Masarakat Sipil salaku Alam Perjuangan Awéwé nuju Kasaruaan

perkenalan

Sakuliah dunya, hak-hak awéwé keur ditindes ku kebangkitan ideologi otoriter. Ieu "backlash" dirasakeun, sanajan dina disebut démokrasi liberal, dibuktikeun dina panyabutan Mahkamah Agung AS ngeunaan hak awéwé pikeun ngadalikeun awak sorangan, dina ngahalangan Roe vs Wade.

Awéwé Amérika, sapertos sadulur saalam dunya, ngatur dina aksi masarakat sipil pikeun ngabéla sareng mulangkeun hak-hakna. Samentawis waktos awéwé nyandak seueur tanggung jawab pikeun karaharjaan sosial komunitasna anu dirobih ku penghematan anu ogé ciri otoritarianisme patriarchal anu ayeuna ngabatalkeun seueur kamajuan sosial abad ka-20.

Awéwé Afghan dina taun ka tukang parantos nyanghareupan bentuk anu parah tina penindasan patriarki ngeunaan persamaan manusa awéwé. Sakumaha anu ditingalikeun dina dua barang anu dipasang di dieu, aranjeunna nunjukkeun kawani khusus sareng inisiatif warga pikeun nyauran hak-hakna salaku integral pikeun masa depan anu positif pikeun nagarana.

Negina Yari, dina pidéo di handap ieu, nyaksian sacara terang-terangan kana realitas panolakan hak awéwé Afghan. Pernyataan masarakat sipil Afghan ngeunaan Ulama Loya Jirga anu bakal datang, nyauran umat Islam anu tanggung jawab sareng terang pikeun ngalaksanakeun tanggung jawab sipilna pikeun ilubiung dina nyieun kawijakan umum, negeskeun yén partisipasi awéwé sareng lalaki sarat pikeun nungtun bangsa ngaliwatan sababaraha jaman ayeuna. crises eta nyanghareupan.

Urang sadayana tiasa diideuan ku lampah awéwé Afghan ieu, tapi langkung-langkung naon anu urang tiasa diajar ti aranjeunna pikeun nyanghareupan instansi penindasan urang sorangan? Kumaha urang tiasa ngadamel sabab umum sareng aranjeunna, sareng janten solidaritas aktip.? Kumaha pangajaran ieu sareng solidaritas aktip tiasa nginpokeun padamelan urang dina pendidikan perdamaian? (BAR, 18 Juli 2022)

Negina Yari nyarioskeun debat Déwan Hak Asasi Manusia PBB ngeunaan status awéwé sareng awéwé di Afghanistan, 7-1-22

Negina Yari nyarioskeun debat Déwan Hak Asasi Manusia PBB di Jenéwa ngeunaan kaayaan awéwé sareng awéwé di Afghanistan, dina 1 Juli 2022. Pernyataan ku Negina Yari, Liga Internasional Awéwé pikeun Perdamaian sareng Kabebasan, dina "Debat Urgent ngeunaan Hak Asasi Manusa Awéwé. sareng awéwé di Apganistan - Rapat ka-32, Sidang Reguler ka-50 Déwan Hak Asasi Manusa" mangrupikeun salah sahiji tina 25 pidato dina konperénsi éta.

Pernyataan Masarakat Sipil Afghan: Kahariwang Ulama Lalaki sareng Awéwé sareng Masarakat Sipil Ngeunaan Ulama Loya Jirga nu bakal datang di Kabul

unduh pernyataan asli (pdf)

Kalayan asma Allah, Nu Maha Welas tur Maha Asih

Kaprihatinan Ulama Jalu jeung Awéwé jeung Masarakat Sipil Ngeunaan Ulama Loya Jirga nu bakal datang di Kabul.

Pernyataan Akhir

Kami salaku kelompok masarakat sipil Afganistan komunitas agama, (NUA) Ulama lalaki sareng awéwé ngabagéakeun organisasi jirga agung ku Ulama Afghan pikeun ngabahas sareng milarian jalan pikeun kaayaan politik sareng sosial ayeuna di Afghanistan. Sakur léngkah maju dihargaan!

Bangsa Afghan ngaliwat tina waktos anu paling hese dina sajarahna, kateustabilan politik, tantangan sosial, gantungan, kamiskinan kusabab aset beku bangsa Afghan parantos nyababkeun bangsa kana krisis kamanusaan sareng lumpuh sektor swasta. Ampir sapuluh bulan panto sakola ditutup pikeun budak awéwé, sistem pendidikan Afghan parah parah, pangangguran lalaki sareng awéwé di pamaréntahan, LSM, kedutaan sareng pamaréntahan parantos ningkat. Dina waktos anu sami bangsa kapangaruhan ku bencana alam sapertos seuneu di leuweung propinsi Noristan, bumi gancang di Paktika, Paktia sareng Khost sareng banjir di 11 propinsi Badakhshan, Takhar, jsb.

Ieu mangrupikeun waktosna urang Afghanistan kedah ngumpul pikeun nyumponan kabutuhan waktos. Masarakat sipil mangrupikeun sasak antara bangsa sareng pamaréntahan sareng peran pentingna dina pangwangunan bangsa teu tiasa dipungkir. Kami nyauran IEA pikeun percanten ka masarakat sipil nasional salaku senjata anu kuat pikeun ngadukung bangsa. Urang non-politik jeung non-parsial, urang ngan nangtung pikeun bangsa urang baheula, kiwari jeung isukan. IEA kedah ngalebetkeun urang dina kahirupan sosial sareng politik nagara. Ulama Loya Jirga anu bakal datang ku Ulama henteu dibagikeun atanapi konsultasi sareng masarakat sipil. Kami NUA salaku platform langkung ti 6000 ulama lalaki sareng awéwé ti sakuliah nagara saprak 10 taun ka pengker parantos kalibet sareng partisipasi kami penting ayeuna. Kukituna, dinten ayeuna tanggal 28 Juni, Salasa 2022 di Kabul kami parantos ngayakeun konperénsi pers ieu sareng ngadesek Taliban sareng komunitas internasional kalayan poin-poin ieu:

1. Sakur léngkah maju pikeun pangwangunan bangsa disambut sareng pisan ngadesek IEA pikeun ngalebetkeun ulama lalaki sareng awéwé ti masarakat sipil (NUA) upami aranjeunna leres-leres percanten ngadangu sora bangsa.

2. Inklusi ulama awéwé dina jirga nu bakal datang téh krusial sabab bisa ngawakilan satengah bangsa, malire aranjeunna hartina ignoring 50% realitas bangsa. Urang pangjurung IEA pikeun ngagampangkeun pikeun ngasupkeun Ulama bikang ti sakuliah nagara

3. Kami ngadesek IEA pikeun ngawangun hubungan anu langkung saé sareng masarakat sipil anu sanés éntitas politik tapi kami salawasna maénkeun peran dimana peran pamaréntahan lemah.

4. Urang ogé nelepon kana komunitas internasional pikeun nangtung gigireun bangsa Afghan jeung masarakat sipil dina moments nguji ieu sajarah, urang ménta komunitas internasional pikeun ayana fisik di Apganistan ngaliwatan misi konsulat maranéhanana ngarojong Society Sipil Afghan jeung ngajaga panon on. kamajuan ti caket dieu.

Kabul Apganistan - 28/06/2022

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur