Hapuskeun Nukes Ayeuna!

Jahat sosial nyauran réspon sosial. Pikeun komunitas pendidikan perdamaian, ieu hartosna henteu ngan ukur ngalakukeun panilitian anu reflektif kana masalah étika anu diangkat ku senjata nuklir, tapi ogé masihan perhatian anu sami kana tanggung jawab étika warga nagara pikeun mupus aranjeunna

Dina OpEd anu dipostingkeun deui di handap, Peter Weiss maréntahkeun kami kana motto perjuangan perjuangan kaadilan anu parantos lami, "Tetep ningali mata hadiah!" Dina hal ieu, hadiahna nyaéta ngaleungitkeun senjata nuklir, sareng anu dicabut tina kaadilan nyaéta sakumna spésiés manusa sareng Bumi, duanana dina ancaman éksistimén perubahan iklim sareng senjata nuklir.

Argumen na ngingetan kuring ngeunaan paniténan anu dilakukeun ku Robert Johanson dina kontéks negeskeun yén tindakan pangendali panangan bakal nunda sareng kamungkinan ngaleungitkeun kamungkinan panangan senjata substantif. "Upami masalah perbudakan, pengendalian senjata bakal mirip sareng ngabutuhkeun sababaraha watesan ngeunaan kakejamanana ti budak budak." "Henteu Mimiti Maké" saumpama ngan saukur nunda kakejaman serangan nuklir, parantos ngaku haram dina hukum internasional, sapertos perbudakan.

Kusabab 1960-an tujuan anu disebatkeun tina sadayana rundingan senjata umum sareng pangarampasan senjata dina hukum internasional, maksud pamungkas nyaéta ngaleungitkeun perang. Ngaleungitkeun mangrupikeun hiji-hijina ubar étika sareng épéktip pikeun kajahatan. Budak, genosida haram aranjeunna sareng ecocide jahat sareng teu perlu. Kami bakal disarankan pikeun ngalakukeun léngkah-léngkah nuju palaksanaan lengkep perjanjian larangan senjata nuklir pikeun dijantenkeun pituduh pikeun sadaya tindakan sareng kabijakan, nuturkeun paréntah Weiss ngeunaan "teu aya senjata nuklir."

Jahat sosial nyauran réspon sosial. Pikeun komunitas pendidikan perdamaian, ieu hartosna henteu ngan ukur ngalakukeun panilitian anu reflektif kana masalah étika anu diangkat ku senjata nuklir, tapi ogé masihan perhatian anu sami kana tanggung jawab étika warga masarakat pikeun mupus aranjeunna. Seueur pendidik perdamaian sareng murid pendidikan perdamaian sacara lengkep aub dina tindakan dina krisis Bumi sareng parantos angkat ka jalan-jalan pikeun nungtut tindakan politik pikeun méréskeun éta. Naha urang henteu nganggap hal anu sami pikeun senjata nuklir? Sajuta jalma berbaris kalayan tujuan sapertos éta diémutan di New York City tanggal 12 Juni 1982. Éta tiasa dilakukeun. Waktos ieu, sakumaha sareng bantosan global ngalawan awal perang Irak, di kota-kota di dunya. Sareng waktos ieu kami moal ngepak tanda urang sareng istirahat tina manifestasi sapertos mangtaun-taun. Urang henteu gaduh waktos. Naha ku protés masif atanapi bentuk tindakan politik konstan sareng keukeuh, urang kedah ngaleungitkeun sadayana nukes ayeuna !!!!

-BAR, 6/29/21

TEU NGAGUNAKEUN KAHIJI - ATAWA SENJATA NUCLEAR?

Ku Peter Weiss

(Diulang deui ti: Kawijakan Asing dina Pokus. 16 Juni 2021)

Upami hukum internasional pikeun ngajaga huntu na, éta moal tiasa dilakukeun ku ukuran satengahna.

Pertentangan pikeun senjata nuklir ngagaduhan nami énggal - "No First Use," atanapi NFU. Ideu na, dipromosikeun ku sababaraha aktipis anti nuklir sareng perdamaian, nyaéta ngadorong kabijakan pamaréntah resmi pikeun henteu ngamimitian konflik nuklir.

Ieu mangrupikeun pangwangunan wilujeng sumping, kumargi éta terus aktipitas dihudangkeun ku TPNW, anu Perjangjian dina Larangan pakarang nuklir, saatos waktos anu lami dimana aktipisme sapertos kitu ageung ageung. Nanging, panginten janten sakedik mimiti ngagungkeun naon anu kadang disebat akhir jaman nuklir. Upami NFU kedahna janten léngkah munggaran pikeun ngaleungitkeun senjata nuklir, éta mangrupikeun léngkah munggaran anu bahaya pisan.

Upami ngan ukur mimitina dilarang, saurna, éta alesan yén panggunaan kadua atanapi katilu atanapi kaopat diidinan.

Naha urang pikeun éta? Atanapi urang sareng Almarhum Républik Robert Drinan, saurang pendeta Katolik sareng mantan Dékan Sekolah Hukum College Boston, sareng Almarhum Hakim Christopher Weeramantry ti Pengadilan Internasional, dina nahan yén senjata nuklir matak pikareueuseun anu teu tiasa dianggo dina kaayaan naon? Sareng sanés prinsip dasar hukum internasional, anu dikenal salaku hukum perang, yén cara perang henteu terbatas?

Upami ngan ukur mimitina dilarang, saurna, éta alesan yén panggunaan kadua atanapi katilu atanapi kaopat diidinan.

Komo upami, bertentangan sareng hukum internasional, panggunaan kadua ditampi, éta bakal ngalanggar prinsip dasar hukum internasional anu séjén, anu proporsional. Anggap nagara X takwa dibinasakeun ku senjata konvensional unggul nagara Y sareng nagara X meluncurkeun senjata nuklir "ngahasilkeun rendah" ngalawan nagara Y salaku peringatan nembak busur. Naha éta bakal menerkeun panggunaan kadua tina belasan senjata nuklir masing-masing kalayan beurat lémparan 50 kali langkung ti hiji anu dianggo ku X? Naha NFU ngagaduhan naon-naon pikeun nyarios ngeunaan éta?

Éta ogé bakal pantes dipertimbangkeun naon anu bakal dilakukeun NFU pikeun ngahargaan hukum internasional. Pamakéan kadua senjata terlarang bakal mirip sareng menerkeun panyiksaan ku nagara Y salaku réspon panyiksaan ku nagara X. Nya kitu ogé, panerapan NFU bakal sesah pikeun akur sareng kabijakan Amérika Serikat anu ayeuna nyéépkeun sakitar $ 1.5 triliun pikeun "modérnisasi" nuklir urang senjata salami 30 taun ka hareup. Hal anu sami tiasa diucapkeun pikeun kabijakan dumasar kana "pancegahan hungkul," kumargi pancegahan, janten épéktip, kedah didukung ku kersa dipercaya ngagunakeun.

Upami hukum internasional pikeun ngajaga huntu na, éta moal tiasa dilakukeun ku ukuran satengahna.

Seueur upami henteu kaseueuran pendukung NFU ogé pendukung total penghapusan nuklir senjata nuklir. Sektor masarakat sipil anu ageung ieu ti sakumna dunya kedah nguping nyalira ku nyebat rundingan nuju tujuan anu langkung ambisius ieu.

Ieu pelajaran ti jaman baheula. Nuju akhir Perang Vietnam, Kongrés ngaluluskeun resolusi anu ngalarang pengeluaran dana féderal pikeun tindakan militér ngalawan Kamboja. Éta henteu dipaliré ku Pentagon. Sakelompok aktivis, dina kapamimpinan Dr. Robert Jay Lifton, mutuskeun pikeun narik perhatian kana panyingkiran ieu ku ngalaksanakeun bohong di kantor pembicara Déwan Perwakilan dugi dikawal ku Pulisi Capitol.

Éta ngajantenkeun kami wengi di panjara DC sareng pers anu adil. Sareng hasil: Bom Kamboja dieureunkeun. Protes anu sami dilakukeun ku aktivis anti nuklir.

Dina gempungan Biden-Putin minggu ieu, tétéla aranjeunna ngabahas senjata nuklir, tapi ngan ukur dina kontéks "stabilitas stratégis," anu hartosna henteu langkung ti unggal pihak kedah gaduh jumlah anu sami tina senjata homisida ieu.

Beuki protés beuki hadé. Tilu puluh taun lami teuing ngantosan.

* Peter Weiss mangrupikeun tilas ketua dewan Institute for Policy Studies sareng présidén emeritus Komite Pengacara ngeunaan Sarat Nuklir.

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...