Krisis Senyawa: Corona di Zona Konflik

Sakena Yacoobi, CEO Institut Pembelajaran Afganistan, damel sareng nonoman. (Poto: AIL)
Perkenalan rai. Artikel-artikel sateuacanna dina séri Corona Connections kami parantos utamina fokus kana ketidakadilan sareng disfungsi struktur global anu parantos dibuktikeun ku pandemi éta. Dina tulisan ieu, kami narik perhatian pendidik perdamaian kana kanyataan COVID parantos ngajantenkeun seueur ketidakadilan éta langkung parah.

 "Pandemi ieu ngagaduhan pangaruh négatip anu luar biasa kana kaayaan anu parantos kaayaan parah." - Sakena Yacoobi, CEO, Institut Pembelajaran Afganistan

Anggota aktif jaringan IIPE / GCPE anu lami, Sakena Yacoobi ngamimitian karyana ngadidik awéwé Afghanistan di kamp-kamp dimana aranjeunna ngungsi ti Taliban. Dina sababaraha taun ti saprak mawa pagawéan ka Apganistan, ngaliwatan Institut Pembelajaran Afghanistan (AIL), anjeunna parantos nyiptakeun program pembelajaran sareng jasa nasional anu parantos ngarobah kahirupan rébuan. Malah ku kekerasan perselisihan sipil, padamelan teras dilanjutkeun, sareng masih aya.

Nanging, sakumaha tiasa ditingali tina seratna ka donatur (diréproduksi dihandap, hurup aslina tiasa dipendakan di dieu), padamelan éta parantos kapangaruhan pisan ku COVID-19. Karya AIL parantos dirobih sacara signifikan pikeun nyayogikeun jasa anu dibutuhkeun ku pandemi éta, tapi henteu disayogikeun ku pamaréntah. Kaayaan anu disanghareupan Sakena sareng AIL ditiru pikeun organisasi masarakat sipil sadunya; dimana waé, salaku salah sahiji anggota jaringan nembé nyerat, "pamaréntah lumpuh." Ayat anu kalima dina serat, anu dicandak tina cutatan di luhur, nyimpulkeun kaayaan, sanés ngan ukur di Apganistan, tapi di nagara-nagara sanés anu ngagaduhan karusuhan sipil sareng pamaréntahan anu henteu tanggung jawab, gagal masarakatna. Di sakumna dunya, masarakat sipil, sapertos AIL, narékahan, kalayan sumber daya anu teu cekap, disanghareupan ku sababaraha halangan dina sadaya sisi, pikeun tanggung jawab ngadukung jalma-jalma dimana pamaréntah gagal.

AIL mangrupikeun kasus anu jelas dina hal kabutuhan tanggung jawab warga masarakat pikeun masarakatna masing-masing, sareng pendidikan anu ngamungkinkeun aranjeunna nyandak éta. Di dinya aya harapan anu pangsaéna pikeun masarakat dunya pikeun ngahontal normal anu normal dimana ketidakadilan struktural sareng disfungsi tina normal sateuacan pandemi parantos diatasi. Salaku pendidik perdamaian, urang, henteu masalah kumaha kaayaan bangsa urang masing-masing, komitmen pikeun minuhan kabutuhan éta. Naha salami salah sahiji Corona ieu ngagabungkeun kaayaan kritis atanapi henteu, kami solidaritas sareng jalma sapertos Sakena anu aya dina kaayaan éta, sareng bakal ngalaksanakeun pendidikan urang sorangan dina sumanget sareng sudut pandang éta.

-BAR, 8/4/20

Surat ti Sakena Yacoobi
CEO, Lembaga Pembelajaran Afghanistan

Kuring miharep surat ieu dugi ka anjeun sareng jalma anu dipikacinta anu aman sareng kaséhatan anu séhat. Kuring sadar éta parantos lami saprak kuring teu komunikasi langsung sareng anjeun sabab biasana kuring tetep dina perjalanan. Jadwal kuring biasana janten putereun anu sering dina ngumbara atanapi ngiringan seminar, konperénsi perdamaian, acara nyarios, sareng bengkel global. Nyatana, nembé sabulan kapayun, kuring nuju ngumbara ka Amérika Serikat ti Apganistan pikeun rapat. Nanging, sapertos nagara-nagara sanésna, kuring tungtungna janten lemah sareng parantos nyangkut didieu teu tiasa balik deui ka Apganistan kusabab pandemi global anu urang sadayana alami.

Nalika kuring linggih di dieu di susun kuring sareng ngémutan sadaya waktos kuring nyéépkeun promosi sareng nyarios ka rébuan jalma atas nami AIL sareng masarakat Afghanistan, kuring teu tiasa ngabantosan yén kuring parantos sono kana hubungan sareng donatur kuring dina tingkat pribadi. saloba Abdi hoyong. Kuring terang yén anjeun parantos nanem modal dina program ieu sacara émosional sareng sacara finansial, sareng kuring leres-leres nganggap anjeun janten pasangan dina usaha urang pikeun ngabantosan masarakat Afganistan.

Salaku pasangan, kuring hoyong anjeun terang yén Apganistan masih dina kaayaan konstan konflik. Nanging, AIL tetep hérang sareng gancang nyebarkeun cahaya na ka unggal propinsi di jero nagara. Komunitas AIL kumawula sareng sumanget pikeun ningkatkeun kahirupan masarakat Afghanistan ngalangkungan pendidikan. Kami khusus fokus kana pemberdayaan awéwé sareng budak awéwé pikeun ngabantosan ngawangun masa depan anu langkung saé pikeun Afghanistan sareng resep pisan kana hasil usaha urang. Kalayan bantosan AIL sareng dukungan anjeun, awéwé ngarobih kahirupan aranjeunna. Aranjeunna tungtungna kéngingkeun kasempetan pikeun ngudag pendidikan tinggi, kéngingkeun padamelan anu langkung mampuh anu mayar gaji anu saé, sareng ngabantosan ngabentuk kabijakan anu pamustunganana bakal ngabantosan ngawangun nagara.

Bahkan kalayan sagala kamajuan anu dilakukeun AIL salami mangtaun-taun, urang masih gaduh perjalanan anu langkung payun, anu peryogi urang nanem modal seueur waktos sareng usaha dina… Salami pandemi ieu COVID-19 nyerang unggal bangsa sareng ngalumpuhkeun ékonomi. Sakumaha anjeun tiasa bayangkeun, nagara-nagara dunya katilu, sapertos Apganistan, parantos paling parah.

Pandemi ieu ngagaduhan pangaruh négatip anu luar biasa kana naon anu parantos aya kaayaan anu parah di Afganistan. Henteu ngan ukur Afganistan kaayaan karusuhan sipil sareng perang di nagara éta, urang ayeuna ogé kaleungitan nyawa ku virus. Kaamanan tetep janten salah sahiji masalah anu paling ageung sabab kamiskinan di sadayana Afganistan ningkat. Kalayan nagara dikonci, rébuan jalma anu pernah janten buruh garis, ayeuna henteu gaduh deui modal pikeun damel sareng nyayogikeun katuangan kanggo kulawargana. Pagawé imigran nuju ka nagara duanana ti wates Iran sareng Pakistan ku rébuan. Ieu ngan ukur ngabahayakeun kaayaan sabab seueur jalma ieu pangungsi sareng mamawa virus. Aranjeunna teu ngagaduhan tempat pikeun milarian bantosan.

Di AIL kami parantos mendakan diri dina posisi dimana masarakat Afganistan ningali ka kami sareng ngandelkeun kami. Salami mangtaun-taun, urang parantos ngembangkeun régulasi nyayogikeun jasa kualitas pikeun sadayana tanpa diskriminasi. Sanaos pamaréntah parantos maréntahkeun sadaya sakola sareng program dipareuman, AIL sadar yén masarakat masih peryogi pisan. Kami terang yén tindakan anu kedah dilakukeun pikeun ngabantosan perang ngalawan COVID-19 sahingga urang pencét jalan anu gancang. Mimiti, pikeun ngabantosan panyebaran virus, urang nyegah kadua guru sareng murid sacara fisik ngiringan program urang sareng ngadobel jumlah pergeseran di 6 klinik médis urang. Salajengna, urang mimitian nyebarkeun sagala rupa kadaharan pikeun anu paling meryogikeun - utamina awéwé, murangkalih, sareng sepuh. Teras, kami ngalihkeun fokus pikeun ngawangun deui pusat kami salaku fasilitas produksi anu ayeuna ngahasilkeun facemasks, pelindung wajah, sareng baju pelindung.

AIL parantos sareng masih ngadistribusikaeun rébuan unit alat pelindung diri ka klinik anu sanés, rumah sakit, kantor pamaréntah, sareng masarakat umum. Waragad pikeun barang-barang ieu mahal pisan sehingga masarakat moal sanggup ngagaleuhna sanaos éta sayogi di nagara éta. AIL ogé nganggo stasiun radio na nyalira, Radio Meraj, pikeun nyiarkeun umumna pentingna jarak sosial, cuci tangan, sareng nganggo facemasks ka saloba jalma anu mungkin. Éta ogé nyiarkeun pesen distribusi pangan sareng inpormasi ngeunaan cara ngajaga daérah tetep bersih sareng bersih.

Kusabab COVID-19, seueur donatur henteu némbalan atanapi henteu ragu kusabab aranjeunna nyangka yén program kami ditutup. Tapi kuring ngawartosan anjeun ayeuna, program kami ngajalankeun pergeseran dua kali, sadaya anggota staf administrasi AIL aya di luar damel garis payun, mempertaruhkan kahirupan sareng kaséhatan pribadi sadidinten. Salami sadaya ieu, sanaos panto kelas urang ditutup, kami henteu acan nyerah kana misi kami pikeun nyayogikeun pendidikan ka awéwé sareng barudak Apganistan. AIL teras-terasan ngamutahirkeun sareng nyiapkeun bahan pendidikan jarak jauh pikeun barudak urang anu ngagaduhan aksés kana telepon pinter atanapi komputer. Tapi kanyataanana tetep yén 85% murid urang kaleungitan pendidikanana kusabab pareum. Pikeun nampung ieu, kami parantos nyiapkeun paket-paket anu sayogi pikeun murid-murid pikeun dipulut sareng dianggo ti bumi. Salaku tambahan, kami parantos netepkeun hotline pikeun guru pikeun ngaréspon murid upami sareng / atanapi nalika kolotna henteu tiasa ngabantosan aranjeunna dina padamelan.

Sedih, kami nampi langkung seueur laporan ngeunaan kekerasan ngalawan awéwé sareng barudak di bumi kusabab mareumanana sareng waktos tambihan anu diséépkeun babarengan dina hiji hateup. Salaku réspon tina ieu, AIL gaduh konseling setelan pikeun ngabantosan kolot sareng murangkalih ngungkulan kaayaan ieu anu shutdown parantos nguatkeun. Kami ogé ngagunakeun média sosial salaku sarana pikeun nyayogikeun inpormasi ngeunaan cara sabar, ngabagi sumber, sareng latihan jarak sosial.

Kami henteu siap pikeun pandemi ieu. Teu saurang ogé urang éta. Sedih, seueur jalma anu henteu nganggap virus ieu cukup serius sareng hasilna, rébuan sareng rébuan janten katépaan. Jumlah kasus terus ningkat sareng pamaréntah henteu ngalakukeun cukup pikeun ngabantosan. Kusabab ieu, penting pisan pikeun AIL pikeun terus nyayogikeun langsung panyawat sareng kasadaran virus ieu ka masarakat Afghanistan.

Kuring terang seueur anu sangsara, tapi nagara sapertos Apganistan sama sekali henteu siap pikeun nanganan ieu. Anjeun parantos kabuktosan janten pasangan anu marahmay mangtaun-taun sareng urang moal hilap kana kasaean anjeun. Pangrojong sareng pangasih ti donatur urang mangrupikeun tulang tonggong organisasi urang sareng anu paling penting dina ngabantosan urang ngalengkepan misi, utamina dina waktos sapertos kieu. Duanana AIL sareng kuring tulus ngahargaan éta, sabab anjeun parantos ngadukung kami tiheula, upami anjeun bakal nimbangkeun dana pikeun usaha urang dina waktos krisis ieu. Upami kaayaan anjeun ayeuna henteu ngijinkeun anjeun ngadukung kami sakumaha anu anjeun parantos di taun-taun sateuacana, jumlah naon waé ogé bakal janten bantosan anu luar biasa sareng diapresiasi pisan ku masarakat Afganistan. Upami urang teraskeun ngajalankeun kapasitas urang ayeuna, tanpa dukungan tambahan, urang bakal kapaksa ngeureunkeun upaya bantuan sareng program anu urang damel saé pisan pikeun ngajaga sareng ngajalankeun.

Atas nami awéwé sareng barudak Apganistan, kuring hoyong hatur nuhun kana sagala kahadéan, empati, sareng karep anjeun. Sakumaha saur Rumi, "Beuki anjeun masihan, beuki anjeun nampi berkah ti Gusti". Tina jero haté kuring, hatur nuhun kana waktos anjeun, sareng kuring bakal teras ngadoa pikeun kasihatan sareng kabagjaan anjeun sareng jalma anu dipikacinta. Mugia Allah salawasna maparin rahmat ku anjeun.

tulus,

Dr Sakena Yacoobi
CEO
Nyiptakeun Hope Internasional
Institut Pembelajaran Afghanistan

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...