Sawala sareng Betty Reardon, Pendidik Perdamaian

Sawala sareng Betty Reardon, Pendidik Perdamaian

Dilaksanakeun ku Katherine Marshall
Berkley Center pikeun Agama, Perdamaian & Urusan Dunya - Universitas Georgetown

(Tulisan aslina: Berkley Center pikeun Agama, Perdamaian & Urusan Dunya. 23 April 2016)

reardon-elhibrikasang tukang: Betty Reardon mangrupikeun pamimpin sareng guru anu otentik dina bidang pendidikan perdamaian, anu anjeunna tangtukeun sacara lega sareng inklusif salaku hal anu mendasar kana pendidikan sosial dasar salaku kasihatan umum atanapi kauangan pribadi. Anjeunna parantos damel salami mangtaun-taun dina pedagogi anu kalibet dina ngajarkeun topik anu aya hubunganana sareng ngawangun dunya anu langkung damai; arsip Betty Reardon perenahna di Universitas Toledo. Paguneman ieu sareng Katherine Marshall tanggal 23 April 2016 (ku telepon) museur kana agenda sub-kelompok anu ditunjuk Departemen Luar Negeri AS damel pikeun awéwé, agama, perdamaian, sareng kaamanan. Éta ogé neuleuman masalah anu lega kalebet hubungan antaragama, pendekatan awéwé sareng kalungguhan pikeun damel perdamaian, sareng tantangan kontémporer pikeun ngadidik warga anu tiasa ngahargaan bédana sareng napigasi di dunya dimana sudut pandang anu béda mangrupikeun hal anu langsung sareng penting dina kahirupan sadidinten.

Hayu urang mimitian ku tantangan praktis naon anu anjeun tiasa nyarankeun ka Dinas Nagara ngeunaan topik awéwé, agama, sareng perdamaian. Anjeun parantos nyorot pentingna nyandak inisiatif antaragama kana akun. Naha anjeun tiasa ngajelaskeun naha sareng naon jinis inisiatif anu anjeun pikirkeun?

Kuring yakin yén antaragama, sareng naon anu kuring sebut ogé multi-iman, gerakan penting pisan. Éta leres-leres leres ayeuna, khususna pikeun Amérika Serikat, dina cahya Islamophobia sareng banding ka pangaluaran agama anu jelas pisan dina kampanye politik ayeuna. Penting henteu ngan ukur dina watesan bukti naon anu dilakukeun ku kelompok antaragama ieu sareng naon anu tiasa aranjeunna laksanakeun dina istilah anu nyata. Éta ogé mangrupikeun démo tina antitesis tina antagonisme sektarian yén gerakan pangaluaran nyobian ngolo-ngolo jalma mangrupikeun hal anu hadé sosial.

Ngawangun gerakan multi-iman sareng milarian, sapertos anu dilakukeun dina dasar anu mendasar, pikeun naon anu disebut titik umum penting pisan. Éta hartosna henteu seueur alesan umum dina hal kayakinan khusus, tapi naon kapercayaan éta nyababkeun aranjeunna nilai dina masarakat, anu diwangun ku sababaraha kapercayaan sareng kapercayaan. Jalma anu ngalaman prosés éta lumayan dumasarkeun kana nilai perdamaian positip. Aranjeunna ningali béda-béda kapercayaan salaku sumber kakuatan tina kaanekaragaman, tibatan anu nyababkeun pecahan sosial atanapi konflik.

Kuring henteu langsung aub dina organisasi antaragama ayeuna, tapi kuring parantos kalibet ti waktos ka waktos sareng nonton aranjeunna sacara raket. Kuring gaduh réréncangan sareng kolega anu pipilueun sareng pendukung gerakan. Jigana penting pisan di masarakat urang, anu mangrupikeun masarakat sékulér, yén tindakan dumasar kaagamaan ulah janten sektarian. Kuring parantos ningali sababaraha hal anu rada merusak dina pendekatan mazhab sahingga nekenkeun dimensi multi-iman. Ieu sering ngalibatkeun ngariung dina hiji masalah, ku cara-cara anu tiasa ngalangkungan titik-titik bédana anu tiasa dina kaayaan sanés misah tibatan ngahijikeun kelompok anu beragam. Jalma anu termotivasi pikeun ngarobih masalah anu umum pikeun nguatkeun usaha kana perdamaian sareng kaadilan sareng anu damel babarengan pikeun tujuan umum tiasa épéktip.

Naha anjeun tiasa nyebatkeun sababaraha conto?

Karya Déwan antaragama New York janten émutan. Aranjeunna kalibet dina seueur daérah, kalebet kapolisian, alamat Islamophobia, sareng kekerasan ngalawan awéwé. Aranjeunna kadang kalibet dina tindakan langsung. Hiji conto nyaéta kontropérsi anu ngurilingan proposal pikeun ngembangkeun pusat sosial muslim caket Ground Zero [proposal Park51]. Aya kaluarna resistansi anu nyababkeun luka ti 11 Séptémber. Dewan Antaragama New York nyandak peran aktif dina ngadidik masarakat sareng keukeuh ngajaga hak dulur-dulur Muslim urang. Nalika aya iklan subway anti-Muslim aranjeunna ogé kalibet sareng ngabantosan pikeun mastikeun yén iklanna dirobih. Sareng déwan dipimpin ku awéwé, Pdt. Chloe Breyer. Aya kelompok sanés anu ngalakukeun padamelan anu sami. Kuil Pangertian (anu diadegkeun ku Judith Hollister) mangrupikeun conto anu sanés.

Pikaresepeun pikeun kuring yén dorongan ieu pikeun terang ngeunaan bahkan nyembah sareng anu sanésna kantos aya dina gerakan perdamaian. Nalika urang mimiti ngajalankeun program pendidikan perdamaian usum panas, sababaraha aya padumukan di akhir minggu. Kuring émut yén sering pamilon babarengan, nyalira, sareng ngembangkeun jinis ibadah multi-agama umum, ku cara anu matak héran pikeun pamimpin agama tradisional langkung. Éta ngagambarkeun motivasi pikeun digawé pikeun perdamaian anu dipendakan ku pamilon dina kapercayaan agamana sareng karepna pikeun mendakan cara ngabagi aranjeunna dina cara anu bermakna.

Janten, sanaos kanyataanna agama tiasa dianggo salaku pakakas pikeun nyiptakeun atanapi ngagegedekeun konflik, parantos aya unsur ngawangun perdamaian positip ieu anu kalebet kana kalolobaan agama. Nalika dianggo dina kontéks anu saluyu, éta tiasa ngawangun pisan.

Kumaha awéwé asup kana gambar ieu?

Kuring ngobrol sareng Chloe Breyer nembé ngeunaan biantara anu anjeunna badé bikeun di garéja Episcopal di kota kuring. Kuring bébéja ka anjeunna ngeunaan pangalaman pribadi kuring di kota. Nalika kuring déwasa, pamisahan mazhab kuat pisan. Lalaki di mimbar bakal nyarios ka urang ngeunaan kumaha urang kedah berurusan sareng anu sanésna, anu hartosna Protestan sareng Katolik anu sanés. Aranjeunna nyarios yén urang tiasa marahmay tapi panginten henteu marahmay sareng pangsaéna urang henteu ibadah sareng batur; Minggu énjing mangrupikeun waktos papisah. Nanging, di luar kontéks agama resmi ieu, ibu-ibu masarakat ngagaduhan pandangan anu bénten pisan. Dina generasi kuring, urang sadayana angkat ka seueur pésta Natal tina sababaraha ragam agama, sareng éta sering di basement garéja. Kuring émut rada kumaha urang indit ti hiji pihak ka pihak séjén. Kuring pernah Shirley Temple di buruan sakola Minggu di garéja anu béda. Ibu-ibu hoyong sadayana murangkalih janten bagian tina sadaya kajadian sapertos anu aranjeunna anggap salaku komunal tibatan mazhab. Aranjeunna nolak pamanggih pisah sareng pangaluaran anu urang terang janten ciri patriarki. Sareng ieu mangrupikeun awéwé anu moal pernah nyebut dirina féminis.

Awéwé, kaseueuran aranjeunna tukang bumi, ogé ngagaduhan naluri anu ngadamel komunitas. Salami taun Déprési, aranjeunna damel babarengan dina cara ngabantosan kulawarga pikeun didukung ku sakola sareng garéja. Ngan sababaraha taun ka pengker urang ningali penegasan hak awéwé pikeun ordinasi sareng partisipasi resmi di lembaga, sareng awéwé diaku salaku pamimpin agama sareng palaku, tapi inti inti aya di dinya sateuacanna. Janten teu héran pisan yén seueur awéwé anu kalibet pisan salaku perdamaian. Upami anjeun ningali kagiatan perdamaian di sakitar PBB, Awéwé Métodis Serikat, awéwé ti Komuni Anglikan, Baha'i, awéwé anu henteu kaetung tina paréntah awéwé Katolik, sareng anu sanés sacara aktip pisan kalibet dina gerakan internasional pikeun perdamaian sareng kaadilan. Awéwé sok janten tukang perdamaian anu penting, tapi ayeuna waé éta sacara resmi diaku sapertos di Déwan Kaamanan Resolusi 1325 ngeunaan Awéwé, Damai sareng Kaamanan (2000).

Refleksi ieu ngeunaan PBB nunjukkeun gambar anu jelas dina pikiran kuring. Dina 1995 di Beijing [dina Konpérénsi Kaopat PBB ngeunaan Awéwé], saatos kajadian forum masarakat sipil, sababaraha urang tetep nyobian pikeun ngalakukeun sababaraha perdamaian sareng hak asasi manusa diantara nagara anggota dina konperénsi antar nagara. Kuring milarian réréncangan anu aktip dina LSM religius sareng panginten kuring mendakan anjeunna dina gempungan organisasi agama. Tétéla mangrupikeun rapat ngeunaan hak-hak awéwé, sareng sakumaha anu kuring émut, kalebet hak réproduktif, anu kontroversial pisan dina waktos éta. Nalika kuring sumping panto ditutup tapi henteu dikonci, janten kuring mukakeunana sareng dijodokeun. Anu kuring mendakan mangrupikeun bahan garb hideung. Éta rohangan anu pinuh ku ampir kabéh lalaki, janggotan sareng henteu janggot, paling hideung, sahingga pendeta, menteri, sareng imam (sababaraha awéwé ti nagara-nagara Muslim dibarengan ku lalaki). Gambar éta ngajentul sareng dibawa ka imah yén ieu mangrupikeun salah sahiji masalah urang. Dimana waé anjeun gagal dina masalah hak réproduktif, awéwé ngagaduhan hak pikeun ilubiung. Henteu seueur diantara urang di LSM anu aya hubunganana sareng perdamaian anu ngawaskeun naon anu kajantenan sareng kelompok khusus ieu, kusabab masing-masing urang rada kabetot dina masalah anu paling merhatikeun urang. Kuring kalibet sareng seueur rapat ngeunaan perlucutan senjata sareng konflik bersenjata, sedengkeun anu sanésna ngiringan masalah sorangan, sedengkeun grup ieu nganggo baju hideung damel pikeun ngajaga status sosial sékundér tradisional awéwé sareng ngawatesan sora aranjeunna dina masalah réproduktif. Dandanan gender sareng peran dominan palaku agama di ruang rapat éta ngajentul.

Balik kana pendekatan antaragama, evaluasi kasohor sesah. Naha anjeun ngagaduhan pandangan ngeunaan éta?

Patarosan dasarna kedah "Naha éta jalan?" Sareng "Naon anu urang tiasa pelajari tina éta?"

Grup pagawé Awéwé, Agama, sareng Peacebuilding ningali duanana kana tantangan anu lega pikeun miluan awéwé langkung aktip sareng dina tindakan jangka pondok. Naon anu anjeun tingali salaku pendekatan praktis?

Dina tingkat anu jembar, tiasa ngabantosan pisan pikeun Dinas Nagara pikeun nunjukkeun minat pikeun sudut pandang gender dina masalah perdamaian, ogé dina pendekatan konstruktif pikeun agama. Kehadiran Amérika Serikat di sakumna dunya tiasa langkung positip upami masarakat urang langkung peka kana naon anu dimaksud agama dina kahirupan masarakat, kumaha pangaruhna ka awéwé sacara positip sareng négatip, sareng kumaha éta janten dasar pikeun seueur pandangan dunya anu urang kedah berinteraksi sareng. Sifat sekuler masarakat sipil urang mangrupikeun koin dua sisi, sareng hiji implikasi na seueur jalma nyaring sareng henteu ngaku agama salaku salah sahiji variabel utama dina urusan dunya. Hal anu sami pikeun posisi awéwé di masarakat sareng peranna dina masalah kaagamaan. Ieu kedah dilebetkeun salaku faktor penting dina ngalatih jalma-jalma anu badé asup kana korps diplomatik, anu badé angkat ka luar negeri dina kontéks kabijakan sareng representasi AS. Ieu mangrupikeun topik anu urang henteu kantos nguping seueur.

Hiji hal anu kedah diperhatoskeun ku jalma dina kancah aksi awéwé di séktor publik sareng tatanan sipil mangrupikeun asumsi yén agama mangrupikeun halangan, kusabab ayana perpisahan sareng prasangka seksual sareng hubunganana anu umum kana ajaran agama. Éta leres, tapi urang ogé kedah ningali éta tina arah anu sanés. Saha awéwé anu aktip dina komunitas imanna anu ogé aktip nyobian ngamajukeun persamaan awéwé sareng nilai perdamaian positip di masarakat? Pendekatan ieu sering disarengan ku perdamaian. Dina hak-hak awéwé sareng gerakan perdamaian internasional aya kacenderungan ningali ngan ukur ngabagi-bagi agama, anu tiasa ditingali sareng ngahambat kamungkinan positip tindakan dumasar kaagamaan pikeun perdamaian sareng kaadilan.

Kami mendakan yén awéwé nyarios sacara lega pisan dina nangtoskeun perdamaian.

Ieu mangrupikeun hal anu parantos urang tingali salami waktos anu panjang sareng buta ka dinya ti pihak-pihak anu ngalakukeun kawijakan hususna kawéntar dina bidang hubungan internasional sareng dinas diplomatik. Kacenderungan aya pikeun ngabédakeun sareng mikirkeun perdamaian ngan ukur dina hal politik, sahingga perdamaian salaku akomodasi politik, tinimbang perdamaian positif kaamanan manusa anu komprehensif. Tapi pamahaman anu lega ngeunaan perdamaian teras-terasan penting pisan dina perdamaian awéwé, anu museur kana kaayaan manusa sareng sosial anu badé damai. Teu aya gunana pikeun misahkeun éta ka daérah anu sanés: contona, ningali pamekaran misah tina kaamanan.

Ieu mangrupikeun sumbangan anu penting anu tiasa dilakukeun ku awéwé. Awéwé condong ngagaduhan pendekatan anu langkung holistik pikeun sakumna daérah, nyaéta langkung seueur jalma dibanding nagara, kalayan nimbangkeun variabel anu langkung lega. Nalika ieu pendekatan, hasil prosés perdamaian langkung jero diteken sahingga langkung awét sareng awét.

Heran sareng umum yén studi pangwangunan sareng studi konflik sering pisah di paguron luhur. Naha ieu kajantenan?

Éta parantos leres ti lami, sareng kami parantos terang sareng nunjukkeun masalahna mangtaun-taun. Seueur awéwé ngagaduhan definisi kaamanan anu holistik sareng béda anu ngalangkungan paham dasar anu sering dianggo, yén kaamanan hartosna yén bangsa tiasa membela diri ku kakuatan militér. Kaamanan dina studi perdamaian, sareng, kuring bakal ngajawab, pikeun awéwé, hartosna nyumponan kabutuhan masarakat sareng ogé ngalestarikeun bumi. Pamisahan diantara komponén-komponén kaamanan manusa ieu mangrupikeun warisan anu teu disayogikeun dina jaman baheula, sempit, pendekatan disiplin tunggal, misahkeun pangaweruh anu aya hubunganana sareng sababaraha bidang sareng disiplin anu ngungkulan masalah konflik, perdamaian, sareng kaamanan.

