Hayu budak awéwé anu hamil balik deui ka sakola di Tanzania, panyokong memohon

(Sumber: Kizito Makoye, Yayasan Thomas Reuters, 1 Désémber 2015)

DAR ES SALAAM, 1 Des (Thomson Reuters Foundation) - Emily Nyoni resep diajar di sakola sekundér Bunju di Dar es Salaam sareng ngaharepkeun ngalaksanakeun studi médis pikeun janten dokter dugi ka mendakan anjeunna hamil sareng diusir.

Nyoni, harita 17 taun, ngan ukur salah sahiji rébuan budak awéwé dibuang kaluar sakola unggal taun di Tanzania saatos hamil hamil saluyu sareng peraturan pamaréntah ti 2002 yén budak awéwé hamil nyatakeun "ngalanggar moralitas".

Tapi ieu bakal gancang dirobih ku otoritas satuju pikeun nyusun kabijakan anyar pikeun ngajelaskeun yén budak awéwé tiasa balik deui ka sakola saatos ngalahirkeun sareng naék tindakan ngalawan lalaki anu tanggung jawab kakandungan di handapeun umur.

Salami aya kapercayaan anu lega di sakola sareng di antara pejabat pendidikan yén tés kakandungan wajib sareng diusirkeun budak awéwé anu hamil diperyogikeun ku hukum, anu ngiringan hak-hak awéwé henteu ogé praktik anu diamanatkeun.

Pamaréntah pamaréntah pikeun ngarobih paripolah sakola ka murid anu hamil sumping saatos tekanan ti para promotor pikeun mastikeun yén kakandungan rumaja henteu janten halangan utama pikeun aksés budak awéwé pikeun pendidikan di Tanzania.

Nyoni, indung putra lalaki dua taun anu diusir di 2012, nyatakeun yén anjeunna mendakan anjeunna hamil nalika tés wajib di sakola.

"Guru kuring nyauran kuring di payuneun kelas sareng nyarios yén budak awéwé bodo ieu parantos ngisinkeun kami," saur anjeunna ka Yayasan Thomson Reuters, nyarios yén anjeunna bakal ucul dina kasempetan pikeun balik deui ka sakola pikeun neraskeun diajar deui.

"Nalika bapak nguping berita éta anjeunna ambek pisan, sareng ngancam ngusir kuring ti bumi."

Tanzania ngagaduhan salah sahiji tingkat kakandungan sareng kalahiran nonoman pangluhurna di dunya, kalayan saurang ti unggal genep mojang umur antara 15 sareng 19 hamil, numutkeun kana United Nations Population Fund (UNFPA).

Pokus kana PENDIDIKAN

Pangujian kakandungan wajib di sakola sareng diusir siswa hamil ti sakola dasar sareng sakola menengah sanés prakték énggal di Tanzania kalayan panilitian anu nunjukkeun yén ieu parantos langkung ti 50 taun.

Nanging, para kritikus nyatakeun yén pejabat sakola parantos nyusun prakték sapertos kitu dina usaha ngadalikeun séksualitas budak awéwé rumaja tibatan ngabekelan aranjeunna alat anu diperyogikeun pikeun nyandak kaputusan ngeunaan iraha sareng kumaha cara hubungan séks.

Tapi dina taun-taun ayeuna aya deui perdebatan ngeunaan naha indung rumaja atanapi henteu kedah diijinkeun deui ka sakola.

Panilitian ku HakiElimu, LSM atikan lokal, mendakan di 2003 yén kaseueuran pendidik Tanzania ngagaduhan pandangan yén upami ibu-ibu rumaja diidinan balik sakola, aranjeunna bakal nunjukkeun conto anu goréng pikeun murid sanés.

Kampanye nyatakeun yén sikep ieu katingalina bakal robih kalayan langkung sadar kana pentingna ngadidik budak awéwé sareng perluna nyandak tindakan ngalawan lalaki anu katéwak gaduh hubungan séks sareng budak awéwé di handapeun umur.

Dina Undang-Undang Ketentuan Khusus Pelanggaran Khusus Tanzania, ngalakukeun hubungan séks sareng budak leutik nyaéta perkosa sareng upami dihukum palaku tiasa nyanghareupan 30 taun panjara.

Editha Assey, pengacara sareng aktivis hak-hak awéwé di Iringa dumasar Universitas Ruaha, nyatakeun yén henteu sering aya kasalahan budak awéwé nalika aranjeunna hamil sabab sababaraha urang diperkosa tapi aranjeunna sok diperlakukeun salaku anu salah.

Kawijakan anu diusulkeun dina sawala ngabutuhkeun budak awéwé pikeun nyingkab lalaki anu tanggung jawab pikeun kakandunganana sareng ogé nampilkeun bukti médis ka sakola janten anjeunna tiasa diidinan balik di kelas sakitar genep dugi ka 12 bulan saatos ngalahirkeun.

"Kawijakan anyar kedah ngémutan kerentanan budak awéwé ieu. Kedah aya mékanisme hukum pikeun ngalindungan aranjeunna, ogé hukuman kedah langkung hegtier pikeun ngahambat palaku, "saur Assey.

"Henteu unggal mojang anu kakandungan ngagaduhan sadar. Sababaraha diantarana diperkosa. Janten ngusir aranjeunna ti sakola ibarat ngahukum aranjeunna. ”

Kidawa Halfan, ayeuna 21 taun, anu diusir saatos hamil nalika di sakola sekundér Masjid Quba di Dar es Salaam ngabagéakeun tindakan pamaréntah nyarios yén éta bakal ngabantosan budak awéwé ngagaduhan katerampilan hirup anu diperyogikeun.

"Kuring parantos diajar pelajaran anu pait. Moal pernah deui kuring maén sareng budak lalaki. Upami kéngingkeun kasempetan kuring hoyong diajar anyaman, "saur Halfan, indung tina anak awéwé umur opat taun.

Paulina Mkonongo, sutradara pendidikan sékundér di Menteri Pendidikan dan Pelatihan Vokasional Tanzania, nyatakeun pamaréntah komitmen pikeun ngabantosan sadaya budak awéwé ngagaduhan pendidikan.

"Pamaréntah parantos netepkeun visi pikeun nyayogikeun budak awéwé pikeun neraskeun diajar saatos nganteurkeun bari nyandak tindakan anu ketat pikeun jalma-jalma anu bakal kaserang insiden kriminal," saur anjeunna. (Ngédit ku Belinda Goldsmith;)

(Buka tulisan aslina)

nutup

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...