Pernyataan Gabungan ti EU sareng PBB dina Poé Internasional pikeun Ngaleungitkeun Kekerasan Seksual dina Konflik (19 Juni)

Baca langkung seueur ngeunaan Poé Internasional pikeun Ngaleungitkeun Kekerasan Seksual dina Konflik

"Komitmen anu teu kaampeuh": ti Artikulasi ka Aksi pikeun Damai

Amérika Serikat sareng organisasi antarnagara rawan pikeun ngabéréskeun masalah ku cara ngaluarkeun pernyataan anu hébat. Pernyataan gabungan di handap ieu patut dibaca ku pendidik perdamaian salaku dasar panalungtikan ngeunaan hubungan integral tina hak asasi manusa awéwé pikeun ngahontal perdamaian anu adil sareng stabil. Éta ogé tiasa dianggo pikeun ngagampangkeun penilaian kamungkinan praktis pikeun minuhan "komitmen anu teu kaampeuh" ti anu ngaluarkeun pernyataan ieu.

Naon anu diperyogikeun pikeun nagara-nagara pikeun leres-leres ngadukung korban sareng ngeureunkeun impunitas? Naon kamungkinan yén léngkah-léngkah khusus anu didorong ku pernyataan ieu bakal janten dasar tindakan kawijakan anu teratur sareng dibiayaan pinuh? Naon anu diperyogikeun ti masarakat sipil pikeun mindahkeun nagara-nagara pikeun ngadamel sareng ngalaksanakeun kawijakan sapertos kitu? Pangajaran naon anu diperyogikeun pikeun masarakat sipil pikeun suksés dina usaha? Anu paling penting, kumaha kabijakan sapertos kitu tiasa dipertimbangkeun kana transisi anu ngahaja ka adil sareng sustainable kana perdamaian anu nagara-nagara ogé parantos nyatakeun komitmen.

Mangtaun-taun, para pendukung perdamaian awéwé parantos nyebatkeun kekerasan seksual anu penting pikeun konflik bersenjata. Salaku Cora Weiss sering nyarios, "Anjeun moal tiasa ngeureunkeun perkosa nalika perang terus." Kekerasan seksual mangrupikeun strategi perang anu dihaja. Akar budaya misogynis anu dirujuk di dieu diaku sacara lega. Tapi saeutik perhatian geus dibikeun ka sistem kaamanan global nu enacts budaya, produk tina patriarchy nu pervades lolobana masarakat jeung lembaga manusa.

Dina sési LSM ngeunaan topik, dasawarsa katukang, kuring nawiskeun sababaraha observasi di handap ieu anu kuring kapaksa ngulang nalika urang nganggap pernyataan ieu, nyuhunkeun yén pendidik perdamaian sareng peserta didik anu dipandu ku aranjeunna mertimbangkeun sareng ngira-ngira pernyataan ieu:

  • Pikeun ngeureunkeun kekerasan seksual dina konflik bersenjata, urang kedah ngeureunkeun konflik bersenjata;
  • Pikeun ngeureunkeun konflik bersenjata urang kedah mupuskeun lembaga perang;
  • Pikeun mupuskeun perang, urang kedah ngahontal pangarampasan pakarang universal sareng lengkep dina hukum internasional;
  • Pikeun ngajaga sistem kaamanan internasional anu dilucuti pakarang, urang kedah adaptasi hukum sareng lembaga internasional anu ayeuna fungsina, sareng ngarancang anu énggal anu diperyogikeun;
  • Pikeun adaptasi sareng ngarancang lembaga anu diperyogikeun peryogi tindakan ti masarakat sipil global anu terdidik anu komitmen pikeun ngarobih sistem perang;
  • Pikeun ngadidik pikeun transformasi sistem perang merlukeun "komitmen anu teu kaampeuh" ti pendidik perdamaian.

Dina kecap tina judul pilem 12 Juni dipasang Minggu kamari, "Ieu di Leungeun Urang!" (BAR, 6/17/22)

Pernyataan Gabungan ku Perwakilan Tinggi EU pikeun Luar Negeri sareng Kabijakan Kaamanan, Josep Borrell, sareng Perwakilan Khusus PBB ngeunaan Kekerasan Seksual dina Konflik, Pramila Patten, dina kasempetan Poé Internasional pikeun Ngaleungitkeun Kekerasan Seksual dina Konflik.

Pernyataan Pencét: Pikeun Kaluaran Langsung
Brussel/New York, 17 Juni 2022

Dina Poé Internasional pikeun Ngaleungitkeun Kekerasan Seksual dina Konflik, PBB sareng Uni Éropa ngiringan sorana pikeun nyauran komunitas internasional pikeun ngagancangkeun usahana pikeun ngabasmi kekerasan seksual anu aya hubunganana sareng konflik, sareng nyalametkeun generasi-generasi anu suksés tina scourge ieu.

Pesen kami jelas: éta waktuna pikeun mindahkeun saluareun pendekatan réaktif sareng ngabéréskeun panyabab dasar sareng supir anu teu katingali tina kekerasan seksual, sapertos diskriminasi dumasar-gender, kateusaruaan, sareng pangaluaran, ogé norma sosial anu ngabahayakeun anu aya hubunganana sareng kahormatan, éra, sareng nyalahkeun korban.

Kami deeply ngajempolan ku dampak perang di Ukraina dina kahirupan warga sipil, sarta gravely paduli kasaksian pribadi harrowing sarta ningkatna tuduhan kekerasan seksual. Kami pisan ngahukum kajahatan sapertos kitu sareng nyauran pikeun ngeureunkeun kekerasan éta. Konflik bersenjata sareng kapindahan massal ningkatkeun résiko tina sagala bentuk kekerasan seksual, kitu ogé perdagangan jalma pikeun tujuan eksploitasi seksual, anu mangaruhan awéwé sareng budak awéwé sacara teu saimbang, sareng ngamangsa jalma-jalma anu milarian perlindungan tina perang.

Urang ogé ningali dina taun katukang ningkat militarisasi, kalebet wabah kudeta sareng pangambilalihan militér, ti Afghanistan, ka Guinea, Mali, Myanmar, sareng di tempat sanés, anu parantos ngabalikan deui hak-hak awéwé. Sanaos krisis énggal ningkat, perang henteu lirén di tempat sanés, kalebet di Républik Afrika Tengah, Républik Démokratik Kongo, Somalia, Sudan Kidul, Suriah atanapi Yaman. Aranjeunna ditandaan ku tingkat ngareureuwas kekerasan seksual anu aya hubunganana sareng konflik anu dianggo salaku taktik perang sareng teror, alat penindasan politik sareng bentuk intimidasi sareng pamalesan ngalawan aktor sareng aktivis garis payun. Penting pisan pikeun ngabina lingkungan pelindung anu ngahalangan sareng nyegah kekerasan seksual dina conto munggaran sareng ngamungkinkeun ngalaporkeun anu aman sareng réspon anu nyukupan. Pencegahan mangrupikeun bentuk panyalindungan anu pangsaéna, kalebet pencegahan konflik éta sorangan.

Penting pikeun ngabina daya tahan individu sareng komunitas anu résiko pikeun ngabantosan aranjeunna tahan guncangan ékonomi sareng kaamanan sareng kalibet sacara strategis sareng aktor Nagara sareng non-Nagara pikeun mastikeun patuh kana norma sareng standar internasional. Ieu kedah kalebet nyoko kana ukuran pancegahan sareng pencegahan saluyu sareng Hukum Kamanusaan Internasional, pikeun nyéépkeun populasi sipil, hartana, sareng infrastruktur sipil penting, kalebet fasilitas kasehatan, tina serangan.

Aksi sasaran pikeun ngaronjatkeun pencegahan diperlukeun urgently, ngaliwatan Dursasana pulitik jeung diplomatik pikeun alamat kekerasan seksual di gencatan senjata jeung perjangjian perdamaian; pamakean indikator peringatan awal kekerasan seksual pikeun nginpokeun monitoring, analisa ancaman, sareng réspon awal; ngawatesan aliran leungeun leutik jeung pakarang hampang; kaadilan responsif gender jeung reformasi sektor kaamanan, kaasup vetting, palatihan, kode etik, kawijakan nol-toleransi, kasaimbangan gender, jeung pangawasan éféktif jeung akuntabilitas; sarta amplifying sora salamet jeung masarakat kapangaruhan, kaasup ku ngarojong pembela HAM awéwé, sarta organisasi masarakat sipil.

Dina dinten ieu, urang nangtung ngahiji dina komitmen teguh urang pikeun ngarojong salamet sarta pikeun ngeureunkeun impunity pikeun palaku. Urang kedah mastikeun yén aranjeunna henteu hilap dina iklim intersecting krisis, kalebet pamulihan pandémik global, sareng sumber daya anu terbatas. Urang kedah mastikeun yén hukum internasional sanés janji kosong. Jaksa bisa mantuan pikeun ngarobah budaya abad-lami impunity pikeun kajahatan ieu kana budaya deterrence. Salamet kedah ditingali ku masarakatna salaku anu gaduh hak, dihormat sareng dikuatkeun, dina waktos perang sareng perdamaian.

Kanggo patarosan média, mangga kontak:
Géraldine Boezio
Kantor Perwakilan Khusus PBB ngeunaan Kekerasan Seksual dina Konflik, New York
geraldine.boezio@un.org

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur