Pendidikan perdamaian pikeun kawarganagaraan: sudut pandang pikeun Éropa Wétan

(Diulang deui ti: Pravdoshukach, 5 Séptémber 2021.)

Ku Yurii Sheliazhenko

Éropa Wétan dina abad 20-21 ngalaman pisan tina kekerasan politik sareng konflik bersenjata. Waktosna diajar kumaha hirup babarengan dina katenangan sareng dina ngudag kabagjaan.

Pendekatan tradisional pikeun nyiapkeun nonoman pikeun ilubiung dina kahirupan politik déwasa di nagara-nagara Kamitra Wétan sareng Rusia, sareng masih aya, anu disebatna didikan patriotik militér. Di Uni Soviét, warga nagara idéal katingali salaku konsép satia matuh komandan tanpa patarosan.

Dina paradigma ieu, disiplin militér mangrupikeun modél pikeun kahirupan sipil henteu kaasup teu padamelan tina bidang politik. Tangtosna, sagala jinis anu nolak kana jasa militér, sapertos pengikut "rasul non-kekerasan" Leo Tolstoy sareng masarakat Protestan, dikurung nalika kampanye ngalawan "sekte" sareng "kosmopolitisme."

Bangsa pasca-soviet ngawariskeun paradigma ieu sareng masih condong ngasuh prajurit anu rada taat tibatan pamilih anu tanggung jawab. Laporan taunan Biro Éropa pikeun Bantahan Konsép (EBCO) nunjukkeun yén konskrip di daérah éta gaduh sakedik atanapi henteu kasempetan pikeun pangakuan sacara sah kana pernyataan perang sareng nolak bunuh.

Salaku ngawartosan Deutsche Welle, dina 2017 dina konperénsi internasional di Berlin para ahli ngabahas résiko tina pendidikan patriotik pasca-militér militér, anu ngamajukeun otoriterisme di Rusia sareng kabijakan katuhu-katuhu di Ukraina. Para ahli nyarankeun yén kadua nagara peryogi pendidikan demokratis modéren pikeun kawarganagaraan.

Malah sateuacanna, dina 2015, Kantor Luar Negeri Jérman sareng Badan Federal pikeun Pendidikan Civic ngadukung Jaringan Éropa Wétan pikeun Pendidikan Kewarganegaraan (EENS), jaringan organisasi sareng ahli anu tujuan dina ngembangkeun pendidikan kawarganagaraan di daérah Éropa Wétan, kaasup Armenia, Azerbaijan, Bélarus, Georgia, Moldova, Rusia, sareng Ukraina. Peserta jaringan nandatanganan mémori, anu nyatakeun komitmen anu kandel kana ideu démokrasi, perdamaian, sareng pamekaran berkelanjutan.

Gagasan nyegah perang ku pendidikan sipil pikeun budaya perdamaian tiasa dilacak kana karya John Dewey sareng Maria Montessori. Sacara excellently nyarios dina Konstitusi UNESCO sareng diulang dina Déklarasi 2016 ngeunaan Hak pikeun Perdamaian anu diadopsi ku Majelis Umum PBB: "Kusabab perang dimimitian dina pikiran manusa, éta dina benak manusa yén pertahanan katengtreman kedah didamel. ”

Impuls moral sadunya pikeun ngadidik perdamaian kuat pisan anu bahkan standar pembina patriotik henteu tiasa nyegah sababaraha pendidik perdamaian anu resep di Uni Soviét sareng nagara-nagara pasca-soviet pikeun ngajarkeun generasi saterusna yén sadaya jalma dulur-dulur sareng saderek kedah hirup tengtrem .

Tanpa diajar dasar-dasar kekerasan, masarakat Éropa Wétan sigana tiasa ngaluarkeun langkung seueur getih nalika dibubarkeun kaisar komunis, konflik politik sareng sosial ékonomi salajengna. Sabalikna, Ukraina sareng Bélarus nilar senjata nuklir, sareng Rusia ngancurkeun 2 692 senjata nuklir jarak antara. Ogé, sadaya nagara Éropa Wétan kecuali Azerbaijan ngenalkeun palayanan sipil alternatif pikeun sababaraha panolakan anu nolak kana jasa militér, anu dina praktékna henteu tiasa diaksés sareng sipat Punitif tapi masih aya kamajuan ngabandingkeun sareng teu nampi pangakuan Soviét kana hak-hak anu ngabantah nurani.

Kami ngadamel sababaraha kamajuan sareng pendidikan perdamaian di Éropa Wétan, kami ngagaduhan hak pikeun ngarayakeun prestasi, sareng aya puluhan ratusan berita di daérah kami unggal taun ngeunaan perayaan Poé Damai Internasional 21 Séptémber di sakola sareng universitas. Nanging, urang tiasa sareng kedah ngalakukeun anu langkung seueur.

Biasana, pendidikan perdamaian henteu sacara éksplisit dilebetkeun kana kurikulum sakola, tapi elemen na tiasa diterapkeun dina sababaraha kursus pendidikan formal, sapertos dasar élmu sosial sareng humaniora. Candak, salaku conto, sajarah dunya: kumaha kuring tiasa ngajarkeunana tanpa nyebatkeun gerakan perdamaian dina abad 19-20 sareng misi PBB pikeun netepkeun katengtreman di Bumi? HG Wells nyerat dina "Gariswanci Sejarah": "Rasa sajarah salaku petualangan umum sadaya umat manusa diperyogikeun pikeun perdamaian di jero sapertos perdamaian di antara bangsa-bangsa."

Caroline Brooks sareng Basma Hajir, panulis laporan 2020 "Pendidikan perdamaian di sakola formal: naha penting sareng kumaha carana éta tiasa dilakukeun?", Ngajelaskeun yén pendidikan perdamaian narékahan pikeun ngabekelan murid-murid kalayan kapasitas pikeun nyegah sareng ngabéréskeun konflik ku ngungkulan panyabab utama, tanpa nyababkeun kekerasan, ngalangkungan dialog sareng negosiasi, sareng ngamungkinkeun para nonoman janten warga nagara anu tanggung jawab anu terbuka kana béda-béda sareng ngahargaan budaya-budaya sanés. Pendidikan perdamaian ogé kalebet topik sareng masalah kawarganagaraan global, kaadilan sosial sareng lingkungan.

Di ruang kelas, di kubu usum panas, sareng di unggal rohangan anu cocog sanés, ngabahas HAM atanapi tujuan pangwangunan berkelanjutan, latihan mediasi tara sareng katerampilan lemes kahirupan sosial anu beradab, urang ngadidik perdamaian generasi saterusna warga Éropa sareng masarakat Bumi, planét indung sadaya manusa. Pendidikan perdamaian masihan langkung ti ngan ukur ngaharepkeun, mémang masihan visi yén barudak sareng murangkalih urang tiasa nyegah kasieun sareng nyeri ayeuna ngagunakeun sareng ngembangkeun énjing anu pangpayunna élmu sareng prakték perdamaian kreatif sareng demokratis janten jalma anu leres-leres bahagia.

Yurii Sheliazhenko mangrupikeun sekertaris eksekutif Gerakan Pacifis Ukraina, anggota Déwan Biro Éropa pikeun Bantahan Konsesi, anggota Déwan World BEYOND War. Anjeunna kéngingkeun gelar Master of Mediation and Conflict Management degree di 2021 sareng gelar Master of Laws di 2016 di Universitas KROK, sareng gelar Sarjana Matematika dina 2004 di Taras Shevchenko National University of Kyiv. Salain ti ilubiung dina gerakan perdamaian, anjeunna mangrupikeun wartawan, blogger, bek hak asasi manusa sareng sarjana hukum, panulis puluhan publikasi akademik, sareng dosen téori légal sareng sajarah.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...