Tina Foxes and Chicken Coops * - Refleksi ngeunaan "Kagagalan Awéwé, Agenda Damai sareng Kaamanan"

Rubah jeung Kandang Hayam*

Refleksi ngeunaan "Gagalna Agenda Awéwé, Damai sareng Kaamanan"

Ku Betty A. Reardon 

Fakta Damilola Banjo's June 15, 2022 laporan PassBlue (dipasang di handap) boro héran. Nagara anggota PBB geus gagal pikeun minuhan kawajiban UNSCR 1325 maranéhanana, kalawan rak maya tina rencana aksi loba-heralded. Ieu jelas yén gagalna perenahna teu di Agenda Awéwé, Damai sareng Kaamanan (WPS), atanapi dina resolusi Déwan Kaamanan anu nyababkeun éta, tapi di antara nagara-nagara anggota anu ngabatalkeun batu tinimbang dilaksanakeun. Rencana Aksi Nasional (NAPs), gagal sakuliah dewan pikeun nunjuk awéwé kana hungkul karapihan. "Dimana éta awéwé?" spiker di Déwan Kaamanan ieu nanya. Sakumaha anu bakal kuring perhatikeun di handap, awéwé aya di bumi, damel dina tindakan langsung pikeun minuhan agenda.

Niat kuring sorangan dina kolaborasi sareng anggota CSOs sanés, anu pendidikan sareng persuasi sajumlah duta besar di Déwan Kaamanan nyababkeun nyoko kana resolusi, nya éta pikeun meunangkeun pangakuan PBB ngeunaan peran penting awéwé dina sagala prosés karapihan sarta hiji pangakuan yén karapihan penting pikeun realisasi sarua pinuh awéwé, sarta yén karapihan langgeng moal kahontal salami awéwé teu légal, politik, sosial jeung budayana sarua jeung lalaki. Signifikansi hubungan antara kasataraan awéwé jeung perdamaian dititénan dina observasi Sekretaris Jenderal yén patriarki mangrupakeun halangan signifikan kana Agenda WPS.

1325 teu gagal. Geus ngahasilkeun hasil. Eta geus jadi kerangka normatif pikeun naon awéwé boga tur terus ngalakukeun pikeun ngahontal karapihan sarta kaamanan di komunitas sorangan, nagara jeung wewengkon. Pamarentah anu gagal, tapi kuring henteu kantos ngarepkeun norma pikeun nungtun kawijakan nagara anu saleresna. Sabalikna, kuring ngarepkeun yén paling hadé norma éta bakal dipaliré, sareng, anu paling parah, ngahaja ngahalangan, sapertos anu aya dina tonggong ayeuna ngalawan kasaruaan awéwé, bahkan dina "démokrasi liberal." Panolakan langsung sareng represi tina sababaraha bentuk kesetaraan gender parantos kajantenan di sajumlah nagara bagian dina cengkraman fundamentalisme agama, nyababkeun otoriterisme, faktor anu penting anu henteu kacatet dina potongan Passblue. Éta sanés agenda anu gagal, tapi nagara-nagara anu henteu masihan nanaon tapi jasa biwir, dugi ka ngabahayakeun kaamanan awéwé. (Tingali Cornelia Weiss, "Gagal Janji: Ninggalkeun Awéwé Afghanistan" bakal datang dina ABRI jeung Masarakat.)

Reflecting on tantangan ekstrim nu partisipasi pinuh awéwé dina urusan kaamanan presents ka manajer sistem kaamanan interstate aya, nu sanctum jero patriarchy global, pangalusna kuring nyangka éta ngalalaworakeun benign. Sapertos kaayaan anu wajar, ngamungkinkeun awéwé pikeun ngalaksanakeun éta, sakumaha anu aranjeunna lakukeun sareng teras-terasan ngalakukeunana, ngagunakeun résolusi salaku norma anu diakui pikeun mere ilham awéwé séjén pikeun ngalakukeun naon anu mungkin pikeun ngirangan kekerasan sareng ngamajukeun kasaruaan sareng kaadilan dina kontéks lokal jeung régional sorangan, nu mana katengtreman jeung kaamanan atawa kurangna eta mangrupakeun pangalaman manusa sabenerna, lain kawijakan nagara abstrak.

Awéwé ngalaksanakeun agenda dina unggal tingkat tatanan global iwal antarpamaréntah. Malah di dinya, aya sababaraha conto anu nunjukkeun yén dina sababaraha kali nalika nagara bagian atawa parpol kaasup awéwé dina hungkul karapihan sabenerna, hasilna éta leuwih nyugemakeun ka sadayana sahingga leuwih langgeng. Éféktivitas awéwé salaku perdamaian parantos didokumentasikeun ku pilem-pilem Abigail Disney, sapertos "Neneda ka Iblis Balik deui ka Gasibu, "Dimana awéwé maksa negotiators tetep dina méja, kahiji tina séri pilem,"Awéwé, Perang jeung Peace.” Karya sarjana féminis, Anne Marie Goetz dokumén kamajuan dina agenda dina PBB sorangan. Awéwé ti Helen Caldicott, Cora Weiss (tingali tulisan dina 50th Ulang taun 12 Junith Maret) Setsuko Thurlow, Beatrice Finn jeung Ray Acheson (malah ayeuna ngalaporkeun ngeunaan pajangjian larangan nuklir) éta nonjol diantara pamingpin gerakan pikeun mupuskeun pakarang nuklir. Nalika awéwé ngawujudkeun 1325, énergi sareng komitmen awéwé menonjol dina ngahontal Perjangjian dina Larangan pakarang nuklir.

Sedengkeun pikeun parobahan sabenerna dina taneuh, anu "glocalization" jeung karya nonoman ti Jaringan Global Wanita Peacebuilders fokus kana palaksanaan sabenerna 1325 mempermudah aksi karapihan diantara awéwé di sakuliah dunya (inisiatif GNWP geus diulas dina situs ieu). Mangtaun-taun awéwé parantos janten pamilon anu penting dina Forum Damai India-Pakistan. Kolaborasi awéwé Yunani jeung Turki, tina Okinawa Awéwé Act ngalawan Kekerasan Militér sareng awéwé ti bangsa sanés anu dijajah ku pangkalan militér AS, Awéwé Ngalangkungan DMZ, sarta leuwih anyar dina Délegasi Perdamaian sareng Atikan Awéwé Amérika ka Afghanistan parantos nungtut akuntabilitas, sareng parantos ngabuka sareng nyayogikeun saluran komunikasi, bahkan dina konflik anu terus-terusan. Walikota Federico, urut Diréktur Jenderal UNESCO parantos nyauran awéwé Rusia sareng Ukraina pikeun negotiate gencatan senjata sareng perdamaian dina perang éta anu parantos mangaruhan pisan kana sakumna sistem dunya, anu ngandung ancaman karusakan nuklir. Anu di luhur jauh tina daptar lengkep ngeunaan partisipasi aktif sareng efektif awéwé dina palaksanaan WPS, perjuangan global anu terus-terusan pikeun katengtreman sareng kaamanan manusa sareng ngaleungitkeun perang pamungkas anu mangrupikeun tujuan anu dibayangkeun ku sababaraha perwakilan CSO. dimimitian 1325.

Realm sejen tina aksi perdamaian awéwé jarang dianggap dina assessments nu patali PBB ngeunaan agenda WPS nyaeta ngeunaan sarjana-aktivis anu ngahasilkeun literatur téoritis, panalungtikan aksi, sarta aksi ngawangun perdamaian di taneuh. Pangalaman hiji nagara sapertos kitu tiasa dipendakan di Asha Hans sareng Swarna Rajagopolan, Bukaan pikeun Damai: UNSCR 1325 sareng Kaamanan di India (Sage, Cirebon. 2016). Dina henteuna rencana aksi Nasional India, aktivis sarjana India ieu nengetan detil rencana Nepal sareng nagara-nagara Asia anu sanés. Tapi henteuna rencana henteu ngahalangan aranjeunna tina tindakan sapertos anu dilaporkeun dina jilid Hans-Rajagopolan. Dina konperénsi aktivis sapertos sababaraha taun ka tukang kuring ngusulkeun yén organisasi masarakat sipil ngararancang sareng ngumumkeun Rencana Aksi Rakyat (PPA). Rencana mangpaat pikeun ngucapkeun tujuan, ngamekarkeun strategi palaksanaan sareng koordinat sareng ngaruntuykeun tindakan di antara anu damel pikeun tujuan umum. Naha aranjeunna serius dihadiran aranjeunna tiasa sapertos NAPs. Nanging, kumargi éta sanés masalahna, kuring tetep yakin yén kolaborasi masarakat sipil multipartai anu langkung ngahaja sareng sistematis dina WPS tiasa efektif dina palaksanaan sadaya katangtuan UNSCR 1325. PPA tiasa ngadeukeutkeun Agenda Perdamaian sareng Kaamanan Awéwé ka gizi akar masarakat sipil tina resolusi.

Awéwé henteu ngandelkeun nagara pikeun ngahontal hasil anu aktual sareng efektif dina ngamajukeun perdamaian sareng kaamanan. Anu dibutuhkeun nyaéta naon anu diomongkeun ku almarhum Ruth Ginsberg sateuacan Mahkamah Agung AS, yén (struktur kakuatan pulitik lalaki) "nyabut sukuna tina beuheung urang." Upami nagara-nagara anu leres-leres kabetot pikeun ngahontal katengtreman sustainable, aranjeunna duanana bakal angkat suku sareng nyandak léngkah-léngkah sapertos ngadegkeun komisi nasional awéwé pikeun ngawas palaksanaan NAPs anu dibiayaan cekap, sareng nyayogikeun sahenteuna sabagian leutik tina naon anu aranjeunna belanjakeun pikeun arsenals anu aranjeunna tingali. salaku asuransi ngalawan tantangan kakuatan maranéhanana. Sabagéan dana senjata tiasa dialihkeun pikeun ngatalisan kakuatan ngawangun perdamaian anu aktual sareng poténsial awéwé. Ieu parobahan leutik dina belanja militér, nawar dina harga naon, bisa nunjukkeun yén sanajan rubah téh sanggup iman alus.*

BAR, 6/22/22

* Panyingkepan pinuh: Nalika ditanya sababaraha taun ka tukang pikeun mairan ngeunaan efektivitas potensi Nasional Plans of Aksi, abdi opined yén éta seemed kuring keur nyetel rubah pikeun ngajaga coop hayam. Salaku pendidik perdamaian, kuring resep yakin yén rubah tiasa diajar ngalakukeun éta.

Agenda Awéwé, Damai sareng Kaamanan Henteu Ngahasilkeun Hasil, saur Diplomat

(Diulang deui ti: PassBlue, 15 Juni 2022)

Sanaos nagara 100 ngadamel rencana nasional pikeun ngalaksanakeun agenda awéwé global, perdamaian sareng kaamanan, awéwé tetep teu aya dina mediasi konflik sareng usaha perdamaian sanés di sakumna dunya. Agenda, disemén dina resolusi Déwan Kaamanan disatujuan dina 2000, sakuduna mastikeun partisipasi sarua awéwé dina ceramah karapihan sarta léngkah séjén nu patali. Tapi agenda éta parantos dugi ka ngahontal tujuan éta ti saprak diidinan ku nagara-nagara anggota PBB langkung ti dua puluh taun ka pengker.

Sima Bahous, diréktur eksekutif UN Women, emphasized kurangna partisipasi awéwé dina rundingan perdamaian sareng mediasi salami a Déwan Kaamanan debat kabuka ngeunaan peran organisasi daérah dina ngalaksanakeun anu disebut agenda WPS, dilaksanakeun dina 15 Juni. Bahous nyebutkeun, 12 kelompok daérah ogé geus nyoko kana agénda, nepi ka lima taun 2015. Tapi éta henteu nambahan. kana kasuksésan.

Rapat Déwan dipimpin ku menteri luar nagri Albania, Olta Xhacka. Salian ti pidato isuk-isuk ku 15 anggota Déwan, Bahous sareng Sekretaris Jenderal PBB António Guterres, wawakil awéwé ti Liga Arab, nu Uni Afrika, nu Uni Éropa jeung Organisasi pikeun Kaamanan sareng Kerjasama di Éropa spoke, unggal bringing respon individu wewengkon maranéhanana pikeun masalah, kalawan sababaraha noting gains leutik.

"Kalayan kamajuan institusional ieu, ampir unggal waktos aya rundingan politik, rundingan damai, urang masih kedah naroskeun, 'Dimana éta awéwé?'" saur Bahous. Salaku presiden puteran Déwan pikeun Juni, Albania ngangkat fokus sabab awéwé Ukraina dikabarkan keur dimangsa ku traffickers manusa Ditengah invasi Rusia sarta pasukan Rusia keur dituduh perkosa awéwé Ukraina.

Étnis Albania ogé ngartos trauma kekerasan seksual dina perang. Dina sataun konflik di Kosovo dina ahir taun 1990-an, rébuan awéwé diperkosa dina perang Serbia pikeun nahan wewengkon éta. Kosovo ayeuna diakuan salaku nagara berdaulat ku 97 nagara anggota PBB.

Resolusi 1325 on awéwé, karapihan sarta kaamanan ieu sapuk dina 2000, sataun sanggeus perang réngsé di Kosovo, sarta salah sahiji tujuan inti na ngakuan kumaha kekerasan mangaruhan awéwé sarta katresna husus. Kalayan resolusi éta, nagara anggota PBB komitmen pikeun ngalebetkeun awéwé dina sadaya prosés ngawangun perdamaian.

Dalapan taun saterusna, Déwan diadopsi Resolusi 1820, alamat masalah hususna ngagunakeun kekerasan seksual salaku alat perang. Di sagigireun dua resolusi ieu, tujuh lianna geus diadopsi pikeun ngajamin peran sarua awéwé dina usaha ngawangun perdamaian di nagara atawa wewengkon maranéhanana. Misi Albania nyarios dina hiji pernyataan yén éta nekad pikeun nahan palaku nyiksa seksual anu tanggung jawab pikeun langkung jero agenda WPS.

"Pamakéan kekerasan seksual salaku taktik perang sareng teror terus janten unsur umum dina konflik di sakumna dunya," saur pernyataan éta. "Salila dékade panungtungan abad ka-20 wewengkon urang, Balkan, geus saksi kekerasan seksual firsthand dipaké salaku pakarang perang, kitu ogé tantangan Nyanghareupan ku masarakat pos-konflik dina kaayaan trauma."

Albania, anggota NATO, ogé vowed dina fokus na on awéwé, karapihan jeung kaamanan dina Juni pikeun nguatkeun respon internasional koléktif ngajaga hak salamet perkosa ku mastikeun palaku dicekel. Éta kalebet ngagunakeun sanksi sareng mékanisme kaadilan ad hoc - sapertos tribunal - pikeun nyiksa panyalahgunaan. Ngalaksanakeun ikrar éta sesah upami teu aya dina dua dekade terakhir.

Henteu tiasa ngagugat nagara-nagara anggota sacara langsung, PBB narékahan pikeun ningkatkeun kamampuan organisasi non-pamaréntahan sareng sauntuyan lembaga peradilan pikeun ngumpulkeun sareng ngahukum kekerasan seksual anu aya hubunganana sareng konflik. Salaku pamimpin PBB, Guterres tanggung jawab kana padamelan ieu. Unggal taun, anjeunna nampilkeun laporan ka Déwan ngeunaan usaha PBB pikeun ngungkulan kekejaman anu dilakukeun dina perang. Guterres negeskeun yén laporanna sareng karya batur dina hal ieu nyanghareupan pushback ti calo kakuatan dunya. Nyarios dina debat tanggal 15 Juni, anjeunna nyebatkeun Bahous ngeunaan kasia-siaan tekad dunya pikeun nyaruakeun perwakilan dina mediasi konflik.

"Sarua awéwé nyaéta sual kakuatan," cenahna. "Kebuntuan politik dinten ayeuna sareng konflik anu parantos mangrupikeun conto pangénggalna kumaha teu saimbangna kakuatan sareng patriarki anu terus-terusan gagal urang."

Guterres nyatakeun yén 124 kasus nyiksa seksual anu dilakukeun ka awéwé sareng awéwé di Ukraina parantos dikintunkeun ka kantor komisaris tinggi PBB pikeun HAM. Anjeunna didaptarkeun Afghanistan, Républik Démokratik Kongo, Sudan, Myanmar sareng Mali salaku tempat sanés dimana kaputusan anu dilakukeun ku lalaki parantos trauma sareng ngaluarkeun awéwé sareng awéwé.

"Sareng urang terang yén pikeun unggal awéwé anu ngalaporkeun kajahatan pikasieuneun ieu, sigana langkung seueur anu tetep jempé, atanapi henteu kacatet," tambah anjeunna. "Pangungsi awéwé nyandak kalungguhan kapamimpinan sareng ngadukung réspon di nagara-nagara host. Di jero Ukraina, awéwé anu milih henteu ngévakuasi aya di payuneun kasehatan sareng dukungan sosial. Kadé awéwé Ukraina ilubiung pinuh dina sagala usaha mediasi.

dina na laporan 2022 ngeunaan kekerasan seksual anu aya hubunganana sareng konflik, Guterres nyarios yén sababaraha nagara henteu nguatkeun kapasitas lembaga nasional pikeun nalungtik kajadian kekerasan seksual di daérah anu teu aman.

"Belanja militér ngaleuwihan investasi dina perawatan kaséhatan anu aya hubunganana sareng pandémik di nagara-nagara anu rapuh sareng konflik," saur Guterres dina laporan taun 2021 sareng 2022 na.

Dua nagara anu rapuh anu anjeunna rujuk dina laporanna aya di tanah gersang di daérah Sahel di Afrika. Dina dua taun ka tukang, Mali sareng Burkina Faso duanana ngaluarkeun pamaréntahan sipil sareng demokratis. (Mali parantos ngalaksanakeun dua kudeta militér dua kali; salian ti éta, Guinea ngalaman kudéta dina 2021.)

Bineta Diop, utusan husus ka Uni Afrika on awéwé, perdamaian jeung kaamanan, ceuk dina debat yén awéwé di nagara ieu geus duka kali menyakiti ku kudeta jeung kekerasan worsening na upheaval.

"Awéwé di Sahel nyarios yén aranjeunna dua kali kapangaruhan, sanés ngan ku kudeta tapi ku serangan teroris," saur anjeunna.

Tapi seueur panyatur dina perdebatan sadinten, anu ogé nampilkeun puluhan nagara sanés anu milu, nyarios yén awéwé anu langsung kapangaruhan ku kekerasan teu kalebet tina ngabéréskeun panyalahgunaan anu ditanggung ku aranjeunna.

Gry Haugsbakken, sekretaris nagara di kementerian kabudayaan sareng kesetaraan gender Norwégia, ngusulkeun yén salah sahiji cara grup régional tiasa nyorong kaadilan ngaliwatan agenda WPS nyaéta "ngurangan halangan" sareng ngajagi awéwé pembela hak asasi manusa "ngalawan pamalesan".

Di sisi anu sanés, duta besar Rusia pikeun PBB, Vassily Nebenzia, mimiti nyarios dina catetan anu henteu konstruktif, paribasa topik debat Déwan "kaciri rada samar, tapi ka extent badag, éta bisa projected on kaayaan di Ukraina." Anjeunna ngulik kana rasionalisasi serangan nagarana di Ukraina, teras nyarios: "Kolega urang Kulon henteu ngagaduhan kasempetan pikeun suksés ngamangpaatkeun topik kekerasan seksual di Ukraina, anu disangka dilakukeun ku pasukan Rusia. Sadaya anu anjeun gaduh nyaéta palsu sareng bohong, sareng sanés kanyataan atanapi sapotong bukti. ”

Sanajan kitu "kabur" debat mucunghul Nebenzia, Bahous of Awewe PBB ngulang patarosan ngaduruk.

"Salaku organisasi régional, nalika anjeun ngayakeun rundingan, pastikeun anjeun henteu kedah naroskeun ka diri anjeun, 'Dimana éta awéwé?'" saur anjeunna.

* Damilola Banjo mangrupakeun reporter staf pikeun PassBlue. Anjeunna ngagaduhan gelar master sains ti Columbia University Graduate School of Journalism sareng BA dina komunikasi sareng seni basa ti Universitas Ibadan, Nigeria. Manehna geus digawé salaku produser pikeun stasiun WAFE NPR di Charlotte, NC; pikeun BBC salaku wartawan investigative; sarta salaku reporter investigative staf pikeun Sahara Reporters Media.

 

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur