Pendidikan sejarah sareng rekonsiliasi dina (post) masarakat konflik

"… Pamahaman sajarah penting pisan pikeun kamampuan masarakat pikeun ngitung masa lalu anu sesah demi masa depan anu langkung adil."

(Diulang deui ti: Cicih Keterlibatan. 19 Mei 2020)

ku: Jamie Wise

Sejarah anu urang ngajarkeun gaduh implikasi penting pikeun kumaha konflik ditingali ayeuna. Sakumaha Cole (2007, 123) nyimpulkeun, "… pamahaman sajarah penting pisan pikeun kamampuan masarakat pikeun ngitung masa lalu anu sesah demi masa depan anu langkung adil." Ésai ieu ngemutan peran pendidikan sejarah dina ngawangun mémori koléktif sareng hubungan antar kelompok dina (pasca) kontéks kontéks. Pendidikan sejarah silih sambung sareng pendidikan perdamaian (tingali Brahm 2006) ku pokus kana kumaha narasi ngeunaan kekerasan anu kapengker disaurkeun sareng diwangun dina (post) setting pendidikan konflik. Ngarujuk kana kontéks "(post) konflik" sapertos kitu ngakuan yén bahkan saatos perjanjian perdamaian ditandatanganan atanapi kekerasan langsung parantos lirén, konflik sering dilakukeun ku émutan sareng idéntitas kelompok di masarakat éta. Pendidikan sejarah tiasa nyumbang kana rekonsiliasi ku ngabantosan nampi kebenaran anu sesah ngeunaan jaman baheula, bari ogé ngarobih persépsi kelompok sareng ideu ngeunaan kamungkinan kerjasama sareng tilas musuh di pikahareupeun. Orientasi retrospektif sareng prospektif ieu ngahasilkeun kasempetan boh halangan sareng halangan ngajar sajarah dina setting konflik (post).

Dina naon ieu, tinjauan sudut pandang teoritis utama anu diperyogikeun pikeun ngartos pangaruh pendidikan sajarah ngeunaan rekonsiliasi disayogikeun — kalebet hipotesis kontak, tiori idéntitas sosial, sareng studi mémori. Salajengna, ésai ieu ngemutan pendekatan praktis pikeun ngagunakeun pendidikan sejarah pikeun ngahijikeun deui kelompok-kelompok anu aya kaitanana sareng pedagogi, révisi buku téks gabungan, sareng ngajarkeun narasi anu diperebutkeun dina rohangan pendidikan antar- atanapi intragroup. Sapanjang bagian-bagian ieu, bukti émpiris ti conto non-tuntas kasus pasualan (post) di sakumna dunya kaasup pikeun nyimpulkeun kaayaan kanyaho ngeunaan pangaruh tina pendekatan ieu sareng ngaidentipikasi sésana watesan sareng sela. Akhirna, ésai ieu dipungkas ku rekomendasi konci pikeun pembuat kawijakan, sarjana, sareng pendidik anu dicandak tina literatur ieu ngeunaan kumaha ngahijikeun pendidikan sejarah kana usaha rekonsiliasi.

Sudut Téori

Hubungan Hipotésis

Hiji untaian panilitian anu nalungtik hubungan antara pendidikan sareng rekonsiliasi dina (post) kontéks konflik nekenkeun anggota kulawarga anu bentrok saling kontak dina rohangan pendidikan pikeun tujuan diajar sareng anu sanés. Panilitian di daérah ieu kalolobaanana seueur tina "hipotésis hubungan" Allport (1954), anu nuduhkeun yén interaksi antar kelompok dicirikeun ku persamaan, non-persaingan, sareng kamungkinan diajar ngeunaan "anu sanés" tiasa nyababkeun hubungan antar kelompok anu ningkat (sapertos anu dicutat dina Schulz 2008, 34). Hipotesis ieu nganggap yén konflik didasarkeun kana persépsi négatip tina "anu sanés" anu tetep kusabab masing-masing kelompok misah ti anu sanés. Sastra sosial-psikologis anu lega dina kontak antar grup parantos mendakan bukti anu ngajanjikeun yén éta tiasa ngirangan prasangka, kahariwang, sareng diskriminasi bari ngamajukeun empati antara kelompok, nunjukkeun nilaina salaku alat dina pendidikan perdamaian (tingali Mania dkk. 2010).

Sanaos seueur intervensi anu fokus kana rekonsiliasi sapertos dialog sareng proyek gabungan ogé tiasa ngandelkeun kontak antargolongan salaku dasar teoritisna, Schulz (2008, 35-36) negeskeun yén ruang pendidikan khususna tiasa nyiptakeun "arena sosial" anu ngamungkinkeun para pihak kalibet konfrontasi anu henteu telenges sareng ngamajukeun rekonsiliasi. Pertemuan ieu dibingkai sakitar ngahimpun murid-murid tina bénten sisi konflik, naha ngalangkungan sakola terpadu, program pendidikan, atanapi kunjungan situs. Disebatkeun yén - upami dipermudah sareng kaayaan anu pas - pasamoan sapertos kitu tiasa ngahasilkeun rukun skala leutik, sering (sanaos henteu sering) ngalangkungan diajar ngeunaan cariosan anu sanésna sareng pandangan sajarah.

Téori Identitas Sosial

Seueur sarjana ogé ngadeukeutan sual rekonsiliasi ngalangkungan pendidikan sejarah tina sudut pandang Téori Identitas Sosial, anu nyepeng yén idéntifikasi diri sareng kelompok khusus ningkatkeun persepsi positip tina ingroup disarengan stereotip négatip tina kelompok mana waé (tingali tinjauan pustaka ieu dina Korostelina 2013 ). Kanggo langkung seueur ngeunaan parapatan pendidikan, idéntitas, sareng konflik, tingali Bellino and Williams (2017). Sedengkeun sudut pandang teoritis ieu tumpang tindih sareng hipotesa kontak dina nekenkeun hubungan antar kelompok, éta nyayogikeun kerangka anu langkung saé pikeun paham kumaha sikep ngeunaan idéntitas ingroup hiji jalma — sakumaha anu didefinisikeun sabagian ku sajarah anu dibayangkeun — tiasa nambihan atanapi ngaleungit tina konsiliasi.

Khususna, Korostelina (2013, 41-43) nyayogikeun modél pembentukan idéntitas dina pendidikan sajarah, ngartikeun kumaha ngajar ngeunaan jaman baheula tiasa nyumbang kana paripolah konflik atanapi salaku alternatif pikeun "budaya perdamaian." Korostelina (2013) nyatakeun yén pendidikan sajarah tiasa nguatkeun idéntitas ingroup, sareng nalika ieu kaiket sareng ideu kabangsaan dumasar kana kasabaran sareng kabagi kamanusaan, aranjeunna tiasa nyumbang kana rekonsiliasi. Pendidikan sejarah ogé tiasa nambutkeun kaanekaragaman sareng persamaan sadaya kelompok dina hiji masarakat, ngawangun hubungan antar kelompok anu positip. Tungtungna, pendidikan sajarah tiasa dimanfaatkeun pikeun ngébréhkeun struktur kakuatan anu aya sareng pembenaranna, anu sering dilebetkeun dina émutan ancaman simbolis antara grup. Sakumaha Korostelina (2012, 195) nyerat tempat sanésna: "Pendidikan sejarah tiasa ngungkulan traumas koléktif sareng nyumbang kana rekonsiliasi ngalangkungan ngembangkeun idéntitas inklusif umum, fasilitasi kohesi sosial, sareng ngembangkeun kerangka moral anu pikaresepeun." Sapertos kitu, pendidikan sejarah nyumbang kana ré retrospektif sareng prospektif rekonsiliasi, ngahubungkeun du'a ngalangkungan pertimbangan ngeunaan idéntitas grup sosial.

Studi Mémori

Anyar-anyar ieu, para sarjana parantos ngusahakeun upaya ngabantah pamisahna antara padamelan pendidikan sejarah sareng ingetan dina setting paséa. Paulson sareng kolega Anjeun (2020) nyatakeun yén pendidikan kedah dianggap situs ingetan pikeun ajaran "sejarah sesah." Khususna, aranjeunna nyatakeun yén pendidikan sajarah langkung ti ngan ukur wahana pikeun ngirimkeun narasi nasionalis atanapi negara-sanksi dina upaya luhur-handap pikeun ngalaksanakeun mémori koléktif. Sabalikna, diperdebatkeun yén sakola nyayogikeun rohangan pikeun kontes sareng pangwangunan kenangan ngalangkungan interaksi antara murid sareng guru, anu tiasa "milarian ngigelan pendidikan sejarah kanggo rekonsiliasi sareng pangwangunan perdamaian" (Paulson dkk. 2020, 442). Pagawéan mémori ieu nyambungkeun kana prosés kaadilan transisi anu langkung lega di masarakat pasca konflik (pos) ku kamungkinan ngahijikeun papanggihan komisi bebeneran sareng uji coba HAM kana program pendidikan anu tetep lami saatos mandat mékanisme na parantos kadaluwarsa (Cole 2007, 121). Salajengna, pendidikan sejarah tiasa ngabantosan kaadilan transisi ku ngakuan ngarugikeun jaman baheula ngalawan korban, ngajarkeun norma demokratis, sareng ngamajukeun rekonsiliasi (Cole 2007, 123).

Pendekatan Praktis

Pedagogi dina Pangajaran Sejarah

Aya seueur sudut pandang pedagogis dina ngajarkeun sejarah anu diperebutkeun (tingali Elmersjö, Clark, and Vinterek 2017). Paulson sareng kolega Anjeun (2020) ngeunteung kana pendekatan pedagogis Seixas (2004) pikeun pendidikan sajarah, anu ditetélakeun di dieu pikeun rujukan. Mimiti, pendekatan "mémori koléktif" nekenkeun hiji narasi sajarah tunggal, sering dibentuk ku masalah nasionalis sareng politik (Paulson dkk. 2020, 440). Kadua, pendekatan "postmodern" ngagambar tina sababaraha sudut pandang pikeun nampilkeun siswa sareng narasi anu beragam pikeun sacara kritis nalungtik, sapertos anu disusun dina buku téks sejarah gabungan (Paulson dkk. 2020, 440). Katilu, pendekatan "disiplin" dimaksudkeun pikeun nyayogikeun murid pikeun paham kana sumber sareng cara anu ngadukung nyiptakeun narasi sajarah, sahingga aranjeunna tiasa ngartos kumaha hartosna diturunkeun tina kajadian anu tiheula (Paulson dkk. 2020, 440-441). Tinjauan pustaka ku Paulson (2015) nalungtik pendidikan sajarah di sabelas nagara anu kapangaruhan konflik, mendakan yén pendidik paling sering nyandak pendekatan "ingetan koléktif" pikeun ngajar anu ngajantenkeun narasi étnis-nasionalis tradisional. Nanging, Paulson sareng kolega (2020, 441) pamustunganana nyatakeun yén panilitian kahareup kedah difokuskeun kumaha kurikulum sejarah diwangun, ogé kumaha guru sareng murid ngalaman pendidikan sejarah di kelas salaku padamelan mémori.

Ngiringan tina studi kasus pangajaran sajarah di sababaraha nagara (pasca) konflik, Korostelina (2016) niténan yén bédana antara sajarah "monumental" sareng "kritis" tetep janten dilema pikeun ngahadean masarakat. Khususna, sajarah monumental digunakeun ku rézim konflik (post) pikeun nyebarkeun narasi mitos anu ngalaksanakeun dominasi na ngalangkungan mékanisme sapertos ngagungkeun ingroup sareng ngagentos kalepatan ka outgroup (Korostelina 2016, 291). Nanging, bubuka sajarah kritis tiasa ngahesekeun narasi monumental ku cara ngalebetkeun sababaraha tafsir jaman baheula sareng gelut sareng panyabab kekerasan (Korostelina 2016, 293-294). Sejarah kritis sapertos kitu tiasa nyumbang kana rekonsiliasi, kumargi "kontradiksi antara kelompok sosial anu lami dianggap teu tiasa robih tiasa ditafsirkeun deui; konflik tiasa dirobih janten kamungkinan kerjasama ”(Korostelina 2016, 294).

Pangajaran sajarah di masarakat anu dibagi kedah ngaktipkeun murid aktip ngiringan prosés akuisisi élmu anu dipuseurkeun kana pamarekan kritis.

Anu sanésna ogé parantos nyatakeun yén pangajaran sajarah di masarakat anu dibagi kedah ngaktipkeun murid pikeun aktip dina prosés akuisisi élmu anu dipuseurkeun kana pamarekan kritis. Khususna, McCully (2010, 216) nyatakeun yén pangajaran sajarah nyumbang kana perdamaian nalika éta: 1) ngalengkepan murid ku kamampuan mikir kritis; 2) ngagunakeun sumber anu nyayogikeun pikeun multiperspectivity; 3) ngabina pamahaman anu paduli sareng empati tina "anu sanés"; jeung 4) nétélakeun ajén-inajén demokratis ngaliwatan debat terbuka, partisipatif. Nanging, McCully (2010, 214) ngingetan yén pendidik kedah tumut kana kumaha pangajaran sajarah tiasa berinteraksi sareng politik idéntitas dina masarakat anu diperebutkeun. Khususna, kedah dipikaterang yén-gumantung kana kontéks sareng sensitipitas politik eusi atikan-guru tiasa diperhatoskeun pikeun kalibet dina "nyandak résiko" pikeun ngudag parobihan sosial ngalangkungan pangajaran sajarah (McCully 2010, 215) . Di Amérika Serikat, prakarsa anyar Ngadidik pikeun Amérika Démokrasi (EAD) ogé nekenkeun pamariksaan kritis salaku prinsip pedagogis pikeun ngahubungkeun pendidikan Amérika sareng pendidikan sipil. EAD negeskeun yén: "Sadayana pantes pendidikan anu ngadukung" patriotisme réfléktif ": aprésiasi cita-cita tatanan politik urang, nyatakeun yén gagalna nagara pikeun hirup tina cita-cita éta, motivasi pikeun tanggung jawab pamaréntahan mandiri, sareng musyawarah kaparigelan debat tantangan anu disanghareupan ku urang ayeuna sareng pikahareupeun ”(EAD 2021, 12). Sanaos henteu jelas-jelas nyatakeun padamelanana salaku rekonsiliasi, EAD ngaku pentingna bergulat sareng sajarah kritis pikeun ngawangun masa depan anu langkung demokratis dina masarakat anu terpolarisasi.

Dina kasimpulan pendekatan pedagogisna, Skårås (2019, 520) nambihan "ngahindaran" salian "narasi tunggal" sareng "multiperspectivity" pendekatan kana pangajaran sajarah. Skårås (2019, 522) niténan yén ngajauhan tiasa janten pilihan anu pikaresep dina kontéks anu masih ngalaman tingkat teu aman anu luhur; nyerat ngeunaan panilitian étnografi pengajaran di Sudan Kidul, Skårås nyatet, "Kelas multikultural parantos janten ancaman kaamanan sabab teu aya anu terang pasti saha anu pas sareng saha dina perang saudara anu diiluan ku murid sareng guru saatos jam sakola." Janten, sejarah kritis tiasa digentoskeun ku hiji carita narasi nalika konflik tetep aktip, gagal ngabahas akar sabab kekerasan atanapi ngamajukeun perdamaian berkelanjutan (Skårås 2019, 531-532). Nya kitu, Korostelina (2016, 302-304) nyatet kumaha sababaraha masarakat tiasa ngamajukeun "sejarah selektif" anu ngaluarkeun inpormasi ngeunaan kekerasan anu kapengker pikeun nyingkahan réproduksi persépsi antargugus négatip, sigana pikeun kapentingan perdamaian; kumaha oge, sajarah anu teu disederhanakeun sareng anu henteu kritis sapertos anu leres-leres ngarusak rekonsiliasi. Pingel (2008) nyuarakeun kumaha panyingkahan tiasa dilaksanakeun ti luhur ka handap, nalika pamaréntahan konflik (bénten) teu resep ngajar ngeunaan sejarah anu sesah. Pingel (2008, 185-187) nyatet kumaha ajaran sajarah diteken dina post-genocide Rwanda, upaya ngadamel karajaan master anyar macet di post-apartheid South Africa, sareng sakola anu dipisahkeun dina sajarah anu aya di Bosnia sareng Herzegovina. Pingel (2008, 187) pesimistis niténan: "Kapentingan awal pikeun milari alesan sajarah kunaon kekerasan sareng konflik pecah di masarakat gancang-gancang kalindih ku kabijakan émutan anu ngarangkum atanapi nétralisasi masa lalu anu diperebutkeun."

Sanaos konstrain politik anu sering aya di lingkungan konflik (pos), upaya ngajar sejarah sesah parantos dilakukeun di sababaraha nagara pikeun ngenalkeun multiperspectivity sareng sejarah kritis kana kurikulum. Bagéan salajengna nyimpulkeun sababaraha kasus kasohor anu pendidikan sajarah — ngalangkungan révisi buku téks sareng ngajarkeun narasi anu diperebutkeun - parantos dianggo pikeun ngudag rekonsiliasi.

Ngarévisi Buku Téks Sejarah

Sababaraha sarjana parantos fokus kana révisi buku téks sajarah dina (post) setting konflik salaku kasempetan pikeun ngudag rekonsiliasi. Salaku conto, sababaraha nagara bagian sareng daérah parantos ngalaman proyek pikeun nyusun sejarah babarengan ngalangkungan buku téks, kalebet Proyek Sejarah Bersama di Éropa Tenggara, Proyék Sejarah Dibagi dipimpin ku Peace Research Institute di Wétan Tengah (PRIME) di Israél-Paléstina, sareng Tbilisi Initiative di daérah Kaukasus Kidul (pikeun studi kasus anu lengkep, tingali Korostelina 2012). Saatos nyanghareupan sajumlah tantangan koordinasi ogé halangan politik, masing-masing proyék ieu pamustunganana ngahasilkeun téks pendidikan anu ngagambarkeun rekening sajarah anu béda tina sababaraha grup. Hasil tina proyék-proyék ieu henteu nyiptakeun novél, dibagi sajarah pikeun ngagentoskeun tilas narasi; tibatan, aranjeunna nempatkeun carita alternatif silih-gigir, ngandelkeun "multiperspectivity" pikeun nguatkeun pamahaman silih sareng nyayogikeun kasempetan pikeun makna identitas anu kuat pikeun ditantang (Korostelina 2012, 211-213). Akibatna, proyék-proyék ieu nyumbang kana rekonsiliasi duanana ku ngahasilkeun alat-alat pangajaran pikeun ngarobih persépsi mahasiswa ngeunaan hubungan antargolompok dina jangka panjang sareng ku nyiptakeun dialog pikeun antargugus ngalangkungan panitia sareng kelompok damel anu samentawis ngariung kanggo musyawarah perkawis sejarah gabungan.

Nekenkeun komponén dialogis ieu, Metro (2013) lokakarya révisi kurikulum sajarah konseptual salaku pasamoan antargolongan, pokus kana kumaha interaksi diantara pamangku pendidikan tiasa nampilkeun kasempetan pikeun konsiliasi skala leutik. Dumasar kana kajian étnografi ngeunaan kumaha imigran Birman multi-etnik sareng pangungsi di Thailand ngadeukeutan révisi kurikulum sajarah, Metro (2013, 146) negeskeun genep léngkah pikeun antargugusna kumpulan, kalebet: “1) nguping narasi sajarah kelompok étnis sanésna; 2) sadar yén sababaraha sudut pandang kana sajarah aya; 3) "nincak sapatu" batur; 4) ngahesekeun narasi master ngeunaan idéntitas; 5) ngalaan divisi intra-étnis ka kelompok étnis séjén; sareng 6) ngawangun hubungan antar etnis. ” Metro (2013, 146) nekenkeun yén prosés ieu henteu kabuka ku cara linier sareng halangan tetep-kalebet ketegangan antarétnis, halangan basa, sareng kahariwang ngeunaan pamikiran kritis - sanaos hasil positip dilaporkeun tina modél éta.

Sedengkeun prosés nyiptakeun riwayat gabungan ngamungkinkeun kamungkinan rekonsiliasi, tetep aya kakurangan bukti anu nunjukkeun pangaruh jangka panjang tina usaha ieu. Khususna, sanaos buku téks gabungan dikerjakeun, éta sering dianggap yén éta bakal digunakeun dina ruang kelas, anu panginten henteu janten masalahna (tingali Paulson dkk. 2020, 441). Panilitian salajengna ngeunaan kumaha buku téks sajarah gabungan digunakeun di ruang kelas — sareng akibatna mangaruhan paripolah sareng tingkah paripolah pikeun rekonsiliasi diantawis murid-diperyogikeun (tingali Skårås 2019, 517). Dina hiji conto panilitian sapertos kitu, Rohde (2013, 187) nalungtik proyék buku téks PRIME, mendakan yén anu kalibet dina nyiptakeun buku téks sesah narjamahkeun "momen dialogik" sareng anu sanés diluar paséa anu aya hubunganana sareng intervénsi sareng kahirupan sadidinten. Salaku tambahan, duanana murid Israél sareng Paléstina anu ngagunakeun buku téks sisi-sisi di kelas ngagaduhan réaksi anu récéh kana paparan narasi anu sanésna, mimitian ti panolakan kana kabuka (Rohde 2013, 187). Janten, tetep henteu écés naha rekonsiliasi anu dihontal ngalangkungan proyék buku téks gabungan ngahasilkeun pangaruh anu langgeng, lega, sareng positip.

Pangajaran Narasi Anu Diadu dina Inter- sareng Intragroup Spaces Atikan

Pendekatan praktis anu sanés pusatna dina ngajarkeun narasi sajarah anu diperebutkeun pikeun siswa dina rohangan pendidikan dina ngamajukeun rekonsiliasi. Salomon (2006, 45) nuduhkeun yén pendidikan perdamaian ngajantenkeun bénten-béntenna konflik anu teu tiasa dirungkulan nalika ngahasilkeun parobihan naratif koléktif kelompok, anu sering dijangkar dina pamahaman sajarah. Intervensi pendidikan dirancang pikeun ngahesekeun sareng kontes naratif anu dominan yén konflik suluh parantos dianggo dina setting antar-antar sareng antar-kelompok, kalayan hasil anu campuran.

Ngajar narasi anu diperebutkeun dina kontéks pendidikan antargolongan seueur tina "hipotesa kontak," dina nunjukkeun yén patukeur narasi ngalangkungan patepungan antar kelompok tiasa mangaruhan positip kana hubunganana. Dimana kasempetan pikeun pertukaran sapertos dibatesan ku pamisahan sistem sakola, desegregation tiasa nyayogikeun jalan pikeun konsiliasi. Salaku conto, hiji survey langkung ti 3,000 murid SMA sareng kuliah di tilas Yugoslavia mendakan yén murid langkung kamungkinan ngalaporkeun yakin yén rekonsiliasi tiasa dilakukeun upami aranjeunna murid di sakola campuran-étnis (Meernik dkk. 2016, 425). Panilitian sanés ku Schulz (2008) ngalibetkeun pengamatan langsung murid Israél sareng Paléstina anu didaptarkeun dina program master anu sami ngeunaan perdamaian sareng pamekaran. Panilitian mendakan yén pelajaran ngeunaan sajarah anu diperebutkeun tina konflik Israél-Paléstina nyababkeun murid-murid kéngingkeun pamahaman intelektual kana pandangan anu sanésna tapi ogé ngabina sikap émosional négatip nalika murid-murid milari ngabélaan naratif ngeunaan ingroups maranéhna (Schulz 2008, 41-42). Diantara keterbatasan pendekatan intergroup ieu pikeun pendidikan nyaéta kasusah ngukur kumaha parobihan paripolah sareng hubungan anu ngajalin di kelas salami saatos parantosan program sareng maka dampakna rekonsiliasi dina tingkat anu langkung lega (tingali Schulz 2008, 46-47). Kusabab sakedik kajian ngeunaan pangajaran sajarah dina setting antargugus tiasa dipendakan, ieu tiasa nunjukkeun kasusah ngahimpun kelompok anu sateuacana dina rohangan pendidikan sareng kabutuhan pikeun panilitian salajengna.

Intervensi pendidikan anu sanés parantos ditujukeun utamina dina tingkat intragroup, dimana pangajaran narasi sajarah anu diperebutkeun tiasa mangaruhan persépsi siswa kana ingroupna ogé anu sanés anu sanés. Salaku conto, Ben David sareng kolega Anjeun (2017) ngalaksanakeun dialog intragroup sareng mahasiswa sarjana Yahudi-Israél ngalangkungan seminar universitas anu fokus kana pamariksaan naratif sareng identitas urang Israél sareng Paléstina. Aranjeunna mendakan yén "dialog intragroup nyayogikeun rohangan anu aman pikeun ngatasi dampak konflik dina idéntitas koléktif pamilon, dina cara anu ngamajukeun kersa kana rekonsiliasi" (Ben David dkk. 2017, 275). Meernik sareng kolega Anjeun (2016, 427) mendakan yén mahasiswa di urut Yugoslavia (di sakola homogen sareng campuran-étnik) anu ngaku tanggung jawab grup étnis sorangan dina konflik sareng ngakuan pangaruh positip tina Pengadilan Pidana Internasional ningali rekonsiliasi langkung dipikaresep , nunjukkeun pentingna ngajar ngeunaan topik ieu. Nanging, ajaran sejarah anu nyebatkeun kalepatan tina hiji kelompok teu salawasna ngamajukeun hubungan antar kelompok anu positip. Bilewicz sareng kolega Anjeun (2017) nunjukkeun kumaha pendidikan sajarah Holocaust di kalangan murid SMA Jerman sareng Polandia sakedik pangaruhna dina ningkatkeun sikep antisemitik. Langkung seueur panilitian anu diperyogikeun pikeun ngartos iraha sareng kumaha ngajar narasi sajarah anu diperjuangkeun nyababkeun pergeseran sikep diantara siswa kana kasabaran sareng rekonsiliasi. Sedengkeun literatur sosial-psikologi ngandung seueur studi dialog antar- sareng intragroup anu diayakeun di luar sakola (contona, tingali tinjauan pustaka dina Ben David dkk. 2017), langkung seueur perhatian kedah diperhatoskeun pikeun pangaruh unik tina dialog sajarah dina setting pendidikan dina rekonsiliasi.

saran

Ésai ieu parantos nyayogikeun gambaran anu ringkes ngeunaan kaayaan panilitian anu ngahubungkeun pendidikan sajarah kana rekonsiliasi dina (post) setting konflik. Pikeun nyimpulkeun, ieu aya sababaraha rekomendasi cross-cutting tina literatur ieu pikeun pendidik, pembuat kebijakan, sareng sarjana di handap ieu:

  • Hindarkeun Ngajarkeun Narasi Sejarah Sisi Sisi: Ngagabungkeun multiperspectivity pikeun akun pikeun pandangan sadaya sisi konflik. Ieu tiasa dihontal ku ngagambar kurikulum tina proyék sejarah babarengan pikeun nyayogikeun alternatif pikeun narasi dominan. Khususna, "Kurikulum sejarah kedah nyorot cara-cara dimana sagala kelompok dina masarakat parantos sangsara, kalebet diskusi ngeunaan kunaon sareng kumaha kelompok-kelompok ieu dehumanisasi sareng setan, sareng nunjukkeun kumaha tindakan diskriminasi sareng kekerasan dibenerkeun" (Korostelina 2012, 196-197 ).
  • Ningkatkeun Pamikiran Kritik dina Pangajar Sejarah: Dina tiori, ngadorong pamaréntahan kritis salaku pendekatan pedagogis di kelas tiasa ngadukung rekonsiliasi sareng demokratisasi (tingali EAD 2021 sareng McCully 2010). Salaku Korostelina (2016, 306) niténan: "Sejarah kritis ngamajukeun kawarganagaraan aktif, pamikiran kritis, sareng kamampuan pikeun mikawanoh manipulasi sosial, sahingga nyegah kambuh kekerasan." Pangajaran sajarah sahingga kedah nekenkeun kapanasaran sareng pananya.
  • Anggo Métode Pangajaran Kreatif pikeun Nyiraman Ancaman Idéntitas: Sababaraha téknik kalebet: 1) nekenkeun empati sareng kelompok korban kusabab kalepatan kusabab dikaitkeun sareng kelompok palaku; 2) ngandelkeun narasi ngeunaan conto-conto moral sareng pembantu heroik salaku titik Éntri anu kirang ngancam pikeun ngabahas sejarah anu diperebutkeun; sareng 3) fokus kana sajarah lokal (tinimbang naratif nasional) dimana aranjeunna sayogi pikeun ngahususkeun sajarah (Bilewicz dkk. 2017, 183-187). Salaku tambahan, dialog antar grup tiasa dipayuneun ku dialog intragroup anu dilakukeun dina setélan pendidikan, anu ngamungkinkeun anggota ingroup ngajajah narasi anu tiasa nantang idéntitasna dina lingkungan anu kirang ngancam (tingali Ben David dkk. 2017).
  • Kenali Badan Guru Sejarah sareng Murid: Sedengkeun nagara bagian konflik (pos) mungkin gaduh kapentingan politik dina nyebarkeun narasi nasionalis tinangtu, murid sareng guru gaduh agénsi anu penting di kelas pikeun "kalibet, pecah atanapi henteu malire" aranjeunna (Paulson dkk. 2020, 444). Nalika narasi sajarah anu rupa-rupa disingkirkeun tina pendidikan anu sangsi resmi, guru, murid, sareng kelompok masarakat tiasa nyiptakeun rohangan sareng kasempetan informal pikeun rekonsiliasi (tingali conto hiji komunitas Muslim sareng Tamil di Sri Lanka ku Duncan sareng Lope Cardozo 2017).
  • Ajak Kontak Intergroup dina Diajar: Ruang pendidikan tiasa dianggo pikeun ngahimpun murid ti pihak anu bentrok, anu ngamungkinkeun aranjeunna diajar sareng sareng anu sanésna. Interaksi ieu tiasa ngabantosan ngirangan ketegangan antargrup sareng ningkatkeun pamahaman, sanaos lingkungan kedah diwangun salaku rohangan anu aman dimana kaayaan teu satuju perkawis masalah sajarah anu sénsitip tiasa dimoderipikasi sacara efektif (tingali Schulz 2008). Sakola anu ngasingkeun ogé tiasa ngabantosan nungkulan halangan pikeun konsiliasi (tingali Meernik dkk. 2016 sareng Pingel 2008 ngeunaan pangalaman di tilas Yugoslavia).
  • Ngahijikeun Pendidikan Sejarah kana prosés Kaadilan Transisi: Nalika mémori diaku salaku aspek penting kaadilan peralihan, tinimbangan kedah ngalangkungan musium, monumen, sareng peringatan pikeun kalebet pendidikan salaku tempat ingetan (tingali Cole 2007 sareng Paulson dkk. 2020). Salajengna, Pingel (2008, 194) niténan kumaha sakedik usaha dina sajarahna ngalebetkeun "bebeneran" anu ditepikeun ku komisi bebeneran atanapi uji coba kana pendidikan sejarah, nunjukkeun sipat siled tina mékanisme kaadilan peralihan ieu sareng kumaha tiiseun tiasa bertahan ngaliwatan koordinasi anu cekap.
  • Panilitian Pangaruh Pendidikan Sejarah dina Masarakat Konflik (Pasca): Sakumaha anu parantos dituduhkeun ku karangan ieu, langkung seueur panilitian diperyogikeun pikeun ngartos pangaruh pendidikan sajarah di masarakat pasca konflik. Panilitian kahareup kedah milari kumaha pédah pendidikan sejarah nyumbang kana hasil anu khusus, sapertos kamungkinan timbulna konflik atanapi réalisasi tina rekonsiliasi (tingali Paulson 2015, 37). Panilitian tambahan tiasa ngajajah naha pendekatan praktis anu ditetélakeun di dieu (kalebet pedagogies khusus) ngagaduhan pangaruh anu langgeng dina rekonsiliasi di tingkat pribadi, nasional, sareng internasional.

Rujukan

Allport, Gordon W. 1954. Sifat Prasangka. London: Addison-Wesley.

Bellino, Michelle J., sareng James H. Williams, eds. 2017. (Re) Ngawangun Memori: Pendidikan, Idéntitas, sareng Konflik. Rotterdam: Panerbit Rasa.

Ben David, Yael, Boaz Hameiri, Sharón Benheim, Becky Leshem, Anat Sarid, Michael Sternberg, Arie Nadler, sareng Shifra Sagy. 2017. "Ngajalajah Diri Dina Konflik Grup: Peran Dialog Intragroup dina Ngamajukeun Panarimaan Naratif Koléktif sareng Daék Nuju Rekonsiliasi." Karapihan sarta Konflik: Journal of Psikologi Peace 23, henteu. 3: 269-277.

Bilewicz, Michal, Marta Witkowska, Silviana Stubig, Marta Beneda, sareng Roland Imhoff. 2017. "Kumaha Diajar Ngeunaan Holocaust? Halangan Psikologis dina Pendidikan Sejarah di Polandia sareng Jérman. ” Di Pendidikan Sejarah sareng Transformasi Konflik: Téori Psikologis Sosial, Pangajaran Sejarah sareng Rekonsiliasi, diédit ku Charis Psaltis, Mario Carretero, sareng Sabina Čehajić-Clancy, 169-197. Cham, Swiss: Palgrave Macmillan.

Brahm, Eric. 2006. "Pendidikan Damai." Cicih Intractability, diédit ku Guy Burgess sareng Heidi Burgess. Batu gede: Konsorsium Émbaran Konflik, Universitas Colorado. https://www.beyondintractability.org/essay/peace-education

Cole, Elizabeth A. 2007. "Kaadilan Transisi sareng Réformasi Pendidikan Sejarah." Jurnal Internasional Kaadilan Transisi 1: 115-137.

Duncan, Ross, sareng Mieke Lope Cardozo. 2017. "Ngahijikeun deui Rekonsiliasi Ngalangkungan Pendidikan Komunitas pikeun Umat Islam sareng Urang Tepi Pasca Perang Jaffna, Sri Lanka." Panilitian dina Pendidikan Komparatif sareng Internasional 12, henteu. 1: 76-94.

Ngadidik pikeun Amérika Démokrasi (EAD). 2021. "Ngadidik pikeun Démokrasi Amérika: Kaunggulan dina Sejarah sareng Sipil pikeun Sadayana Peserta didik." iCivics. www.educatingforamericandemocracy.org

Elmersjö, Henrik Åström, Anna Clark, sareng Monika Vinterek, eds. 2017. Perspektif Internasional Ngajar Rival Sejarah: Tanggapan Pedagogis kana Narasi Kontes sareng Perang Sejarah. London: Palgrave Macmillan.

Korostelina, Karina V. 2012. "Naha Sejarah tiasa Ngubaran Trauma? Peran Pendidikan Sejarah dina prosés Rekonsiliasi. ” Di Peacebuilding, Memori sareng Rekonsiliasi: Ngadeukeutkeun Pendakian Luhur-Turah Luhur, diédit ku Bruno Charbonneau sareng Geneviève Parent, 195-214. New York: Rute.

Korostelina, Karina V. 2013. Pendidikan Sejarah dina Pembentukan Idéntitas Sosial: Nuju Budaya Damai. New York: Palgrave Macmillan.

Korostelina, Karina V. 2016. "Pendidikan Sejarah di Pertengahan Pamulihan Konflik: Pelajaran Dipelajari." Di Sejarah tiasa Ngegel: Pendidikan Sejarah di Pamisah sareng Pasca Perang, diédit ku Denise Bentrovato, Karina V. Korostelina, sareng Martina Schulze, 289-309. Göttingen, Jérman: V&R Unipress.

Mania, Eric W., Samuel L. Gaertner, Blake M. Riek, John F. Dovidio, Marika J. Lamoreaux, sareng Stacy A. Direso. 2010. "Kontak Grup: implikasi pikeun Pendidikan Perdamaian." Di Buku Panduan ngeunaan Pendidikan Perdamaian, diédit ku Gavriel Salomon sareng Edward Cairns, 87-102. New York: Psikologi Pencét.

McCully, Alan. 2010. "Kontribusi Sejarah Ngajar Ngeunaan Perdamaian." Di Buku Panduan ngeunaan Pendidikan Perdamaian, diédit ku Gavriel Salomon sareng Edward Cairns, 213-222. New York: Psikologi Pencét.

Meernik, James, Nenad Golcevski, Melissa McKay, Ayal Feinberg, Kimi King, sareng Roman Krastev. 2016. "Kaleresan, Kaadilan, sareng Pendidikan: Nuju Rekonsiliasi di urut Yugoslavia." Studi Éropa Tenggara sareng Laut Hideung 16, henteu. 3: 413-431.

Metro, Rosalie. 2013. "Révisi Kurikulum Sejarah Paskonflik salaku" Pasamoan antargugus "Ngamajukeun Rekonsiliasi Interétnik diantara Migran Burma sareng Pangungsi di Thailand." Tinjauan Pendidikan Komparatif 57, henteu. 1: 145-168.

Paulson, Julia. 2015. "'Naha sareng Kumaha?' Pendidikan Sejarah ngeunaan Konflik Anu Anyar sareng Ayeuna: Tinjauan Panilitian. " Jurnal ngeunaan Pendidikan di Darurat 1, henteu. 1: 115-141.

Paulson, Julia, Nelson Abiti, Julian Bermeo Osorio, Carlos Arturo Charria Hernández, Duong Keo, Peter Manning, Lizzi O. Milligan, Kate Moles, Catriona Pennell, Sangar Salih, sareng Kelsey Shanks. 2020. "Pendidikan salaku Tempat Memori: Ngembangkeun Agén Panilitian." Studi Internasional dina Sosiologi Pendidikan 29, henteu. 4: 429-451.

Pingel, Falk. 2008. "Naha Kaleresan Tiasa Disawalakeun? Résistansi Buku Téks Sejarah salaku Sarana Rekonsiliasi. ” Annals tina Amérika Akademi Pulitik jeung Sosial andlmu 617, henteu. 1: 181-198.

Rohde, Achim. 2013. "Diajar Narasi Sejarah masing-masing — Peta Jalan pikeun Perdamaian di Israél / Paléstina?" Di Pendidikan Sejarah sareng Pasualan Konflikasi: Ngadaptar deui Proyék Buku Téks Gabungan, diédit ku Karina V. Korostelina sareng Simone Lässig, 177-191. New York: Rute.

Salomon, Gavriel. 2006. "Naha Pendidikan Perdamaian Leres-leres Ngabédakeun?" Karapihan sarta Konflik: Journal of Psikologi Peace 12, henteu. 1: 37-48.

Schulz, Michael. 2008. "Rekonsiliasi Ngaliwatan Pendidikan - Pangalaman tina Konflik Israél-Paléstina." Jurnal Pendidikan Perdamaian 5, henteu. 1: 33-48.

Seixas, Peter, ed. 2004. Kasadaran Sejarah Tiori. Toronto: University of Toronto Press.

Skårås, Merethe. 2019. "Ngawangun Narasi Nasional dina Perang Sipil: Pengajaran Sejarah sareng Perpaduan Nasional di Sudan Kidul." Atikan Babandingan 55, henteu. 4: 517-535.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...