Atikan Étika di Sakola Romania: Nilai Palatihan sareng Pendidikan Kontinyu

The Learning to Live Together Program (LTLT) di Romania.
Laura_Profile
Laura Molnar

(Artikel aslina: Arigatou International, ethicseducationforchildren.org, 10 Nopémber 2015)

Laura Molnar mangrupikeun palatih Program Diajar Hirup Babarengan (LTLT) sareng parantos janten kakuatan panggerak dina palaksanaanna dina sistem pendidikan formal Romania.

Laura asalna ti kota pagunungan saeutik di Transylvania, Romania, tapi manehna ayeuna dumasar di Bukares. Lalampahanna sareng Program LTLT dimimitian dina 2009 nalika, nalika damel salaku psikolog pikeun murangkalih anu cacad, anjeunna dilatih di bengkel dasar di Jenéwa. Kalayan set pangaweruh sareng kaahlian anyar ieu, anjeunna ngamimitian ngalaksanakeun pendekatan LTLT sareng murangkalih anu anjeunna damel. Sataun saterusna manéhna kapilih pikeun ilubiung dina kursus Trainers Internasional nu diayakeun ku Arigatou International Geneva, nu ngarah ka sertifikasi salaku palatih LTLT.

Dina 2013 Laura nyandak léngkah badag. Anjeunna mendakan kasempetan pikeun nerapkeun sacara sistematis manual LTLT dina sektor pendidikan formal Romania. Usahana dirojong ku Asosiasi Sol Mentis dina gawé bareng Arigatou International Geneva sareng Komisi Nasional UNESCO di Romania.

Dina 2014, anjeunna ngagampangkeun kursus online munggaran pikeun palatih anu disayogikeun ku Arigatou internasional Geneva. Mangtaun-taun saatos bengkel kahijina, Laura terus diajar sareng diajar pikeun ningkatkeun kaahlianna:

"Kuring nganggap latihan kuring henteu réngsé. Unggal kasempetan anyar cooperate jeung tim Arigatou International Jenéwa, unggal Tangtu kuring ngatur pikeun guru, sarta unggal sési jeung barudak brings pangaweruh anyar. Unggal dinten abdi diajar kumaha janten jalma anu étika sareng panutan pikeun batur."

1. Naon anu jadi motivasi Sadérék pikeun jadi palatih?

Nalika kuring ilubiung dina Workshop Pelatihan Dasar anu munggaran, dina taun 2009, kuring mendakan henteu ngan ukur alat anyar pikeun padamelan kuring sareng murangkalih, tapi ogé jalma-jalma anu komitmen sareng pendekatan kahirupan anu énggal: empati sareng hormat ka batur sareng kabuka pikeun sadaya agama atanapi agama. kabudayaan.

Sanggeus sababaraha bulan kuring diondang salaku ko-fasilitator ka Lokakarya Pelatihan Dasar di Bukares. Eupan balik positif anu ditampi saatos palatihan ti Agneta Ucko, tilas diréktur Arigatou International Geneva, sareng didorong ku Marta Palma, tilas Koordinator GNRC pikeun Éropa, masihan inspirasi kuring pikeun neraskeun padamelan salaku palatih.

Unggal workshop masihan kuring learnings anyar, pamahaman anyar dina pendekatan LTLT, sarta énergi anyar jeung motivasi pikeun nuluykeun. Hasil positip anu kuring tingali dina waktos ieu mangrupikeun motivasi anu kuat pikeun milarian kasempetan pikeun ngajantenkeun metode ieu langkung diaksés pikeun guru sareng murid Romania.

2. Sadérék meunang akréditasi ti Kemendikbud pikeun palatihan Learning to Live Together, kumaha akréditasina jeung naon hartina ieu akréditasi?

Prosésna lumangsung 6 bulan. Kuring ngamimitian ku panalungtikan ngeunaan kabutuhan guru sareng murid, anu negeskeun kabutuhan pendidikan etika di sakola. Abdi ngajukeun file ka Komisi Akréditasi Depdiknas kalebet inpormasi ngeunaan tim pelatih, tim administrasi sareng manajemen, kurikulum program (tujuan, kompetensi, jadwal, metodologi, formulir evaluasi) sareng dukungan kursus. Guru anu ilubiung dina kursus 42 jam sareng nyiapkeun portofolio pikeun évaluasi ahir nampi 11 sks ti Kementrian Pendidikan.

3. Naon sumebarna sarta dampak karya anjeun?

Dugi ka ayeuna kami parantos ngayakeun 18 kursus dimana langkung ti 450 guru parantos akrab sareng pendekatan LTLT sareng ngembangkeun kamampuan ngagunakeun manual dina kagiatanana sareng murangkalih. Taun ka tukang kuring ngamimitian palaksanaan LTLT di sababaraha sakola kalayan dua dugi ka tilu guru di masing-masing. Saatos ningali parobihan barudak sareng dina dinamika kelas, langkung seueur guru janten kabetot pikeun ilubiung dina program pendidikan etika urang.

Dina Séptémber 2015, langkung ti 47 guru ti Bucharest, Dambovita sareng Dolj ngamimitian ngalaksanakeun LTLT sacara sistematis. Langkung ti 1400 murid ti sakola dasar, menengah sareng luhur kalibet dina program pendidikan étika taun ieu.

