Atikan Damai di Indonésia

Ku Muhammad Syawal Djamil, Guru Sakola Sukma Bangsa di Pidie, Acéh

(Diulang deui ti: Média Indonésia, 25 Maret 2019. Baca artikel aslina dina basa Indonésia.)

Salaku nagara multikultural kalayan kaayaan sosiokultural anu rupa-rupa sarta wewengkon géografis anu lega, Indonésia teu bisa mungkir realitas ancaman konflik atawa kekerasan anu bisa lumangsung iraha wae.

Sakumaha anu didugikeun ku Alwi Shihab dina Islam Inklusif (1998: 40), Indonésia ayeuna gaduh saloba 1,300 pulo ageung sareng alit, kalayan jumlah penduduk langkung ti 200 juta jiwa, diwangun ku 300 etnis sareng ngagunakeun ampir 200 basa anu béda-béda, sareng nganut. kana agama jeung kapercayaan. agama béda, kayaning Islam, Katolik, Kristen Protestan, Hindu, Budha, Konghucu, sarta sagala rupa agama.

Ditilik tina kanyataan ieu, tangtos Indonesia peryogi strategi sareng kamampuan anu wijaksana pikeun ngokolakeun karagaman ieu. Kebhinekaan saleresna mangrupikeun karunia anu kedah dijaga sareng dikokolakeun supados henteu janten bencana konflik kekerasan. Usaha-usaha anu ngarah kana tindakan asosiatif saperti nyediakeun ajén-inajén katentreman ngaliwatan atikan mangrupa kabutuhan anu kudu sagancangna diwujudkeun.

Saupama nilik kana Mukadimah Undang-Undang Dasar 1945, ditétélakeun yén tujuan Nagara Kesatuan Republik Indonésia nyaéta pikeun ngadidik kahirupan bangsa jeung milu ngalaksanakeun tatanan dunya dumasar kana kamerdikaan, katengtreman abadi jeung kaadilan sosial.

Ningali kabeungbeuratan anu ageung, tangtos urang satuju, salah sahiji udagan tiasa kacumponan ngalangkungan pendidikan perdamaian. Atikan katengtreman lain kabutuhan nagara majemuk kawas Indonesia wungkul, tapi kabutuhan rahayat atawa bangsa di sakuliah dunya.

Achmad Nurcholish (2015) nyatakeun yén pendidikan perdamaian mangrupikeun kabutuhan anu penting pikeun umat manusa sareng bangsa di sakumna dunya. Ieu kusabab dunya teu acan pinuh ngarasakeun rasa aman, karapihan sarta non-kekerasan.

Panutan Nabi

Atikan katengtreman mangrupa stratégi anu alus pisan dina ngawangun jeung ngajaga kondusifitas kahirupan masarakat Indonésia sangkan tetep ngahiji jeung gembleng di Nagara Kesatuan Republik Indonésia sanajan béda.

Dina khazanah Islam, atikan katengtreman geus diaktualisasikeun ku Kangjeng Nabi Muhammad saw, tepatna nalika sinergis unsur-unsur atawa komponen masarakat Madinah anu béda, boh antara Muhajirin jeung Ansar. Atawa gabungan dua golongan (Muhajirin jeung Ansar) jeung urang Madinah anu pinuh ku karagaman.

Ngaliwatan atikan damai anu diajarkeun ku Kanjeng Nabi Muhammad SAW, dijantenkeun interaksi sosial gaul di antara sakumna komponen penduduk Madinah supados henteu silih musuhan, henteu ngalakukeun kekerasan, henteu saling curiga, henteu nyebarkeun kabencian. lain, sarta hirup dina lambang Islam anu rahmatan lil 'alamin. Atikan katentreman anu dipilampah ku Nabi Muhammad SAW, jadi inspirasi pikeun rupa-rupa golongan dina ngawangun masarakat nu beradab jeung adil.

Atikan katengtreman, numutkeun Achmad Nurcholish (2015), mimiti némbongkeun kamandangna sarta jadi gerakan sadunya ti taun 1999. Justru nalika rébuan jalma ngawakilan ratusan organisasi ngahadiran Konferensi Perdamaian Internasional di Den Haag, Walanda. Dina acara éta ide pikeun ngeureunkeun sadaya perang dicetuskeun sareng nyebatkeun nyebarkeun budaya perdamaian.

Atikan katengtreman bisa diudag (minimal) ngaliwatan dua lembaga masarakat, nyaéta lembaga kulawarga jeung lembaga atikan. Kulawarga boga peran pikeun méré pamahaman lengkep ngeunaan konsép, harti, jeung aplikasi karapihan dina raraga nyieun pondasi kapercayaan dina prinsip perdamaian di barudak jeung anggota kulawarga.

