Henteu Balik deui: Naon Tiasa Lumangsungna Pangujian Nuklir hartosna pikeun Normalitas Anyar?

Perkenalan rai. Sagala sareng sagala kamajuan anu dilakukeun pikeun ngendalikeun panyebaran senjata nuklir, sareng usaha pikeun ngaleungitkeunana, disimpen dina bahaya ku kamungkinan diteruskeun uji coba nuklir. Upami urang badé ngahontal normalitas anu diperbarui anu urang parantos mimiti renung dina Corona Panyambung, pendidikan perdamaian kedah masihan perhatian anu serius sareng langsung kana Pernyataan ieu ti Abolition 2000.

Maca Pernyataan Abolition 2000 ngeunaan Pangujian Nuklir

"Dunya tanpa senjata nuklir mangrupikeun aspirasi babarengan kamanusaan." Pernyataan pendiri Abolition 2000, 1995

Diantara kaayaan normalitas pra-COVID, anu teu ngagaduhan tempat pikeun aspirasi normalitas anyar, nyaéta ancaman éksisténsial senjata nuklir. Ieu Pernyataan panganyarna ku Abolition 2000 (tingali ogé di handap), dikaluarkeun salaku réspon tina laporan yén Pamaréntahan AS parantos nyawalakeun panerapan uji coba nuklir. Éta nyaéta panggero pikeun pendidik perdamaian pikeun ngempelkeun unggal-unggal poténsial pedagogis kami pikeun nyekel taneuh anu dikéngingkeun dugi ka ngaleungitkeun senjata nuklir. Éta asalna dina heels tina Banding pikeun Parlemén Awéwé éta kalebet permohonan pikeun ngirangan pengeluaran militér, khususna pengeluaran senjata nuklir (tingali ogé "Kerentanan sareng Virus: Tungtung Anu Palu tina Palu"). Salaku ancaman pikeun normalitas anyar, éta ogé mangrupikeun ajakan pikeun marios Konéksi Corona dina Peta warga pikeun penghapusan nuklir; sareng pikeun ngudag kuat diajar anu bakal ngajantenkeun warga nagara pikeun mingpin pamaréntahanana pikeun ngaratifikasi éta Komprehensif Test Ban Perjangjian jeung Perjangjian dina Larangan pakarang nuklir. Pendidik perdamaian anu ngalaksanakeun panilitian ieu panginten hoyong peserta didik marios perjanjian-perjanjian éta sareng anu sanés anu ngangkut senjata nuklir.

Naroskeun kana Konsékuansi tina sareng kamungkinan Alternatipna pikeun Neruskeun Tés Nuklir

Kami arepkeun yén sadaya pendidik perdamaian bakalan kalebet pernyataan ieu sareng pernyataan pendiri Abolition 2000, ogé perjanjian anu aya kaitanana, salaku bacaan dasar dina ngabimbing peserta didamai perdamaian ngalangkungan panilitian kana implikasi sareng akibat poténsial tina neraskeun tés nuklir. Ieu mangrupikeun patarosan anu tiasa kalebetkeun dina panilitian:

Pertanyaan Normatif: Sigana aya bédana nilai antara jalma-jalma anu ngajukeun ngaleungitkeun senjata nuklir sareng jalma-jalma anu ngémutan teras-terasan uji coba.

  1. Naon anu tiasa urang atoskeun salaku nilai-nilai lingkungan, sosial, sareng politik anu dicekel ku abolitionis sareng anu dicekel ku uji coba pangacara? 
  2. Naon standar normatif, nyaéta perjanjian sareng perjanjian internasional anu diadopsi salaku konsekuensi tina nilai-nilai anu dicekel ku abolitionists? Catetan hususna dibekelan Perjangjian Larangan Uji Komprehensif, kaasup anu diringkeskeun dina pernyataan ieu sareng dina perjanjian anu ngalarang senjata nuklir. 
  3. Tempo konsékuansi anu tés nuklir parantos aya di lingkungan sareng populasi dina atanapi caket tempat uji coba, naon norma sareng standar internasional anu parantos sareng bakal dilanggar ku uji coba nuklir? 

Pamundut Strategis: Politik tina masalah uji coba nuklir dina tingkat anu gedé ditangtukeun ku pamanggih anu bentrok ngeunaan kaamanan sareng persépsi ancaman anu nyababkeun stratégi sareng rencana kaamanan nasional.

  1. Persépsi ancaman naon anu tiasa janten dasar tina nimbangkeunana tés nuklir? Bahaya naon anu dipercaya ku para pendukung tés anu tiasa diatasi ku ngembangkeun senjata nuklir salajengna?
  2. Naon anu disangka ku kaum abolisi salaku ancaman anu aranjeunna laksanakeun? Strategi sareng rencana alternatif naon anu tiasa ngajamin kaamanan nasional ku sabab ancaman ieu?
  3. Naon tarékah pendidikan sareng politik naon anu tiasa dicandak pikeun memfasilitasi dialog anu tiasa nyababkeun ngabéréskeun bédana ieu sareng ngahijikeun warga pikeun nganggap umum ngeunaan kaamanan? Pamanggih naon ngeunaan kaamanan anu ngadasarkeun hiji kesiapan nuklir strategi, anu paling dijamin ku uji coba salajengna sareng pamekaran senjata nuklir? Pamanggih naon ngeunaan kaamanan anu ngadasarkeun strategi penghapusan?

Pamundut Konsep / Spekulatif:    Pernyataan negeskeun yén reséptasi uji coba Amérika Serikat bakal ngangsonan nagara-nagara nuklir sanés pikeun ngalakukeun hal anu sami, ningkatkeun ancaman anu teras-terasan tina panggunaan senjata.

  1. Skenario naon anu tiasa dibéréskeun kedah ditetepkeun ku hiji atanapi langkung nagara sanés pikeun neraskeun deui uji coba? Pertimbangkeun kamungkinan sababaraha tés di sagala rupa penjuru dunya, kamungkinan perang nuklir, sareng kamungkinan "usum nuklir, kalaparan, caket pupus umat manusa."
  2. Cicih kamungkinan naon anu bakal dilakukeun balapan panangan nuklir anu diperbarui tina segi konsekuensi sosial, ékonomi sareng lingkungan, kumaha cara neraskeun mangaruhan pamekaran ekuitas ékonomi anu dibayangkeun di Normalitas Anyar CLAIP? Kumaha carana éta mangaruhan krisis iklim? Naha anjeun merhatoskeun konsékuansi HAM?
  3. Naon pangaruh kana hubungan internasional sareng kamungkinan solidaritas global pikeun normalitas anyar anu didasarkeun kana kaamanan manusa anu anjeun spekulasi panginten tina balapan senjata anu diperbarui?

Nyimpulkeun Skenario Kamungkinan pikeun Masa Depan Alternatif pikeun Normalitas Anyar

Dina nyiapkeun diskusi ieu, peserta didik panginten ningali Abolition 2000's “Kadaharan pikeun mikir"(Runtuyan video tina anggota jaringan Abolition 2000 masihan pamikiran ngeunaan "Pangaburan nuklir di dunya pasca-COVID-19), masihan perhatian khusus kana presentasi ku Jaringan Pamuda ku Vanda Proskova.

Ngenalkeun yén ngan ku konvérsasi, gawé bareng masarakat sipil sareng warga masarakat anu tanggung jawab senjata nuklir bakal dikandung sareng akhirna dileungitkeun, kumaha skénario mobilisasi pasca COVID nuju tungtung éta maénkeun? Naon bentukna gerakan dunya-suksés pikeun ngalarang sadaya tés nuklir sareng ngaleungitkeun senjata nuklir? Kumaha carana gerakan sapertos kitu tiasa nguatkeun usaha ngawangun "normalitas anyar"? Naon peran anu tiasa dilakukeun pendidikan? Naon kaayaan kaamanan global upami Larangan Tés Komprehensif diratifikasi ku nagara-nagara anu cekap pikeun ngalaksanakeun? Naon anu anjeun sareng batur anu milari dunya anu teu aya senjata nuklir pikeun ngalakukeun panyiapan hukum pikeun standar anu bakal ditetepkeun ku CBT?


Leres pisan henteu tiasa ditarima: Ngalaksanakeun Tés ngabeledug Nuklir

Pernyataan Rapat Tahunan Abolition 2000 Jaringan Global pikeun Ngaleungitkeun Pakarang Nuklir

(unduh PDF tina pernyataan ieu)

Neruskeun uji coba ngabeledug nuklir leres-leres henteu ditarima. Komo ngabahas uji coba nuklir deui bahaya ngabahayakeun. Acan numutkeun laporan warta diskusi sapertos kieu parantos dilaksanakeun di Gedong Bodas Trump. Resume uji coba nuklir Amérika Serikat bakal ngakibatkeun uji coba ku nagara-nagara sanés - panginten Cina, Rusia, India, Pakistan, sareng DPRK. Éta bakal ngagancangkeun balapan senjata nuklir anu muncul sareng ngaruksak prospek pikeun negosiasi kontrol senjata nuklir. Tés ngabeledug nuklir mangrupikeun salah sahiji ancaman. Pangujian bakal ngahasilkeun rasa sieun sareng teu percanten sareng bakal ngandelkeun katergantungan dina panangan nuklir. Éta bakal ngajauhkeun dunya ti batan nuju ka dunya bébas tina senjata nuklir. Tés ngabeledug nuklir teu kedah kajantenan, sareng teu kedah aya sinyal kamungkinan na. Sabalikna, Perjangjian Nuklir-Uji-Larangan Komprehensif kedah dilakukeun kana kakuatan hukum.

Episode ieu aya dina kontéks paningkatan kakuatan nuklir anu ayeuna ku nagara-nagara bersenjata nuklir di dunya. Éta dirojong ku panilitian laboratorium anu éksténsif sareng ékspérimén anu sabagian dianggo salaku gaganti fungsi anu sakali-kali dilayanan ku uji coba ngabeledug nuklir. Janten, bahkan nalika urang maréntahkeun uji coba sapertos kitu henteu teras-terasan, urang kedah terang bahaya anu aya dina perusahaan senjata nuklir anu lumangsung. Bahaya éta ayeuna seuseueurna teu katingali ku masarakat sareng tunduk kana sakedik pengawasan média, tapi éta nyata. Éta ogé kedah ditujukeun, anu tungtungna bakal ngabubarkeun panangan nuklir global.

Dirancang atas nama AGM ku:

John Burroughs, Diréktur Eksekutif, Panitia Pengacara ngeunaan Kawijakan Nuklir
Daniel Ellsberg, panulis The Doomsday Machine: Pangakuan tina Perencana Perang Nuklir
Andrew Lichterman, Analis Panalitén Senior, Yayasan Hukum Amérika Serikat

 

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...