Indéks Perdamaian Global 2016 nyatakeun Dunya anu Sajarah Kurang Damai sareng Langkung Teu Sama

Indéks Perdamaian Global 2016 nyatakeun Dunya anu Sajarah Kurang Damai sareng Langkung Teu Sama 

(Tulisan aslina: Visi Kamanusaan)

[ikon ikon = "glyphicon glyphicon-share-alt" warna = "# dd3333 ″] Unduh Laporan Indéks Damai Global & Sorotan

Indéks Perdamaian Global 2016 (GPI) nunjukkeun yén dunya janten kirang damai dina sataun katukang, nguatkeun tren anu nyababkeun perdamaian dina dékade ka tukang. Hasilna ogé nunjukkeun kateusaruaan global dina perdamaian, kalayan nagara-nagara anu paling damai terus ningkat bari anu paling henteu damai ragrag kana kekerasan sareng konflik anu langkung ageung.  

Laporan GPI 2016 nyayogikeun pembaruan anu komprehensif ngeunaan kaayaan perdamaian. Éta nunjukkeun yén di tengah kaayaan buruk global dunya teras-terasan nyéépkeun sumberdaya anu luar biasa dina nyiptakeun sareng ngandung kekerasan tapi saeutik pisan perdamaian. Konci pikeun ngabalikeun turunna perdamaian nyaéta ngawangun Damai Positip - kerangka holistik tina sikep konci, lembaga sareng struktur anu ngawangun perdamaian dina jangka panjang. Tujuan Pembangunan Berkelanjutan PBB 16, anu museur kana perdamaian, kaadilan sareng lembaga anu kuat kritis pikeun museurkeun komunitas internasional kana tujuan pikeun ngahontal dunya anu langkung damai. Tapi ngukurana sareng ngembangkeun data pikeun terang naha nagara ningkat nyaéta tantangan serius anu peryogi investasi anu langkung ageung sareng tingkat kerjasama. 

DUNYA JADI KURANG DAMAT

Édisi kasapuluh tina GPI mendakan yén tingkat perdamaian global sacara global teras-teras ngaburuk bari celah antara nagara-nagara anu paling saé na paling henteu tetep tetep lega.

Nalika dunya janten kirang damai di 2015, seueur nagara ogé ningkat. Nyatana, sakedik deui nagara ningkat, 81 - tibatan buruk, 79. Kusabab ukuran burukna langkung ageung tibatan paningkatan, aya turunna rata-rata global. Ieu nunjukkeun gambaran anu rumit ngeunaan katengtreman global sareng garis handap yén nalika aya munculna ngeunaan tren négatip, aranjeunna henteu seragam sacara global sareng positip tiasa dipetik tina data. Seuseueurna karusakan global sabab kamajuan di Wétan Tengah sareng Afrika (MENA), parantos mangrupikeun daérah anu paling henteu damai di dunya. Janten parah nyaéta konsentrasi kekerasan sareng konflik di MENA anu, nalika dianggap misah, sesa tingkat perdamaian sadunya ningkat. Tilu tina lima nagara pangbadagna anu turun dina perdamaian lumangsung di daérah éta: Yaman, Libya sareng Bahrain.

Indikator kalayan buruk taunan pangageungna nyaéta pangaruh térorisme jeung henteu stabilitas politik. Pupusna térorisme ningkat 80 persén tina laporan taun kamari kalayan ngan 69 nagara anu henteu nyatet kajadian téroris. Inténsitas térorisme ogé ningkat kalayan jumlah nagara anu sangsara langkung ti 500 maotna tina aksi téroris langkung ti dua kali lipat, dugi ka 5 dugi ka 11. Naékna henteu stabilitas politik sacara global disebarkeun ku parobihan ageung di seueur nagara anu sumebar di seueur daérah. Diantara nagara-nagara anu parah pisan nyaéta Djibouti, Guinea-Bissau, Polandia, Burundi, Kazakhstan sareng Brazil.

Nanging, aya positipna. Indikator kalayan pamutahiran panggedéna nyaéta Pembiayaan perdamaian PBB. Ieu negeskeun kanaékan komitmen masarakat internasional pikeun ngajaga waragad anu cekap pikeun operasi perdamaian. Pamutahiran kadua pangageungna kacatet dina perwira kaamanan sareng tingkat pulisi indikator, kalayan jumlah nagara anu gaduh tingkat kapulisian sareng kaamanan internal tingkat luhur sairna. Ieu mangrupikeun kamajuan anu ngajangjikeun anu ngabantosan tumiba dina katenangan global sacara umum. 

Konflik anu lumangsung sareng domain kaamanan sareng kaamanan masarakat duanana buruk rata-rata, nanging militérisasi ningkat ti 2015 dugi ka 2016.

TEKEUN DEUI DEUI DEMI 

Dékade ka tukang parantos ningali kamunduran bersejarah dina perdamaian dunya. Ieu ngaganggu perbaikan jangka panjang dina perdamaian ti saprak Perang Dunya II. 

Karuksakan sapuluh taun bersejarah dina perdamaian sacara umum didorong ku konflik anu beuki parah di daérah MENA. Térorismeu ogé dina waktos anu luhur, maotna perang tina konflik aya dina jangkungna 25 taun, sareng jumlah pangungsi sareng jalma anu ngungsi dina tingkat anu henteu katingali dina genep puluh taun. Utamana, sumber pikeun tilu dinamika ieu saling pakait sareng disetir ku sajumlah nagara, nunjukkeun répéksi global ngeunaan kerusakan di katenangan. Dina dasawarsa ka tukang, rata-rata skor nagara buruk ku 2.44 per cent kalayan 77 nagara ningkat bari 85 nagara buruk, nyorot kana kompleksitas global perdamaian sareng distribusi henteu rata na. 

Sanaos seueur nagara anu paling henteu tengtrem parantos ningali parobihan konflik sareng kekerasan dina sapuluh taun ka pengker, seueur nagara anu paling damai tetep tengtrem atanapi ningkat sareng kamungkinan paling damai dina sajarah manusa. 20 nagara bagian handap hususna sacara progresif janten langkung henteu damai, nyiptakeun tingkat tingkat henteu sami dina perdamaian global. Dasawarsa katukang parantos ningali teraskeun tren jangka panjang dina perdamaian jauh tina konflik éksternal antara nagara bagian sareng nuju konflik internal di nagara bagian. Sanaos teuing dini pikeun nyatakeun naha turunna katengtreman ngagambarkeun ngabalikeun 'perdamaian panjang' anu dimimitian dina akhir Perang Dunya II, aya sababaraha tanda anu pikahariwangeun anu nunjukkeun yén konflik tiasa ningkat.

TERORISME DINA TINGGI SEMPURNA

nu pangaruh térorisme indikator ngagaduhan kaburuk sacara umum, kalayan sadayana tapi dua daérah nyatet paningkatan dina dasawarsa katukang. Nalika masih nyatakeun perséntase alit tina total jumlah maotna telenges, térorisme parantos sacara tumuh dina dasawarsa katukang. Jumlah insiden taunan ampir tripel ti saprak 2011 sareng jumlah korban naék janten langkung ti 30,000.

Kaseueuran kagiatan téroris konsentrasi pisan di lima nagara: Irak, Nigeria, Afganistan, Pakistan sareng Suriah. Diantara nagara-nagara ieu nyumbang 78 persén maotna tina térorisme di 2014. Nanging, aya tanda yén térorisme janten langkung umum di sakumna dunya, kalayan ampir unggal daérah ngagaduhan paningkatan na pangaruh térorismeskor tina 2008 ka 2016.

PATUA BATTLE DARI KONFLIKNA SADAYANA 25 TINGGI

Jumlah total konflik parantos ucul pisan dina taun-taun ayeuna, naék tina 31 di 2010 janten 40 di 2014. Kanaékan jumlah konflik internal parantos nyababkeun naékna maotna perang. Di 2014, kusabab seueur konflik di Suriah tapi ogé konflik anu beuki beuki lila di Yaman, maotna perang na luhur 25 taun. Jumlah ieu sigana bakal ningkat nalika data 2015 dileupaskeun.

Sanaos mayoritas maotna di 2014 kajantenan di Suriah, aya sababaraha konflik sanés anu nyababkeun seueur maotna perang. Total, 11 konflik nyababkeun langkung ti sarébu maotna masing-masing di 2014, kalayan konflik di Irak sareng Afghanistan ngahasilkeun masing-masing langkung ti 10,000. 

Nanging, penting pikeun nempatkeun kekerasan ayeuna dina kontéks sajarah.

Sedengkeun jumlah total maotna perang ngahontal jangkung 25 taun di 2014, 25 taun ka pengker rada damai dibandingkeun sareng 25. Sateuacanna ti jaman 1990 dugi ka 2014, aya langkung ti 50,000 maot dina sataun dina genep waktos. Kontrasna, ti taun 1965 dugi ka 1989 aya langkung ti 50,000 maotna dina 24 kali. 

REFUGEES JEUNG JALMA INTERNAL 

Jumlah pangungsi sareng jalma pengungsi internal ningkat sacara dramatis dina dasawarsa, dua kali ti 2007 dugi ka 2015, janten sakitar 60 juta jalma. Aya salapan nagara anu gaduh langkung ti 10 per cent pendudukna diklasifikasikeun salaku pangungsi atanapi jalmi pangungsian sareng Somalia sareng Sudan Kidul anu gaduh langkung ti 20 persén pendudukna diasingkeun sareng Suriah kalayan langkung 60 persén diasingkeun.

TREND POSITIF DECADE Tukang 

Tren dina dasawarsa katukang henteu seragam négatip. Sanaos aya diménsi internasional ningkat kana konflik MENA, aya ogé usaha anu positip diperbaharui ku masarakat internasional pikeun nyayogikeun waragad sareng dukungan anu pas pikeun operasi perdamaian. Perbaikan anu luar biasa dina waktos éta nyaéta komitmen pikeun dana perdamaian PBB anu ningkat ku 12 per cent. 

Kanaékan jumlah penjaga perdamaian anu disebarkeun sareng pamutahiran komunitas internasional dina nohonan iuran dana perdamaian PBB ngahontal catetan anu luhur di awal 2016. Ieu nunjukkeun komunitas internasional anu ningkatkeun komitmenna pikeun perdamaian sareng perdamaian sareng kaamanan global. 

Indikator sanés anu ningali paningkatan anu signifikan nyaéta konflik éksternal anu diperjuangkeun, anu nyatakeun katerlibatan nagara dina perang haram sareng nagara sanés. Sanaos tren positip éta parantos diimbangi ku paningkatan konflik internal anu diperjuangkeun, aya ogé paningkatan dina indikator militérisasi sanés - tingkat tanaga jasa bersenjata sareng tingkat pengeluaran militér duanana ningkat ku lima persén. 

Sacara global, BIAYA KÉRÉKTIAN ÉKONOMI KASINGKATAN 

Dunya teras nyéépkeun seueur pisan pikeun nyiptakeun sareng ngandung kekerasan sareng sakedik ngawangun perdamaian. Pangaruh ékonomi kekerasan kana ékonomi global di 2015 nyaéta $ 13.6 triliun dina istilah kakuatan paritas daya (PPP). Angka ieu ngagambarkeun 13.3 persén kagiatan ékonomi dunya (produk dunya kotor) atanapi $ 1,876 pikeun unggal jalma di dunya. Pikeun nempatkeun ieu dina sudut pandang, éta sakitar 11 kali ukuran investasi langsung asing langsung. 

Analisis ékonomi nyorot kumaha karugian ékonomi tina konflik ngirangan pengeluaran sareng investasi dina perdamaian sareng perdamaian. Pangeluaran perdamaian sareng perdamaian ngan ukur ngagambarkeun dua persén karugian ékonomi global tina konflik. Ieu nunjukkeun yén investasi urang dina perdamaian leutik sareng aya imbalan ékonomi anu gedé pisan pikeun inpéstasi perdamaian sareng nyegah konflik sareng kekerasan. 

Fokus Jangka Panjang Pikeun Damai anu POSITIF KUNCI Pikeun NGABARAKAKEUN DECLINE DI DAMI

Seueur tantangan anu disanghareupan kamanusaan anu dasarna sifatna global, sapertos parobihan iklim, turunna kaanekaragaman hayati, tetep henteu stabilitas ékonomi sareng ningkatkeun migrasi. Sadaya tantangan ieu saling hubungkeun sareng seueur rupa, meryogikeun cara-cara énggal konsép konsép hubungan antara nagara sareng sistem anu langkung ageung dimana gumantungna umat manusa.

Panilitian naon anu nyiptakeun katengtreman tiasa maju ngalangkungan konsép Damai Positip, anu ngagambarkeun "Sikap, lembaga sareng struktur anu ngadukung perdamaian". Dina inti tina panilitian GPI mangrupikeun tujuan pikeun ngartos naon anu nyiptakeun Damai Positip. Tapi ngartos naha sababaraha nagara damai sareng anu sanésna henteu, rumit pisan. Kanggo ngartos kompleksitas perdamaian, laporan taun ieu nampilkeun pamikiran sistem sabab parantos ngembangkeun dina biologi sareng ékologi sareng nerapkeun kana kajian perdamaian.

Panilitian nunjukkeun hubungan antara Damai Positip sareng daya tahan masarakat anu langkung lega. Nagara anu ngagaduhan Perdamaian Positip anu luhur kamungkinanna ngajaga stabilitas sareng adaptasi sareng pulih tina guncangan internal sareng éksternal. Lingkungan Damai Positip Positip langkung gampang ngahasilkeun guncangan internal, kalayan 84 persén guncangan politik utama kajadian di nagara-nagara ieu. Nya kitu, aya 13 kali deui korban jiwa anu musnah tina bencana alam di nagara-nagara anu ngagaduhan Damai Positip anu handap tibatan anu ngagaduhan Damai Positip anu luhur, jumlah anu henteu saimbang saimbang dibandingkeun sareng panyebaran insiden. 

Gol 16 mangrupikeun léngkah léngkah payuneun tapi urang kedah langkung seueur data  

Pikeun anu munggaran, nagara-nagara anggota PBB parantos sacara resmi ngaku sifat kritis perdamaian dina mayunkeun pangwangunan global. 17 SDGs mangrupikeun tujuan anyar pikeun udagan kamiskinan, kateusaruaan, ketidakadilan sareng perubahan iklim di 2030. Tujuan 16 aya hubunganana sareng promosi perdamaian, kaadilan sareng lembaga anu kuat. Tanpa katengtreman, kaadilan sareng lembaga anu kuat éta sesah pisan pikeun ngahontal tujuan pangwangunan anu sanés. Pangajaran tina Tujuan Milenium Pangembangan (MDGs) nyaéta yén konflik nyegah seueur nagara tina ngahontal tujuan pangwangunan ngeunaan kamiskinan, kaséhatan sareng hasil pendidikan. Éta sababna Tujuan 16 penting pisan. 

Tujuan 16 mangrupikeun cara kritis pikeun museurkeun perhatian masarakat internasional kana perdamaian. Target dina Tujuan 16 memang saluyu pisan sareng seueur hal konci anu ngawangun perdamaian sareng analisis nunjukkeun tumpang tindih anu kuat sareng faktor Damai Positip IEP. Tujuan 16 tiasa kahontal sareng tiasa diukur. Inok IEP kana data anu aya pikeun Sasaran 16 mendakan yén samentawis target na ukur tiasa diukur, aya cekap data anu aya pikeun nyukcruk kamajuan. Nanging, sanaos kamajuan indikatif tiasa diukur, masih aya tangtangan anu signifikan pikeun kasadiaan data, henteu agregasi, reliabilitas, waktuna sareng objektivitas. 

Lima belas tina 21 indikator dina Sasaran 16 tiasa diukur ku sumber anu aya ayeuna. Genep indikator sésana tiasa diukur ku indikator proksi. Bakal butuh waktos anu penting sareng investasi pikeun Kantor Statistik Nasional pikeun ngembangkeun kapasitas statistik anu diperyogikeun pikeun ngukur Tujuan 16. Samentawis éta, inisiatif pihak katilu bakal diperyogikeun pikeun ngeusian sela data sareng bertindak salaku sumber verifikasi mandiri pikeun Kantor Statistik Nasional .

IEP nyarankeun yén organisasi pihak katilu mandiri nyayogikeun dukungan gratis pikeun NSO sareng nawiskeun patokan anu manpaat pikeun ngabandingkeun hasilna. 

(Buka tulisan aslina)

nutup
Miluan Kampanye & bantosan kami #SpreadPeaceEd!
Punten kirimkeun email ka abdi:

Gabung sawala ...

Ngagulung ka luhur