Diajar tina Bédana: Parobihan Iklim sareng COVID-19

Ningali Sakumna Dunya dina Poé Bumi (Pambuka éditor)

Dina nyebat pendidik perdamaian ningali dina pandemi COVID-19 hubungan antara sababaraha isu kaadilan ékonomi sareng sosial, perdamaian, masalah lingkungan, hak asasi manusa, sareng gender, anu ngandung inti pendidikan perdamaian, Kampanye Global pikeun Pendidikan Perdamaian diulem anggota pikeun mikir deui ngeunaan diajar anu diperyogikeun pikeun ngahasilkeun dunya anu diperbarui post-pandemi. Ngaliwatan pemetaan sareng penjelajahan wéb anu saling hubungan anu aya di sakitar Bumi, urang yakin tiasa ningali dunya langkung saé, sareng ningali kumaha struktur politik sareng ékonomi anu dominan sareng sistem anu aranjeunna dijaga fungsina babarengan pikeun ngahasilkeun kekerasan éta masalah inti tina pendidikan perdamaian. Éta pandangan kami anu ngan ukur ku cara ningali planét sareng pandangan dunya anu ékologis sapertos kitu, urang bakal tiasa ngawangun jenis diagnosis naon anu kedah diperbaharui, salaku dasar anu urang tiasa diajar nulis resep unsur-unsur dunya anyar martabat manusa. diwujudkeun ngalangkungan kaadilan sosial sareng lingkungan. 

Bedana sareng kamiripan antara masalah COVID-19 sareng perubahan iklim anu cahayana dina potongan ieu ku Úrsula Oswald Spring mangrupikeun mimiti anu saé pikeun ngajelaskeun pandangan dunya éta. Anjeunna niténan perilaku sareng kabijakan répertories anu ayeuna dilakukeun pikeun nyanghareupan dua ancaman maut ieu, sareng nunjukkeun duanana kalemahanana sareng kurangna tanggung jawab kapamimpinan anu ngadukung sareng ngamajukeun aranjeunna. Anjeunna nawiskeun paradigma kaamanan dumasar kana nilai-nilai manusa, dipiguraan ku ruang lingkup anu langkung lengkep tibatan sistem kaamanan anu ayeuna anu nolak sareng ngahalangan nilai-nilai éta. Karangan anjeunna mangrupikeun modél pamikiran sistemik, timbul tina paniténan anu jelas ngeunaan hubungan dua ancaman kritis ieu pikeun masa depan manusa anu urang kedah bawa pikeun diajar anu anyar. Anu paling penting pikeun urang salaku pendidik perdamaian, anjeunna nangtang ka urang pikeun ngaku tanggung jawab urang sorangan kana masalah-masalah éta, sareng ngalaksanakeun pembelajaran anu ku urang tiasa dirobihkeun kana dunya anyar anu dipikaresep. (BAR, 4/22/2020)

Tulisan ieu mangrupikeun sumbangan pikeun séri kami "Corona Connections: Learning for a Renewed World".

Ku Úrsula Oswald Spring *, CRIM-UNAM, Méksiko

Pandemi mangrupikeun Ancaman Anu Jelas Ditingali, Langsung

Kumaha kalakuan urang nalika nyanghareupan kaayaan anu ngancam pati nunjukkeun parasaan sareng pamikiran urang anu pangjerona; réfléksi anu dipikaterang séri ieu. Urang ogé kedah janten pangamat anu hadé pikeun paripolah urang sorangan, sapertos paripolah sosial anu biasa dipelajari sareng diasimilasi ku katahanan rébuan taun ancaman salamet. Tanpa diragukeun, kerjasama sosial sareng solidaritas babarengan sareng perawatan awéwé ngajantenkeun kamekaran manusa, nyandak urang ka masarakat modéren anu ayeuna. Kusabab urang sadaya parantos ngawariskeun sababaraha réspon anu umum kana ancaman anu bisa nepi ka tiwasna, naon anu janten sabab kunaon urang ngalakukeun kalakuan anu béda dina ancaman virus COVID-19 dibandingkeun sareng ancaman parobihan iklim?

Kusabab urang sadaya parantos ngawariskeun sababaraha réspon anu umum kana ancaman anu bisa nepi ka tiwasna, naon anu janten sabab kunaon urang ngalakukeun kalakuan anu béda dina ancaman virus COVID-19 dibandingkeun sareng ancaman parobihan iklim?

COVID-19, yén urang ayeuna ngartos salaku ancaman langsung, mangrupikeun virus leutik, skala, nano, virus leutik kalayan poténsial luhur pikeun nginféksi saréréa, tapi aya béda-béda légétitasna pikeun individu, sabab aya bédana anu sanés diantara urang. Kaayaan kaséhatan dasar goréng, hususna anu kusabab kamiskinan, umur (leuwih 60 taun), sarta alatan kasakit kronis (obesitas, diabetes, panyakit jantung, stroke saméméhna) bisa ngabalukarkeun éta nepi ka tiwasna ngan sababaraha dinten. Kasempetan salamet gumantung kana sababaraha faktor: kaayaan persiapan sanitasi sareng tanaga kasehatan anu aya sareng sistem (dokter, perawat, ambulan, sistem pamakaman), alat-alat rumah sakit (terapi intensif, ventilator, ubar-ubaran terapi) sareng jasa kaséhatan anu aya (boh umum boh swasta). Sadaya faktor sistemik ieu ngabantosan ngajelaskeun tingkat langkung seueur maotna diantara anu katépaan di Amérika Serikat, Italia, sareng Spanyol, tibatan tingkat di Jerman contona, dimana aya sistem kasehatan masarakat anu hadé, sareng rumah sakit anu paling saé, sigana akuntansi pikeun tingkat maot anu langkung handap. Janten urang ngagaduhan sababaraha ideu dasar ngeunaan naon anu janten réspon sistemik anu épéktip, sigana langkung jelas tibatan dina kasus perubahan iklim, sareng kami sadar prosedur mitigasi sareng paripolah pikeun ningkatkeun pertahanan individu ngalawan inféksi.

Repertoires Paripolah pikeun Ngungkulan Ancaman Anu Langsung, Anu Tiasa

Kadeukeutna sareng publisitas anu dipasihkeun pikeun pandemi ieu, dina hal ieu, ngarobih persépsi résiko sareng tingkah laku urang dina kaayaan ancaman maut ieu. Kami gaduh prakték khusus pikeun nyingkahan inféksi. Nalika kakeunaan pisan, aya sababaraha ukuran saderhana anu tiasa dilakukeun ku sadayana: nyeuseuh tangan unggal jam, nyéhatkeun sapatu sareng permukaan logam, bersin sareng batuk kana siku urang, nganggo masker nalika urang kedah kaluar, sareng ngajaga jarak sahenteuna 2 m ti unggal jalma séjén. Ukuran kabersihan pencegahan nyayogikeun répertoar paripolah anu disebat dina upaya urang ngajaga tina ancaman. Isu anu langkung nangtang diungkabkeun dina kagagalan sistem anu tiasa ditingali, buktina kawijakan anu pondok sareng teu adil ayeuna sacara lega disebat perhatian umum. Naha teras, dina hal parobihan iklim, aya sakedik anu kalibet dina réspon warga aktif anu sami?

Kompléksitas sareng Faktor Jarak Panjang Nyamarkeun Tampilan Komprehensif anu Dipikabutuh Pikeun Parobihan Iklim

Parobihan iklim, anu langkung jelas, nalika badai ngageleger, kahuruan, sareng banjir sababaraha taun ka pengker, mangrupikeun masalah anu langkung rumit, nyungkeun réspon anu langkung rumit sareng langkung lami. Éta kalebet sababaraha unsur, kalebet sumber daya alam (hawa, laut, glasier, cai, taneuh, biota, suhu, kajadian ekstrem). Éta nyungkeun répertoar paripolah manusa anu langkung rumit, dina sadaya tingkatan pangalaman manusa, kalebet sareng saluareun mitigasi, adaptasi, ketahanan, sareng migrasi paksa, paripolah anu kedah dilakukeun dina tingkat pribadi. Dina tingkat sosial, réspon aya hubunganana sareng perjoangan ka daratan, konflik akibat musibah, usum garing, leungitna kasuburan alami taneuh, érosi, polusi, sareng kaleungitan jasa lingkungan, anu nyayogikeun, ngadukung, ngatur sareng nyayogikeun barang budaya (cai, pembuahan , kadaharan, hawa bersih, pangirangan kajadian ekstrem, kasehatan fisik). Dina tingkat pamaréntahan / kaayaan réspon kana ancaman iklim tiasa kalebet: évakuasi pencegahan masif, peringatan awal ngeunaan krisis anu bakal datang, pamulihan musibah saatos kaleungitan kahirupan sareng mata pencaharian; sareng anu pangpentingna, nohonan kawajiban resmi nagara bagian kana Perjanjian Iklim Paris, khususna Komitmen Ditetepkeun Nasional (NDC) pikeun ngirangan gas rumah kaca (GHG).

COVID-19, sakumaha nyatet, mangrupikeun salah sahiji virus kalayan kamungkinan inféksi tinggi, rébuan maotna individu, sareng konsekuensi éksténsif tapi terbatas, sosial sareng ékonomi, sedengkeun parobihan iklim mangrupikeun prosés anu rumit sareng saling pakait, sacara lengkep planét dina wengkuan, jangka panjang sareng mangaruhan sadaya masarakat. Dua ancaman éta ngagaduhan étiologi anu béda. COVID-19 panginten mangrupikeun panyakit anu asalna tina sato, tapi parobihan iklim tiasa dibahas, sareng dipicu ku prosés pangwangunan anu dirancang ku manusa, ngalibatkeun émisi gas bumi rumah kaca, parobihan panggunaan lahan, déforestasi raksasa, sareng generasi limbah anu éksténsif. Saprak Perang Dunia Kadua, manusa parantos nyurungkeun perjalanan sajarah Bumi ti jaman Holocene, rébuan taun pasca-glasial épolusi lingkungan alam, dimana peradaban manusa mekar, ngamangpaatkeun alam dunya - puncakna dina umur fosil gumantung kana umur industri - nuju kana Antroposen , jaman dimana parobihan lingkungan dimimitian ku manusa.

Masalah Étika Anu Ditimbulkeun ku interaksi Manusa sareng Alam

Kumaha maka parobihan iklim dipangaruhan ku interaksi antara alam sareng manusa? Mimiti, suhu, di laut sareng di troposfir parantos haneut, kusabab émisi GHG anu langkung ageung, ngahasilkeun évaporasi sareng présipitasi ekstrim. Kaseueuran panasna kawengku ku molekul GHG sapertos karbon dioksida, metana, sareng cai diantarana anu ngahasilkeun pangaruh rumah kaca sareng pemanasan global Bumi. Suhu anu langkung haneut ngalebur glasier, salju sareng permafrost, ngahasilkeun naékna permukaan laut sareng daérah basisir sareng kota dibanjiri (tingali skéma). Gelombang panas dina usum panas, sareng tiris tiis dina usum tiis, mangaruhan lingkungan sahingga kasihatan manusa. Kiwari para ilmuwan nyarioskeun perkawis genep punah planet anu ageung sato sareng pepelakan. Di Global Kidul, suhu anu langkung luhur di laut ogé nguatkeun angin perdagangan sareng ngahasilkeun siklon, topan atanapi topan anu langkung kuat sareng sering. Ieu mangrupikeun sababaraha kompleksitas konci interaksi perubahan iklim antara alam sareng robahan manusa tina komposisi fisik-kimia hawa.

Teu aya hiji, hiji-hijina jalma atanapi perusahaan anu bertanggung jawab pikeun pangaruh perubahan iklim. Sadaya manusa sasarengan tanggung jawab. Kami tanggel waler sabab urang sadayana (panginten kajabi ti sababaraha urang pribumi) kalibet dina ngahasilkeun gas rumah kaca, nalika urang nganggo transportasi sareng listrik gumantung fosil, dina kahirupan urang sapopoe, industri urang, sareng dina ngalaksanakeun perang terus-terusan. Sadaya ieu nyumbang kana ngahasilkeun jumlah runtah anu tumuh (sabagian tina éta beracun) kalayan kirang sareng sababaraha kamungkinan pikeun pembuangan anu aman pikeun lingkungan.

Ieu mangrupikeun masalah anu ngagaduhan implikasi étika anu jero - patarosan ngeunaan pilihan manusa - anu aya hubunganana sareng perubahan iklim, sareng kumaha urang hirup sareng Bumi sareng anu sanésna. Janten, pikeun anu munggaran dina sajarah manusa, urang henteu ngan ukur korban panggunaan bahan bakar fosil anu teu rasional, tapi, dina waktos anu sasarengan, kami ogé korban tina kabiasaan urang nyalira. Masalah etika sareng paripolah ieu, yén sababaraha anu gaduh alesan timbul tina "kamajuan," nyaéta milari cara hirup anu langkung aman sareng nyaman, ngawajibkeun kami pikeun nantang seueur pamahaman umum, diantarana, pamahaman militér sareng politik ngeunaan "kaamanan" sareng "perdamaian "Dina sababaraha diménsi na. Sapertos parobihan iklim nyalira, tantangan étika ieu rumit. Aranjeunna nungtut langkung seueur ti urang tibatan paripolah mitigating anu dipaké pikeun nyingkahan inféksi COVID-19, kalebet nyauran diri urang sorangan sareng anu sanés pikeun tanggung jawab.

Kumaha urang nyauran lima korporasi minyak Amérika Kalér anu nguntungkeun samilyar dolar dina dasawarsa ka tukang, sareng ngalangkungan Kongrés AS nyingkahan parobihan dina prakték polusi anu serius? Kumaha upami nagara-nagara G-20, anu tanggel waler pikeun 78% sadaya GHG anu ayeuna dipancarkan sacara global, sareng nyatakeun langkung seueur émisi sajarah? Global Kidul kalayan milyaran jalma, anu langkung parah kapangaruhan ku dampak perubahan iklim, ngan ukur tanggel waler pikeun parobihan lingkungan sareng épék parobihan iklim anu teu diarepkeun. Dilema étis nyaéta yén nagara-nagara anu kalolobaanana boga hutang ieu teu tiasa nangtayungan masarakatna tina bencana iklim, sabab beuki kapangaruhan sareng malarat.

Akibatna, saatos unggal kajadian anu ekstrim, kerentanan sosial anu aya ningkat. Kurangna tindakan pencegahan sareng kapasitas adaptasi, ngarobih unggal kajadian janten bencana kalayan jumlah korbanna seueur diantara anu miskin sareng kaleungitan barang-barang anu lemah sareng rapuh. Janten, dampak perubahan iklim ningkatkeun kamiskinan, henteu sami, kerentanan sosial, sedengkeun nagara-nagara industri, tanggel waler pikeun emisi GRK, nolak mayar karugian sareng karusakan. Sabalikna, aranjeunna ngasilkeun artos anu teu aman di nagara-nagara miskin ku cara ningkatkeun pembayaran jasa hutangna, anu dina gilirannana ngirangan anggaran anu aya pikeun pendidikan, kaséhatan, dukungan pangan, pangembangan tatanén, sareng manajemén kota. Janten, teu aya artos kanggo adaptasi sareng pangirangan résiko bencana, sareng unggal dintenna 24,000 murangkalih maot kusabab kalaparan, sadayana maotna tiasa dicegah.

Pandemi COVID-19 ogé parantos mangaruhan jalma miskin sareng marginalisasi langkung parah tibatan istilah anu caket sareng saatosna. Di dieu ogé, kurangna persiapan anu cukup ngahasilkeun maot sareng kasangsaraan anu tiasa dicegah. Langkung matak ngaganggu dina kasus parobihan iklim nyaéta pangaruh anu nepi ka tiwasna, mangaruhan sakabeh spésiés manusa sareng langkung awét. Duanana masalah nimbulkeun tantangan étika anu sami, yén bari diménsi anu béda, nungtut tanggung jawab warga nagara anu tanggung jawab.

Tantangan Kaamanan sareng Perdamaian Anu Ditepikeun ku Parobihan Iklim sareng COVID 19

Pamikiran urang kedah ngalih kana pendekatan holistik transdisiplinér sareng transformatif. Pergeseran sapertos kitu dicontokeun ku anu anyar manusa, jenis kelamin, sareng lingkungan (atanapi BESAR) paradigma kaamanan sareng perdamaian.

Patali sareng tantangan kaamanan sareng perdamaian, muncul tina parobihan iklim sareng pandemik, dimana urang manusa duanana palaku sareng korban, urang kedah nyandak pendekatan anu langkung komprehensif sareng holistik pikeun kaamanan manusa, sareng pergeseran epistemologis. Tina sudut pandang anu sempit, jalu sareng individualis dina élmu sosial, panilitian perdamaian sareng studi lingkungan, sareng dina pendidikan sareng pedagogi, pamikiran urang kedah ngalih kana pendekatan holistik transdisiplinér sareng transformatif. Pergeseran sapertos kitu dicontokeun ku anu anyar manusa, jenis kelamin, sareng lingkungan (atanapi BESAR) paradigma kaamanan sareng perdamaian sareng sababaraha fungsi:

  • salaku alat tina analisis ilmiah, pikeun masalah global anu dimaksud di luhur, sareng pikeun netepkeun tujuan pikeun ngadamel kabijakan;
  • salaku padoman pikeun tindakan pikeun organisasi kamanusaan anu aktip dina ngabasmi kamiskinan, bantuan pangan, manajemén bencana, migran paksa sareng pengungsi;
  • as kerangka konsép komprehensif pikeun pamariksaan perdamaian ngeunaan masalah kaamanan.

Dina istilah teoritis, konsép kaamanan manusa lalaunan mekar kana lima pilar, anu ngalegaan pamahaman positif perdamaian. Kalima kalebet: 'kabébasan tina sieun' (pendekatan militér); 'kabébasan tina kabutuh' (perdamaian struktural); 'kabebasan tina dampak bahaya tina kajadian perubahan iklim' (perdamaian lingkungan); 'kabébasan hirup dina harkat' (perdamaian liberal); sareng 'kabébasan hirup dina keragaman budaya' (perdamaian budaya). Sudut pandang gender dina kaamanan ngalegaan ruang lingkup téoritis kalayan dilebetkeun tina implikasi lingkungan, masarakat sareng ékonomi sareng pamahaman anu langkung jero ngeunaan konsép kaamanan sareng perdamaian kalebet sadaya tingkatan ti individu ka global. Di kaseueuran nagara pendekatan militér sempit masih aya, konsép anu dipuseurkeun ku nagara Hobbesian, diwatesan ku faktor géopolitik, teu kaasup diménsi anu penting tina BESAR. Tapi, nalika urang nyalira sakaligus mangrupikeun panyerang sareng korban, kumaha sistem kaamanan militér anu berorientasi perang ngajagaan sadaya manusa, khususna anu paling rentan, tetep polos kana panyerang lingkungan urang, anu ti Kidul Kidul?

Tapi, nalika urang nyalira sakaligus mangrupikeun panyerang sareng korban, kumaha sistem kaamanan militér anu berorientasi perang ngajagaan sadaya manusa, khususna anu paling rentan, tetep polos kana panyerang lingkungan urang, anu ti Kidul Kidul?

Naon COVID-19 sareng parobihan iklim anu paling aya dina umum nyaéta duanana mangrupikeun ancaman fundamental pikeun salamet manusa anu ayeuna mangaruhan pisan kana anu paling rentan. Pandemi ayeuna nyaéta mobilisasi penduduk sadunya, ngonci milyaran jalma di jero bumi na. Sadayana ngarepkeun yén bahaya bakal gancang réngsé, janten urang tiasa neraskeun bisnis-sakumaha-biasana. Terusan sapertos kitu hartosna épék positip tina pangirangan polusi udara sareng cai ayeuna badé dileungitkeun. Urang kedah mikir saluareun "bisnis-sakumaha-biasa," utamina anu aya hubunganana sareng perubahan iklim. Éta sanés ngan ukur masalah anu langkung rumit. Éta mangrupikeun masalah jangka menengah sareng jangka panjang, anu nangtang sumsum salamet, sanés ngan ukur ayeuna, tapi salami 30 dugi 50 taun ka hareup.

Ngahudangkeun Urgencies Masalah Peradaban Anu Diungkabkeun ku COVID 19 sareng Parobihan Iklim

Sanaos seueur pisan elmu, dumasar kana data ilmiah anu saé, disada alarm tina bencana anu bakal datang, kaseueuran pamimpin nasional sareng pembuat kebijakan henteu mikirkeun "dunya anu diperbaharui" anu saleresna. Kalayan dunya lami pageuh dina pikiranana, aranjeunna merangan duanana ancaman, sanés nganggo alternatif pandangan dunya anu nyababkeun urang tepi ka ancur, tapi ku perbaikan téknologi. Pikeun virus ieu, kalayan sakedik atanapi henteu panginten pandemik kahareup, aranjeunna milari pangobatan anu épisién heula sareng teras vaksin, pikeun ngajantenkeun urang kalis tina panyakit anu khusus. Pikeun parobihan iklim, kalayan sakedik atanapi henteu dipikirkeun pikeun alternatip pikeun ékonomi anu intensip énergi, aranjeunna kalibet dina prosés mitigasi ancaman, épisién énergi, énergi anu diperpanjang pikeun pembangkit listrik, sareng alat transportasi listrik pikeun minyak fosil, sedengkeun ngan ukur 0.3% suplai énergi anu aya hubunganana pikeun pembaharuan. Aya ogé usulan rékayasa géo-rékayasa langkung bahaya, sapertos ngaleungitkeun CO2 tina hawa, atanapi ngawatesan jumlah sinar panonpoé dugi ka permukaan planét pikeun ngirangan pangaruh rumah kaca, atanapi ngirangan ku cara kimia hartosna pengasaman samudera. Sadaya proposal geo-rékayasa jangka pondok sareng tengah ieu henteu kabuktosan sareng tiasa nyababkeun global pikeun sakabeh planét, sareng teras ditolak ku para ilmuwan kritis sareng sababaraha politikus. Kami peryogi pisan pikeun jangka panjang, sora sacara ékologis, pandangan anu transformatif tina duanana krisis.

Upami teu aya gampang ngalereskeun téknologi pikeun parobihan iklim, maka urang kedah ngarobih peradaban urang tina bisnis-sakumaha biasana, dumasar sajarah dina pandangan dunya patriarkal sareng telenges anu narékahan pikeun ngadominasi, ngamangpaatkeun sareng, antukna, tungtungna ngancurkeun planét sareng manusa. Parobihan budaya anu jero ieu ngakibatkeun paripolah anyar pikeun ngahasilkeun masarakat anu teu karbohidrat sareng kirang materialistis, dimana kelompok-kelompok sosial anu marginalisasi, masarakat adat, awéwé, patani sareng ékologis aktip terlibat dina parobihan anu diperyogikeun.

Naon anu dilakukeun ku urang masing-masing pikeun ngabantosan diri sareng masarakat urang pikeun ngémutan patarosan ieu?

Naha urang bakal ngagaduhan waktos dina waktos tilu atanapi lima dasawarsa pikeun ngarobih peradaban urang tina eksploitasi sareng panyalahgunaan kana salah sahiji perawatan berkelanjutan sadayana sapuluh milyar manusa, sareng 24 jasa ékosistem anu penting, dimaksudkeun pikeun ngajaga sababaraha subsistem ésénsial, diwangun ku biosfer? Naha urang tiasa ngarobih paripolah perusahaan anu lapar untung ngalangkungan hukum énggal pikeun ngahontal démokrasi énergi anu nyebarkeun nilai sareng sudut pandang kerangka perdamaian sareng kaamanan BESAR? Mangrupikeun salah atur pandemi COVID-19 kalayan 2.3 juta jalma katépaan di 193 nagara sareng sahenteuna 170,000 maot ti 19th April, 2020, tungtungna ngahudangkeun urang kana pamahaman anu langkung jero ngeunaan bahaya nyata anu ditimbulkeun ku struktur modél neoliberal ayeuna tina maksimalisasi kauntungan swasta ku biaya manusa sareng alam? Naon anu dilakukeun ku urang masing-masing pikeun ngabantosan diri sareng masarakat urang pikeun ngémutan patarosan ieu?

(Panulis hoyong nganyatakeun rasa syukur ka Dr. Betty Reardon pikeun bantosanna dina tulisan ieu.)

Ngeunaan Panulis *

Prof Dr Úrsula Oswald Spring mangrupikeun panaliti pinuh waktos di National University of Mexico-Regional Multidisciplinary Research Center (CRIM-UNAM). Anjeunna parantos diajar kedokteran, psikologi, filsafat, basa modéren, antropologi sareng ékologi di Madagaskar, Paris, Zurich sareng México sareng ngagaduhan gelar PhD ti Universitas Zurich. Antara taun1998-2000 anjeunna janten Présidén IPRA sareng 2002-2006, anjeunna janten Sekretaris Jénderal Dewan Latin-American for Research Peace (CLAIP), dimana anjeunna ayeuna janten Présidén Kehormatan. Ti taun 1992 dugi ka 1994 anjeunna ogé Jaksa Umum anu munggaran (ombudswoman pikeun lingkungan) sareng ti 1994 dugi ka 1998 Menteri Pengembangan Lingkungan di nagara Morelos.

 

nutup

Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!

2 Komentar

  1. Saé pisan, tulisan Ursula anu saé pisan, khusus hubungan anu narik pisan antara kaamanan manusa - kalebet BESAR- sareng pandemik coronavirus sabab leres pisan yén duanana, parobihan iklim sareng pandemik mangrupikeun ancaman anu parah pikeun kasalametan manusa. Éta ogé leres yén urang peryogi parobihan budaya anu jero. (pergeseran pikiran tina "bisnis sapertos biasa") pikeun ngahasilkeun "masarakat anu de-karbonisasi sareng kirang materialistis, dimana kelompok-kelompok sosial anu marginal, masarakat adat, awéwé, patani sareng ékologis aktip terlibat dina parobihan anu diperyogikeun". Selamat, hasil saé.

Gabung sawala ...