31 Poé Dirayakeun sacara Internasional pikeun Ngamajukeun Damai sareng Kaadilan

(Foto kahadean tina Gratisografi.)

(Diulang deui ti: Peacebuilding Sapopoé. 22 Oktober 2021.)

Ku Taylor O'Connor

"Kasempetan hébat pikeun ngabantosan batur jarang sumping, tapi anu alit ngurilingan urang unggal dinten." - Sally Koch

Poé Perdamaian Internasional datang unggal taun (September 21), sareng ieu sigana anéh pikeun pembina perdamaian anu obsess sapertos kuring, tapi kuring biasana ngahindar. Maksad abdi, konsép poé karapihan téh alus tur sagala, tapi cara poé karapihan sohor mindeng aneh, kadang kagok, jeung umumna teu bener accomplishing loba nanaon nuju karapihan atawa kaadilan.

Kuring bakal ngabagikeun dua conto kumaha tilas kolega, organisasi mitra, sareng anu sanés di sabudeureun kuring ngagungkeun dinten katengtreman, anu duanana ku kuring perhatikeun (sareng dihindari) dina kahirupan nyata dina sababaraha kali.

Conto 1. Hayu urang kumpulkeun sakelompok jalma sareng ngagambar gambar katengtreman. Oh, tiasa urang kéngingkeun musik perdamaian sareng maénkeun éta? Jalma bisa nari! Hurray pikeun Peace Day!!!

Conto 2. Urang nuju di zona perang, wewengkon konflik-kapangaruhan, camp pangungsian, jeung sajabana, jeung si meunang ide cemerlang pikeun ngumpulkeun kebat barudak anu anggota kulawarga maranéhanana tiwas telenges atawa anu salamet sababaraha atrocity. Aranjeunna nampilkeun aranjeunna sareng kalayan bungah nyarios, "Hayu urang naroskeun ka aranjeunna naon hartosna katengtreman pikeun aranjeunna" sareng "urang bakal nampi dina pidéo supados urang tiasa ngabagikeunana ka sadaya platform média sosial urang." Dina hiji vérsi ieu, naon anu diomongkeun ku murangkalih diinterpretasi deui sareng ditulis saé dina basa Inggris (umumna sanés basana), sareng murangkalih dipenta pikeun pose sareng éta sateuacan dikirim deui ka pangungsian. Video / pics dibagikeun kaluar jeung barudak kasampak bingung tur kaganggu, tapi taya sahijieun sigana aya bewara.

Masalahna, seueur dinten anu sohor sacara internasional tiasa dianggo pikeun ngamajukeun perdamaian sareng kaadilan, sanés ngan ukur dinten perdamaian. Sareng éta cara anjeun ngagungkeun aranjeunna anu tiasa gaduh kontribusi anu positif pikeun katengtreman sareng kaadilan, sanaos sakedik, atanapi henteu pisan.

Sacara umum, nyirian dinten internasional anu aya hubunganana sareng perdamaian atanapi kaadilan moal seueur pisan pikeun perdamaian sareng kaadilan upami urang ngagungkeunana sacara abstrak. Éta kudu numbu ka beton, isu tangible. Poé ieu mangrupikeun kasempetan pikeun diajar ngeunaan katengtreman sareng kaadilan, ngadidik batur, ningkatkeun kasadaran ngeunaan masalah anu nyata, ngajengkeun, damel pikeun parobihan anu nyata, atanapi ngadukung jalma anu damel pikeun éta. Éta tiasa janten dinten-dinten pikeun nyorotkeun kekerasan struktural sareng budaya, sareng ngobrolkeun cara pikeun ngarobih aranjeunna.

31 Poé Internasional anjeun tiasa dianggo pikeun ngamajukeun perdamaian sareng kaadilan, sareng kumaha ngalakukeunana

Janten kuring parantos ngahijikeun 31 dinten anu sohor sacara internasional di dieu, sareng kuring parantos ngabagi sababaraha tip ngeunaan kumaha anjeun tiasa ngagungkeunana ku cara anu bakal ngamajukeun perdamaian sareng kaadilan. Upami relevan, kuring parantos nambihan sababaraha tautan kana sumber anu anjeun tiasa dianggo.

Sababaraha dinten atra; batur henteu. Kalolobaan poé, sarta sababaraha anu sohor salaku sakabéh minggu. Sababaraha bulan ditumpuk sareng sababaraha dinten anu relevan sareng bulan-bulan sanésna jarang, tapi kuring mastikeun mendakan sahenteuna hiji dinten anu saé unggal bulan anu anjeun tiasa dianggo pikeun ngamajukeun perdamaian sareng kaadilan.

Tip sareng tautan sumber umum, tapi anjeun didorong pikeun ngaitkeun dinten-dinten ieu kana masalah nyata di nagara atanapi komunitas anjeun. Pikirkeun masalah naon anu anjeun bakal kaitkeun dugi ka ayeuna, saha pamilon anjeun, sareng pamiarsa naon anu anjeun bakal ngirim pesen ka tempat anu relevan.

24 Januari Poé Atikan Internasional: Ieu mangrupikeun dinten pikeun pembina perdamaian pikeun ngamajukeun pendidikan perdamaian sareng usaha naon waé pikeun ngadidik perdamaian. Manggihan sumberdaya ti Kampanye global pikeun Atikan Peace (GCPE).

Pébruari 1 - 7. Dunya Interfaith Harmony Week: Ieu mangrupikeun minggu pikeun mikawanoh peran kelompok agama dina ngamajukeun konflik telenges, kateuadilan, sareng kateusaruaan di dunya, sareng nyorot peran pembina perdamaian dumasar-iman sareng antar agama di sakumna dunya. Diajar langkung seueur ngeunaan ngawangun perdamaian dumasar-iman sareng antar agama di International Fellowship of Reconciliation (IFOR), Agama pikeun Damai, atawa Jaringan pikeun Peacemakers Agama sareng Tradisional.

Pébruari 20. Poé Kaadilan Sosial Dunya: Ieu mangrupikeun dinten pikeun mikawanoh sentralitas kaadilan sosial pikeun perdamaian. Diajar kumaha militarisme sareng perang ngagedekeun masalah kaadilan sosial di nagara atanapi komunitas anjeun. Ngagungkeun pahlawan kaadilan sosial.

8 Maret Poé Awéwé Internasional: Ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar ngeunaan sajarah aktivisme perdamaian awéwé. Ngagungkeun awéwé peacebuilders. Manggihan sumberdaya ti jaringan perdamaian awéwé global.

21 Maret Poé Internasional pikeun Ngaleungitkeun Diskriminasi Ras: Ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar ngeunaan sajarah diskriminasi ras di nagara anjeun, rasisme sistemik di militer sareng lembaga perang, sareng panggunaan rasisme pikeun ngerjakeun perang. Ngagungkeun pahlawan baheula sareng ayeuna anu ningkatkeun kasadaran ngeunaan diskriminasi ras sareng nyorong masarakatna pikeun ngarobih éta.

4 April Poé Internasional pikeun Kasadaran Tambang sareng Bantuan dina Aksi Tambang: Ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar ngeunaan cilaka anu disababkeun ka populasi lokal ku tambang sareng ordinances anu teu ngabeledug (UXOs) anu dianggo dina perang. Aya proyék anu saé dimana anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan cilaka anu disababkeun ku tambang sareng UXO di Lao, sababaraha dekade saatos Perang Vietnam. The video pondok dina homepage maranéhanana metot. Tempo éta Warisan Perang proyék pikeun neuleuman ngeunaan ngarugikeun disababkeun ku Pertambangan darat jeung UXOs, atawa ningali éta Kampanye Internasional pikeun Ngamangan Landmines diajar ngeunaan gerakan internasional pikeun ngalarang ranjau darat.

5 April Poé Nurani Internasional: Ieu mangrupikeun dinten pikeun ningkatkeun kasadaran unsur budaya kekerasan di masarakat anjeun sareng ngamajukeun budaya perdamaian. Diajar langkung seueur ngeunaan konsép budaya perdamaian, unsur budaya perdamaian (sareng kekerasan), sareng pendekatan pikeun ngawangun budaya perdamaian ti Budaya Jaringan Warta Damai (CPNN).

6 April Poé Olahraga Internasional pikeun Pangwangunan sareng Damai: Ieu mangrupikeun dinten pikeun nganggo olahraga pikeun ngajembatani pamisah sareng ngawangun perdamaian. Diajar langkung seueur sareng milarian sumber daya di Damai sareng Olahraga inisiatif.

21 April Poé Kreativitas sareng Inovasi Dunia: Kreativitas sareng inovasi mangrupikeun konci pikeun ngawangun perdamaian. Ieu mangrupikeun dinten pikeun ngagunakeun seni, musik, atanapi metode kreatif anu sanés pikeun ngawangun perdamaian. Milarian sumber pikeun ngadamel seni pikeun katengtreman sareng kaadilan IEUH.

24 April Poé Internasional Multilateralisme sareng Diplomasi pikeun Damai: Ieu mangrupikeun dinten pikeun ngamajukeun nilai-nilai multilateralisme pikeun ngabéréskeun konflik sareng kerjasama internasional pikeun ngawangun perdamaian. Diajar ngeunaan usaha tina Serikat antar Parlemén pikeun ngamajukeun perdamaian ngaliwatan diplomasi sareng dialog ti saprak 1889.

3 Méi. Poé Kamerdikaan Pers Dunya: Ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar ngeunaan jurnalisme perdamaian. Maca, nonton, sareng bagikeun artikel tina outlet média jurnalistik karapihan. Atawa diajar ngahasilkeun média perdamaian.

15 Méi Poé Pembangkang Nurut Sadar Internasional: Hak pikeun nolak maéhan sareng mundur dukungan pikeun pembunuhan terorganisir mangrupikeun bagian konci tina gerakan perdamaian anu bersejarah. Ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar, ngadidik, sareng ningkatkeun kasadaran kana bantahan anu ati-ati dina sagala bentukna. Diajar ngeunaan bantahan conscientious di militer jeung usaha pikeun ngeureunkeun rekrutmen militér tingali dina Puseur kana Nurani sareng Perang, atawa ngeunaan bantahan conscientious mayar pajeg perang tingali Kapercayaan sareng Perdamaian Internasional Damai.

16 Méi Poé Internasional Hirup Babarengan dina Damai: Ieu mangrupikeun dinten pikeun ngamajukeun katengtreman, toleransi, inklusi, pamahaman, sareng solidaritas diantara jalma-jalma di dunya. Ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar ngeunaan rupa-rupa jalma di nagara sareng komunitas anjeun, ngagungkeun kakuatan karagaman, sareng damel babarengan pikeun ngawangun dunya perdamaian, solidaritas, sareng harmoni anu lestari.

4 Juni Poé Internasional Anak-Anak Inocent Korban Agresi: Ieu mangrupikeun dinten pikeun nginget kumaha perang sareng konflik bersenjata mangaruhan jalma anu paling rentan diantara urang, murangkalih. Proyék Biaya Perang Universitas Brown ngadokumentasikeun biaya manusa tina perang ayeuna IEUH. Data nunjukkeun sabaraha ratus rébu murangkalih anu maot maot telenges sareng jutaan lunta sareng / atanapi ngalaman épék kaséhatan anu ngarugikeun akibat perang.

5 Juni Poé Lingkungan Dunya: Ieu mangrupikeun dinten dimana pembina perdamaian kedah negeskeun karusakan perang sareng militarisme dina lingkungan sareng ngajengkeun polusi militér janten bagian tina perjanjian iklim. Milarian sumber daya pikeun nguatkeun pangaweruh anjeun dina topik di World BEYOND War halaman ngeunaan cara éta  Perang Ancam Lingkungan kami.

19 Juni Poé Internasional pikeun Ngaleungitkeun Kekerasan Seksual dina Konflik: Ieu mangrupikeun dinten pikeun mikawanoh seueur bentuk kekerasan seksual anu nyebar nalika perang sareng konflik kekerasan. Ieu kaasup perkosa, perbudakan seksual, prostitusi paksa, kakandungan kapaksa, aborsi paksaan, sterilization enforced, kawin paksa, trafficking seksual, sarta sagala bentuk kekerasan seksual séjén perpetrated ngalawan awewe, lalaki, katresna, atawa budak lalaki langsung atawa henteu langsung numbu ka konflik a. Ieu mangrupikeun dinten pikeun ngadukung anu salamet tina kekerasan seksual dina konflik, ningkatkeun kasadaran ngeunaan masalah éta, sareng ngadukung usaha pikeun nyegah kekerasan seksual salajengna dina konflik.

20 Juni Poé Pangungsian Dunya: Ieu mangrupikeun dinten pikeun nangtung sareng pangungsi, jalma anu lunta sacara internal, pencari suaka, jalma tanpa nagara, sareng anu sanésna lunta ku perang sareng konflik kekerasan. Salaku peacebuilders, urang kedah sorotan alesan naha maranéhna jadi pangungsi di tempat munggaran. Ieu mangrupikeun dinten pikeun nyorotkeun militérisme sareng panyabab perang sanés sareng kekerasan terorganisir anu maksa jalma-jalma ninggalkeun bumina. Ieu mangrupikeun dinten pikeun ngamajukeun kasabaran, inklusi, sareng tanggung jawab urang babarengan pikeun miara jalma anu kapaksa ninggalkeun bumina. Rojongan pangungsi ku ngabagéakeun aranjeunna ka komunitas anjeun sareng ku negeskeun hakna pikeun perumahan, pendidikan, padamelan, perawatan kaséhatan, perjalanan sareng gerakan, sareng hak-hak dasar sareng panyalindungan anu ditangtayungan dina Déklarasi Universal Hak Asasi Manusa.

30 Juli Poé Silaturahim Internasional: Poé ieu dumasar kana gagasan yén silaturahim antara jalma, nagara, budaya, jeung individu bisa mere ilham usaha karapihan sarta ngawangun sasak antara komunitas. Anjeun tiasa nganggo éta salaku dinten sanés ngan ukur pikeun ngagungkeun silaturahim, tapi ogé pikeun ngawangun silaturahim anyar sareng jalma-jalma anu rupa-rupa, pikeun nyiptakeun rohangan pikeun jalma-jalma pikeun silaturahim anu ngajembatanan ngabagi.

9 Agustus Poé Internasional Masarakat Adat Dunya: Ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar ngeunaan kekerasan bersejarah, kateuadilan, sareng kateusaruaan anu disanghareupan ku seueur masarakat pribumi sareng kelompok dunya. Éta ogé dinten pikeun ngagungkeun sareng ngamajukeun budaya pribumi di dunya. Poin bonus pikeun ngagungkeun metode pribumi sareng tradisional pikeun resolusi konflik sareng pangwangunan perdamaian. Diajar langkung seueur di Survival Budaya.

12 Agustus Poé Pemuda Internasional: Ieu dinten pikeun peacebuilders nyorot pentingna kritis peacebuilding nonoman sarta ngagungkeun peacebuilders nonoman. Manggihan sumberdaya ti United Network of Young Peacebuilders (UNOY).

21 Séptémber Poé Perdamaian Internasional: Ieu rada atra. Mémang, éta mangrupikeun dinten pikeun ngagungkeun katengtreman. Hiji-hijina rekomendasi anu kuring gaduh pikeun anjeun nyaéta nyobian langkung jero dina perayaan katengtreman anjeun. Masalah anu umum di dieu nyaéta perayaan Poé Damai nyaéta tingkat permukaan. Pastikeun pikeun nyambungkeun Poé Damai sareng masalah nyata anu lumangsung di nagara atanapi komunitas anjeun. Sambungkeun sareng diajar sareng nyandak tindakan pikeun ngatasi masalah kaadilan sosial, kalayan perang, sareng militarisme.

26 Séptémber Poé Internasional pikeun Total Éliminasi Pakarang Nuklir: Ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar ngeunaan bahaya senjata nuklir sareng ngadukung usaha pikeun ngaleungitkeun totalna. Diajar langkung seueur sareng milarian sumber di Abolition 2000, jaringan global pikeun ngaleungitkeun pakarang nuklir.

2 Oktober Poé Internasional Non-Kekerasan: Nyirian ulang taun panaratas aksi non-kekerasan Mahatma Gandhi, ieu mangrupikeun dinten pikeun diajar sareng ningkatkeun kasadaran ngeunaan filsafat sareng strategi non-kekerasan. Diajar sareng ngajarkeun strategi aksi non-kekerasan, diajar ngeunaan gerakan non-kekerasan bersejarah di sakumna dunya, sareng ngadukung gerakan non-kekerasan ayeuna. Kéngingkeun sumber daya gratis pikeun aksi nonviolent tina salah sahiji sababaraha situs aksi nonviolent. Sababaraha karesep kuring nyaéta Institusi Albert Einsteinngabiayaan Nonviolence, sarta Center for Applied Non-Violent Action and Strategies (CANVAS), sarta Nonviolence Internasional

24 - 30 Oktober. Minggu Pangarampasan pakarang: Saluareun pangarampasan pakarang, ieu saminggu pikeun pembina perdamaian pikeun ngajengkeun demilitarisasi universal pikeun ngaleungitkeun perang. Peacebuilders kedah ngangkat kasadaran ngeunaan saha kauntungan tina militarization, harms na, sarta nyebar, kekerasan diatur anu mangrupa hasil ekspektasi militarization. Aranjeunna kedah ngadidik ngeunaan konsép demilitarisasi sareng kabutuhan anu penting pikeun éta, sareng aranjeunna kedah ngagariskeun léngkah-léngkah sareng pendekatan ka arah demilitarisasi. Diajar ngeunaan kampanye pikeun mupuskeun perang ti World BEYOND War sarta manggihan inpo nu leuwih lengkep di War Resisters International (WRI).

6 Nopémber Poé Internasional pikeun Nyegah Eksploitasi Lingkungan dina Perang sareng Konflik Bersenjata: Ieu dinten anu sanés yén para pembina perdamaian tiasa ningkatkeun kasadaran ngeunaan kumaha perang, konflik bersenjata, sareng militarisme sorangan (sanaos henteuna perang) nyababkeun cilaka lingkungan. Penting pikeun urang anu ngawangun perdamaian pikeun ngembangkeun kamampuan urang pikeun komunikasi pesen ieu sareng ngagunakeun média sosial sareng forum sanés pikeun komunikasi pesen. Pikeun rujukan, milarian sumber dina topik di World BEYOND War's halaman ngeunaan cara éta Perang Ancam Lingkungan kami.

10. Nopémber Poé Élmu Dunya pikeun Peace sarta Pangwangunan: Ieu mangrupikeun dinten sanés ngan ukur pikeun ngamajukeun panggunaan élmu pikeun katengtreman sareng pangwangunan, tapi pikeun ngajengkeun panggunaan élmu pikeun ngembangkeun senjata perang. Diajar langkung seueur ngeunaan masalah anu aya hubunganana anu dilibetkeun ku élmuwan pikeun perdamaian sareng ngadukung élmuwan anu damel pikeun perdamaian Union of prihatin Ilmuwan jeung Élmu pikeun Peace

16 Nopémber Poé Internasional pikeun Toleransi: Ieu mangrupikeun dinten sanés ngan ukur diajar ngeunaan kabébasan sareng ngadidik pikeun kasabaran, tapi ogé pikeun ningkatkeun kasadaran ngeunaan kakuatan modern anu nyebarkeun kasieun sareng ngamajukeun pangaluaran kelompok anu rentan di masarakat urang. Usaha pikeun mastikeun nagara anjeun gaduh undang-undang anu ngajagi sareng ngadukung kelompok minoritas anu rentan. Identipikasi kakuatan lokal sareng nasional pikeun Intoleransi, ningkatkeun kasadaran, sareng nyandak tindakan pikeun kasabaran. Parios Déklarasi UNESCO ngeunaan Prinsip Toleransi. 

30 Nopémber Poé Pangéling-ngéling pikeun Sadaya Korban Perang Kimia: Ieu mangrupikeun dinten anu saé pikeun diajar ngeunaan sajarah sareng cilaka anu disababkeun ku perang kimia sareng kumaha komunitas global nyandak tindakan pikeun ngalarang senjata kimia saatos Perang Dunia I, langkung ti abad ka tukang. Diajar ngeunaan konvénsi internasional ngalarang perang kimiawi, kumaha aranjeunna dikuatkeun, sareng tangtangan penegak ayeuna. Anggo ieu salaku inspirasi kumaha komunitas global tiasa nyandak tindakan pikeun ngalarang (sareng ngalaksanakeun larangan) senjata sanés sapertos tambang, drone, sareng senjata nuklir.

9 Désémber Poé Peringatan Internasional sareng Martabat Korban Kajahatan Genocide sareng Pencegahan Kajahatan ieu: Ieu mangrupikeun dinten pikeun nengetan kajahatan genocide sareng kekejaman massal. Penting pikeun diajar ngeunaan sababaraha genocide bersejarah sareng kekejaman massal ti Holocaust, Genocide Arménia, Darfur, Rwanda, Nagara Bébas Kongo, Bosnia, Kamboja, sareng di tempat sanés. Diajar ngeunaan sareng ngadukung gerakan pikeun ngeureunkeun kekejaman massal ayeuna di tempat-tempat sapertos Myanmar, Yaman, sareng Turkestan Wétan. Leuwih jéntré ngeunaan usaha pikeun nyegah atrocities massal (kaasup kajahatan genocide) di Proyék Sentinel.

9 Désémber Poé Anti Korupsi Internasional: Ieu mangrupikeun dinten pikeun para pembina perdamaian pikeun ngangkat kasadaran ngeunaan kauntungan anu ageung anu dicandak ku sababaraha tina perang sareng militarisasi. Ngadidik diri sareng batur ngeunaan korupsi politik, militerisasi, sareng industri perang. Institut Panaliti Perdamaian Internasional Stockholm (SIPRI) gaduh sumber daya anu saé pikeun anjeun ngadidik diri sareng batur pakarang jeung belanja militér, komo aranjeunna gaduh basis data pengeluaran militér global salami 70+ taun ka pengker anu tiasa diunduh gratis ngalangkungan tautan di luhur ieu. 

20 Désémber Poé Solidaritas Manusa Internasional: Ieu mangrupikeun dinten pikeun nunjukkeun solidaritas pikeun perjuangan sareng tangtangan jalma-jalma anu béda ti diri urang sareng ogé pikeun ngadukung anu damel pikeun ngatasi masalah kekerasan, ketidakadilan, sareng kateusaruaan anu henteu langsung mangaruhan urang.

Janten kaluar sareng milari sababaraha dinten anjeun henteu ngan ukur tiasa ngagungkeun perdamaian sareng kaadilan, tapi anjeun tiasa ngamajukeun perdamaian sareng kaadilan. Anggo tip sareng tautan sumber anu kuring parantos nyayogikeun. Sambungkeun ka masalah nyata dina konteks anjeun. Jieun sababaraha parobahan jeung senang ngalakukeun hal eta.\

Janten kahiji komen

Gabung sawala ...