Ngaronjatna ancaman nuklir tiasa ningkatkeun minat kana pangarampasan pakarang, saur para pendukung

perkenalan

Séptémber 26, Poé pikeun Total Éliminasi Pakarang Nuklir geus disebut ku gerakan abolition nuklir pikeun ngangkat kasadaran ngeunaan ancaman nuklir renewed jeung urgency abolition. Sanaos teu kacatet ku média dina taun-taun ayeuna, gerakan abolition nuklir parantos diudag ku aktivis anu komitmen. Aranjeunna ayeuna diiluan ku pendukung anyar anu diideuan ku Traktat Larangan Senjata Nuklir sareng hariwang ku ancaman panggunaan senjata anu disababkeun ku perang Rusia di Ukraina.

Artikel ieu ngenalkeun urang kana pamikiran aktivis lila-lila diantara awéwé Katolik religius jeung sababaraha adina maranéhanana. Dina babagi harepan jeung kasalempang counterparts sekuler sadulur ', urang ningali karakter multi-sektoral tina gerakan ieu, sapotong The ogé ngagambarkeun advokasi sadulur 'tina analisis leuwih holistik isu, sarta néangan maranéhna pikeun ngamajukeun kasadaran integral tina. hubungan antara ancaman eksistensi pemusnahan nuklir sareng krisis iklim.

Kami pangjurung para pendidik karapihan pikeun museurkeun perhatian muridna kana hubungan ieu sareng kumaha ngawangun kasadaran éta tiasa dipertimbangkeun kana patarosan mobilisasi politik anu diangkat dina tungtung tulisan. Naon anu tiasa janten rupa-rupa cara pendekatan holistik sapertos kitu tiasa dilaksanakeun pikeun ngembangkeun gerakan pikeun kasalametan Bumi sareng Kamanusaan? (BAR, 9/26/22)

Ngaronjatna ancaman nuklir tiasa ningkatkeun minat kana pangarampasan pakarang, saur para pendukung

By Chris Herlinger

(Diulang deui ti: Laporan Sisters Global - Proyék Wartawan Katolik Nasional. 22 Séptémber 2022)

NEW YORK - Saatos invasi Pébruari Rusia ka Ukraina, Présidén Rusia Vladimir Putin ngusulkeun ka nagara-nagara Kulon yén campur tangan maranéhanana dina perang bakal "ngarahkeun anjeun kana akibat anu teu acan kantos anjeun tepang dina sajarah anjeun."

Putin gaduh saprak cenah yén "teu aya anu menang dina perang nuklir sareng éta henteu kedah dileupaskeun." Tapi kasalempang tetep yén Rusia masih tiasa nganggo senjata nuklir taktis leutik di medan perang Ukraina. Jeung perang Ukraina faltering, Putin awal minggu ieu (September 21) terus-terusan ancaman nuklir veiled.

Malah bongbolongan anu dijilbab matak pikahariwangeun pikeun ngabela dunya bébas nuklir, kalebet sadulur Katolik anu ngawaskeun rapat-rapat pangarampasan pakarang PBB anu anyar sateuacanna. Poé Internasional pikeun Total Ngaleungitkeun Pakarang Nuklir, diayakeun taunan 26 Sept.

Para pendukung anu nyarios ka Global Sisters Report nyarios yén ieu - aranjeunna negeskeun panginten - janten momen pikeun masalah anu parantos aya di latar tukang mangtaun-taun muncul sareng janten langkung menonjol.

"Salawasna aya poténsi, sareng salawasna aya harepan," saurna Sr Kathleen Kanet, a pendidik karapihan sarta kaadilan lila, anggota Religious of the Sacred Heart of Mary jeung salah sahiji sababaraha sadulur anu dihadiran a 12 Séptémber layanan doa Tahta Suci di Garéja Katolik Holy Family deukeut PBB poé saméméh mimiti. Majelis Umum PBB ka-77. Ladenan doa fokus kana masalah nuklir.

Ketegangan global ngeunaan perang di Ukraina mangrupikeun alesan utama ancaman nuklir ayeuna langkung menonjol tibatan éta, saurna, sataun katukang. Kahariwang anu aya hubunganana ngeunaan kontrol Rusia tina Pembangkit Listrik Tenaga Nuklir Zaporizhzhia di Ukraina, anu aya anu nyebatkeun Rusia ngagunakeun salaku tameng pikeun pasukanana sarta chip tawar dina perang, oge faktor.

"Ieu pedang dua sisi," saur Ariana Smith, diréktur eksekutif grup advokasi basis New York. Komite Pengacara dina Kawijakan Nuklir. "Kuring nyangka ieu mangrupikeun momen pikeun ngadidik masarakat anu langkung lega ngeunaan naon résiko nuklir. Kanyataan yén pakarang nuklir masih aya di dunya ieu, sanajan aranjeunna ngan aya dina latar tukang keur kalolobaan urang dinten-ka poé.

"Tapi kasempetan, tangtosna, pikeun perhatian sareng minat anu énggal ieu écés asalna tina biaya anu saé pisan" tina paningkatan résiko nuklir di sakumna dunya, saur anjeunna.

Kuring nyangka ieu mangrupikeun momen pikeun ngadidik masarakat anu langkung lega ngeunaan naon résiko nuklir. Kanyataan yén pakarang nuklir masih aya di dunya ieu, sanajan aranjeunna ngan aya dina latar tukang keur kalolobaan urang dinten-ka poé. Tapi kasempetan, tangtosna, pikeun perhatian jeung minat renewed ieu écés asalna di ongkos bener tinggi ngaronjat résiko nuklir di sakuliah dunya.

Ngabela kawas Kanet jeung Smith boga sekutu nonjol. Dina layanan doa 12 Séptémber, Uskup Agung John Wester of Santa Fe, New Mexico, panulis Januari surat pastoral ngeunaan pangarampasan pakarang nuklir, saurna, "Upami urang paduli ka umat manusa, upami urang paduli ka planét urang, upami urang paduli ka Gusti katengtreman sareng nurani manusa, maka urang kedah ngamimitian konservasi umum dina patarosan anu penting ieu sareng milari jalan anyar nuju nuklir. pangarampasan pakarang.”

Sateuacanna, Sekretaris Jenderal PBB Antonio Guterres, anu nyarita 6 Agustus salila upacara nyirian ulang 77th tina bom atom di Hiroshima, Jepang, disebut pangarampasan pakarang nuklir dina hudang tina tegangan internasional panganyarna.

"Cabut pilihan nuklir tina méja - pikeun hadé," saur Guterres. "Waktosna pikeun nyebarkeun perdamaian."

Éta moal gampang. Nyebutkeun tutuwuhan nuklir ditanya Rusia pikeun nolak basa pikeun dokumen hasil konsensus éta gagal muncul ti opat minggu rapat Agustus pikeun nguatkeun Perjangjian Non-Proliferasi Nuklir, atanapi NPT.

"Kusabab naon anu kajantenan di Ukraina, éta ayeuna janten pusat payun pikeun sakumna dunya," saur aktivis perdamaian anu lami Maryknoll. Sr. Jean Fallon, cikeneh ngaranna a Pax Christi Duta Damai. "Aya seueur jalma anu henteu kantos nyarioskeun, nguping atanapi kabetot kana senjata nuklir atanapi naon waé nuklir. Janten, ieu mangrupikeun 'pertunjukan sareng nyarioskeun' pikeun aranjeunna.

Malah ancaman veiled salempang Kanet jeung Fallon.

"Ancaman [Putin] ngajantenkeun jalma-jalma mikir, sigana tiasa ngarobih pikiran masarakat dina sababaraha cara," saur Kanet, anu dina awal 1980-an nyerat kurikulum ngeunaan perang nuklir sareng mangrupikeun Samaun demonstrasi perdamaian anu lami.

"Éta leres-leres nempatkeun dunya salaku sandera," saur Fallon ngeunaan koméntar awal Putin. "Anceman masih aya. Nalika kuring ningali éta, kuring pikir, 'Oh, gosh, didieu urang balik.' Éta nyababkeun sadayana masalah dina hiji waktos."

Sanaos Fallon yakin masalahna ayeuna aya dina titik anu bahaya, saur anjeunna upami dunya salamet tina tegangan ayeuna, ieu tiasa janten momen pangajaran - "nyieun jalma sadar kana kaseriusan senjata nuklir," saurna.

"Upami urang badé ngalakukeun hal ngeunaan pakarang nuklir, kuring nyangka yén ieu waktosna pikeun ngalakukeunana."

Di PBB, frustrating kakuatan dinamika

Fallon nyatakeun yén hiji masalah nyaéta masalah sareng PBB sorangan, forum utama pikeun debat ngeunaan kawijakan nuklir global.

Lima anggota permanén Déwan Kaamanan PBB - Cina, Perancis, Rusia, Britania Raya jeung Amérika Serikat - mangrupakeun nagara pakarang nuklir panggedena, sarta masing-masing boga kakuatan veto kana sagala deklarasi anu bisa risiko éra kana kawijakan nuklir hiji nagara urang, nu. nyaeta naon anu lumangsung dina kasus Rusia.

"Aranjeunna ngalangkungan rapat éta [dina NPT], sareng jalma-jalma resep kana dokumén éta, teras Rusia nyarios, 'Henteu,' sareng éta tungtungna," saur Fallon, anu ngawakilan Maryknoll di PBB ti PBB. 2001 nepi ka 2007.

"Hal anu penting anu kedah dilakukeun dina PBB sorangan nyaéta ngeureunkeun veto kakuatan-kakuatan hébat. Éta conto naon anu lumangsung di PBB nalika aranjeunna gaduh kakuatan pikeun ngarobih hiji hal tapi henteu, ”saurna.

Bari kakuatan nuklir utama geus nentang pangarampasan pakarang, sahenteuna 66 bangsa geus boh ratified atawa acceded kana 2017. Perjangjian dina Larangan pakarang nuklir, pajangjian misah ti NPT nu nyebut pakarang nuklir ilegal jeung palanggaran hukum internasional.

20 nagara bagian séjén geus nandatanganan perjangjian tapi teu acan ngaratifikasi eta, ceuk Kampanye Internasional pikeun Mupuskeun Senjata Nuklir, atawa Ican, nu meunang Hadiah Nobel Peace 2017 pikeun usaha advokasi na. Sahenteuna lima nagara deui bakal nandatanganan atawa ngasahkeun perjangjian 22 Séptémber, ceuk ICAN.

Malah ku kasuksésan éta, wawakil jamaah ayeuna di PBB sapuk yén dinamika kakawasaan di badan dunya tiasa frustasi sareng pikasieuneun.

"Sigana saolah-olah euweuh hiji di PBB, kaasup sakabeh jalma dina konferensi perjangjian [NPT], bisa atawa sabenerna bisa mawa ngeunaan sagala paguneman mantuan jeung musyawarah on situasi," ceuk Sr Durstyne "Dusty" Farnan, hiji Adrian Dominika adina nu ngawakilan teh Konférénsi Kapamingpinan Dominika di PBB jeung salah sahiji sababaraha sadulur anu hadir dina acara solat 12 Séptémber.

"Naon anu disebatkeun ka kuring nyaéta henteu éféktivitas PBB dina waktos ayeuna, bahkan perjanjian éta sorangan," saur Farnan, nambahan yén kagagalan konperénsi NPT henteu kedah difokuskeun ngan ukur Rusia.

"Amérika Serikat gaduh jumlah pakarang nuklir anu luar biasa," saur Farnan. Jeung rencana ayeuna pikeun ngamodernisasi sistem pakarang AS kalayan biaya sahenteuna $ 100 milyar hariwang Farnan boh pikeun biaya sareng kamungkinan yén sistem anu dimodernisasi nyababkeun poténsi anu langkung ageung pikeun résiko "pemicu rambut". (Para pendukung anu milih modérnisasi nyatakeun yén éta bakal ngajantenkeun sistem senjata langkung aman.)

"Tanggapan anu urang kedah nguping ti AS nyaéta: 'Naha urang kedah nyéépkeun sadayana artos ieu pikeun modérnisasi pakarang ieu, sareng naha urang peryogi sadaya senjata ieu?' ” ceuk Farnan. "Kami henteu peryogi aranjeunna. Upami AS ngan ukur tiasa ngirangan arsenalna, panginten éta tiasa ngabantosan paguneman di hareup.

Bet Blissman, wawakil lay pikeun Komunitas Loretto, sapuk, nyebutkeun yen bari Rusia mungkin geus nyalira di blocking konsensus dina dokumen NPT, taya sahiji nagara bagian pakarang nuklir "bener sumping ka konferensi kalawan will nyata jeung kahayang pikeun nyieun jelas, commitments ukuran pikeun nonproliferation".

Kaleungitan dina seueur diskusi nyaéta poténsi bencana kamanusaan anu bakal hasil tina perang nuklir, saur Sacred Heart of Mary. Sr Veronica Brand, anu ngawakilan jamaah nya di PBB. Anjeunna ngahadiran jasa doa 12 Séptémber sareng acara samping salami konperénsi NPT anu museurkeun kana poténsi bencana global anu didorong nuklir.

Kaleungitan dina seueur diskusi nyaéta poténsi bencana kamanusaan anu bakal hasil tina perang nuklir.

Kajadian éta, saur Brand, muka panonna "kana horor mutlak naon anu tiasa dilakukeun ku hiji nagara ngaluncurkeun senjata nuklir, anu pasti bakal nyababkeun pamalesan."

Hiji studi panganyarna, dilaporkeun ku majalah Alam, ceuk nu leuwih ti 2 miliar jalma bisa binasa tina perang nuklir antara India jeung Pakistan, sedengkeun leuwih ti 5 miliar bisa maot ti perang nuklir antara Rusia jeung Amérika Serikat.

Sadérék-sadérék nu digawé di PBB ngaku yén aya loba masalah anu kudu diperjuangkeun dina usaha advokasi maranéhanana sarta, sakumaha ceuk Sr. Carol De Angelo, "Anjeun teu bisa méré kaadilan ka unggal jalma."

Tapi dina inti seueur aranjeunna nyaéta kabutuhan pikeun ngangkat pentingna nonviolence, saur De Angelo, diréktur Kantor Damai, Kaadilan sareng Integritas Ciptaan pikeun Sisters of Charity of New York.

"Éta dasar, yayasan," saur anjeunna, ngahijikeun téma pangarampasan pakarang nuklir, krisis iklim bahkan negeskeun persamaan génder.

Blissman nyatakeun yén ceramah NPT mangrupikeun "hiji deui conto kumaha PBB beroperasi dina silos dina ancaman eksistensial anu béda pikeun umat manusa" sareng kumaha peryogina "nyieun sababaraha hubungan antara hal-hal sapertos perjanjian nonproliferasi nuklir sareng ceramah iklim."

Para pendukung sapertos Blissman nyatakeun pangarampasan pakarang nuklir henteu ngan ukur ngaleungitkeun ancaman eksistensi pikeun pangeusina, tapi ngabebaskeun sumber daya pikeun ngatasi tantangan krisis iklim.

"Urang kedah mikir dina cara anu langkung sistemik, langkung holistik," saurna, "sareng ekuitas gender mangrupikeun konci pikeun paguneman ieu, kana diskusi ieu, pikeun gerakan umat manusa kaluar tina fase ieu [sajarah manusa] yén dina sababaraha Cara-carana ngora pisan, gelut pisan, konflik pisan, anu sanés anu pangsaéna pikeun umat manusa ayeuna."

Bakal jalma ngora nangkeup masalah?

Pikeun aktivis perdamaian anu langkung lami sapertos Fallon sareng Kanet, sababaraha tonggak penting dina gerakan pangarampasan pakarang nuklir sumping sababaraha dekade ka pengker, sanaos aktivisme ku kelompok sapertos kitu. Bajak bajak, nu geus salawasna miboga sadulur Katolik dina kalungguhan kapamimpinan, geus dituluykeun.

Saloba 1 juta jalma konvergen di New York's Central Park dina 12 Juni 1982, pikeun ngadukung pembekuan senjata nuklir antara Amérika Serikat sareng Uni Soviét - hiji acara anu dihadiran Kanet sareng anggota jamaah anu sanés sareng émut.

"Ieu mangrupikeun dinten harepan sareng kamungkinan," saur anjeunna.

Aktivisme perdamaian Fallon sabagéan tina pangalaman lila-lila na damel salaku misionaris Maryknoll di Jepang sareng terang. salamet bom atom - pangalaman pribadi anu ninggalkeun kesan jero.

Naha rally anu narik ratusan rébu di tempat umum sapertos Central Park tiasa ayeuna?

"Salaku kaayaan ayeuna, kuring moal ngandelkeun sakelompok ageung jalma," saur Fallon. "Upami anjeun kantos di rally anti nuklir, sigana aya 200, 300 urang, sareng éta," saur anjeunna ngeunaan pangalaman anyarna.

Tapi aya cara anu sanés pikeun ngangkat masalah éta: Kampanye tanda tangan online tiasa "mantuan pisan pikeun narik perhatian masarakat ngeunaan kaseriusan masalahna," saur Fallon.

Dina yuswa 92 taun, Fallon nyarios yén dinten-dinten aktivisna nyalira tiasa aya di tukangeunana. Tapi anjeunna hayang pisan pikeun generasi anyar pikeun nangkeup masalah nuklir.

Bakal aranjeunna?

"Sakali aranjeunna sadar kana kaseriusan éta, leres, aranjeunna bakal," saur Fallon, sanaos anjeunna nyatakeun yén aktivis ngora sigana langkung prihatin kana perubahan iklim.

Salah sahiji anu optimis ngeunaan kamungkinan ningkatna aktivisme sareng pisibilitas nyaéta Smith Panitia Pengacara, grup Fallon muji pikeun ngajaga masalah ancaman perang nuklir dina panon umum.

Kawas sadulur Katolik di PBB, Smith, 32, ngakuan tangtangan masalah competing pikeun aktivis, sarta aktivis ngora hususna, nangkeup.

"Éta tiasa langkung hese tibatan kantos bersaing sareng sadaya masalah anu penting pisan anu disanghareupan ku dunya," saur anjeunna. "Najan kitu, penting pikeun ningali dimana aranjeunna motong ogé sareng nganggo éta dina padamelan urang."

Bisa jadi harder ti kantos bersaing jeung sagala masalah bener urgent dunya ieu nyanghareup. Nanging, penting pikeun ningali dimana aranjeunna ogé motong sareng dianggo dina padamelan urang.

Parobahan iklim sareng résiko nuklir, saur anjeunna, "nyebrang" sabab "parobahan iklim ningkatkeun résiko konflik di sakumna dunya sacara umum, sareng konflik ningkatkeun résiko senjata nuklir janten kalibet."

Smith nyebatkeun yén anjeunna yakin aya "kelompok nonoman anu penting pikeun ngusahakeun masalah ieu," bahkan sababaraha anu museurkeun khusus dina persimpangan perubahan iklim sareng pangarampasan pakarang nuklir.

"Ieu leres-leres masalah anu relevan pikeun nonoman," saur Smith, "sareng éta narik perhatian, sahenteuna dina bunderan pamuda anu parantos investasi dina aktivisme sareng advokasi sacara umum. Sareng aya poténsi pikeun langkung seueur. ”

Komite Internasional Palang Merah dilaporkeun Dina awal taun 2020, tina 16,000 milenial anu ditaliti di 16 nagara, 84% nyarios yén panggunaan senjata nuklir henteu pernah ditarima, sareng 54% percaya "langkung kamungkinan yén serangan nuklir bakal lumangsung dina dasawarsa ka hareup."

Sahenteuna, "beuki loba jalma sadar patok ayeuna jeung kamungkinan renewed tina dua nagara pakarang nuklir pangbadagna kamungkinan kalibet dina perang nuklir," ceuk Smith. Sareng nalika "seuseueurna ahli leres-leres bakal nyarios yén résiko masih kawilang leutik, éta ogé parantos ningkat anyar-anyar ieu, anu henteu tiasa ditampi."

Kabutuhan pikeun ngamankeun dunya anu langkung damai

Pikeun maranéhanana grounded dina iman agama, sanajan pamikiran ngagunakeun pakarang nuklir teu bisa ditarima.

dina pesen dibaca dina pasamoan Juni di Wina ngeunaan Perjangjian Larangan Senjata Nuklir, Paus Francis negeskeun deui posisi garéja yén "pamakéan senjata nuklir, ogé ngan ukur milikna, henteu bermoral." Anjeunna nyebatkeun yén gaduh senjata sapertos kitu "ngarah gampang kana ancaman pamakeanna, janten jinis 'meres' anu matak pikasieuneun kana nurani umat manusa."

 Ngarecah "silos" mangrupikeun bagian tina prosés ngamankeun dunya anu langkung damai, saur sadulur di PBB, sareng langkung seueur jalma anu ngartos éta.

 Ngarecah "silos" mangrupikeun bagian tina prosés ngamankeun dunya anu langkung damai, saur sadulur di PBB, sareng langkung seueur jalma anu ngartos éta.

"Aya lonjakan nyata sareng kasadaran anu ningkat," saur De Angelo. “Urang mah can aya. Ku teu sangka urang aya dimana urang hayang jadi, tapi kuring pikir pasti aya gerakan tumuwuh ".

Brand nyatakeun yén rapat tiasa dilaksanakeun dina gerakan anu tiasa "ngagambar jalma ngora, tiasa ngagambar jalma sepuh, sareng tiasa ngaktifkeun urang pikeun ngahubungkeun antara perubahan iklim, antara nonviolence, antara martabat manusa sareng kabutuhan pikeun ngatasi jurang anu luar biasa antara. beunghar sareng miskin, sareng ngamajukeun kahirupan di bumi sareng planét urang ka hareup."

"Éta ngajantenkeun tautan anu kuring pikir penting pisan. Ieu hirup. Éta sadayana ngeunaan kahirupan. Hirup dina kasampurnaan.”

Chris Herlinger nyaéta New York sareng koresponden internasional pikeun Global Sisters Report sareng ogé nyerat ngeunaan masalah kamanusaan sareng internasional pikeun NCR. Alamat emailna nyaéta cherlinger@ncronline.org.

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur