Banding pikeun Terus Ngadukung Atikan Tinggi di Afghanistan

Awéwé di Universitas Gawhar Shad nuju diajar perawat sareng pendidikan kaséhatan anu museurkeun kana Kaséhatan Anak Maternal. (Poto: Langsung Relief via Flickr, CC ku-NC-nd 2.0.)

Kami nyauran sadaya anggota Amérika Kampanye Global pikeun Atikan Damai pikeun nyandak tindakan langsung pikeun nyegah lirén bantuan AS pikeun pendidikan tinggi di Afghanistan. Punten kirimkeun téks di handap ieu ka wakil Kongres anjeun, Sénator anjeun, Administrator USAID sareng Présidén.

Hatur nuhun pikeun ngadeg solidaritas sareng urang Afghan. (BAR, 1/8/22)

Banding pikeun Terus Ngadukung Atikan Tinggi di Afghanistan

Salila dua dasawarsa katukang, Pamaréntah Amérika Serikat parantos janten salah sahiji pendukung pendidikan anu paling efektif di Afghanistan. Keuntungan anu dilakukeun ku awéwé sareng awéwé dina séktor pendidikan, utamana di paguron luhur, anu kacida signifikan. Kalayan dukungan pembayar pajak AS, universitas publik dihirupkeun deui, kasempetan pikeun program pascasarjana di nagara mekar sareng narik seueur instruktur awéwé, promosi profésor awéwé ningkat sacara signifikan nyababkeun aranjeunna nyepeng jabatan anu bergengsi sapertos rektor, wakil rektor, Dekan, sareng seueur deui. kalungguhan kapamimpinan di paguron luhur, jeung seueur program gelar tambahan diadegkeun di sadaya paguron luhur. Pangrojong USG nimbulkeun réwuan béasiswa pikeun ngaronjatkeun tingkat kaparigelan dosén jeung mahasiswa. Sadaya ieu dipuncak dina langkung ti 700,000 mahasiswa ngadaptar di paguron luhur ku Agustus 2021 (33% diantarana awéwé).

Salian di luhur, kawijakan jeung tungtunan akademik countless dimekarkeun pikeun ngaronjatkeun kualitas, aksés, equity, kaahlian diantara fakultas jeung mahasiswa Afghan, sarta pikeun merangan inersia jeung korupsi di universitas. Kanyataan yén dina taun 2020 putri hiji panambang batubara nampi skor pangluhurna dina ujian lawang universitas dimana 170,000 siswa SMA bersaing, nyarioskeun jilid ngeunaan naon anu dihontal ku program anu dibiayaan Pembayar Pajak AS di Afghanistan. Sumawona, mahasiswa program gelar associate anu diadegkeun sareng dana USAID di Kabul University of Medical Sciences ngahasilkeun ventilator nyalira dina waktos Afghanistan nyanghareupan kasusah anu ekstrim salami pandémik; conto ieu salajengna nunjukkeun dampak positif sarta efektivitas rojongan disadiakeun ku USG. Anu paling penting, dimimitian ku enol paguron luhur swasta di 2000, ku Agustus 2021 Afghanistan ngagaduhan langkung ti 135 lembaga pendidikan tinggi swasta, ku kituna ngalegaan aksés pendidikan tinggi di sabagéan ageung nagara.

Salaku USG / USAID strategizes ngeunaan rojongan atikan di Apganistan, penting pisan yén rojongan pikeun atikan luhur tetep museur kana strategi anyar. USG kedah ngadukung damel sareng paguron luhur swasta (upami tiasa, sanaos paguron luhur umum) supados ngalangkungan beasiswa sareng inisiatif pangwangunan kapasitas sanés, mahasiswa awéwé tiasa teras ngadaptarkeun sareng maju sacara akademis. Anggota dosen awéwé peryogi dukungan pikeun neraskeun padamelan di paguron luhur. Ayeuna, langkung seueur anggota dosen awéwé diperyogikeun pikeun ngajar mahasiswa awéwé.

Henteu ngadukung paguron luhur bakal ngarecah moméntum kamajuan anu teu pernah terjadi dina atikan luhur di Afghanistan - moméntum anu dipicu ku dukungan berehan para pembayar pajak AS. Lulusan universitas mangrupikeun tulang tonggong stabilitas ékonomi di hiji nagara. Lamun atikan luhur teu dirojong di Apganistan, karuksakan fiskal alatan tanaga gawé kualitas low bakal bahaya sarta salajengna bakal propel nagara kana siklus galak kekerasan jeung desperation. Taya kasempetan atikan luhur pikeun awéwé utamana bakal boga konsekuensi ruinous pikeun lawon sosial Afghanistan.

Urang pangjurung anggota kongres pikeun ngahontal kolega di USAID jeung ajak aranjeunna pikeun neuleuman sagala sudut sarta strategizes ngeunaan devising program atikan luhur éféktif di Apganistan anu bakal mangpaat keur nonoman, utamana katresna jeung awéwé.

Wahid Umar
Konsultan Atikan

Soraya Omar
Aktivis HAM

Chloe Breyer
Interfaith Denter of New York

Ellen Chesler
Ralphe kebat Institute, CUNY

Betty Reardon
Institute Internasional Atikan Damai

Tony Jenkins
Kampanye global pikeun Atikan Peace
Georgetown Universitas

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...