Diajar ngabongkar senjata

diajar ngaleupaskeun senjata

"Transformasi mangrupikeun prosés kontinyu anu mana manusa ngalaksanakeun pilihan, ngarobih kanyataan sareng mendakan artos." (Seksisme sareng Sistem Perang, Guru College Press, 1985, P. 97)

"Sistem perang mangrupikeun halangan utama pikeun kasetaraan awéwé, sareng perang moal diungkulan tanpa partisipasi awéwé anu lengkep sareng sami dina tatanan umum." (Seksisme sareng Sistem Perang, Syracuse Universitas Pencét, 1996, "Epilog," hal.98)

"Bumi moal tiasa disimpen deui, ogé martabat sareng persamaan manusa dinikmati salami urang hirup sareng ngalaksanakeun politik urang dina sistem perang anu nyababkeun ampir sadaya aspek pangalaman manusa." ("Diajar Nyaram senjata: Ngadidik Ngawujudkeun Agenda Aksi IPB" in Pakarang senjata, Damai sareng Pangembangan, Emerald Pencét, 2018, p.139)

- Betty Reardon

catetan Editor urang: Ieu mangrupikeun pos terakhir tina séri retrospektif ieu, ningali deui publikasi genep puluhan Betty Reardon. "Diajar ngaleupaskeun senjata" (Pelucutan senjata, Damai sareng Pangembangan: Diterbitkeun online: 04 Des 2018, 135-148), salah sahiji ésai anu pang anyarna, duanana mangrupikeun ringkesan tina sababaraha konsep inti konstanta sareng kayakinan normatif anu nyababkeun karyana pikeun opat taun ka pengker, sareng telepon ningali pendidikan perdamaian salaku strategi penting pikeun palaksanaan usulan sareng politik perdamaian sapertos anu ditetélakeun dina Agenda Aksi IBP. Anjeunna ningali prosés damel nuju ngawujudkeun agénda salaku arena pikeun tindakan politik salaku diajar. Anjeunna nyatet kumaha téma normatif inti anu nyayogikeun sadaya padamelanna parantos ngajanggélék jadi naon anu anjeunna tangtukeun salaku tilu meta-krisis anu aya hubunganana anu anjeunna dalilkeun kedah janten pusat diajar penting pendidikan perdamaian salaku strategi pikeun transformasi global anu diperyogikeun pikeun nyalametkeun planét urang sareng pikeun aktualisasi kamanusaan urang. Betty nyarankeun, salaku bagian pendamping pikeun "Diajar ngaleupaskeun senjata, " pendidik perdamaian ogé maca tulisan GCPE panganyarna tina hiji tulisan dina senjata nuklir sareng patriarki ku Ray Acheson, Diréktur ngahontal Kritikal, sareng bab dina Pelucutan senjata, Damai sareng Pangembangan ku Madeleine Rees anu judulna "Game of Thrones, Patriarchy, Feminism, and Peacebuilding: How to Reconsile the Unreconcilable!"

.

Koméntar Kontémporér

Ku Betty Reardon

Émut-emut, ngempelkeun beling kapal tina konsép anu ngandung praktik-prakték kapungkur, nalungtik potongan-potongan dumasar kana jaman ayeuna parantos janten tujuan tina séri ieu. Pilihan séri anu ditingali deui, sakumaha nyatet dina pos GCPE awal, mangrupikeun panerbitan anu henteu kalebetkeun kana antologi 2015, Betty Reardon, Pelopor dina Perdamaian sareng Pendidikan Hak Asasi Manusa jeung Betty Reardon, Téks Konci dina Génder sareng Perdamaian. Potongan-potongan anu kapilih pikeun séri ieu sigana kuring gaduh poténsi patalina sareng kumaha tantangan sareng tugas pendidikan perdamaian dina budaya sosial politik ayeuna, janten béda sacara politis sareng anu dina kalolobaan ieu publikasi anu dipilih asalna. Émutan anu diprovokasi ku séri parantos ngabantosan kuring pikeun langkung jero ngeunaan diajar kuring sorangan sareng kumaha éta mangaruhan naon anu kuring atos dipasihkeun mangtaun-taun pikeun tinimbangan murid sareng kolega, dipikaterang sareng teu dipikaterang, anu nyandak tantangan anu sami, ditambah sareng masalah anu sami, sareng nyobian sababaraha padamelan anu sami.