Atikan katengtreman bisa diudag (minimal) ngaliwatan dua lembaga masarakat, nyaéta lembaga kulawarga jeung lembaga atikan. Kulawarga boga peran pikeun méré pamahaman lengkep ngeunaan konsép, harti, jeung aplikasi karapihan dina raraga nyieun pondasi kapercayaan dina prinsip perdamaian di barudak jeung anggota kulawarga.

Henteu ngan éta, kolot di kulawarga diwajibkeun bisa ngutamakeun strategi komunikasi partisipatif jeung barudak. Dina basa sejen, métode komunikasi nu ngakibatkeun lampah repressive kudu dihindari.

Dina kulawarga, kolot téh panutan pikeun barudak. Barudak lain ngan ukur nyoko kana ajén anu disosialisasikeun ku kolotna sacara lisan, tapi ogé nyonto kagiatan kolotna sapopoé. Ku alatan éta, murangkalih bakal diajar nilai-nilai damai sapertos toleransi upami anjeunna digedékeun dina kulawarga anu ngutamakeun strategi komunikasi partisipatif. Di sisi séjén, barudak bakal diajar ngalawan atawa kalakuan diskriminatif (antithesis karapihan) lamun maranéhna tumuwuh dina kulawarga anu nekenkeun sikep repressive.

Saterusna, teu kurang pentingna, atikan katengtreman bisa diwujudkeun ngaliwatan lembaga atikan, nya éta sakola atawa lembaga atikan. Mindeng kapanggih yén kanyataanana warga sakola (guru jeung murid) lumangsung salah paham anu ngabalukarkeun konflik boh dina skala leutik atawa badag.

Di kalangan guru, upamana, aya pasualan anu didorong ku rasa teu sugema kana manajemen sakola, boh patalina jeung alokasi jam pangajaran, bédana métode évaluasi, atawa peniléyan kompeténsi budak atawa hal-hal séjénna.

Saterusna, di kalangan siswa, konflik atawa kekerasan mindeng lumangsung dumasar kana masalah leutik, boh alatan béda pamadegan, jeung sajabana. Ku kituna, teu anéh lamun dina taun 2018 Komisi Perlindungan Anak Indonésia (KPAI) ngaluarkeun data ngeunaan 84% siswa di Indonésia anu kungsi ngalaman kekerasan di sakola, (Tempo, 2/5/2018).

Sabagé lembaga anu jadi pintu gerbang keur budak pikeun asup jeung ngawangun masarakat, tangtuna sakola kudu bisa napelkeun jeung nanemkeun ajén-inajén katengtreman, saperti empati, toleransi dina silaturahmi, jeung nasionalisme. Salian ti éta, sakola kudu bisa ngahasilkeun lingkungan positip anu nyaritakeun kahirupan anu tengtrem, dimana aya interaksi anu harmonis antar warga sakola.

Ti pihak sakola, dipiharep bisa nimbulkeun kaayaan masarakat anu kondusif pikeun usaha mekarkeun ajén-inajén katentreman.

Ahmad Baedowi dina tulisanna dina Média Indonésia anu judulna Violence in Education méré résensi anu matak narik ati, kumaha carana nyiptakeun lingkungan anu positif di sakola, anu ngajamin kalanggengan prosés diajar anu aman, tengtrem, sarta ngarojong préstasi akademik siswa, sarta ngaronjatkeun sosial siswa. kaahlian.

Salah sahiji alternatif anu ditawarkeunana nyaéta ngaoptimalkeun mékanisme pengambilan kaputusan ngeunaan naon waé anu lumangsung di sakola, ngaliwatan saluran kaputusan babarengan anu dilembagakeun kana mékanisme manajemen konflik berbasis sakola (MKBS).

Upama MKBS bisa dimaksimalkeun sacara sampurna, geus tangtu tindakan kekerasan fisik saperti anu lumangsung ka siswa SD swasta di Bojonggede, Kabupaten Bogor, Jawa Barat, moal kapanggih, (Media Indonesia, 29/1/2019). )

Ku ayana atikan katengtreman anu bisa ditaburkeun ngaliwatan lembaga kulawarga jeung lembaga atikan, dipiharep aya sababaraha kasadaran ka masarakat boh sacara individu boh sacara koléktif ngeunaan pentingna katengtreman sarta salawasna usaha pikeun ngaréngsékeun rupa-rupa pasualan sabab atikan perdamaian bisa ngawangun masarakat nu beradab jeung adil.

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur