Suku Kuchi Afganistan Berkembang Kalayan Atikan Komunitas

Sakola nomad tiasa ngalih sareng suku Kuchi nalika aranjeunna ngumbara ka usum salju sareng usum panas pararakan.

(Diulang deui ti: Institut Asia Tengah. 20 Oktober 2017)

Di propinsi wétan Afganistan, dimana tatanén masih janten sumber pendapatan utama, suku Kuchi semi-nomadis masih ngalih sareng musim, nuturkeun tradisi budaya kuno. Baheula, suku-suku ieu ngorondang di daérah éta pikeun milarian tempat pangangon pikeun ingon-ingon domba sareng onta, tapi perbatasan pamaréntahan, lahan swasta, sareng perubahan iklim sacara drastis ngirangan jumlah jalma anu masih ngumbara, sareng tempat anu tiasa dituju.

Jalma Kuchi mangrupikeun jalma paling miskin sareng paling henteu diwakilan di Afganistan. Sakola henteu sacara tradisional mangrupikeun bagian tina kahirupan perantau, janten seueur jalma déwasa dina suku anu buta huruf. Nanging, kolot tiasa ningali manpaat pendidikan sareng hoyong langkung ti naon waé pikeun barudakna maca sareng nyerat. 

Nyangking Pendidikan ka Suku Kuchi

CAI mimiti ngadukung sababaraha suku Kuchi di taun 2011. Sababaraha jalma déwasa parantos kéngingkeun pendidikan nalika nonoman, sareng aranjeunna hoyong langkung gampil pikeun murangkalihna ngaksés kaparigelan anu bakal langkung diperyogikeun nalika aranjeunna déwasa. Pikeun ngadidik masarakat nomaden, sakola kedah ogé nomadic, janten CAI nyayogikeun tenda, papan hideung portabel, pasokan sakola, bahkan nyayogikeun guru sareng motor janten guru tiasa ngumbara sareng suku Kuchi kalayan gampang.

Dina awalna ngan ukur 110 budak anu ngiringan sakola, ngan 10% tina populasi suku Kuchi. Kusabab seuseueurna jalma dewasa déwasa tanpa pendidikan, butuh sababaraha cara pikeun ngayakinkeun budakna pikeun sakola tibatan badé ngagarap sato.

Genep taun saatosna jelas yén parasaan ieu parantos robih. Cinyusu ieu Bentang Pangetahuan (SKO), pasangan CAI di Apganistan, ngadistribusikaeun 87 tenda énggal pikeun tempatna langkung ti 12,000 murid dina suku anu béda-béda di sapanjang Propinsi Nangarhar, ngalangkungan dukungan ti donatur CAI. Éta ogé nyayogikeun papan bodas sareng hideung, kendi cai, sareng korsi.

"Pasokan ieu disebarkeun ka sapuluh daérah anu bénten di Nangarhar dimana kondisina parah pisan janten teu aya [panyumputan] dianggo salaku kamar, teu aya karpét kanggo didudut, sareng henteu aya tulisan pikeun nyerat," saur Asadullah Azimi, Petugas Pendidikan Senior di SKO.

Syukur pikeun Atikan Komunitas

Tenda sareng kamurahanana donor CAI dihargaan pisan nalika murangkalih lungguh diajar, dijaga tina elemen sareng kertas kertas anu seueur pikeun ngalaksanakeun padamelan na. Gulalai, budak awéwé kelas genep di Kacamatan Kama ngahatur nuhun aya di rohangan ténda anu énggal.

"Nalika teu aya ténda, kami diajar dina kaayaan cahaya panonpoe sareng hujan. Kadang-kadang malah kuring [mikirkeun ninggalkeun] sakola sareng henteu ngiringan deui, ”saur anjeunna.

Asadullah ogé nyungkeun serat ti murid-murid di Bati Kot anu ngahaturkeun nuhun kana kémah énggalna. "Kami resep pendidikan. Kami cinta tanah kami. Kami barudak dinten ayeuna sareng masa depan énjing. Mertimbangkeun kami salaku barudak anjeun sorangan. Punten tong hilap kami, ”suratna dibaca.

Henteu ngan ukur murid anu pikagumbiraeun pikeun ténda sareng pasokan sakola anu énggal, kepala sakola sareng kolotna bersyukur nampi pasokan anu diperyogikeun pikeun ngadidik murangkalihna.

Sharafat, kepala sekolah Sakola Hazar Baig ngahaturkeun nuhun kana dukungan anu ditampi sakola. "Kami bagja pisan pikeun ténda ieu sareng ngahaturkeun nuhun ka Asya-e Markazi (Institut Asia Tengah) sareng Sitari Irfan (Star of Organisasi Pangetahuan) pikeun bantosanna."

Asadullah nampi pesen sapertos kieu unggal-unggal ngadistribusikaeun kémah sareng bekel ti donatur. Bahkan Dinas Pendidikan Bati Kot ngintun anjeunna ka bumi kalayan pesen hatur nuhun. "Sekolah ténda kalayan fasilitasna henteu ngan ukur nyababkeun lingkungan diajar anu aman pikeun siswa tapi ogé ningkatna pendaptaran," saur Abdul Habib Ghazi, kapala Dinas Pendidikan.

"Tingkat pendaptaran sakola parantos dua kali dina taun ieu dibandingkeun sareng taun samemehna. Kami resep pisan seueur murid anu dilengkepan sareng dibekelan lingkungan diajar. ”

Sakola Dimimitian Ku Perhatosan sareng Pangrojong

Salami mangtaun-taun CAI parantos nyungkeun panyokong urang pikeun ngabantosan jalma-jalma unik ieu. Ku nyayogikeun aranjeunna sakola sélulér, urang tiasa mastikeun yén barudak diajar katerampilan penting bari tetep ngajaga budaya nomadisna. Ieu hartosna generasi panerus bakal langkung sanggup nyayogikeun jalan aman nalika aranjeunna ngumbara, naroskeun harga anu saé kanggo daging sareng lawonna, sareng ngalirkeun kaparigelan penting ieu ka murangkalihna.

Jalma-jalma Kuchi nyanghareupan ancaman ti usum halodo, turunna lahan susukan, sareng perang. Kalayan pendidikan aranjeunna bakal langkung siap pikeun napigasi kasusah ieu sareng ngalestarikeun budaya na. Kanggo diajar langkung seueur ngeunaan sajarah sareng tradisi masarakat Kuchi anu didatangan http://minorityrights.org/minorities/kuchis/

(Buka tulisan aslina

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...