Herman Daly dina mémoriam: Ékonom Anu Ekonom Kahareup - sareng Masarakat - Moal Teu Ngalalanyahan

Pupusna Herman Daly kedah ditangisi ku sadayana anu narékahan pikeun ngirangan krisis iklim. Marengan Aurelio Peccei (Batesan Pertumbuhan) sareng Richard Falk (Pétét Badak Ieu), aranjeunna ngingetkeun konsékuansi tina eksploitasi terus-terusan planét pikeun nyayogikeun kahirupan anu langkung mulya pikeun anu beunghar, kakurangan anu langkung ageung tina jalma miskin sareng karusakan ieu. planét.

Pendidik karapihan anu badé ngabantosan murid-murid pikeun ngembangkeun kapasitas katerangan tiasa ngabagi sareng aranjeunna karya-karya warga global anu ayeuna. (BAR, 11/10/22)

Ku Sam Pizzigati

(Diulang deui ti: Counterpunch. 8 Nopémber 2022)

Pamikir hébat, turun ngaliwatan umur, geus rutin kudu lalajo movers na shakers epochs maranéhanana shrug off wawasan inti maranéhanana. Salah sahiji pamikir hébat kontemporer urang anu ngalaman nasib éta - ekonom 84 taun Herman Daly - maot ngan minggu panungtungan.

Daly henteu, tangtosna, angkat sagemblengna unrecognized salila hirupna. Dina 1996, anjeunna meunang "Hadiah Nobel alternatip," Swédia's taunan Right Livelihood Award.

"Herman Daly ngartikeun deui ékonomi, ngajalin jalan ka hareup anu henteu kalebet karusakan lingkungan pikeun kauntungan ékonomi," Ole von Uexkull, diréktur eksekutif Right Livelihood, nyatet sanggeus Daly lulus.

Tapi pupusna Daly, sacara umum, teu diémutan. Taya obit geus jadi jauh mucunghul dina New York Times or Washington Post atawa publikasi massa utama lianna.

Sanaos teu dipikaresep ku média ieu, Daly pasti teu inohong pikeun meunangkeun leuwih perhatian dina taun ka hareup. Naha? Karya kahirupan profesor emeritus Universitas Maryland ieu kajantenan langsung ngahubungkeun dua tantangan anu paling luhur jaman urang: runtuhna lingkungan sareng kateusaruaan ékonomi.

Herman Daly naratas disiplin ékonomi ékologis. Anjeunna masihan kami visi - dina karya salawasna "kristal jelas, conceptually compelling" - tina hiji "ekonomi kaayaan ajeg" éta Artikel "Redistribution sarta perbaikan kualitatif tinimbang tumuwuhna perpetual" pasti overload na overwhelm lingkungan urang.

Urang kedah, Daly percaya, nampik "ngabogaan kantos langkung" na revolve hirup urang tinimbang sabudeureun ngabogaan cekap, jeung hartina babagi, hiji kahadean kiwari, anjeunna observasi, mindeng dihina salaku "perang kelas". Tapi nyata "perang kelas," Daly nyatet dasawarsa ka tukang, "moal hasil tina babagi, tapi tina karanjingan elit anu ngamajukeun tumuwuhna sabab candak ampir sakabéh kauntungan tina eta, bari 'ngabagikeun' ngan waragad.

Sareng kumaha urang tiasa dugi ka "kaayaan ajeg," dina ékonomi anu berkembang sacara kualitatif, henteu sacara kuantitatif? Dina hiji waktos, Daly dieja kaluar a "puncak 10" daptar kawijakan pikeun pindah kami maju ka arah éta. Luhur dina daptar éta: panggero pikeun ngawatesan rentang kateusaruaan ku netepkeun duanana minimum jeung panghasilan maksimum.

Daly munggaran ngajengkeun gandeng ieu dina bukuna 1991 Ékonomi Ajeg-Nagara. Anjeunna ngabedakeun "min-max" na sareng anggapan ékonomi konvensional yén anu miskin henteu cilaka nalika anu beunghar beuki beunghar sareng tiasa janten kauntungan tina pengeluaran anu dilakukeun ku jalma jegud.

"Kuring ngajawab sabalikna," Daly nyerat dina bukuna 1996 Saluareun Tumuwuh, "Yén aya wates pikeun total produksi bahan nu ékosistem bisa ngarojong, sarta yén éta bakal jelas teu adil pikeun 99 persén tina total produk kawates pikeun buka ngan hiji jalma. Janten kuring nyimpulkeun yén sacara implisit kedah aya panghasilan pribadi anu maksimal.

Naon maksimum anu paling cocog?

"Sajumlah kateusaruaan anu ngamungkinkeun faktor-sapuluh-sapuluh bédana antara anu paling sugih sareng anu paling miskin bakal ngabutuhkeun bédana anu sah dina ganjaran sareng insentif," Daly ngajelaskeun, "bari ngahormatan kanyataan yén urang mangrupikeun jalma-jalma, sanés. terasing, individu atomistik.

"Teu aya anu ngabantah pikeun kasaruaan anu teu jelas, dipaksa," tambah anjeunna. "A faktor sapuluh dina kateusaruaan bakal diyakinkeun ku béda nyata dina usaha jeung karajinan sarta bakal nyadiakeun insentif cukup pikeun nelepon mudik kualitas ieu."

Tapi Daly teu ningali nanaon "sakral ngeunaan faktor sapuluh" jeung ngarasa faktor dua puluh bisa ngawula ngan alus. Sareng anjeunna ningali Undang-undang Ekuitas Panghasilan anu diusulkeun ku kongresman Minnesota Martin Sabo - panerapan anu bakal ngabatesan pangurangan pajeg anu tiasa ditanggung korporasi pikeun kompensasi eksekutif henteu langkung ti 25 kali panghasilan karyawan anu dibayar panghandapna perusahaan - salaku léngkah dina arah katuhu.

Hiji titik rujukan: Taun ka tukang, Institute Sarat jeung Kaayaan Ékonomi laporan, CEO perusahaan Amérika rata-rata kali 399 gajih para pagawe khas bangsa urang.

Sam Pizzigati nyerat ngeunaan kateusaruaan pikeun Institut Studi Kabijakan. Buku panganyarna na: Kasus pikeun Gaji Maksimum (Politik). Di antara buku-bukuna anu sanés ngeunaan panghasilan sareng kabeungharan anu salah: Nu Beunghar Ulah Salawasna Menang: Kameunangan anu Hilap tina Plutokrasi anu Nyiptakeun Kelas Menengah Amérika, 1900-1970  (Tujuh Carita Pencét). 

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur