Kamentrian Pendidikan Kolombia ngadatangan El Salado: Naha karapihan tiasa diajarkeun?

(Diulang deui ti: The Bogatá Post. 23 Nopémber 2023)

By Cerys Croxen-John

The El Salado pembantaian geus didadarkeun salaku salah sahiji bloodiest na paling atrocious konflik Kolombia. Salila opat poé dina bulan Pebruari 2000, 450 paramiliter ngayakeun disandera kota leutik. Anggota United Self-Defense Forces of Colombia (AUC) nyiksa sareng memperkosa pangeusi kota, maéhan sahenteuna 60 warga satempat. Numutkeun kana Centro Nacional de Memoria Histórica, seueur tina 7,000 urang anu cicing di dinya henteu kantos uih deui.

El Salado parantos janten titik fokus pikeun inisiatif perdamaian, sapertos bengkel anu nembe diayakeun di dinya ku Kementrian Pendidikan. Tapi, kagiatan éta lumangsung ngalawan latar kekerasan. Katengtreman désa tetep hese dihartikeun, boh di tingkat nasional jeung lokal.

Bengkel atikan perdamaian

Minggu kamari, pejabat senior ti Kementrian Pendidikan (MoE) ngayakeun bengkel pendidikan perdamaian tilu dinten sareng acara mémori sajarah di tempat pembantaian El Salado. Pendidik ti Ibagué, Medellin sareng Valledupar ogé hadir.

Acara ieu kalebet presentasi seni sareng budaya, ogé diskusi sareng pamimpin sosial sareng produsén dokumenter, Soraya Bayuelo. Anu penting, hadirin pendak sareng korban pembantaian 2000. Bengkel ieu ngagambarkeun komitmen anu terus-terusan pikeun pendidikan perdamaian sareng neraskeun proyék perdamaian Transnasional antara Kolombia sareng Jepang. 

Taun 2019, pendidik Kolombia ngiringan program pelatihan tilu minggu di Okinawa, Jepang. MoE Kolombia sareng Badan Kerjasama Internasional Jepang narékahan pikeun nguatkeun kamampuan pikeun pendidikan perdamaian, mémori sareng rekonsiliasi. Opat taun ti harita, proyék atikan perdamaian anu dikandung di Okinawa diulas di El Salado sareng rencana énggal ditetepkeun. 

Atikan karapihan kurang sumber daya

Bengkel panganyarna Kamentrian Pendidikan di El Salado mangrupikeun perwakilan anu kuat ngeunaan kamajuan anu dilakukeun pikeun perdamaian di Kolombia. Tapi, dina beungeut cai, atikan karapihan sareng katengtreman ragrag pondok.

Sanaos perjanjian karapihan 2016, kelompok bersenjata terus neror penduduk désa. Salaku laporan 2021 ti grup advokasi HAM WOLA nempatkeun éta, "Nerapkeun kasepakatan parantos langkung saé tibatan anu diantisipasi, sareng kasempetan pikeun ngarobih siklus kekerasan nguap."

Institut Kroc kapanggih dina Nopémber 2022, 51% tina 578 komitmen henteu acan digagas atanapi aya dina kaayaan palaksanaan minimum. Atikan karapihan, sapertos komitmen sanés tina perjanjian perdamaian, henteu lengkep sareng kurang sumber daya. Sumber di MoE nyarios ka The Bogotá Post, yén dana anu dialokasikeun disebarkeun ku populasi, nguntungkeun kota-kota gedé bari ngantunkeun komunitas désa - anu paling kapangaruhan ku konflik - tanpa. Salajengna, numutkeun panalungtikan Universitas Manchester, henteu aya penilaian ngeunaan éféktivitas pendidikan perdamaian anu kantos dilakukeun ku MoE. 

Kaayaan pendidikan perdamaian masihan kapercayaan kana tuduhan yén palaksanaan perdamaian aya dina krisis di Kolombia. Kesenjangan éta beuki jelas di Montes de María, dimana ayana El Salado. Wewengkon ieu ngalangkungan departemén kalér Sucre sareng Bolivar di Kolombia kalér. Kadua departemén gaduh - sareng teraskeun - ngalaman tingkat tinggi kekerasan

Ombudsman Kolombia parantos ngaluarkeun sababaraha peringatan ngeunaan ayana beurat kelompok bersenjata di daérah éta. Demobilisasi FARC ninggalkeun vakum kakuatan anu dieusi ku geng bersenjata di sagala rupa penjuru nagara. Montes de María boga nilai bersejarah pikeun grup ieu sabab mangrupa tempat dimana maranéhna bisa ngokolakeun sarta lalulintas ubar. Jeung traffickers, kekerasan nuturkeun. 

Henteu gampang pikeun ngawangun katengtreman, khususna di daérah dimana budidaya koka parantos aya. Ieu ngawengku ngadegkeun ayana kaayaan, ngawangun infrastruktur, kitu ogé rekonsiliasi jeung kagiatan atikan. Pamaréntah sajarahna langkung prihatin kana pangarampasan pakarang tibatan ngalaksanakeun reformasi struktural anu tiasa ngarengsekeun masalah sosio-ékonomi sareng politik anu aya dina jantung kekerasan. 

Teu aya bukti anu langkung jelas ngeunaan ieu tibatan analisa Kroc Institute ngeunaan palaksanaan perjanjian perdamaian. Parantosan komitmen reformasi désa anu dilakukeun dina perjanjian éta kirang langkung 21%, dibandingkeun sareng parantosan 70% atanapi parantosan parsial komitmen sakitar palaksanaan, verifikasi, sareng dukungan. Kagagalan pikeun ngawujudkeun réformasi nyababkeun masarakat désa teu dipaliré ku pamaréntah sareng rentan ka kekerasan. 

Ngajarkeun atikan karapihan anu kontekstualisasi panyabab kekerasan tanpa nyayogikeun kaayaan material wargana ngajantenkeun pendidikan perdamaian di Kolombia paling saé, paradoks, sareng paling parah, teu tulus.

Ngajarkeun atikan karapihan anu kontekstualisasi panyabab kekerasan tanpa nyayogikeun kaayaan material wargana ngajantenkeun pendidikan perdamaian di Kolombia paling saé, paradoks, sareng paling parah, teu tulus. Kumaha katengtreman tiasa diajarkeun sacara efektif nalika kekerasan mekar?

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Leave a Comment

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Ngagulung ka luhur