Ngagungkeun Perayaan: Gumbira dina Kahirupan sakumaha Kahirupan ku Jean Ridoux (1925 -2011) Aktivis Damai Perancis sareng Advokat Pendidikan Perdamaian

Jean Ridoux
Jean Ridoux

"Aranjeunna bahkan ngarayakeun éléh," saur profésor éta, nyarioskeun perjuangan anti-penindasan komunitas-komunitas dasar dina seminar ngeunaan teologi pembebasan. "Anu niténan, sanés pamilon," saur kuring. Anu aya dina perjoangan memang duka karugianana, tapi dina waktos-waktos éta, ogé nalika kauntungan disambut, anu saleresna urang raheutkeun saling sareng nilai-nilai anu ngawartosan perjuangan umum. Kami pendidik perdamaian terang kabagjaan khusus pikeun suka bungah di perusahaan masing-masing nalika urang ngaraos pangalaman sareng diajar komunal anu urang usahana. Kitu pastina ngadukung seueur urang mangtaun-taun dina perjuangan umum anu ayeuna urang sebut "Kampanye Global pikeun Pendidikan Damai." Pikeun kuring sorangan, kuring ngahargaan bahkan bahkan langkung ti komunitas, jalma-jalma khusus kuring anu ngagaduhan kaistiméwaan damel sareng sosobatan di langkung ti satengah abad dina pendidikan perdamaian; teu langkung ti Jean Ridoux anu urang éléh dina bulan Agustus. Kaseueuran pamiarsa newsletter GCPE henteu terang Jean, tapi aranjeunna kedah terang hirupna damel pikeun kaadilan sareng perdamaian sareng prestasina pikeun pendidikan perdamaian, bab anu penting dina sajarah ngupayakeun tujuan umum urang.

Pikeun Jean, perjoanganana dimimitian ku upaya kawani dina Résistansi Perancis nalika Perang Dunya II anu anjeunna dipenjara. Éta dilanjutkeun dina pangorganisasian pagawé na di Paris, sareng partisipasi anu kuat saumur hirup dina gerakan perdamaian anu mana anjeunna janten yakin yén pendidikan mangrupikeun dosa anu murni pikeun perdamaian anu adil dimana sagala usahana diarahkeun. Ngalangkungan usahaana pikeun ngamimitian sareng ngalaksanakeun cabang Perancis Pendidik pikeun Perdamaian anu kuring pendak sareng Jean. Mimitina ku saeutik basa antara urang, kenalan urang janten silaturahim ngalangkungan hubungan anu nyababkeun para aktivis perdamaian sareng pendidik saling sareng ka kolaborasi dina padamelan umumna. Salami mangtaun-taun, kuring berhasil ngaleungitkeun sakola Perancis anu cekap pikeun ngagaduhan paguneman anu serius sareng pikaresepeun sareng Jean sareng anu sanés anu ngiringan énergi perayaan anu anjeunna wujudkeun.

Seueur pisan upeti anu parantos dibayar pikeun hirupna dina kaadilan sareng gerakan perdamaian sareng peranna dina ngatur kongrés internasional para Pendidik pikeun Perdamaian, anjeunna kéngingkeun status UNESCO / LSM pikeun organisasi éta, upaya henteu lelah na pikeun ngahontal ka luar wilayah Éropa sareng Amérika Kalér . Kuring émut sadayana ogé pastina ngagungkeun kontribusina pikeun ékspansi internasional perdamaian pendidikan. Tapi pangpangna, kuring hoyong hormat ka Jean anu ngarayakeun kahirupan sareng umat manusa; Jean anu nyuburkeun kabagjaan sareng kabagjaan; sareng anu utamana, Jean babaturan anu dipikacinta ogé batur sapagawean anu dipihormat. Dina rapat munggaran urang - dina tuang tuangeun anu lezat, tangtosna - kuring mendakan hakekat Jean, anu ngarayakeun, nalika anjeunna ngucapkeun salah sahiji tina sababaraha frasa Perancis anu kuring sapinuhna ngartos dina paguneman, "La gastronomie, c'est la paix!" Damai mangrupikeun kaayaan anu urang tiasa nyandak pinuh tina kabagjaan hirup sapertos tuangeun anu saé, kabagjaan anu sabagian urang yakin mangrupikeun hak lahir pikeun sadaya manusa. Jean damel sapanjang hirupna pikeun ngahontal katengtreman anu tiasa mastikeun yén hak lahir pikeun sadayana. Kalayan unggal usaha anu serius, terfokus teras sumping saatos pikeun ngaku naon anu urang tiasa ngagaduhan hak pikeun kabagjaan. Tina sababaraha kenangan ngeunaan momen sapertos sapertos ampir tilu dasawarsa silaturahim, kuring bakal nyebatkeun didieu ngan ukur hiji di mana sadayana tiasa ningali kumaha Jean nyandak hajatan pikeun padamelan urang.

Sakali mangtaun-taun ka pengker, Jean, "anu henteu palercaya," ngajak kuring ngiringan anjeunna ka Normandia dimana anjeunna janten panelis sareng pendeta aktivis sosial anu damel sareng "squatters" sareng perdamaian, saurang lalaki anu anjeunna ngan ukur ngabagi, éta katingalina, komitmen sengit pikeun kaadilan sosial sareng HAM, kualitas anu pendeta parantos kéngingkeun hormat pisan Jean. Nalika kami balik ka Paris, kuring terang yén aranjeunna ogé ngabagi kado perayaan. Grup ranjang anu parantos ngamimitian dinten damel biasa sateuacan angkat ka Normandia, kami ngantosan jam-jaman pikeun karéta anu henteu kantos sumping dugi énjingna. Mogok karéta api Perancis anu henteu biasa nyayogikeun kami waktos dimana Jean sareng bapak saé ngarah kami ngaku yén hak manusa anu teu acan dikodifikasi, ngaraosan anggur sareng lulucon nalika urang nyanghareupan salah sahiji gempa sareng gangguan anu aya dina karapihan jalan. Jean éta, tanpa diragukeun, salah sahiji babaturan anu paling éndah sareng babaturan anu ngagungkeun glitch.

Jean Ridoux, anu ngagaduhan kabagjaan sareng pagawé anu teu lelah pikeun kaadilan sareng perdamaian nyéépkeun celah anu hébat dina kahirupan urang sareng perjuangan umum urang. Pikeun ngahibur urang dina duka urang, anjeunna ningalkeun gerakan pendidikan perdamaian warisan ti seni sadar kapasitas pikeun ngahargaan kasuksesan, sareng kawani pikeun nahan kagagalan sareng ngahargaan pembelajaran anu diala ti duanana. Tapi pangpangna, Jean parantos ngantepkeun urang bukti kakuatan anu urang peroleh tina silih raosan nalika urang bungah kana kado hirupna sareng sagala kahirupan anu hirup pikeun katengtreman. Iraha urang bungah dina perjuangan, urang ogé tiasa ngagungkeun Jean sareng kahirupan éta.

Hatur nuhun, Jean. Hatur nuhun, mon cher ami.

- Betty A. Reardon, Oktober 2011

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...