OJQ-ja rinore bën thirrje për përpjekje për të trajtuar intolerancën fetare (Gana)

(Raportuar nga: Lajme Gana. 12 gusht 2023)

By Agjencia e Lajmeve në Ganë

Nisma për Zhvillimin e Rinisë dhe Zërin (YOVI), një OJQ me qendër në Tamale, i ka bërë thirrje qeverisë dhe palëve të tjera të interesit të shtojnë përpjekjet për të trajtuar intolerancën fetare në Rajonin Verior, për bashkëjetesë paqësore.

YOVI u bëri thirrje të gjitha palëve të interesuara të përfshira në ndjekjen e paqes që të bashkëpunojnë për t'i dhënë përparësi dialogut dhe tolerancës dhe adresimin e shkaqeve rrënjësore të tensionit për të nxitur një mjedis të favorshëm për paqen e qëndrueshme, harmoninë dhe zhvillimin në rajon.

YOVI u bëri thirrje të gjitha palëve të interesuara të përfshira në ndjekjen e paqes që të bashkëpunojnë për t'i dhënë përparësi dialogut dhe tolerancës dhe adresimin e shkaqeve rrënjësore të tensionit për të nxitur një mjedis të favorshëm për paqen e qëndrueshme, harmoninë dhe zhvillimin në rajon.

Një deklaratë e lëshuar nga YOVI dhe e nënshkruar nga z. Hussein Rahman, Drejtori Ekzekutiv, dhe e kopjuar në Agjencinë e Lajmeve të Ganës për të përkujtuar Ditën Ndërkombëtare të Rinisë (IYD), e cila festohet më 12 gusht, çdo vit, për të tërhequr vëmendjen ndaj të rinjve çështjet dhe IYD-ja e këtij viti ishte me temën: "Aftësitë e gjelbra për të rinjtë drejt një bote të qëndrueshme".

Deklarata thoshte: "Ne në YOVI kemi vëzhguar me shqetësim të thellë rastet e fundit të intolerancës fetare që çojnë në kritika fyese midis disa studiuesve të rinj myslimanë në Tamale, e cila ka potencialin të përshkallëzojë tensionet dhe të pengojë ndjekjen e paqes në Rajonin Verior."

Aty thuhej: “Ndërsa ne e pranojmë dhe respektojmë diversitetin fetar në Rajonin Verior, ne besojmë me vendosmëri se përhapja e kritikave fyese fetare nga të zelltarët është e gabuar dhe kundërproduktive për ndjekjen e paqes. Paqja nuk arrihet përmes ndarjes apo imponimit të besimeve të dikujt ndaj të tjerëve, por përmes mirëkuptimit, respektit dhe dialogut.”

Ai pranoi lidhjen e rëndësishme midis paqes dhe zhvillimit dhe u bëri thirrje të gjitha palëve të interesuara, duke përfshirë Këshillin Rajonal të Paqes, Këshillin Rajonal të Sigurisë, autoritetet tradicionale, udhëheqësit fetarë dhe grupet e të rinjve që të mblidhen së bashku dhe t'i japin përparësi përpjekjeve për ndërtimin e paqes në rajon për të lehtësuar socio- transformimin ekonomik të rajonit.

Ai u bëri thirrje të gjithë udhëheqësve fetarë, si të krishterë ashtu edhe myslimanë, që të nxisin një atmosferë përfshirjeje, tolerance dhe dialogu ndërfetar.

Deklarata më tej i kërkoi Këshillit Rajonal të Paqes Veriore, Këshillit të Sigurisë Rajonale, autoriteteve tradicionale dhe grupeve të të rinjve që të bashkëpunojnë për të krijuar platforma për dialog, pajtim dhe edukim për paqen, duke thënë: “Kjo duhet të përfshijë angazhimin me komunitetet dhe adresimin e shkaqeve të tjera themelore të tensionit. të tilla si pabarazitë socio-ekonomike, margjinalizimi politik dhe ankesat historike.”

Ai tha se ishte thelbësore të pranohej se paqja e qëndrueshme kërkonte një qasje gjithëpërfshirëse dhe i bëri thirrje qeverisë dhe aktorëve të tjerë joshtetërorë që t'i japin përparësi nismave për krijimin e vendeve të punës, veçanërisht për të rinjtë në rajon.

Ai tregoi se nivelet e larta të papunësisë tek të rinjtë mund të ngjallin zhgënjim dhe pakënaqësi, të cilat mund të shfrytëzohen nga elementë ekstremistë, duke kërkuar të rekrutojnë individë të cenueshëm për të ushtruar dhunë bazuar në dallimet fetare.

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top