Anjeun parantos ngagarap pendidikan perdamaian salami mangtaun-taun. Dimana anjeun ningali tantangan ayeuna?

Kuring miharep yén dina taun hareup, nalika kuring masih kénéh sadar, bakal aya parobihan di lapangan. Anu diperyogikeun nyaéta ideu dasar ngeunaan naon anu diajar sosial sareng kumaha cara ngabina. Pangartos kuring ngeunaan pendekatan anu diperyogikeun lumayan sami sareng anu tiheula. Kuring ningali éta dumasar kana utamina pikeun ngahargaan harkat sareng otonomi peserta didik, janten aranjeunna dibantosan dina ngembangkeun rasa pamahaman komunal, ngagaduhan élmu anu kedah janten anggota konstruktif masarakat, naha salah saurang dokter atanapi tukang ledeng atanapi diplomat. Widang umum parantos ngalih tina pencegahan perang - dasarna tina perdamaian négatip kana positip. Pendidikan perdamaian anu lengkep parantos ngalegaan kana kerangka budaya perdamaian. Ideu sareng pendekatan éta tetep kedah didorong, tapi perobihan penting.

Strand anyar anu penting, anu disebut pendidikan perdamaian kritis, ngalibatkeun ngembangkeun kapasitas kawarganagaraan anu ngalibatkeun katerampilan kritis pikeun ngarti sareng nyegah kekerasan sareng ketidakadilan sareng ngupayakeun alternatif sosial sareng politik anu ngirangan kamungkinan pikeun ngalakukeun kekerasan sareng ningkatkeun anu nguatkeun perdamaian sareng perdamaian -ngawangun lembaga. Kuring nganuhunkeun fokus kana pamekaran katerampilan anu kalebet katerampilan komunikasi sareng kamampuan pikeun mikawanoh watesan tina sudut pandang nyalira.

Anu urang peryogikeun ayeuna nyaéta janten langkung réflektif ngeunaan pendidikan perdamaian kritis. Kadang-kadang praktisi janten réfléksi tina naon anu aranjeunna ngusahakeun pikeun ngungkulan, ngabela idéologi anu ngahalangan panilitian kabuka pisan anu penting pikeun pendidikan perdamaian anu épéktip. Urang kedah langkung peka kana kamungkinan éta.

Luhureun sadaya, urang kedah nyiapkeun jalma-jalma pikeun ngungkulan langkung positip sareng wacana politik anu musnah, musnah anu nyebar ayeuna. Urang kedah ngagaduhan pendekatan pendidikan perdamaian pikeun diajar ngeunaan agama sejen sareng sistem kapercayaan anu tiasa ditransferkeun kana politik. Jalma-jalma ngagaduhan kayakinan politik anu kaluar tina kapercayaan anu jero ngeunaan kamanusaan sareng masarakat. Urang kedah ngadidik nuju paham kana rupa-rupa sareng ngabantah sistem kapercayaan salaku bagian utama pendidikan. Sababaraha urang di lapangan mimiti fokus kana katerampilan wacana umum ngeunaan bédana. Éta kedah ngalibatkeun ngahargaan martabat manusa anu sanés, milari henteu ngayakinkeun atanapi ngungkulan anu sanés, tapi, sareng anu sanésna, ngawangun kanyataan anu saling nguntungkeun. Kuring miharep éta jalma mikir ngeunaan éta. Kuring sorangan hoyong ngalakukeun padamelan langkung metodologis dina topik, langkung-langkung saatos naon anu urang tingali dina sataun katukang; dina paguneman politik urang anu mekar di Amérika Serikat jelas teuing yén urang henteu ngagaduhan kaahlian anu diperyogikeun pikeun ngarobih bédana sacara konstruktif.

Dina tingkat pendidikan naon saur anjeun cara ngajar ieu anu paling diperyogikeun sareng paling efektif?

Éta diperyogikeun dina unggal tahapan. Masing-masing bidang sareng tiap tahap ngagaduhan hal khusus anu eupan kana masarakat anu leres-leres dididik. Tapi kuring kantos ngaraos yén dina hal patarosan wacana umum ieu tingkat anu paling penting nyaéta sakola menengah umum, khususna dua taun munggaran. Éta dimana anjeun tiasa ngahontal jumlah warga anu panglobana.

Naha agama asup kana jinis pendidikan anu anjeun panjurukeun?

Kuring parantos nyarios sareng rerencangan ti nagara sanés, dimana agama diajarkeun di sakola umum, sanés perkawis iman tapi salaku topik ngeunaan dunya anu anjeun cicing. Didinya katingali salaku bagian tina naon anu anjeun kedah terang pikeun fungsina salaku warga jawab dunya. Éta pamahaman agama kedahna sareng pendidikan multikultural. Murid kedah kaluar ti sakola menengah anu terang henteu ngan ukur sababaraha daérah dunya utamina Kristen atanapi Muslim atanapi anu nuturkeun kapercayaan anu sanés, tapi naon hartosna dina hal kumaha jalma-jalma ningali dunya. Naon pangaruh kapercayaanna, kana kumaha aranjeunna ningali urang, sareng kumaha kapercayaan urang mangaruhan hubungan urang ka sakumna dunya kedah janten inti tina panilitian anu diudag dina pendidikan global sareng perdamaian.

Intoleransi skala lega umumna mangrupikeun masalah jahiliah. Kuring ningali hal ieu janten kasus anu henteu percanten ka militan ogé anu iman sectarian anu éksklusif. Kuring bakal nyarios ieu sanaos sanés kuring sanés ahli Episcopalian: jurus agrésif sababaraha intéléktis publik atéis sami-sami ngaruksak sakumaha jabatanana sababaraha fundamentalis agama. Mangrupikeun jenis teu sabar anu atikan dasar kedah dicobaan ngaleungitkeun. Urang sadayana kedah leres-leres ngartos sifat kapercayaan dasar urang, janten kirang buta kumaha pangaruhna kana kalungguhan urang salaku warga nagara. Urang kedah naroskeun ka diri urang naon dasar-dasar urang Kristen atanapi Muslim atanapi Yahudi atanapi sudut pandang agama naon waé anu aya hubunganana sareng wacana masarakat umum sareng kumaha urang nyingkahan kamungkinan yén dasar-dasar éta tiasa ngalanggar kapercayaan anu sanés.

Naha anjeun ningali conto dimana ieu dilakukeun kalayan hadé?

Sugan di Australia, sanaos naon anu kuring ningali nyaéta bari balik. Babaturan anu angkat ka seminari angkat damel di pendidikan umum salaku pendidik agama - sanés ngagagas murid kana iman, tapi ngajarkeun inti tina kapercayaan sareng prakték masarakat anu béda-béda. Atikan éta umumna ngeunaan sakumpulan tradisi anu rada sempit, dimimitian ku Protestan sareng Katolik, panginten sababaraha kali agama lain. Kuring ngumpulkeun yén aranjeunna ngalaman sababaraha kasusah dina ngajar ku cara otentik ngeunaan kapercayaan masarakat adat. Tapi intina nyaéta agama salaku mata pelajaran mangrupikeun bagian anu teu integral tina kurikulum pikeun ngadidik sadaya warga.

Tapi anu paling penting pikeun dipikaharti nyaéta jalma bisa ngajarkeun ngeunaan kapercayaan tanpa indoktrinasi. Di Amérika Serikat, anu diperyogikeun nyaéta ningali atikan umum sareng kumaha nyukupan atanapi henteu nyukupan pikeun nyiapkeun peserta didik pikeun sacara konstruktif sareng jinis kabodoan sareng teu sabar tina béda anu urang tingali dina wacana umum urang. Kumaha leresna élmu agama tiasa nyumbang kana masarakat anu langkung atikan anu langkung saé?

Patarosan ngeunaan literasi agama ieu penting tapi rumit: naon anu kedah dilebetkeun? Naha anjeun gaduh conto anu saé?

Masalahna nyaéta aya sababaraha upami conto anu saé. Urang kedah ngadamel aranjeunna.

Sareng pamustunganana, kumaha anjeun ngartikeun pendidikan perdamaian ayeuna? Naha bidang atanapi disiplin?

Éta pikeun pikiran kuring lapangan, sanés disiplin, sanaos di seueur tempat ayeuna studi perdamaian, benten sareng pendidikan perdamaian, katampi salaku disiplin.

Pendidikan perdamaian aya sababaraha rupa sareng trans-disiplin. Éta difokuskeun kana masalah tengah kekerasan dina sagala rupa bentukna. Konflik bersenjata, kekerasan struktural, nyiksa gender, sareng intoleransi sosial budaya, sareng agama anu sering ngakibatkeun kekerasan budaya mangrupikeun komponén lapangan. Kedah aya pamahaman anu jelas yén kekerasan dina kaseueuran kasus mangrupikeun pilihan. Anu kedah urang laksanakeun nyaéta ngembangkeun répertoir paripolah sareng sikep ngajantenkeun kekerasan cara anu kirang giat sareng kirang pikaresepeun pikeun ngahontal tujuan politik sareng sosial. Ieu ngandung hartos diajar kekerasan, tapi ogé nyandak masalah sabab éta nyebatkeun dina sababaraha bidang studi. Duanana masalah tunggal sareng sababaraha masalah dina pendekatan valid, sareng duanana tiasa konstruktif. Naon waé pendekatanana, ngungkulan kekerasan kedah janten tujuan inti pendidikan, sakumaha pentingna pikeun terang hal-hal anu tangtu ngeunaan kaséhatan masarakat. Dina cara nu sami yén tiasa diajar yén kasempetan tumerap kanker paru-paru tiasa dihindari ku teu ngaroko, éta tiasa diajar konflik bersenjata tiasa dihindari ku cara-cara ngabéréskeun konflik sareng ku langkung sakedik panangan nalika anjeun kaluar ide. . Ngahontal deui kamampuan konflik sareng ngirangan persenjataan mangrupikeun dua cara penting pikeun nungkulan kekerasan.

Praktek pendidikan perdamaian duanana disiplin-disiplin sareng antar disiplin. Salah sahiji hal anu kedah urang lakukeun nyaéta pikeun diajar basa akademik masing-masing sareng janten peka nalika batur dina paguneman urang henteu ngartos basa éta. Paripolah pangaluaran sapertos kitu nyebar di akademi. Disiplin sakapeung dina prakték mékanisme pangaluaran anu sanés.

Ékonomi dina pandangan kuring conto klasik. Menteri keuangan Swédia sakali niténan yén lamun anjeunna henteu tiasa ngajelaskeun réformasi pajeg na ka ninina anjeunna bakal gagal.

Éta menteri keuangan anu wijaksana! Tapi ieu ogé masalah gender, sabab seueur awéwé anu disosialisasikeun ku nomer sieun. Aranjeunna tiasa trauma urang sareng tiasa janten alat pangaluaran. Sareng pikeun kuantisasi anu lami janten validasi pamungkas. Ieu mangrupikeun jinis bias anu sesah dileungitkeun.

Kumaha anjeun sumping kana jalur ieu? Sababaraha catetan akhir!

Abdi alit dina Perang Dunya II sareng janten sadar pisan sanajan éta kabobolan lengkep perusahaan. Sareng ti dinya tuwuh minat kuring kana masalah perang sareng perdamaian! Salaku guru, kuring janten resep pisan kana pedagogy. Sareng kuring sadar yén masalah sapertos kaamanan kedah ditingali dina kerangka sistem sareng kasadaran anu jero ngeunaan kontéks sajarah. Kuring ogé ageung dina jaman nalika aya pandangan umum yén "awéwé teu pati ngartos hal ieu." Tina éta tuwuh kapercayaan yén ngartos kana sudut pandang anu sanés mangrupikeun tahap mimiti diajar perdamaian. Pendidikan perdamaian narik ati dina sagala bidang, sabab éta ngabutuhkeun pandangan anu komprehensif sareng daék ngiringan hormat ka anu sanés sareng damel babarengan pikeun ideu anu langkung saé sareng cara anu langkung saé pikeun nungkulan masalah umum urang.

(Buka tulisan aslina)

1 Comment

  1. Betty Reardon mangrupikeun kakuatan anu luar biasa pikeun parobihan sareng anjeunna parantos ngalakukeun seueur ngamajukeun bidang pendidikan perdamaian.

Gabung sawala ...