Nyambungkeun panilitian perdamaian, aksi, sareng pendidikan di Kolombia

Nyambungkeun panilitian perdamaian, aksi, sareng pendidikan di Kolombia

Ku Angela Lederach

(Tulisan aslina: Blog Notre Dame Global Development Fellowship. 14 Séptémber 2016)

Ti 7-9 Séptémber 2016, éta Universitas Observatorium Cartagena pikeun Studi Kapindahan, Konflik, sareng Peacebuilding mangrupikeun Forum Internasional anu munggaran ngeunaan Studi Perdamaian. Konperénsi ieu nawiskeun kasempetan anu teu aya tandingan pikeun analisa kritis sareng réfléksi koléktif ngeunaan implikasi tina perjanjian perdamaian anu nembe diumumkeun antara pamaréntah Kolombia sareng Angkatan Bersenjata Revolusioner Kolombia (FARC), anu nandaan tungtung politik pikeun ampir 60 taun konflik bersenjata internal. Pikeun pamilon anu ngariung, konperénsi éta nawiskeun rohangan pikeun henteu ngan ukur ngaidentipikasi tuntutan ayeuna anu ditepikeun ku momen bersejarah ieu pikeun bidang studi perdamaian, tapi ogé rohangan pikeun mikawanoh pangaruh anu dipiboga ku masarakat sipil dina sababaraha dekade na pikeun perdamaian anu ngajantenkeun perjanjian ieu tiasa dilakukeun. Salaku Rosa Jiménez, Sutradara Observatorium pikeun Pindahan, Konflik, sareng Peacebuilding kagambar dina ucapan pembukaanna,

Kuring lahir kana perang sareng ageung dina kontéks perang, tapi dinten ayeuna kuring tiasa nyarios yén éta atosan. Jalma-jalma urang kumpul di dieu, kami henteu ngan ukur kolega, tapi babaturan, babaturan anu sami sareng impian anu biasa, impian sanés ngan ukur pikeun akhir perang tapi ogé pikeun transformasi. Kami yakin, sanés dina akademi anu ngagaduhan 4 témbok, tapi dina panilitian anu aya hubunganana sareng aksi.

Kalayan komitmen pikeun panilitian tindakan partisipatif sareng pendekatan kana beasiswa anu ngalangkungan "opat témbok" universitas, konperénsi éta ngahijikeun 200 sarjana, aktivis, sareng praktisi ti sababaraha lokasi geografis sareng sosial anu beragam pikeun ngajajah téma kaadilan, nyarioskeun leres, gerakan sosial, hak bumi sareng perdamaian teritorial, sareng pedagogi perdamaian.

Nalika Kolombia nyiapkeun kanggo a sora populér on Oktober 2nd, anu bakal mutuskeun nasib perjanjian perdamaian bersejarah, konperénsi éta ogé nyayogikeun kasempetan unik pikeun menerangkeun kemungkinan sareng tantangan anu bakal disanghareupan peacebuilders dina minggu sareng taun ka payun. Saluareun sora sora plebisit anu bakal datang, kabutuhan pikeun nuluykeun damel kana transformasi struktural tina sabab-musabab perang, kalebet perjoangan lahan bersejarah, mangrupikeun inti dina pidato intisari sareng diskusi panel. Nozizwe Madlala Routnow, tilas Wakil Menteri Pertahanan Afrika Kidul sareng pamimpin konci dina perjuangan ngalawan apartheid, ngagambarkeun kabutuhan pikeun ngajaga harepan sareng réfléksi kritis dina perjoangan perdamaian sareng kaadilan sosial.

Dina pidato keynote na, Dr. George Lopez, dosen emeritus ti Kroc Institute for International Peace Studies di University of Notre Dame, negeskeun kontribusi konci masarakat sipil sareng peacebuilders akar rumput di Kolombia parantos ngajantenkeun pondasi pikeun akademi perdamaian - elaborating cara-cara lapangan interdisipliner studi perdamaian ngamungkinkeun hubungan inovatif antara panilitian, tindakan, sareng pendidikan pikeun ngarobih konflik sareng ngawangun perdamaian awét sareng kaadilan. Kontribusi anu unik pikeun studi perdamaian dicerminkan dina komitmen utami tina konperénsi éta pikeun nyiptakeun rohangan réfléksi kritis sareng produksi pangetahuan koléktif ku ngahimpun sanés ngan ukur sarjana akademik, tapi ogé pamimpin peacebuilding lokal sareng régional sareng aktivis.

Panel panutupan konperénsi tilu dinten nyaangan kreativitas sareng transformasi anu mungkin nalika panilitian henteu kapisahkeun, tapi digabungkeun sareng kaparigelan masarakat. Naun Alvarez Gonzales sareng Omar Rodriguez, dua pamimpin a patani Gerakan sosial (tani tani) gerakan sosial - Prosés Damai tina Rekonsiliasi sareng Integrasi Alta Montaña - nyarioskeun ngeunaan cara komunitasna damel pikeun ngawangun perdamaian sareng rekonsiliasi bahkan di tengah-tengah kekerasan. Dina 2013, Prosés Damai dibentuk ngarah 1,000 patani dina pawai saminggu pikeun nungtut reparasi koléktif pikeun cilaka anu disababkeun ku perang sareng kekerasan. Salaku hasil tina pawai, aranjeunna nandatanganan 91 perjangjian sareng pamaréntah pikeun ngalereskeun cilaka perang. Palaksanaan kesepakatan perdamaian anu berkelanjutan, Naun Alvarez Gonzalez negeskeun, meryogikeun prosés anu dipimpin ku masarakat anu tiasa mastikeun kabébasan,

Ieu mangrupikeun pangalaman di akar rumput, pangalaman anu parantos kami ngawangun sasarengan, kumargi urang ngawangun perdamaian…. Sareng ti jero pangalaman ieu lahir prosés ngawangun memori sajarah urang. Salaku campesinos, urang ngagaduhan tungtutan. Naon éta? Éta pangwangunan mémori asalna ti komunitas lokal. Seueur jalma-jalma ti luar anu datang pikeun ngawangun mémori sajarah urang tapi ceuk kami, henteu, ceuk kami, kami bakal janten jalma anu ngawangun mémori urang sorangan, sajarah urang sorangan ... sareng ieu saé pisan. Pikeun terang sajarah anjeun nyalira nyaéta terang idéntitas anjeun ... Ieu mangrupikeun rohangan anu masihan kami kahirupan deui ... Kiwari, salaku campesinos, kami ngarebut deui budaya sareng tradisi urang. Ngalangkungan ingetan, urang tiasa ngawangun katengtreman. 

Ku ngutamakeun sora para ahli akar rumput anu parantos komitmen pikeun ngawangun perdamaian di Kolombia sareng nyambungkeun beasiswa akademik sareng prosés berbasis komunitas, Forum Internasional Studi Perdamaian di Universitas Cartagena ngokolakeun rohangan pikeun inovasi, kolaborasi, sareng analisis kritis. sanggup nyanghareupan tantangan sareng kasempetan anu disanghareupan ku Kolombia dina momen bersejarah ieu. Dina ngalakukeun éta, Universitas Cartagena janten conto sanés ngan ukur pikeun Kolombia, tapi pikeun lembaga studi perdamaian di saluruh dunya

Nagara Kolombia sareng komunitas internasional bakal langkung saé nyandak serius kecap, pangalaman, sareng kaahlian para pamimpin akar rumput sapertos Naun nalika aranjeunna ngagentoskeun perhatian kana palaksanaan akad perdamaian. Forum sapertos anu difasilitasi ku Universitas Cartagena's Observatory for Displaced, Conflict, sareng Peacebuilding penting pisan pikeun teras-terasan ngadamel hubungan anu diperyogikeun antara komunitas akar rumput anu paling kapangaruhan ku konflik bersenjata, sareng lembaga anu boga muatan pikeun nerapkeun pusat anu leres-leres korban. prosés.

Dina cariosan panungtungna, Nozizwe Madlala RoutXNUMX dipungkas ku kecap tina perdamaian Kolombia, Ricardo Esquivia, nyerat dinten perjanjian perdamaian diumumkeun. Sigana ngan pas pikeun ogé ngeureunkeun tulisan ieu ku kecap anu sami,

Kami, salaku jalma, ti akar rumput, pinuh kabagjaan sareng harepan, ku panangan dina bajak sareng suku urang pageuh dina taneuh, ningali payun sareng ngarep-ngarep sareng sumanget sumanget. Kana ningali payun, urang ningali tantangan sareng halangan anu hébat dina jalan nuju cakrawala kaadilan, perdamaian sareng rekonsiliasi. Kami henteu hoyong pikir ngan ukur kahoyonghoan kami, atanapi ngantep sumanget sareng kabahagiaan dina waktos ieu ngabolaykeun pamahaman urang sareng ngajagi kami tina nyandak léngkah anu pas sareng anu saluyu anu urang butuhkeun pikeun ngamangpaatkeun kasempetan anu hébat ieu… Hikmah populér nyarios 'anjeunna anu bobo dina lantai moal murag tina ranjang'. Kalayan suku urang pageuh dina taneuh sareng bobo di lantai, urang nampi pangaluaran ieu, sareng ngandung iman sareng harepan nalika urang teras-terasan ngokolakeun perdamaian di daérah urang sapertos anu parantos dilakukeun mangtaun-taun.

Penghargaan: Abdi hoyong hatur ka Program USAID Fellowship di partnership jeung Universitas Observatorium Cartagena pikeun Kapindahan, Konflik, sareng Peacebuilding pikeun ngadukung panalungtikan disertasi kuring. Kuring ogé bersyukur pikeun dukungan anu bageur ti kuring Fulbright jeung Kellogg Institute pikeun Studi Internasional dina kemitraan sareng Sembrandopaz. Akhirna, kuring hoyong hatur ka Proceso Pacífico de Reconciliación sareng Integración de la Alta Montaña, pikeun pangrojong sareng kahadéan anu teu aya tungtungna.

(Buka tulisan aslina)

nutup

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...