Teu aya deui perang sareng larangan senjata nuklir

"Umat manusa kedah ngeureunkeun perang, atanapi perang bakal ngeureunkeun umat manusa." Pres. John F. Kennedy, Oktober 1963

"Konflik anu nyata nyaéta antara kakuatan anu ngagunakeun jalma sareng nagara ku cara ngamanipulasi, menindas sareng ngadukeun aranjeunna saling pikeun kauntungan sareng kauntungan… Masa depan bakal tanpa perang atanapi henteu pisan." Rafael de la Rubia, April 2022

Perkenalan Editor: Kabutuhan Praktis pikeun Ngaleungitkeun Perang

Upami aya anu konstruktif asalna tina bencana Ukraina, éta tiasa janten paningkatan volume dina panggero pikeun ngaleungitkeun perang. Ladenan biwir anu panjang dipasihkeun salaku tujuan akhir tina sababaraha léngkah sareng sering henteu konsisten nuju katengtreman anu dilakukeun pikeun ngeureunkeun konflik khusus, salaku slogan anu ngadukung dukungan populér pikeun "perang pikeun ngeureunkeun sadaya perang;" salaku visi anu geus informed diplomasi jeung gerakan perdamaian saprak abad ka dalapan belas, salaku téma Agenda Den Haag pikeun Perdamaian sareng Kaadilan dina Abad 21, sarta salaku saran dina panganyarna dipasang pernyataan ngeunaan Ukraina ku Teachers College Columbia University Afghan Advokasi tim, konsép jeung tujuan abolition ayeuna pindah ti periphery lamunan idealis kana wacana kabutuhan praktis.

Kaperluan praktis éta, anu kacatet dina pidato Présidén John F Kennedy taun 1963 ka PBB, diulang deui dina konteks tanggung jawab bencana Ukraina dina tulisan anyar ieu ku Rafael de la Rubia. Kami yakin yén duanana pernyataan kedah dibaca sareng dibahas sacara serius dina hal realitas ayeuna tina seueur konflik bersenjata sareng ancaman nuklir anu tiasa ngeureunkeun masarakat manusa. Sadayana anu yakin yén katengtreman mungkin, upami kahayang sareng tindakan manusa ngajantenkeun kamungkinan, kedah nyanghareupan tantangan ieu. Naon anu urang kedah diajar sareng dihontal pikeun ngajantenkeun kamungkinan kamungkinan? (BAR - 11 April 2022)

Teu aya deui perang sareng larangan senjata nuklir

By Rafael de la Rubia

Saha anu tanggung jawab konflik éta?

Henteu dipikanyaho sabaraha urang Ukrainia anu maot, atanapi sabaraha urang ngora Rusia anu kapaksa ngalawan. Ningali gambar, éta bakal aya dina rébuan, upami urang tambahkeun cacad fisik, cacad émosional, anu kapangaruhan ku fractures existential anu serius sareng horor anu ngahasilkeun perang Ukraina ieu. Rébuan gedong ancur, bumi, sakola sareng rohangan pikeun hirup babarengan dibasmi. Kahirupan sareng proyék anu teu kaétang dipotong pondok, ogé hubungan anu rusak ku perang. Jumlah jalma anu lunta sareng pangungsi parantos aya jutaan. Tapi teu mungkas didinya. Ratusan juta parantos kapangaruhan ku naékna biaya hirup di sakumna dunya, sareng milyaran deui tiasa kapangaruhan.

Loba manusa ieu contemporaries di subuh hirup. Maranehna teu nyaho, tapi maranehna berjuang nepi ka hirup maranéhanana dipotong pondok. Atanapi, sapertos seueur ngora Ukraina, aranjeunna nyumput supados henteu disebat perang "... Abdi ngora teuing pikeun maot sareng maéhan ..." saurna. Sajaba ti éta, aya loba barudak, kolot jeung awewe anu hirupna keur bengkahna ku perang anu, cenah, taya sahijieun hayang.

Saha anu urang nunjuk salaku tanggung jawab kajahatan sapertos kitu? Saha anu narik pemicu atanapi nembak misil? Anu masihan paréntah pikeun nyerang? Anu nyieun pakarangna, anu ngajualna atawa anu ngadonorkeunana? Anu ngararancang parangkat lunak pikeun ngalacak misil? Saha anu ku omonganana ngambekan getih atawa anu melak lalang? Saha anu ku tulisanna sareng inpormasi palsu nyiptakeun tempat beternak pikeun kabencian? Anu nyiapkeun serangan palsu sareng kajahatan perang palsu pikeun nyalahkeun sisi sanés? Punten wartosan kuring, ka saha anjeun nunjuk ramo tuduh anjeun: ka anu, teu impas dina jabatanna tanggung jawab, ngaleungitkeun aranjeunna tina maot? Dina hiji anu invents carita maok ti sejen? Parantos terang yén hal anu pangheulana maot dina perang nyaéta kaleresan… Janten, naha wakil politik anu tanggung jawab? Naha éta média propaganda gedé anu tanggung jawab? Naha éta jalma anu nutup sareng nyensor toko média anu tangtu? Atanapi anu ngadamel vidéo kaulinan dimana anjeun nyobian maéhan lawan anjeun? Naha Putin diktator Rusia anu hoyong ngalegaan sareng ngahanca aspirasi imperialis na? Atanapi éta NATO, anu nutup langkung caket, teras ngajangjikeun moal dilegakeun, saatos tilu kali jumlah nagara? Saha diantara ieu anu nanggung tanggung jawab? Euweuh? Atawa ngan sababaraha?

Jalma anu nunjuk ka jalma pikeun ngalepatkeun tanpa rujukan kana konteks nu sagala ieu dimungkinkeun, jalma anu nunjuk ka gampang diidentipikasikeunana "média" culprits tanpa nunjuk ka jalma anu sabenerna kauntungan jeung kauntungan tina maot, jalma anu beroperasi dina cara ieu. salian ti pondok-sighted, jadi accomplices dina situasi dimana konflik bakal timbul deui.

Nalika jalma-jalma anu tanggung jawab dipilarian sareng hukuman ditungtut, naha éta ngalereskeun pangorbanan anu teu aya gunana, naha éta ngirangan nyeri korban, naha éta ngahirupkeun deui anu dipikacinta, sareng anu paling penting, naha éta nyegah pengulangan deui. sami? Anu paling penting, naha éta nyegah pengulangan ka hareup?

Upami dihukum, dendam anu dipilarian, sanés kaadilan. Kaadilan anu leres nyaéta ngeunaan ngalereskeun karusakan anu dilakukeun.

Loba jalma teu bisa percaya naon anu lumangsung. Saolah-olah sajarah geus balik ka tukang. Kami panginten ieu moal kantos kajantenan deui, tapi ayeuna urang ningali éta langkung caket sabab aya di payuneun Éropa dimana urang ngalaman konflik. Kami biasa jalma-jalma anu kapangaruhan dina perang anu jauh, gaduh kulit warna sareng henteu bodas sareng panon biru. Jeung barudak éta tataranjang suku jeung teu maké topi tasseled atawa boneka biruang. Ayeuna urang ngaraos langkung caket sareng urang tuang solidaritas, tapi urang hilap yén ieu mangrupikeun tuluyan tina anu kajantenan ayeuna atanapi parantos kajantenan di réa patempatan di dunya: Afghanistan, Sudan, Nigeria, Pakistan, DR Kongo, Yaman , Suriah, Balkan, Irak, Paléstina, Libya, Chechnya, Kamboja, Nikaragua, Guatemala, Viétnam, Aljazair, Rwanda, Polandia, Jérman atawa Liberia.

Masalah nyata perenahna jeung jalma anu untung tina perang, jeung kompléks militér-industri, jeung jalma anu hayang ngajaga kakawasaan maranéhanana jeung diilikan heartless dina nyanghareupan kaperluan dispossessed dunya, maranéhanana mayoritas anu bajoang unggal poé pikeun ngawangun. ayana dignified.

Ieu lain konflik antara Ukraina jeung Rusia, leuwih ti éta antara Sahrawis jeung Maroko, Paléstina jeung Yahudi, atawa antara Syiah jeung Sunni. Konflik anu nyata nyaéta antara kakuatan anu ngagunakeun jalma sareng nagara ku cara ngamanipulasi, menindas sareng ngadu aranjeunna ngalawan silih pikeun kauntungan sareng kauntungan. Masalah nyata perenahna jeung jalma anu untung tina perang, jeung kompléks militér-industri, jeung jalma anu hayang ngajaga kakawasaan maranéhanana jeung diilikan heartless dina nyanghareupan kaperluan dispossessed dunya, maranéhanana mayoritas anu bajoang unggal poé pikeun ngawangun. ayana dignified. Ieu mangrupikeun masalah anu kompleks anu aya dina akar sajarah urang: manipulasi populasi pikeun ngadu aranjeunna saling bari aya séktor anu ngaleungitkeun aranjeunna tina kakawasaan.

Ieu mangrupikeun masalah anu kompleks anu aya dina akar sajarah urang: manipulasi populasi pikeun ngadu aranjeunna saling bari aya séktor anu ngaleungitkeun aranjeunna tina kakawasaan.

Hayu urang émut yén 5 nagara anu ngagaduhan hak veto di PBB ogé janten 5 produsén senjata utama di dunya. Senjata nungtut perang sareng perang nungtut senjata…

Di sisi anu sanés, perang mangrupikeun sésa-sésa tahap jaman prasejarah urang. Nepi ka ayeuna, urang cicing sareng aranjeunna, ampir nganggap aranjeunna salaku "alami", sabab henteu nyababkeun bahaya anu serius pikeun spésiés. Naon masalahna pikeun umat manusa upami hiji wren sumping kana konflik sareng anu sanés sareng sababaraha ratus maot? Ti dinya indit ka rébuan. Sareng saatosna skalana terus ningkat, kalayan kamajuan téknologi dina seni pembunuhan. Dina perang dunya panungtungan nu maot jumlahna puluhan juta. Kapasitas destructive pakarang nuklir terus ningkat enormously unggal poé. Ayeuna, kalayan kamungkinan konfrontasi nuklir, spésiés urang parantos aya dina bahaya. Kontinuitas umat manusa ayeuna ditaroskeun.

Urang teu bisa nanggung ieu. Ieu mangrupikeun titik balik anu urang kedah mutuskeun salaku spésiés.

Urang, jalma, nunjukkeun yén urang terang kumaha ngahiji sareng yén urang gaduh langkung seueur kauntungan ku damel babarengan tibatan saling adu.

Kami parantos ngumbara pangeusina dua kali sareng kuring tiasa ngajamin yén kami henteu acan tepang saha waé anu percaya yén perang mangrupikeun jalan ka hareup.

Genep puluh nagara parantos ngalarang senjata nuklir ku nandatanganan Perjangjian Larangan Senjata Nuklir (NPT). Hayu urang maksa pamaréntah urang pikeun ngaratifikasi eta. Hayu urang ngasingkeun nagara-nagara anu ngabela senjata nuklir. Doktrin "deterrence" geus gagal, sabab beuki loba pakarang kuat kapanggih di beuki loba nagara. Ancaman nuklir teu acan ngaleungitkeun; sabalikna, ieu gaining beuki loba kakuatan. Dina sagala hal, salaku hambalan panengah, hayu urang nempatkeun pakarang nuklir dina leungeun PBB refounded kalawan arah jelas arah multilateralism jeung arah ngarengsekeun masalah utama umat manusa: lapar, kaséhatan, atikan jeung integrasi sakabeh bangsa jeung budaya. .

Hayu urang koheren sareng hayu urang nganyatakeun sentimen ieu sacara tarik supados brutes anu ngawakilan urang sadar: urang henteu tiasa deui nanggung konflik bersenjata. Perang mangrupikeun ambekan umat manusa. Kahareupna bakal tanpa perang atanapi henteu pisan.

Generasi anyar bakal hatur nuhun pikeun éta.

Rafael de la Rubia. Kamanusaan Spanyol. Pangadeg Organisasi Dunya Tanpa Perang sareng Kekerasan sareng juru bicara World March for Peace and Nonviolence theworldmarch.org

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

1 panginten dina "Teu aya deui perang sareng larangan senjata nuklir"

  1. Bacaan Poé Suci pikeun sadayana anu ngahormatan ka Gusti dina sagala agama: Ieu mangrupikeun harepan kuring, angen-angen kuring, impian kuring, misi kuring, padamelan kuring, tujuan kuring ayeuna sareng saumur hirup kuring. Babarengan éta mungkin! Pikeun kuring hatur nuhun pikeun bacaan Saptu Suci ieu sareng nyorong langkung seueur!

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur