Atikan: Tantangan dina konteks konflik

Ngungkulan ekstremisme telenges ngabutuhkeun kabutuhan pendidikan sareng padamelan.

(Diulang deui ti: Amanah Bantuan Bantuan Kamanusaan. 8 Juli 2021)

Bulan ieu, HART fokus kana tantangan anu disanghareupan atikan di nagara pasangan urang sareng kumaha mitra kami milari alamat éta.

Serangan téroris ngalawan target pendidikan parantos ningkat dina sababaraha taun terakhir. Kelompok téroris di Asia Kidul sareng Afrika, kalebet Boko Haram di Nigeria, kelompok Taliban Afganistan, sareng grup Al-Qaeda anu aya hubunganana di Suriah sareng Irak, parantos beuki seueur serangan dina lembaga pendidikan salaku alat téror, atanapi parantos ngambil alih lembaga pendidikan ka ngamajukeun 'merek' ekstremisme aranjeunna.[abdi]  Dina taun-taun ayeuna, paningkatan serangan ngalawan sakola sareng penculikan murid ku kelompok militan ekstremis di Nigeria parantos dipublikasikeun ogé.

Naha Institusi Pendidikan Sasaran?

Sakola, paguron luhur sareng paguron luhur mangrupikeun udagan anu 'lemes' dimana sajumlah ageung jalma kumpul. Militér, pamaréntahan sareng gedong sipil beuki dijaga saé. Sabalikna, lembaga pendidikan kurang dijaga, langkung rentan sareng ngagaduhan nilai simbolis sabab sering dianggap 'ngagambarkeun' nagara. Serangan di sakola ngagaduhan nilai 'teror' anu luhur sareng ningkatkeun profil kelompok militan.

Tapi aya ogé alesan idéologis. Boko Haram di Nigeria sareng kelompok Al-Qa'eda anu aya hubunganana di Suriah sareng tempat sanésna percaya yén pendidikan sékulér ala barat ngarusak masarakat Islam sareng bertentangan sareng pandangan iman aranjeunna. Nyatana, kecap 'Boko Haram' kasarna tiasa ditarjamahkeun salaku "pendidikan Kulon haram".

Naha Extremis Islam Loathe Atikan Kulon?

Seueur umat Islam nganggap pendidikan barat, sering dikenalkeun ku misionaris Kristen, janten 'impor' agama kolonial barat anu ngarusak iman Islam sareng nilai-nilai 'tradisional' sareng aranjeunna milari pendidikan agama 'murni'.

Nanging, parantos diterapkeun sareng diadaptasi kana sagala budaya, pendidikan modéren moal tiasa dianggap impor 'barat' deui. Tapi dianggap ancaman paling ageung kana idéologi ekslusivis tina kelompok militan. Prof Boaz, Dekan di Lauder School of Government, Diplomacy and Stratégi nyerat: "Teroris terang pisan yén pendidikan pikeun perdamaian, hak asasi manusa, minoritas sareng hak-hak awéwé sakumaha ogé nilai-nilai demokratis sareng liberal anu kontradiksi sareng pesen-pesenana sareng janten ancaman anu paling ageung pikeun usaha radikalisasi anu lumangsung. Upami aranjeunna tiasa nutup pendidikan saingan, aranjeunna bakal ngahontal monopoli dina pikiran kapayunna. "

"Téroris terang pisan yén pendidikan pikeun perdamaian, HAM, minoritas sareng hak-hak awéwé sapertos nilai-nilai demokratis sareng liberal anu bertentangan sareng pesen-pesenna sareng janten ancaman pangbadagna pikeun usaha radikalisasi anu lumangsung. Upami aranjeunna tiasa nutup pendidikan saingan, aranjeunna bakal ngahontal monopoli dina pikiran kapayunna. "

Perlu dibédakeun antara kekerasan anu bermotivasi agama sareng politik. Seueur ekstremisme dumasar kana anggapan ketidakadilan sareng marginalisasi.[Ii] Kaayaan kamiskinan sareng ketidakadilan janten bibit bibit dimana ketegangan mazhab sareng agama tiasa dimanipulasi sareng tumuh. Laporan Indéks Terorisme Global taun 2013 (hal.68) ngaidéntifikasi dua faktor anu caket dicarioskeun sareng kagiatan téroris: kekerasan politik anu dilakukeun ku nagara sareng ayana konflik bersenjata anu langkung lega. "Patalina antara dua faktor ieu sareng térorisme kuat pisan yén kirang ti 0.6 persén sadaya serangan téroris parantos kajantenan di nagara-nagara tanpa aya konflik anu teras-terasan sareng bentuk teror politik naon waé."[Iii]  Kurangna padamelan pikeun jalma anu berpendidikan di nagara-nagara anu teu aman sacara politik ningkatkeun résiko radikalisasi jalma anu berpendidikan.

Solusi naon?

Ngungkulan ekstremisme anu telenges ngabutuhkeun kabutuhan pendidikan sareng padamelan, sareng ieu naha éta penting pisan pikeun kaseueuran mitra kami. Ngungkulan ongkos lungsur anu luhur tiasa janten léngkah pangpayunna dina ngirangan pangangkatan nonoman kana ekstremisme telenges. Kitu ogé, kurang aksés kana pendidikan formal ngajantenkeun barudak rentan ka rekrutmen sareng radikalisasi. Penyediaan pendidikan sareng insentif di komunitas anu miskin, dimana sakola sareng prasarana anu aman sayogi pikeun murangkalih (boh lalaki sareng awéwé) sareng padamel, anu mana pamikiran kritis, olahraga, kaparigelan hirup sareng kalungguhan kulawarga sareng masarakat kalebet dina silabus, ngarobah komunitas sareng nyayogikeun stabilitas.

HART bangga aub sareng proyék pendidikan di sadaya nagara pasangan urang. Sababaraha bulan ka pengker, pasangan urang di Sudan, Benjamin Barnaba, nyarioskeun daérah anu parah kapangaruhan ku konflik, nyarios: "Salain ti HART di Pegunungan Nuba teu aya lembaga adat atanapi internasional atanapi PBB anu sanggup nyayogikeun bahan pendidikan atanapi skolastik naon waé. atanapi naon waé anu aya hubunganana sareng pendidikan. Anjeun ngan hiji-hijina proyek anu aya di lapangan sareng sadayana ngandelkeunana. "

[abdi] Naveed Hussain. Koalisi Global pikeun Ngajagi Pendidikan tina serangan. Naha téroris nyerang pendidikan. https://protectingeducation.org/news/why-terrorists-attack-education/ 22 Pébruari 2016

[Ii] Samantha de Silva. Peran Atikan dina pencegahan ekstremisme telenges. Laporan andalannya Bank Dunia-PBB gabungan "Naha Panganteur Pangembangan Mantuan Ngalawan Konflik sareng Kekerasan?"

[Iii] Ibid.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...