4. Dupi anjeun tiasa masihan kami conto dampak karya anjeun di sababaraha sakola?

Aletheea mangrupikeun sakola anyar anu dibuka taun 2014. Ti mimiti, murid sareng guru parantos diwanohkeun sacara sistematis kana unsur-unsur anu béda tina palatihan LTLT, sapertos "Log Pembelajaran" pikeun murid sareng "Log Refleksi" pikeun guru ngawaskeun évolusi barudak.

LTLT dianggo dina rapat énjing murid sareng salaku kursus pilihan. Métode gawé babarengan jeung partisipatif digunakeun dina disiplin béda pikeun ngamumulé kamampuh siswa pikeun gawé bareng jeung ngadorong maranéhna pikeun ngébréhkeun pamadeganana. Diajar dumasar kana empati sareng miara kabutuhan batur dipromosikeun ngaliwatan proyék sosial sareng kunjungan ka pusat anu béda pikeun murangkalih anu kirang. Ieu gaduh pangaruh anu ageung pikeun murid.

Prosés ngawaskeun némbongkeun yén sikep agrésif atawa individualis diganti ku alternatif nonviolent pikeun ngajawab konflik, kalawan gawé babarengan jeung silih rojongan. Siswa jadi leuwih sénsitip kana pangabutuh batur jeung leuwih percaya diri sanggeus mantuan barudak disadvantaged atawa exercising kamampuhna pikeun ngungkabkeun pamadegan maranéhanana.

5. Nyaritakeun masalah sosial anu mangaruhan barudak di tempat anjeun ngalaksanakeun LTLT.

Kontéks jeung motivasi sakola anu mutuskeun ngagunakeun LTLT béda: konteks antarbudaya jeung antaragama, bullying, pangaluaran, jeung sikep agrésif di antara siswa. Urang geus kalibet dina program barudak urang ti etnis béda, budaya, tingkat sosial jeung agama.

Urang perhatikeun yén pangabutuh diajarna henteu gumantung kana status sosial, latar agama, budaya atawa etnisna. Kabutuhan maranéhanana patali jeung ngamekarkeun kamampuh sosial maranéhanana, tanggung jawab maranéhanana, empati jeung sikap hormat maranéhanana, pikeun ngarobah paripolah diskriminatif jeung agrésif maranéhanana ka batur, pikeun meunangkeun wawuh jeung panutan etika, pikeun nempo realitas di sabudeureun maranéhanana jeung ngagunakeun téhnik nyukupan pikeun ngajawab konflik. .

6. Ngabejaan urang ngeunaan tantangan utama nu geus encountered salaku palatih a.

Salah sahiji tangtangan utama kuring nyaéta nyiptakeun Komunitas Praktek (CoP) sareng guru anu ngalaksanakeun LTLT sacara sistematis. Najan kitu, urang junun ngatur dua acara anu ngaapresiasi boh pikeun guru jeung siswa. Kuring nyoba nyieun hiji bursa pangalaman antara guru anu nerapkeun LTLT ku disseminating sagala kagiatan maranéhanana, prestasi, inisiatif siswa jeung prakték pangalusna dina newsletter quarterly tina program.

Jumlah badag barudak di unggal kelas jeung kurangna spasi pikeun kagiatan éta tantangan sejen nu ngajadikeun perlu adjustment kagiatan.

Beban kerja guru anu luhur sareng kurangna waktos pikeun nyiapkeun sesi mangrupikeun tantangan anu sanés anu urang atasi usum panas ieu ku nyiapkeun sakumpulan sési modél pikeun tiap kios. Ieu bakal ngidinan guru pikeun milih nu leuwih luyu jeung relevan pikeun kaperluan siswa maranéhanana.

7. Naon lengkah saterusna dina karya anjeun lakukeun ku LTLT?

Salasahiji tujuan utamana mah pikeun nambahan jumlah guru anu ngalaksanakeun LTLT di satiap sakola, sangkan bisa mawa parobahan di tingkat kelembagaan. Kuring ogé hayang nyieun tim rojongan facilitation tumuwuh sakumaha urang boga ngaronjatna jumlah guru ngalaksanakeun di Bukares, Ilfov, Dambovita jeung Dolj wewengkon. Pikeun taun hareup, kuring bakal ngajukeun pikeun ngenalkeun dina sababaraha kurikulum kelas hiji kursus pilihan pendidikan étika.

Taun ieu, kuring ngarencanakeun pikeun ngatur langkung seueur proyék atanapi acara pikeun ngahijikeun guru sareng murid ti sakola anu béda. Abdi ogé badé ngahijikeun Komunitas Praktek ngalangkungan kursus atanapi perjalanan anu béda-béda anu tiasa nawiskeun rohangan pikeun guru pikeun ngabagi pangalamanana.

"Nilai tambihan kana pendekatan LTLT nyaéta palatih anu ngamajukeun metodeu sareng jalma-jalma anu saé anu masihan inspirasi ka kuring di GNRC. Éta sababna kuring mikir yén janten palatih LTLT mangrupikeun tanggung jawab anu ageung anu ngalibatkeun gaya hirup etika, pamekaran kamampuan fasilitasi sareng kabuka pikeun diajar langkung seueur ngeunaan ngawangun perdamaian, identitas anjeun sorangan sareng anu sanés unggal dinten.

(Buka tulisan aslina)

 

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...