Kuring milih, pikeun tulisan terakhir dina séri, pikeun nganggo ésai ieu dumasar kana paripurna paripurna anu dipasihkeun dina konperénsi biennial International Peace Bureau anu diayakeun di Berlin dina Oktober 2017, (Pelucutan senjata, Damai sareng Pangembangan, Emerald Press, 2018) sabab kuring nyimpulkeun pikeun ngaringkeskeun, pikeun kaperluan ngartos tantangan ayeuna pikeun pendidikan perdamaian, yayasan anu paling penting tina sudut pandang kuring ayeuna ngeunaan masalah perdamaian. Pandangan kana hubungan anu teu kapisah antara penindasan gender sareng lembaga perang, mimiti diartikulasikeun dina taun 1985 sareng publikasi Teacher College Press tina Seksisme sareng Sistem Perang. Ditingali ayeuna dina "Bumi Kaisar," monografi éta teras-terasan nempatkeun sudut pandang komprehensif kuring ngeunaan masalah perdamaian. Dina cahya kebangkitan patriarki anu parantos dikuatkeun ku naékna otoriterisme, mékanisme penegak hukumna, militérisme, sareng akibat anu paling merusak, krisis Bumi, kuring nganggap monograf éta salaku publikasi anu paling penting. Éta ngalaksanakeun pandangan kuring ayeuna ngeunaan kaayaan anu nimbulkeun ancaman anu paling parah pikeun salamet Bumi sareng peradabanna salaku tilu "krisis krisis;" anu saling pakait "Perang salamina," kateusaruaan manusa, sareng teu tanggung jawab ékologis.

Kalayan panulis, Ingeborg Breines, Norwégia, panitia Konpérénsi IPB Berlin, sareng Asha Hans, India: tilu féminis pikeun demiliterisasi, dina peluncuran buku tanggal 15 Juni 2019.

Kuring henteu tiasa mendakan téksna, tapi pengamatan dilakukeun, kuring percanten ka Seksisme sareng Sistem Perang, ngeunaan dorongan patriarki nuju nyiksa Bumi urang, janten émut nalika kuring ngamimitian koméntar ieu. Kuring nyebut ka degradasi lingkungan alam salaku perkosaan, nyatakeun kamungkinan maotna Bumi, dibunuh sakumaha anu parantos seueur korban perkosaan anu sanés. Jelas pikeun kuring yén patriarki ngarobih sareng ngeksploitasi Bumi sapertos awéwé. Kuring pikir éta aya hubunganana sareng kabentukna sudut pandang anu ayeuna ngeunaan masalah perdamaian anu salami taun 80-an, kalayan pamekaran mimiti awéwé sareng lapangan perdamaian, awéwé ogé ningkatkeun alarm ngeunaan serangan di biosfir. Ngan ukur namina dua, Chipko tangkal-huggers di India nempatkeun kahirupan aranjeunna dina garis pikeun nahan deforestasi; Neunggeul Awéwé pikeun Perdamaian, gerakan anu diideuan ku uji coba "nuklir" anu beracun ngamimitian kampanye di Amérika Serikat yén dina waktos dasawarsa ngahasilkeun Perjangjian Larangan Nuklir 1963 (cikal bakal peran awéwé dina panerapan dina 2017 Larangan Pakarang Nuklir Perjangjian). Kampanye ieu ngabantosan cahaya lingkungan anu ngarusak tina kagiatan militér sagala rupa. Ngan sapertos Vandana Siwa (Tetep Hirup) ngingetkeun urang kana konsékuansi gender sareng lingkungan tina kabijakan pangwangunan berorientasi kamekaran industri, féminis nyatakeun yén kabijakan kaamanan berbasis senjata sareng kabijakan pamekaran dumasar-tumuh dikepung dina pamikiran patriarki. Akibatna, gerakan perdamaian awéwé narékahan pikeun ningkatkeun partisipasi awéwé dina sagala ngadamel kabijakan publik, ngarah kana inisiatif masarakat sipil anu dina 2000 dihasilkeun Resolusi Déwan Kaamanan 1325, nyungkeun partisipasi anu sami pikeun awéwé dina sagala hal perdamaian sareng kaamanan.

Dina waktos-waktos ieu, gerakan kalebet politik kedah fokus kana nonoman global. Nalika pangaluaran awéwé ti pembuatan kawijakan tingkat luhur ngutuk urang kana "perang salamina" sareng mal-pangwangunan, henteuna sora barudak ngora di aula kakuatan tiasa janten hukuman pati pikeun planét ieu. Éta anu anom pisan di jalan-jalan di Éropa sareng Amérika anu ngagorowok "Bumi Kaisar," nungtut pamaréntah, "polah ayeuna urang bakal ngagaduhan masa depan." Kuring miharep tulisan ieu sareng "Diajar Ngalucurkeun Senjata" bakal dibaca salaku sora anu baheula ngagema ceurik ieu yén anu anom tiasa hirup yén duanana planét sareng, kumaha sakedik, naon waé anu urang laksanakeun pikeun mindahkeun dunya nuju budaya perdamaian panginten dibawa maju. Sakumaha urang parantos damel di jaman baheula pikeun kerjasama antar budaya sareng antarbangsa, pikeun ekuitas Kalér-Kidul sareng solidaritas Kidul-Kidul, ayeuna urang kedah ngahontal peuntas divasional generasi, ngartos yén perpecahan ieu parantos ditumpukeun ku patriarki. Gender, mangrupikeun pangwangunan anu masihan peran sosial ku séks, numutkeun nilai anu langkung luhur pikeun kalungguhan anu ditugaskeun pikeun lalaki, mangrupikeun alat anu ngalangkungan patriarki dina ngabentuk séks séksual asli kualitas-kualitas manusa. Ngabagi kulawarga manusa ngagaduhan fungsi pikeun ngajaga tatanén patriarki, hiji hirarki kakuatan anu rumit ngeunaan babagian, kalebet ampir sadaya bentuk idéntitas manusa, ogé ras, kelas, aksés kana sumber daya sareng téknologi, sareng status géopolitik. Ngaleungitkeun hirarki éta, utamina ku cara nyabut senjata, penting pisan pikeun pelestarian planét anu nyungkeun kerjasama antargenerasional anu lengkep sareng sami.

Salaku pendidik perdamaian, kuring ningali yén ngalaksanakeun ieu sareng tugas-tugas kolaborasi anu sanés mangrupikeun prosés diajar, janten judul ésai anu nyatakeun yén urang kedah ngalihkeun politik urang tina modeu unggul kana modeu diajar. Ngajelaskeun yén prosés transisi mangrupikeun salah sahiji tugas pendidikan perdamaian anu ayeuna. Kami tanggel waler pikeun ngabimbing sareng ilubiung dina pembelajaran ieu, nalika urang kalibet dina politik parobihan di mana urang diajar ngungkulan halangan pikeun perdamaian tibatan ngungkulan anu nampilkeunana. Urang kedah terang kumaha urang sacara integral hubungan sareng jalma-jalma anu urang kedah bersaing sareng ngartos yén salamet umum kedah janten tujuan atanapi moal aya anu salamet. Urang kedah ngawangun kabiasaan pikeun teras-terasan ngusahakeun pikeun merhatoskeun sareng ngartos hubungan anu aya hubunganana sareng diantara sadaya masalah sareng sadaya masarakat, sahingga urang tiasa ngalakukeun politik dina pamahaman anu holistik tina tilu imperatif anu dikaluarkeun dina ésai. Ngeunteung kana cutatan awal tulisan ieu, kuring negeskeun yén sapertos kitu komponén pembelajaran transformasional anu diusahakeun ku pendidik perdamaian dina sadaya peserta didik sareng sadaya panganteur politik dina jaringan manusa na.

Betty Reardon
Juli 14, 2019

Maca séri: "Isu sareng Téma dina 6 Dékad ngeunaan Peacelearning: Conto ti Karya Betty Reardon"

"Masalah sareng Téma dina 6 Dékade Peacelearning" mangrupikeun serangkaian tulisan ku Betty Reardon anu ngadukung kami Kampanye "$ 90 kanggo 90" ngahargaan taun hirup 90an Betty sareng milari nyiptakeun masa depan anu berkelanjutan pikeun Kampanye Global pikeun Pendidikan Damai sareng International Institute on Peace Education (tingali pesen khusus ieu ti Betty).

Séri ieu ngajajah kahirupan Betty saumur hirup di pendidikan perdamaian liwat tilu siklus; unggal siklus ngenalkeun fokus khusus karyana. Tulisan-tulisan ieu, kalebet koméntar ti Betty, nyorot sareng ngabagi sumber daya anu dipilih tina arsipna, disimpen di The University of Toledo.

Daur 1 nampilkeun usaha Betty ti taun 1960an dugi ka '70an fokus kana ngembangkeun pendidikan perdamaian pikeun sakola.

Daur 2 nampilkeun usaha Betty ti taun '80an sareng '90an, jaman anu disorot ku internationalisasi gerakan pendidikan perdamaian, pembentukan bidang akademik, artikulasi Pendidikan Damai Komprehensif sareng munculna gender salaku unsur penting dina pendidikan perdamaian.

Daur 3 ngagungkeun usaha Betty anu pang anyarna, kaasup karyana anu berpengaruh dina gender, perdamaian sareng ékologi.

.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...