Menteri Pendidikan Malaysia: tingali sacara lokal pikeun ngajarkeun kamanusaan, perdamaian

Dipasang deui ti: Free Malaysia Today (FMT). 10 Nopémber 2023

By A. Kathirasen 

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek janten émosional di Déwan Rakyat nalika ngabéla program "Minggu Solidaritas Palestina" anu dilaksanakeun ti 29 Oktober dugi ka 9 Nopémber di sadaya lembaga pendidikan, kalebet sakola sareng paguron luhur.

FMT ngalaporkeun yén anjeunna nyarios: "Tujuan tina program ieu nyaéta pikeun ngadidik murid ngeunaan nilai kamanusaan, pendidikan perdamaian, sareng perdamaian (sorangan).

Anjeunna ngabela para kritikus program: "Pasihan kamentrian pendidikan rohangan pikeun ngalaksanakeun tanggung jawab kami. Tong ngaganggu kami (pelayanan). Tong ngaganggu sakola urang. Tong ngaganggu guru urang.”

Abdi henteu hoyong ngobrol ngeunaan program éta salaku host komentator sareng anggota masarakat parantos nyarioskeun éta, sareng teras ngabahas akibatna, kalolobaanana dina istilah négatip.

Anu abdi hoyong laksanakeun nyaéta ngingetkeun ka menteri sareng pamaréntah yén aranjeunna henteu kedah ningali naon waé anu kajantenan di nagri asing pikeun ngajarkeun "nilai kamanusaan" sareng kabutuhan perdamaian ka murid sareng guru urang.

Aya leuwih ti cukup kajadian lokal utama jeung acara nu bisa robah jadi pangajaran jeung learning moments.

"Ieu anu urang peryogikeun di Malaysia: urang kedah ngartos diri urang sorangan, ngaleungitkeun kabodoan urang, sareng nampi pangaweruh sareng hikmah; urang kudu leupaskeun pikiran jeung lampah négatip jeung nangkeup positif; urang kudu hirup jeung hayu hirup; urang peryogi katengtreman dina kahirupan urang sareng urang kedah nyebarkeun perdamaian.

Salaku conto, festival utama anu dirayakeun ku urang Malaysia mangrupikeun kasempetan anu saé pikeun sakola pikeun ngajarkeun nilai-nilai kamanusaan sareng ko-eksistensi damai ka murid, khususna anu aya di sakola dasar anu henteu tiasa mikir kritis atanapi ngartos masalah sosio-politik-ékonomi. Ogé, boh menteri atawa pamaréntah Anwar Ibrahim moal dituduh mawa pulitik ka sakola atawa nyoba shore up rojongan pulitik ti komunitas husus.

Seueur pisan anu tiasa diajarkeun ngeunaan ajén-inajén kamanusaan sareng hirup damai kalayan ngabahas aspék Hari Raya Puasa, Poé Wesak, Natal, Deepavali, Gawai, Kaamatan sareng festival anu sanés.

Kusabab Deepavali atanapi Diwali didieu (12 Nov), hayu atuh nganggo ieu salaku conto.

Deepavali teh Festival Lampu sarta unggal imah Hindu geus lighted up kalawan lampu minyak liat leutik, katelah "agal vilakku" diantara speaker Tamil na salaku "diyas" diantara India kalér. Deepavali sorangan hartina "baris lampu".

Siswa sareng guru tiasa ngamimitian ku ngawangkong ngeunaan perayaan Deepavali teras ngabahas pentingna cahaya dina kahirupan maranéhanana.

Salaku conto, lampu kelas tiasa dipareuman sareng murid naroskeun kumaha parasaanana. Teras lampuna tiasa dihurungkeun sareng guru tiasa naroskeun naha aranjeunna ngarasa langkung aman sareng riang nalika lampu hurung atanapi nalika poék.

Siswa bisa diajarkeun yén sagampil lampu exudes positip jeung kacaangan, maranéhanana kudu hirup kalawan outlook positif jeung riang.

Dina sagala budaya, gelap melambangkan jahiliah bari lampu melambangkan pangaweruh. Ku kituna, siswa bisa didorong pikeun ngaleungitkeun gelap kabodoan tina kahirupan maranéhanana ku cara néangan pangaweruh. Conto bisa dibikeun ka jalma anu searched for jeung kaala pangaweruh ngarah kana loba sukses maranéhanana.

Ti dinya guru bisa neruskeun nunjuk kaluar yén lolobana masalah urang - kaasup antar-grup atawa masalah antar-agama - hasil tina kalakuan kaluar jahiliah jeung tanpa pangaweruh ditangtoskeun, atawa tanpa mikir hiji hal ngaliwatan.

Contona, lamun maranéhna boga pangaweruh yén agama béda boga cara béda pikeun ngadeukeutan ka Allah, maranéhna bakal leuwih toleran, atawa narima, tina cara jalma séjén.

Ti dinya éta hiji luncat gampang ngobrol ngeunaan hikmah sakumaha cahaya ogé equated jeung hikmah. Lamun siswa mekarkeun hikmah ngaliwatan pangajaran, pangajaran, pangalaman jeung ngadéngékeun pangalaman para kokolot, maranéhna bakal bisa hirup leuwih nyugemakeun.

Sarta saprak ego teh musuh hikmah sarta ngabalukarkeun loba troubles - naha di kulawarga atawa masarakat - aranjeunna bisa diajarkeun pikeun ngajaga eta di pariksa. Maranéhna ogé bisa diajar yén jalma wijaksana téh dipikahormat ku saréréa, teu sual asal-usul ras atawa agama atawa kabangsaan.

Cahaya ogé tiasa disaruakeun sareng welas asih sareng murid tiasa diajarkeun nilai welas asih dina ngamanusikeun urang.

Sapertos lampu anu mancarkeun cahaya sareng ngaleungitkeun gelap, murid sareng guru kedah diajar nyingkirkeun gelap di jerona sareng nyéépkeun surak sareng siap nawiskeun pitulung ka batur sareng henteu ningali batur salaku musuh atanapi muhrim pikeun ngarugikeun aranjeunna.

Aranjeunna kedah ngaleungitkeun naon waé gelap anu aya di jero aranjeunna - sapertos amarah, karanjingan, timburu sareng kabiasaan sapertos ngaroko - sareng ogé ngabantosan ngaleungitkeun gelap di masarakat - sapertos kamiskinan sareng salah paham sareng gelut.

Cahaya ogé ngagambarkeun katengtreman sahingga aranjeunna kedah narékahan pikeun katengtreman dina pikiran sareng lampahna sareng kalakuanana supados aranjeunna janten duta perdamaian.

Murid bisa diajar ngeunaan kumaha cahaya muterkeun hiji peran penting dina agama jeung budaya sadaya komunitas sarta grup étnis.

Salaku conto, urang Malayu nyaangan imahna nalika Hari Raya Puasa sareng Cina ngagungkeun cahaya kalayan festival lantera taunan. Cahya ogé dicirian nalika perayaan Natal sareng Poé Wesak.

Guru ogé bisa nunjuk naon rupa agama nyebutkeun ngeunaan cahaya.

Qur'an (Surah 24:35) nyebutkeun: "Allah teh cahaya langit jeung bumi".

Alkitab (Yohanes 12:46) nyebutkeun, ”Kami datang jadi caang ka dunya, supaya sing saha anu percaya ka Kami ulah cicing di nu poek.”

Dhammapada (146) nyarios: "Naha anjeun henteu milarian cahaya, anjeun anu dikurilingan ku gelap? “

The Guru Granth Sahib (1314) nyebutkeun: "O Lord of Light, cahaya anjeun infused dina sakabéh".

Jeung Brihadaranyaka Upanishad (1: iii: 28) nyebutkeun: "Arah kami ti teu nyata ka Nyata; ti gelap ka caang; ti maot nepi ka kalanggengan. Mugia aya katengtreman dimana-mana.”

Upami palayanan nyandak saran ieu pikeun ngagunakeun festival urang salaku alat bantu ngajar, kuring bakal nyarios yén éta ikhlas dina hoyong ngajarkeun katengtreman sareng nilai kamanusaan.

Ieu naon urang kudu di Malaysia: urang kudu ngarti diri urang sorangan, dispel jahiliah urang, sarta acquire pangaweruh jeung hikmah; urang kudu leupaskeun pikiran jeung lampah négatip jeung nangkeup positif; urang kudu hirup jeung hayu hirup; urang peryogi katengtreman dina kahirupan urang sareng urang kedah nyebarkeun perdamaian.

Nu penting dina masarakat multiracial, multireligious, urang kudu ningali yén sanajan béda urang, urang manusa. Sareng ngakuan ieu, urang kedah ngalaksanakeun kahadean ka sadayana sareng nyorotkeun cahaya anu bakal nguntungkeun urang sadayana.

Rumi nyebutkeun alus:

Upami sapuluh lampu aya dina hiji tempat,
masing-masing béda dina wangun ti nu séjén;
can bisa ngabedakeun nu caangna
mun anjeun fokus kana lampu.

Panulis tiasa ngahubungi di kathirasen@yahoo.com.

Pamadegan anu dikedalkeun nyaéta pamadegan panulis sarta henteu merta ngagambarkeun pamadegan FMT.

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

1 pamikiran ngeunaan "Menteri Pendidikan Malaysia: tingali sacara lokal pikeun ngajarkeun umat manusa, perdamaian"

  1. Dr Surya Nath Prasad

    Restrukturisasi Atikan Dumasar Sekularisme Spiritual pikeun Kahadean, Toleransi sareng Nonviolence
    Ku Surya Nath Prasad, Ph.D., Transcend Media Service
    https://www.transcend.org/tms/2018/08/restructuring-education-based-on-spiritual-secularism-for-kindness-tolerance-and-nonviolence/

    Élmu sareng Agama Terpadu pikeun Damai
    ELMU – SPIRITUALITAS,
    Surya Nath Prasad, Ph.D. – Transcend Media Service, 1 Agustus 2016
    https://www.transcend.org/tms/2016/08/integrated-science-and-reli

Leave a Comment

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Ngagulung ka luhur