Masalah Poé Wanoja Internasional Anu Hormat - Banding Pikeun Masalah Kasalahan (Poé Internasional Awéwé 2021)

Pandemik kasebut nyingkabkeun ketidaksetaraan struktural sareng sistem sosial politik sareng politik anu teu disfungsi pikeun nyayogikeun akumulasi kekayaan anu teu aya tungtungna tina sababaraha (lalaki) anu kuat bari ngantep milyaran jalma dina kamiskinan sareng asa-asa.

Gagasan kamajuan parantos ngabantosan paguneman kana ideu anu urang ngan ukur kedah gancang: ayeuna jelas yén pikeun meunang kasetaraan urang kedah ngarobih jalan.

Tulisan ieu, dikarang ku saurang féminis Afrika, ngingetkeun urang kana kooptasi gerakan awéwé anu ngamungkinkeun struktur kakuatan pikeun nolak parobihan anu penting sareng sistemik anu diperyogikeun pikeun ngahontal kasetaraan manusa.

Pambuka éditor: Ngarayakeun Poé Wanoja Internasional ku Nyarios Kaleresan Pikeun Kakuatan

Karangan ieu ngaréproduksi sababaraha téma anu sateuacanna ditujukeun di urang Séri Corona Connections, sabab éta pasti ngidentipikasi titik signifikan résistansi kana kaadilan gender anu parantos dipasihan kakuatan anyar ku pandemi éta. Unggal titik perlawanan anu disebatkeun mangrupikeun titik lebet kana wangsit struktur-struktur anu ngajaga teu saimbangna kakuatan anu nyirikeun patriarki global, ngagentoskeun hirarki jenis kelamin, ras, sareng kelas ékonomi anu pangpentingna mangaruhan awéwé warnaan.

Pendidik perdamaian tiasa nyaangan struktur ieu ngalangkungan panilitian reflektif kana unggal conto ketidaksetaraan anu nunjukkeun ketidakadilan dasar tina tatanan kakuatan global. Panilitian sapertos kitu tiasa dilengkepan ku kajian tindakan politik féminis sapertos usaha perdamaian awéwé Afrika (diantara awéwé di daérah sanés). Panilitian ieu tiasa didasarkeun kana propil pidéo panganyarna ngeunaan peacebuilders awéwé anu dibagikeun ku Global Network of Women Peacebuilders (GNWP) dina kampanyeu # 10DaysofFeministPikeun. Pertanyaan ogé tiasa dikembangkeun nganggo data anu euyeub anu aya dina GNWP's COVID-19 sareng Awéwé, Databés Perdamaian sareng Kaamanan. Pikeun studi kasus nasional, politik pamilihan anu épéktip pikeun awéwé Amérika Hideung bakal dilakukeun pikeun pamundut anu produktif.

Patarosan anu ngalangkungan diantarana nyaéta: naon strukturna anu kedah dirobih pikeun ngahontal kasetaraan sareng kaamanan manusa? Naon alternatif anu diusulkeun ayeuna? Parobihan penting naon waé anu tiasa dibayangkeun? Naon gerakan perdamaian sareng persamaan anu ayeuna nawiskeun kamungkinan pikeun ngadidik sareng ngolo-ngolo warga anu langkung ageung kana kabutuhan parobihan? Naon anu tiasa janten tindakan jangka pondok anu épéktip sareng strategi jangka panjang anu konstruktif kana kahontalna kasetaraan manusa anu otentik sareng sustainable?

Poé Internasional Awéwé, 2021
Masalah Poé Wanoja Internasional Anu Hormat - Banding pikeun gangguan anu saé

Ku Mwanahamisi Singano sareng Ben Phillips

(Diulang deui ti: Inter Pencét Service. 3 Maret 2021)

NAIROBI / ROME, 3 Maret 2021 (IPS) - Bahaya anu paling ageung pikeun épéktipitas Hari Wanita Internasional nyaéta yén éta janten terhormat. Waktosna kanggo janten dinten kasulitan deui.

Janten rada janten tradisi pikeun koméntar Hari Wanoja Internasional anu terhormat pikeun ngulang deui tilu hal anu nyarios: mimitina, yén dunya nuju kamajuan tapi henteu cekap gancang; kadua, sakumpulan perbandingan antara lalaki salaku hiji kelompok (ngahasilkeun deui, diwakilan langkung, aksés langkung seueur) sareng awéwé salaku hiji kelompok (ngahasilkeun kirang, kirang diwakilan, kirang aksés); sareng anu katilu, banding pikeun anu ngagaduhan kakuatan supados leres.

Poé Awéwé ieu urang kedah ngajempolan sadayana tina tilu tradisi éta.

Urang kedah lirén nyarios yén dunya ngalakukeun kamajuan kontinyu dina kasetaraan génder. Krisis COVID-19 ningali hak awéwé janten tibalik.

Padamelan awéwé kaleungitan laju langkung gancang tibatan lalaki; awéwé anu nyangking seueur beban anu ningkat tina perawatan anu teu dibayar kanggo murangkalih sareng sepuh; budak awéwé geus dibawa kaluar ti sakola leuwih ti budak; kekerasan rumah tangga parantos nembak, sareng éta sesah pikeun awéwé kabur.

Sareng kanyataan yén pas krisis kajantenan awéwé didorong dugi ka ayeuna nunjukkeun kumaha teu aman sareng teu merdéka nyaéta "waktos anu saé" - upami anjeun diijinkeun tetep nyekel payung dugi ka hujan, maka anjeun henteu leres-leres gaduh papayung éta.

Pandemik kasebut nyingkabkeun ketidaksetaraan struktural sareng sistem sosial politik sareng politik anu teu disfungsi pikeun nyayogikeun akumulasi kekayaan anu teu aya tungtungna tina sababaraha (lalaki) anu kuat bari ngantep milyaran jalma dina kamiskinan sareng asa-asa.

Gagasan kamajuan parantos ngabantosan paguneman kana ideu anu urang ngan ukur kedah gancang: ayeuna jelas yén pikeun meunang kasetaraan urang kedah ngarobih jalan.

Urang kedah balikkeun babandinganana antara lalaki sareng awéwé naon sareng nyarios sacara jelas ngeunaan kateusaruaan balapan, kabangsaan, sareng kelas anu nyumponan pangalaman awéwé.

Pikeun masihan hiji conto, dina bulan Désémber taun ka tukang angka AS nunjukkeun 140,000 karugian. Teras diungkabkeun yén sadaya karugian padamelan ieu mangrupikeun awéwé (lalaki kanyataanna bersih ngagaduhan 16,000 padamelan, sareng jaring awéwé kaleungitan 156,000).

Janten, carita na nyaéta awéwé salaku hiji grup kaleungitan lalaki salaku hiji kelompok. Tapi teras diungkabkeun yén sadaya karugian padamelan ieu diantara awéwé tiasa dipertanggungjawabkeun ku padamelan anu leungit ku awéwé warnaan - awéwé bodas gaduh padamelan bersih diala!

Sakumaha nyatet James Baldwin, henteu sadayana anu disanghareupan tiasa dirobih, tapi teu aya anu tiasa dirobih dugi ka nyanghareupan.

Pikeun masihan conto anu sanés, unggal taun rapat PBB ngeunaan hak-hak awéwé - Komisi ngeunaan Status Awéwé - rapat di New York (15-26 Maret 2021), sareng unggal taun aya répréséntasi anu saimbang pisan ku awéwé ti Global Kalér sareng ku awéwé anu ngawakilan organisasi anu dipimpin Kalér global.

Ieu diperparah ku kanyataan yén kusabab rapat di New York, beban biaya perjalanan langkung ageung pikeun awéwé ti Global Kidul, sareng Pamaréntah Amérika Serikat kedah nyatujuan saha waé anu tiasa sumping, sareng éta nolak atanapi gagal nyatujuan dina waktos visa pikeun awéwé ti Global Kidul dina jumlah anu jauh langkung luhur tibatan awéwé ti Global Kalér.

Sareng visa pikeun awéwé ti nagara berkembang anu pamaréntah AS pangseringna nyatujuan pikeun CSW sareng gempungan New York anu sanés? Anu awéwé miskin, awéwé désa, awéwé cicing di kumuh, awéwé imigran, awéwé anu ngagaduhan panyakit kronis, awéwé anu parantos bertentangan sareng hukum, pagawé séks awéwé - anu langkung dikaluarkeun ku masarakat, kamungkinan anjeun sacara literal dikaluarkeun.

Dina CSW taun kamari, krisis Covid ningali ieu dugi ka puncak, kalayan ngan ukur perwakilan anu berbasis di New York diidinan ilubiung. Dina CSW taun ayeuna, éta parantos sadayana virtual - hébat dina téori, tapi tetep dilebetkeun kana zona waktos New York hungkul, maksa pamilon di Asia ngiringan ngaliwat wengi atanapi milih-kaluar.

Taun payun sigana bakal hirup deui, sareng AS sigana meryogikeun paspor vaksin - anu 9 ti 10 urang di Global Kidul moal ngagaduhan sabab Amérika Serikat sareng nagara-nagara Global Kalér sanés anu ngahalangan perusahaan Kidul ngadamel vérsi anu umum. tina vaksin.

Sakali deui, awéwé ti Kidul Kidul bakal dikaluarkeun tina rapat ngeunaan pangaluaran, moal gaduh kasetaraan dina rapat ngeunaan kumaha carana meunang kasetaraan.

Kasaruaan pikeun awéwé ngan ukur bakal direalisasikeun nalika sagala bentuk pangaluaran pikeun nahan awéwé deui ditantang. Nalika sababaraha nagara Afrika ngenalkeun curf-night-time di COVID-19, aranjeunna ngajadikeun pengecualian pikeun ambulan swasta tapi henteu masihan sangu pikeun anu nyandak angkutan pribadi teu resmi ka rumah sakit - anu kumaha seuseueurna awéwé anu ngantosan, anu henteu mampuh ambulan swasta, kadieu.

Kitu ogé, awéwé anu ngalaman kekerasan rumah tangga tiasa ninggalkeun imahna nalika wengi upami aranjeunna angkat sareng pulisi, tapi upami aranjeunna kakurangan modal sosial pikeun tiasa gaduh pulisi sumping ngiringan aranjeunna (dina kecap sanésna, saha waé anu henteu resep), sareng aranjeunna nyobian jalan nyalira ka tempat panyumputan, aranjeunna mendakan diri dieureunkeun ku penegak hukum pikeun kaluar, sacara haram - leres, seueur awéwé nyarios ka Femnet kabur tina diteunggeulan salakina pikeun teras-terasan dipukul ku pulisi.

Ieu sanés tantangan anu tipayun ditingali atanapi direncanakeun ku lalaki sareng awéwé anu atos ngadominasi ngadamel kabijakan.

Henteu cekap pikeun lalaki anu kawasa dibujuk pikeun muka gerbang sempit di bénténg patriarki, anu ngalangkungan sakedik awéwé anu paling terhubung atanapi terhormat tiasa ngiringan ngiringan aranjeunna.

Pikeun sadaya awéwé dina kaanekaragamanana pikeun tiasa ngaksés padamelan anu pantes, hak anu sami, sareng kakuatan anu sami, témbok kedah dirobohkeun. Teu aya ieu anu bakal dipasihkeun, éta ngan ukur bakal dimeunangkeun.

Sakumaha ditetepkeun ku Audre Lorde, tugas urang nyaéta "ngadamel sabab umum sareng anu sanés anu diidentifikasi salaku diluar struktur pikeun ngartikeun sareng milarian dunya anu urang sadayana tiasa mekar. Éta diajar kumaha nyandak bédana urang sareng ngajantenkeun kaunggulan. Pikeun pakakas master moal pernah ngabongkar bumi tuan. " Hormat henteu jalan. Sarua butuh kasusah anu saé.

Mwanahamisi Singano mangrupikeun Kapala Program dina jaringan féminis Afrika FEMNET; Ben Phillips * nyaéta panulis How to Ngalawan Ketaraan.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...