareng warga sipil. Ayana arsenal nuklir ngabahayakeun sakabéh spésiés, upami henteu sadayana bentuk kahirupan di Bumi. Perang ngaganggu perhatian, ngalihkeun sumberdaya, sareng ngahambat aksi anu diperyogikeun pikeun suksés ngabéréskeun kaanekaragaman hayati, lemah cai laut, pamindahan masarakat, étnis masarakat adat, pandemik, kebakaran liar, sareng pemanasan global nyalira. Ngalaksanakeun perang sareng militérisme ageung ngahalangan konsép "sadayana tangan dek" réspon kana ancaman éksisténsial.

Sababaraha urang panginten nyatakeun yén sistem perdamaian global henteu kantos diusahakeun sateuacanna. Éta hal henteu acan diusahakeun sanés hartosna henteu kedah diusahakeun: Pikirkeun kamekaran internét, ngahontal bulan, ngaleungitkeun cacar, atanapi ngembangkeun vaksin Covid-19 anu épéktip dina kirang ti sataun. Sareng nyiptakeun sistem perdamaian pan-buana henteu kantos diusahakeun dugi EU dilaksanakeun, hartosna yén 446 juta jalma di 27 nagara ayeuna hirup tanpa perang di daérahna. Ngaleungitkeun buana perang, éta tujuan sentral Integrasi Éropa, parantos janten kasuksésan anu luar biasa, sanaos usaha anu hébat sapertos anu henteu kantos diusahakeun sateuacanna.

Masih jalma skeptis sanés panginten anu sistem perdamaian global moal jalan. Sakumaha Jean Monnet ngartos, "Jalma ngan ukur nampi perobihan nalika nyanghareupan kabutuhan, sareng ngan ukur sadar kana kabutuhan nalika aya krisis." Sakumaha Jam Doomsday ngagambarkeun, krisis anu parah pisan ditampi ku urang. Upami urang tiasa nyandak hikmah masarakat ti sagala rupa penjuru dunya, dina waktos sareng tempat anu béda-béda, anu parantos suksés masihan perang di antawisna sorangan pikeun ngudag usaha anu langkung manusiawi, cara anyar pikeun ngajalankeun planét dumasar kana persatuan, kerjasama, sareng hubungan internasional anu teu aya perang panginten tiasa waé. Nyatana, éta bisa jadi hiji-hijina jalan anu hirup pikeun salamet manusa sareng mekar di Bumi.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...